Народні депутати України, члени Комітету з питань науки і освіти висловили занепокоєння щодо фінансово-економічного забезпечення  розвитку освіти і науки у 2010 році. Вони вважають, що в умовах світової економічної кризи питання  впливу освіти і науки на розвиток суспільства та держави та питання їх фінансування набувають надзвичайно важливого значення для України.

 

Обговорення цієї проблеми відбулось на засіданні Комітету, під час якого розглядалось виконання Державного бюджету України за 2008 рік в частині фінансування освіти і науки та пропозиції щодо виконання Декларації цілей та завдань бюджету на 2010 в освітянській та науковій сферах.

 

Голова Комітету Володимир Полохало наголосив, що «нові розробки, нові винаходи та ноу-хау в економіці стають найбільшою цінністю та приносять найбільший дохід, і відповідно до такого розуміння перспектив розвитку економіки провідні держави світу фінансують науку і освіту».

 

Він додав: «Побудова «економіки знань» визначена як одна з п’яти ключових цілей Європейського Союзу в Лісабонській стратегії. Відповідно до цієї стратегії передбачається фінансування науки в обсязі не менше 3% від ВВП. Деякі країни Європи вже перевищили запланований показник, наприклад у Швеції він складає 4% ВВП. Обсяг бюджетного фінансування науки в Україні нижчий від законодавчо встановлених норм (1,7 % ВВП) і складає лише 0,4 - 05 % ВВП. По відношенню до попереднього року він зменшився на 11 %».

 

На засіданні зазначалось, що у Декларації цілей та завдань бюджету на 2010 рік, практично не враховані рекомендації Комітету з питань науки і освіти, а розвиток освітянської та наукової сфер не визначені як один з пріоритетів державної політики.

 

«В таких умовах Кабінету Міністрів України буде досить складно реалізувати цілі визначені у Програмі діяльності «Подолання впливу світової фінансово-економічної кризи та поступальний розвиток», тому що багато з них обумовлені рівнем розвитку освіти і науки» - зауважив Володимир Полохало.

 

Окрім того, Комітет вважає, що деякі пункти Декларації у зв’язку з високою соціальною значущістю потребують додаткового економічного обґрунтування та відкритого громадського обговорення. Наприклад, питання щодо розширення переліку платних послуг навчальних закладів, щодо необґрунтованого зменшення відповідних показників державного замовлення.

 

Комітет звертається до Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, Комітету Верховної Ради України з питань бюджету з проханням під час розробки проекту Закону про Державний бюджет України на 2010 рік врахувати необхідність стовідсоткового фінансування наукової та освітньої сфери, не допустити погіршення соціальних гарантій науковців і освітян, врахувати стрімке зростання тарифів на комунальні послуги, зберегти фінансування професійно-технічних навчальних закладів з державного бюджету, оснастити навчальні заклади технічними засобами навчання тощо.

 

Члени Комітету переконані, що такі кроки реально прискорять вихід України з економічної кризи.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

05 травня 2024 05:00
02 травня 2024 11:00
25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12