РОЗПОЧИНАЄТЬСЯ ДОДАТКОВИЙ ПЕРІОД РЕЄСТРАЦІЇ ДЛЯ УЧАСТІ В НМТ

З 10 до 15 травня 2024 року триватиме додатковий період реєстрації для участі в національному мультипредметному тесті. Зареєструватися на додаткову сесію НМТ можуть особи, які реєструвалися в основний період, але отримали відмову. Також ті, хто не зміг із поважних причин вчасно зареєструватися. Крім того, у цей період здійснюють реєстрацію особи, які за рішенням судів перебувають в установах виконання покарань / слідчих ізоляторах.

Детальніше про додаткову сесію НМТ - за покликанням.

 

ВСТУП 2024: ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ МАЙБУТНІХ МАГІСТРІВ ТА АСПІРАНТІВ

Вступні випробування до магістратури / аспірантури відбудуться у два періоди реєстрації:

Основний період: 07-29 травня 2024 року (для участі в основній сесії).

Додатковий період: 17-21 червня 2024 року (для тих, хто не зміг зареєструватися в основний період).

Реєстрацію осіб, які бажають узяти участь у єдиному вступному іспиті (ЄВІ) та/або єдиному фаховому вступному випробуванні (ЄФВВ), здійснюють приймальні комісії ЗВО як особисто, так і дистанційно.

Детальніше щодо вступу про процедуру реєстрації / вступні випробування на сайті Українського центру оцінювання якості освіти:

 

ПІДГОТОВКА ДО НМТ: ЩО ПОВТОРИТИ ЗА 3 ДНІ ДО ВИПУСКНИХ ІСПИТІВ

Випускні іспити у формі національного мультипредметного тесту (НМТ) наближаються, тож часу на підготовку залишається обмаль. Проте не варто хвилюватися, адже для вас учителі та автори уроків ВШО підготували корисні рекомендації з чотирьох основних предметів: української мови, історії України, математики та англійської мови.

Ці поради допоможуть ефективно організувати підготовку за кілька днів до НМТ, дізнатися про найважливіші теми для повторення, ефективні методи опрацювання матеріалу, а також отримати поради щодо вирішення тестових завдань. Детальніше за покликанням.

 

Уряд ухвалив рішення про врегулювання застосування порядку формування мінімального розміру плати за навчання для здобуття вищої освіти

Уряд ухвалив рішення про врегулювання застосування Порядку формування мінімального розміру плати за навчання у 2024 році для здобуття вищої освіти на основі індикативної собівартості (показник, на який орієнтуються заклади для встановлення оплати навчання).

Рішенням уряду передбачено визначення показника середньомісячної заробітної плати штатних працівників в області за місцем розташування надавача освітніх послуг за попередній календарний рік на рівні середньомісячної заробітної плати в регіоні за четвертий квартал 2021 року за даними Держстату. Це дозволить застосувати запобіжник завищенню рівня плати за навчання в порівнянні з рівнем доходів населення в регіоні.

Вищезазначені зміни вносяться до постанови Кабінету Міністрів України від 3 березня 2020 р. № 191.

 

ПРИБЛИЗНО 500 ШКІЛЬНИХ АВТОБУСІВ ПРИДБАЮТЬ ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ УЧНІВ ЧЕРЕЗ PROZORRO MARKET

1 млрд гривень субвенції отримають регіони на закупівлю шкільних автобусів у 2024 році. Відповідні витрати передбачає постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання шкільних автобусів».

Загалом у 2024 році планують закупити приблизно 500 автобусів для закладів загальної середньої освіти всіх областей, які цього потребують.

Закупівлі шкільних автобусів проводитимуть через електронний каталог Prozorro Market, відповідну частину якого адмініструє державна установа «Професійні закупівлі».

Основна частина закупівель шкільних автобусів має відбутися влітку, щоб оперативно поставити їх у регіони та забезпечити заклади освіти необхідним транспортом до початку навчального року.

Детальніше за покликанням.

 

УРЯД ОНОВИВ ПРАВИЛА ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ ДЛЯ СТУДЕНТІВ

Уряд оновив правила перетину кордону для студентів. Тепер не тільки дівчата, а й хлопці також можуть виїжджати на навчання за програмами академічної мобільності.

Про умови виїзду та необхідні документи – в інфографіці за покликанням.

 

Відбулися засідання підкомітетів Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

07 травня 2024 року відбулися засідання підкомітетів Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

І. Підкомітет з питань вищої освіти на своєму засіданні розглянув проект Закону України про академічну доброчесність (реєстр. № 10392 від 08.01.2024). Народними депутатами України – членами Комітету ухвалено висновок, зважаючи на актуальність та необхідність прийняття цього законопроекту, запропонувати Комітету розглянути і прийняти законопроект (реєстр. № 10392 від 08.01.2024) за основу.

ІІ. Підкомітет з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання насильству та унеможливлення жорстокого поводження з дітьми (реєстр. № 6393-д від 09.06.2023) (друге читання). Ухвалено висновок народними депутатами про розгляд законопроекту на засіданні Комітету та запропоновано Комітету рекомендувати Верховній Раді України за результатами його розгляду прийняти у другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними правками.

ІІІ. Підкомітет з питань науки та інновацій розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» щодо встановлення цільових показників діяльності керівників наукових установ, визначення стратегій і перспективних напрямів діяльності наукових установ (реєстр. № 10424 від 22.01.2024), поданий Кабінетом Міністрів України. Ухвалено висновок народними депутатами запропонувати Комітету рекомендувати Верховній Раді України розглянути і прийняти законопроект за основу.

ІV. Підкомітет з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння розвитку волонтерства серед здобувачів освіти (реєстр. № 11159 від 09.04.2024), поданий народним депутатом України Грищуком Р.П. та іншими народними депутатами України, та прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій підтримати законопроект за основу.

 

Відбулося засідання підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

06 травня 2024 року відбулося засідання підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, на якому народні депутати України – члени Комітету розглянули проект Закону України про дошкільну освіту (реєстр. № 8030 від 13.09.2022) (друге читання). Під час загальної дискусії учасники підкомітету висловились щодо підтримки законопроекту (реєстр. № 8030), а також подали додаткові пропозиції, які будуть доопрацьовані до розгляду проекту Закону на засіданні Комітету. Народні депутати України – члени Комітету прийняли рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій проект Закону України про дошкільну освіту (реєстр. № 8030 від 13.09.2022) прийняти у другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними правками.

 

3793 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 365 повністю зруйновано

Станом на 05 травня 2024 року 3428 закладів освіти пошкоджено та 365 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку