ЦІКАВЕ ДОЗВІЛЛЯ В НЕНЦ ДЛЯ ДІТЕЙ КИЄВА ТА ВПО

Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді МОН України організували і провели з 1 по 12 липня в НЕНЦ табір денного перебування «Незабутні враження». Основний меседж табору – відпочивати навчаючись! Табір відвідали понад 45 здобувачів освіти віком від 8 до 11 років.

Кожен день табору починався з анімалотерапії в куточку живої природи, адже взаємодія з тваринним світом сприятливо впливає на дітей – піднімає настрій, знімає стрес, тривожність та відповідав певній тематиці.

Програма табору були передбачені екскурсії на локації: «Музей хліба», «Куточок живої природи», «Кліматрон», «Дендропарк НЕНЦ «Юннатський», «Підводне царство акваріумів».

Перебуваючи в таборі НЕНЦ діти відпочиваючи навчаються, а саме: більше пізнають навколишнє середовище, навчаються доглядати за тваринами, рослинами, розвивають креативність, прокачують комунікативні навички, уміння працювати в групі. А ще багато спілкуються з однолітками, заводять нові знайомства та знаходять нових друзів.

Більше на сайті.

 

ДЗЮДОЇСТ МИКИТА ГОЛОБОРОДЬКО - БРОНЗОВИЙ ПРИЗЕР ЄВРОПЕЙСЬКИХ УНІВЕРСИТЕТСЬКИХ ІГОР

Першим українським медалістом 6th European Universities Games в Угорщині став студент Сумського державного університету Микита Голобородько!

Інші результати наших дзюдоїстів:

Тетяна Лімзаєва - 5 місце

Анастасія Антіпіна - 7 місце

Юлія Засульська - 10 місце

Владислав Казіміров - 18 місце

Шості Європейські університетські ігри, що проходять в угорських містах Дебрецен і Мішкольц, триватимуть до 24 липня. За медалі у 18 видах спорту змагаються понад 4500 учасників з більш ніж 40 країн, які представлятимуть понад 350 університетів.

Збірна України представлена у шести видах: баскетбол 3х3 (чоловіки та жінки), бадмінтон, футбол (чоловіки та жінки), футзал (чоловіки та жінки), пляжний волейбол (чоловіки) та дзюдо. До складу команди увійшли 119 спортсменів та тренерів, представники 8 українських університетів.

Читати на сайті.

 

НОВІ МОЖЛИВОСТІ ПЛАТФОРМИ DREAM

Відтепер усю інформацію щодо розподілу субвенції на облаштування укриттів і харчоблоків зібрано в окремому блоці «Фінансові програми». Кожен користувач платформи може подивитися критерії добору, ознайомитися із заявками, списком погоджених проєктів і причинами відмови у фінансуванні.

Окрім розподілу субвенцій, DREAM продовжує бути платформою для залучення донорських коштів. Громади, які не отримали субвенцію на облаштування безпечних освітніх просторів, мають можливість залучити кошти від міжнародних партнерів або донорів, подавши заявку на платформі DREAM. Детальніше, як це зробити, дивіться за покликанням.

Додаткові матеріали щодо розроблення проєктно-кошторисної документації, облаштування та фінансування укриттів можна знайти на порталі «Моя Фортеця». Отримати відповіді на запитання щодо безпечних освітніх просторів і розроблення ПКД можете в  телеграм-чаті підтримки.

Більше на сайті.

 

Уряд вдосконалив військовий облік осіб до 25 років, які вступають до вишів

Уряд вдосконалив військовий облік осіб до 25 років, які вступають до вишів. Відповідну постанову ухвалено 09 липня 2024 року на засіданні Кабінету Міністрів України.

Нововведення стосуються осіб віком до 25 років, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, або які виїхали за кордон із ТОТ або з територій активних бойових дій.

Зарахування таких громадян на навчання до українських закладів вищої освіти здійснюватиметься з відтермінуванням взяття їх на військовий облік (до закінчення періоду воєнного стану).

Необхідність таких змін пов’язана з тим, що такі особи об’єктивно не можуть прибути до ТЦК для взяття їх на військовий облік.

 

ПРОДОВЖЕНО КОНКУРСНИЙ ВІДБІР НАУКОВО-ТЕХНІЧНИХ РОЗРОБОК ЗА ДЕРЖЗАМОВЛЕННЯМ

У Міністерстві освіти і науки України оголосили про продовження подання заявок для участі в конкурсному відборі науково-технічних розробок, що будуть фінансуватися за кошти державного бюджету у 2024 році.

Таке рішення ухвалено з метою забезпечення рівних можливостей потенційних учасників конкурсного відбору в умовах частих аварійних та стабілізаційних знеструмлень.

Кінцевий термін приймання документів - до 12:00 15 липня 2024 року. Участь можуть брати підприємства, установи та організації будь-якої форми власності, що мають кадрову спроможність і матеріально-технічну базу.

Нагадуємо, що подання документів здійснюється в Національній електронній науково-інформаційній системі.

Детальніше про конкурсний відбір - за покликанням: https://nauka.gov.ua/information/dz2024.

 

Уряд затвердив план заходів Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі на 2024 рік

05 липня 2024 року Уряд ухвалив розпорядження «Про затвердження плану заходів з реалізації Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі на 2024 рік».

Акт розроблено на виконання пункту 3 розпорядження Кабінету Міністрів України від 24.02.2023 № 174-р.

Документ визначає комплекс заходів, необхідних для реалізації у 2024 році Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі, затвердженої Указом Президента України від 25.05.2020 № 195/2020.

Відповідні заходи спрямовано на формування безпечних, комфортних та здорових умов навчання в закладах загальної середньої освіти, набуття учнями компетентностей, необхідних для безпечного та здорового способу життя.

Реалізація окремих заходів проекту акта, зокрема, щодо облаштування укриттів у закладах освіти, придбання шкільних автобусів, потребуватиме фінансування з державного та місцевих бюджетів.

 

Удосконалено механізм виплати стипендій Кабінету Міністрів України

05 липня 2024 року Уряд ухвалив рішення про зміну механізму виплати стипендії Кабінету Міністрів України за видатні заслуги у сфері вищої освіти. Постанову спрямовано на удосконалення процесу виплати стипендій, зокрема науково-педагогічним працівникам, що працюють у закладах вищої освіти під управлінням інших центральних органів виконавчої влади.

Ухвалене рішення дасть змогу Міністерству освіти і науки України виплачувати стипендії безпосередньо всім стипендіатам через перерахування коштів на їхні банківські рахунки. 

 

Уряд затвердив середньострокові пріоритети інноваційної діяльності галузевого рівня

05 липня 2024 року на засіданні Кабінету Міністрів України ухвалено актуальний перелік середньострокових пріоритетних напрямів інноваційної діяльності галузевого рівня.

Затверджений документ деталізує пріоритетні напрями інноваційної діяльності загальнодержавного рівня, які були оновлені постановою Кабінету Міністрів України від 1 березня 2024 року № 220.

Напрями об'єднані за стратегічними пріоритетами, визначеними законодавством, у такі тематичні блоки:

Національна безпека та оборона.

Енергетика та енергоефективність.

Розвиток транспортної системи.

Нові технології виробництва матеріалів.

Агропромисловий комплекс.

Медицина.

Охорона довкілля.

Інформаційно-комунікаційні технології та робототехніка.

Це рішення забезпечить реалізацію середньострокових пріоритетних напрямів інноваційної діяльності галузевого рівня, оновлених відповідно до потреб воєнного стану та відновлення України.

Перелік сформовано на основі пропозицій центральних органів виконавчої влади з урахуванням актуальних потреб у кожній галузі. Він діятиме до 31 грудня наступного року після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

 

Субвенція НУШ–2024: на що виділено кошти

05 липня 2024 року Кабінет Міністрів України затвердив порядок та умови надання субвенції для реалізації реформи «Нова українська школа». Її розмір у 2024 році становить 1,5 млрд грн.

Цьогоріч субвенцію спрямують на:

1. Закупівлю:

засобів навчання, обладнання, компʼютерного та мультимедійного обладнання для кабінетів фізики, хімії, біології, географії, природничих наук для 7 класів НУШ закладів загальної середньої освіти - 1,22 млрд грн;

засобів навчання, обладнання, мультимедійного та компʼютерного обладнання, меблів для 8 пілотних класів НУШ - 102,54 млн грн;

навчальної та навчально-методичної літератури, зокрема електронних версій та з аудіосупроводом для 8 пілотних класів НУШ - 69,24 млн грн;

2. Підвищення кваліфікації - 100 млн грн.

Детальніше за покликанням.

 

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ПРОЄКТ «ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ ТА ЕКОЛОГІЯ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ/З ARISTON» РЕАЛІЗОВАНО

Відповідно до Меморандуму про співпрацю між Міністерством освіти і науки України та ТОВ «Арістон Україна» від 03.10.2022 Міністерство освіти і науки України разом з Національним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді та ТОВ «Арістон Україна» у співпраці з ДП «Плеон Талан» реалізовано Всеукраїнський проєкт «Енергоефективність та екологія для школярів/ з Ariston».

Журі обрало 38 найкращих проєктів від учнів 6–11 класів з різних областей України. Усі переможці (1,2,3 місця) отримають енергоефективні італійські водонагрівачі Ariston для своїх навчальних закладів, дипломи відповідного ступеня та подарунки.

Така підтримка дає змогу школярам не лише розвинути свої здібності, але і зробити перші кроки до створення проєктів, які можуть змінити світ на краще.

Найкращі роботи учасників доступні для ознайомлення на офіційному сайті.

Більше на сайті.

 

ОГОЛОШЕННЯ НАПН УКРАЇНИ ПРО КОНКУРС НА ПІДГОТОВКУ НАУКОВИХ І НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ КАДРІВ У 2024 РОЦІ

Відповідно до «Порядку розміщення державного замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 травня 2013 р. № 363, Національна академія педагогічних наук України оголошує конкурс на підготовку наукових і науково-педагогічних кадрів у НАПН України на 2024 рік в обсязі, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України «Про державне замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, на підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів у 2024 році» від 28 червня 2024 р. № 760.

 

3793 Заклади освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 365 повністю зруйновано

Станом на 12 липня 2024 року 3428 закладів освіти пошкоджено та 365 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку