ОГОЛОШЕНО РЕЄСТРАЦІЮ НА ДРУГИЙ ЕТАП ФОНДУ ПІДТРИМКИ ВІД GOOGLE

Google продовжує підтримувати українські стартапи та запускає другий етап Фонду підтримки в Україні. Відібрані компанії отримають до $100 тисяч на розвиток бізнесу, а також менторську допомогу від Google та кредити Google Cloud до $350 тисяч. Ініціативу спрямовано на підтримку української стартап-екосистеми, яка зазнала негативного впливу повномасштабної війни.

Реєстрацію відкрито до 05 червня 2024 року на сайті Ukraine Support Fund.

Переможців оголосять поетапно в червні та вересні 2024 та у 2025 роках.

Дізнатися більше на сайті МОН.

 

FUTURE PERFECT ТА LIBRARIUS ПРЕЗЕНТУЮТЬ ДОБІРКУ БЕЗПЛАТНИХ АНГЛОМОВНИХ КНИГ

Мовна програма Future Perfect, створена за підтримки МОН, МКІП і Мінцифри, та книжковий застосунок Librarius презентували проєкт Futulib - добірку з понад 1000 безплатних англомовних книг різних жанрів.

До проєкту увійшли твори Герберта Веллса, детективи Агати Крісті, класика діалектики у працях Платона та кількасот інших відомих творів із 14 літературних жанрів. Книги можна обирати за рівнем володіння мовою - від початкового до просунутого, завантажувати та читати із застосунку Librarius.

Також доступ до бібліотеки FutuLib зберігається навіть під час блекауту - книги можна завантажувати та повертатись до читання офлайн. Переходьте та обирайте за покликанням.

Читайте детальніше за покликанням.

 

ПОВІТРЯНА ТРИВОГА ПІД ЧАС ПРОВЕДЕННЯ НМТ: МОН ПОЯСНЮЄ АЛГОРИТМ ДІЙ

Якщо під час проведення НМТ почнеться повітряна тривога, то інструктор зупинить роботу над тестом, а всі учасники та персонал пункту тестування перейдуть до укриття.

За цих обставин учасник має зберігати відповідь після кожного завдання, а час, який залишився до завершення НМТ, - буде зупинено. Після закінчення тривоги потрібно повернутися до аудиторій і продовжити виконання завдань тестування. Якщо буде достатньо часу, тобто тривога триватиме менше ніж 2 години 30 хвилин (сумарно для обох етапів тестування), учасники зможуть повернутися і продовжити виконання завдань НМТ.

Якщо тривога триватиме довше, відповідальний за ТЕЦ разом із регіональним центром оцінювання якості освіти вирішить, чи доцільно продовжувати тестування з урахуванням залишкового часу.

У разі, якщо НМТ буде зупинено, учасники зможуть його скласти під час додаткових сесій.

Детальніше читайте роз’яснення на сайті МОН.

 

Обов’язкові іспити для набуття українського громадянства, - Уряд ухвалив рішення

Відтепер особи, які хочуть отримати громадянство України, мають скласти іспити з основ Конституції України та історії України. Це рішення ухвалено Урядом і стосується: іноземців; осіб без громадянства; тих, хто набув громадянство, але має право протягом двох років скласти іспит (це пов'язано з відтермінуванням у зв'язку з проходженням військової служби за контрактом, визначних заслуг перед Україною тощо).

Важливо: реалізація проведення іспитів потребує подальшого ухвалення та впровадження низки наказів та положень, організаційних заходів, наразі ухвалено лише принципове рішення.

Для реєстрації необхідно створити електронний кабінет та подати заявку в електронній формі, детальний алгоритм буде опублікований згодом.

20 завдань з основ Конституції України;

25 завдань з історії України.

Для забезпечення прозорості іспит фіксуватимуть на відео.

У разі успішного складання учасники отримають відповідні сертифікати.

 

Безпечна освіта: екосистема DREAM стала інструментом розподілу субвенції на шкільні укриття

Представники Уряду, команди DREAM, місцевих та регіональних органів влади розповіли про успішний досвід співпраці під час конференції “Безпечна освіта: презентація нового функціоналу DREAM для фінансових програм”.

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури спільно з Міністерством освіти і науки України та Міністерством цифрової трансформації ініціювали новий підхід до розподілу субвенції на проєкти укриттів у школах з використанням цифрової екосистеми управління відновленням DREAM.

Новий підхід надає можливість комісії Міносвіти швидко та прозоро відбирати для фінансування проєкти шкільних укриттів, які реалізують громади. Ключове завдання – забезпечити українським школярам доступ до якісної та безпечної очної освіти.

Детальніше на сайті Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

 

відбулося засідання комітету верховної ради україни з питань освіти, науки та інновацій

30 травня 2024 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, на якому повторно було розглянуто два законопроекти, щодо яких народні депутати України – члени Комітету прийняли такі рішення:

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними правками:

проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання насильству та унеможливлення жорстокого поводження з дітьми» (реєстр. № 6393-д від 09.06.2023);

проект Закону України «Про дошкільну освіту» (реєстр. № 8030 від 13.09.2022);

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka.

 

Верховний Суд ухвалив рішення, яким підтверджено чинність і обов’язковість застосування Українського правопису

22 травня 2019 року Кабінет Міністрів України схвалив нову редакцію українського правопису, а вже 30 травня документ набув чинності.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь наполягає на необхідності масштабного використання чинного правопису в усіх сферах суспільного життя.

Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики нагадує декілька правил редакції 2019 року (детальніше на сайті.).

Ознайомитися з Українським правописом можна за посиланням.

 

відбулася Конференція Міністрів Європейського простору вищої освіти

29 травня 2024 року в місті Тирана (Албанія) розпочала свою роботу Конференція Міністрів Європейського простору вищої освіти (ЄПВО), яка є потужним майданчиком для діалогу між дослідниками, експертами та політиками у сфері вищої освіти та на якому підводяться підсумки досягнень країн ЄПВО за 25 років Болонського процесу, обговорюються виклики виконання ключових зобов’язань Болонського процесу та встановлюються конкретні цілі для подальшого просування міжнародного співробітництва у сфері вищої освіти.

Україна представлена делегацією у складі голови делегації заступника Міністра освіти і науки України Михайла Винницького, ректора Маріупольського державного університету Миколи Трофименка, керівника секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Олени Козієвської, президента національного об’єднання студентів – Української асоціації студентів Поліни Гомбалевської, державного експерта з питань вищої освіти та освіти дорослих директорату фахової передвищої, вищої освіти Міністерства освіти і науки України, представника України в групі супроводу Болонського процесу Марини Мруги.

Більше за покликанням .

 

ВІДБУВСЯ ЄДКІ ЗА СПЕЦІАЛЬНІСТЮ 274 АВТОМОБІЛЬНИЙ ТРАНСПОРТ

За інформацією Міністерства освіти і науки України 23 травня 2024 року відбувся єдиний державний кваліфікаційний іспит за спеціальністю 274 Автомобільний транспорт на першому (бакалаврському) рівні вищої освіти.

Відповідальною за проведення ЄДКІ є Державна установа «Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти».

В ЄДКІ взяли участь 1057 осіб із 35 закладів вищої освіти, явка – понад 90 %.

Індивідуальні результати ЄДКІ повідомлять здобувачам через заклади вищої освіти. ЗВО отримають результати іспиту до 03 червня 2024 року.

Учасникам тестування, які не з’явилися на ЄДКІ або неуспішно його склали, нададуть можливість повторно його скласти 13 червня 2024 року.

 

скасовані мовні сертифікати при вступі до аспірантури

Міністерство освіти і науки України повідомило про зупинення зарахування мовних сертифікатів іноземних провайдерів замість ЄВІ в разі вступу до аспірантури. Наказ МОНУ № 690 від 16.05.2024 офіційно оприлюднено і вже набрав чинності.

Щоб бути допущеним цьогоріч до вступу на навчання для здобуття ступеня доктора філософії / доктора мистецтва, обов'язково потрібні результати єдиного вступного іспиту (ЄВІ), який складатиметься з двох частин:

тест з іноземної мови (англійської, німецької, французької, іспанської за вибором вступника) та ТЗНК (тест загальних навчальних компетентностей).

 

УКРАЇНА В НАУКОВО-ІННОВАЦІЙНІЙ СФЕРІ СХІДНОГО ПАРТНЕРСТВА: ВІДБУЛОСЯ 6-ТЕ ЗАСІДАННЯ РОБОЧОЇ ГРУПИ

27–28 травня 2024 року у Вільнюсі відбулося 6-те засідання Робочої групи з досліджень та інновацій Східного партнерства за участю делегацій України, Молдови, Азербайджану, Вірменії, Грузії та країн-членів ЄС. Представники Литви наголосили на системній підтримці України на всіх рівнях освіти та наукових досліджень.

Україна є беззаперечним лідером за показниками участі в програмі «Горизонт Європа». 160 українських організацій залучено до 210 проєктів, підписано 149 грантових угод загалом на 43 млн євро. Додатково завдяки різним програмам підтримки в Україну було інвестовано понад 60 млн євро.

Під час круглого столу країни-партнери представили свої здобутки у формуванні політик досліджень та інновацій. Українська делегація подякувала за солідарність, окреслила виклики воєнного часу та запропонувала низку ініціатив. Важливою ініціативою став запит щодо виділення фіксованого відсотка міжнародної допомоги для України на потреби досліджень та інновацій.

Досягнуто домовленості про спільний проєкт із ЄС щодо навчання контактних пунктів «Горизонт Європа» в безпечних регіонах України.

Більше за покликанням.

 

НАЗВАНО ПЕРЕМОЖЦІВ XV ВСЕУКРАЇНСЬКОГО КОНКУРСУ ЮНИХ ДОСЛІДНИКІВ «КРИСТАЛИ»

25 травня 2024 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка підбили підсумки ХV Всеукраїнського конкурсу юних дослідників «Кристали» імені Євгена Гладишевського. Цьогоріч у науковому форумі взяли участь 2 637 школярів з усіх регіонів України.

Переможницею серед старшої вікової категорії (13–18 років) стала Софія Могильна, учениця 7 класу ліцею «Інтелект» з Києва, з роботою «Дефекти в кристалах: від недоліку до досконалості».

Друге місце розділили Ярослав Лазаренко з Бучі та Юліанна Явдощук із Києва.

Третє місце здобули Дар'я Куницька (Львів), Андрій Соломаха (Житомирська обл.) та Вікторія Шведчикова (Кіровоградська обл.).

Серед молодшої категорії (6–12 років) оголошено переможців у номінаціях «Найякісніший кристал», «Найбільший кристал», «Найоригінальніший кристал» та «Віртуальний кристал».

Вітаємо переможців!

 

В УНІВЕРСИТЕТІ ГРИГОРІЯ СКОВОРОДИ ОБГОВОРИЛИ ЦІННОСТІ ТА ІСТОРІЇ СТІЙКОСТІ В МЕЖАХ ПРОГРАМИ «ТИ ЯК?»

В Університеті Григорія Сковороди в Переяславі за співорганізації Київської ОДА відбувся захід «Осмислення. Цінності та історії стійкості» в межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?», ініційованої першою леді України Оленою Зеленською.

Під час заходу науковці, волонтери та культурологи з усієї Київщини обговорювали питання стійкості українців, роль цінностей та вчилися дбати про ментальне здоров'я під час повномасштабної війни.

Протягом дня учасники могли долучитися до художньо-наукового колоквіуму «Українське традиційне і світове мистецтво у формуванні сучасної молоді». Історіями власної стійкості ділилися волонтери, співробітники УГСП, представники департаментів Київської ОДА. Порушували питання соціального захисту, зайнятості, підтримки ветеранів та ВПО.

Захід засвідчив важливість ментального здоров'я для стійкості нації та необхідність обговорення цінностей, які об'єднують і надихають українців.

 

УКРАЇНСЬКІ ШКОЛЯРІ УСПІШНО ПРЕДСТАВИЛИ НАУКОВІ ПРОЄКТИ НА МІЖНАРОДНІЙ ВИСТАВЦІ REGENERON ISEF-2024

Команда з трьох українських учнів повернулася з Міжнародної науково-технічної виставки Regeneron ISEF-2024, яка проходила з 11 по 17 травня у Лос-Анджелесі, США. Regeneron ISEF вже понад 70 років залишається найбільшим у світі глобальним науковим конкурсом для старшокласників. Учасники змагаються у 22 різних наукових категоріях за нагороди та стипендії на суму майже $9 млн.

Цьогоріч на виставку зареєструвалися понад 1750 учасників з різних країн світу. Вже 20 років поспіль Україна бере участь у цьому конкурсі як повноправна країна-учасниця.

Право представляти Україну на Regeneron ISEF-2024 здобули переможці Всеукраїнського конкурсу «Еко-Техно Україна 2024»:

Главацький Богдан Олегович, учень 11 класу Навчально-виховного комплексу «Школа комп’ютерних технологій - Львівський технологічний ліцей». Тема проєкту: «Платформа для швидкого транспортування важко травмованих людей в умовах бездоріжжя».

Ярифа Поліна Сергіївна, учениця 11 класу школи I–III ступенів № 306 Деснянського району міста Києва, здобувачка освіти Київської МАН. Тема проєкту: «FIRE IMPACTOLOGY: моделювання та оцінка впливу викидів лісових пожеж на здоров'я населення в умовах змін клімату».

Борисенко Володимир Володимирович, учень 11 класу Черкаської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №28 ім. Т.Г. Шевченка Черкаської міської ради Черкаської області. Тема проєкту: «Модель Ланчестера з пуассонівським вибиттям на площині».

Володимир Борисенко отримав спеціальну нагороду - диплом і стипендію від Університету нафти та мінералів імені короля Фахда (Саудівська Аравія).

Крім того, інші учасники «Еко-Техно Україна 2024» також були відзначені престижними міжнародними організаціями, серед яких Американська психологічна асоціація, корпорація «Ріко», Товариство біології In Vitro, Єльська науково-технічна асоціація.

Вітаємо переможців та всіх учасників!

Детальніше за покликанням.

 

НА ВСЕУКРАЇНСЬКОМУ КОНКУРСІ «ЮНИЙ ДОСЛІДНИК» ВІДЗНАЧЕНО КРАЩИХ ЮНИХ ПРИРОДОЗНАВЦІВ КРАЇНИ

МОН спільно з Національним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді провели фінал Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник».

Конкурс проходить щорічно з метою залучення учнів 9–12 років до наукової діяльності в галузі природознавства за напрямками: «Я і природа», «Рослини навколо нас», «Тваринний світ», «Охорона здоров'я» та «Народознавство і краєзнавство».

Цьогоріч фінальний етап відбувся в очному форматі. Із понад 273 поданих робіт журі відібрало 122 кращі для участі у фіналі. Досвідом із юними дослідниками поділилися провідні фахівці: професори, кандидати наук, методисти. Учасники мали нагоду презентувати результати власних дослідів, поспілкуватися, набути нових навичок та відвідати визначні місця столиці України.

За підсумками конкурсу нагороджено дипломами І–ІV ступенів та відзначено 10 абсолютних переможців.

Вітаємо юних природознавців!

 

АІКОМ ПОПОВНИЛА НОВА ОСВІТНЯ ІНФОРМАЦІЙНА СИСТЕМА «ВСЕОСВІТА»

07 травня 2024 року Державна наукова установа «Інститут освітньої аналітики» підписала договір про приєднання освітньої інформаційної системи (ОІС) «Всеосвіта» до центральної бази даних програмно-апаратного комплексу «Автоматизований інформаційний комплекс освітнього менеджменту» (АІКОМ).

«Всеосвіта» стала сьомою ОІС, інтегрованою до АІКОМ. Тепер заклади освіти, що користуються цією системою, зможуть автоматично передавати дані шкільного діловодства до центральної бази.

Підʼєднання освітніх платформ до АІКОМ — важливий крок модернізації галузі. Це дасть змогу: автоматизувати збір і оброблення даних; звільнити час освітян для ключових завдань; забезпечити зручні уніфіковані інтерфейси.

Загалом на сьогодні договори з АІКОМ підписали 7 провайдерів інформаційних систем: Eddy (ТОВ «Едді Україна»), «Єдина школа» (ТОВ «ТАТЛ ТЕХНОЛОДЖІ»), Human школа (ТОВ «ХʼЮМАН»), «Моя школа» (ТОВ «АЙТІ ПРО»), «Нові знання» (ТОВ «Нові знання»), Smart школа (ФОП Кулай Валерій) і «Всеосвіта» (ТОВ «Всеосвіта»).

МОН рекомендує обирати ОІС з-поміж тих, що вже підʼєднані до АІКОМ. Перелік інтегрованих систем постійно розширюється. Деталі - на сайті АІКОМ.

 

ВІДБУВСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ КОНКУРС МАЙСТЕРНОСТІ «МАРАФОН HUSQVARNA» В МАЛИНСЬКОМУ ФАХОВОМУ КОЛЕДЖІ

Малинський фаховий коледж разом із ТОВ «Husqvarna Україна» у 2023 році започаткував конкурс майстерності «МАРАФОН HUSQVARNA», який вперше відбувся в Україні на базі освітнього закладу.

22 травня 2024 року у конкурсі взяли участь команди із 5-ти областей України та 6-ти закладів фахової передвищої освіти.

Кожна команда учасників здолала дистанцію із 7 етапів. За результатами перемогу здобула команда Малинського фахового коледжу. Друге місце посіла команда з Лубенського лісотехнічного фахового коледжу. Третє місце у Житомирського агротехнічного фахового коледжу. В особистому заліку найкращий результат показав студент Малинського фахового коледжу Ходаківський Іван.

Вітаємо переможців та всіх учасників

Читайте більше на сайті.

 

36 ТИСЯЧ СТАРШОКЛАСНИКІВ З УСІЄЇ УКРАЇНИ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У МАТЕМАТИЧНОМУ ЧЕЛЕНДЖІ

У 2024 році всьоме поспіль відбувся всеукраїнський челендж «ЗНО математика BOT Challenge» для підготовки школярів до вступних іспитів. З 15 березня до 17 травня понад 36 тисяч старшокласників з усіх регіонів України розв’язали 80 тисяч математичних завдань. Під час змагань школярі також могли переглянути тематичні вебінари для підготовки до вступу та повторити складні теми.

Організаторами челенджу є Харківський національний економічний університет та ІТ-компанія SoftServe. Найбільше учасників долучилося із Львівської, Київської та Харківської областей. Узяти участь мали змогу учні 9-11 класів з усіх куточків України.

Переможцями змагання стали:

1 місце - Родіон Михайловський, Український фізико-математичний ліцей (місто Київ), 4919 балів (99% правильних відповідей);

2 місце - Ганна Бабич, школа №6 (місто Київ), 4864 бали;

3 місце - Анна Шульга, Харківський ліцей «Обдарованість», 4754 бали.

Вітаємо переможців та всіх учасників челенджу!

 

3793 заклади освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 365 повністю зруйновано

Станом на 26 травня 2024 року 3428 закладів освіти пошкоджено та 365 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку