Відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

18-19 квітня 2024 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

Під час засідання були розглянуті питання:

Про внесення до порівняльної таблиці проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам (реєстр. № 10399 від 10.01.2024) (друге читання) додаткових пропозицій народних депутатів України – членів Комітету

Заслухавши та обговоривши інформацію Голови Комітету С. Бабака щодо проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам (реєстр. № 10399 від 10.01.2024), який готується до розгляду в другому читанні, народні депутати України – члени Комітету прийняли рішення розглянути, затвердити та внести до порівняльної таблиці проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам (реєстр. № 10399 від 10.01.2024) додаткові пропозицій народних депутатів України – членів Комітету.

Про проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам (реєстр. № 10399 від 10.01.2024), поданий Кабінетом Міністрів України (друге читання)

Під час засідання народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам» (реєстр. № 10399 від 10.01.2024), за результатами його розгляду в другому читанні прийняти у другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними правками.

Кадрове питання. Про призначення Левченко Ярослави Сергіївни на посаду головного консультанта секретаріату Комітету з питань освіти, науки та інновацій

Заслухавши інформацію Голови Комітету Сергія Бабака про призначення на вакантну посаду головного консультанта Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Левченко Я.С., народні депутати України – члени Комітету прийняли рішення рекомендувати Керівнику Апарату Верховної Ради України призначити Левченко Ярославу Сергіївну головним консультантом секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

Переглянути запис засідань, які транслювались у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням:

Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій |Facebook.

 

ПРОДОВЖЕНО ТЕРМІН ПОДАННЯ ДОКУМЕНТІВ ДЛЯ УЧАСТІ В КОНКУРСНОМУ ВІДБОРІ НАУКОВИХ, НАУКОВО-ТЕХНІЧНИХ РОБІТ ТА ПРОЕКТІВ

Міністерство освіти і науки України продовжує термін подання документів до 22 квітня 2024 року для участі в конкурсному відборі наукових, науково-технічних робіт та проектів, які фінансуються коштом зовнішнього інструменту допомоги Європейського Союзу для виконання зобов’язань України у Рамковій програмі Європейського Союзу з наукових досліджень та інновацій «Горизонт 2020».

Таке рішення було ухвалено у зв’язку із масованими ударами рф по об’єктах електрогенерації України, через що відбулися перебої з електропостачанням та доступом до інтернет-мережі.

Документи для участі в Конкурсі подаються в електронному вигляді в Національну електронну науково-інформаційну систему «URIS» за покликанням до 23 год. 59 хвилин 22 квітня 2024 року.

 

МОН ПРЕЗЕНТУЄ НОВИЙ ПІДХІД ДО ОЦІНЮВАННЯ НАУКОВИХ УСТАНОВ ТА УНІВЕРСИТЕТІВ

Міністерство освіти і науки України розробило нову методику оцінювання ефективності науково-технічної діяльності наукових установ і закладів вищої освіти. Мета підходу - поліпшити якість досліджень в Україні з огляду на світовий досвід.

Проект наказу про затвердження методики опубліковано на сайті МОН для громадського обговорення, яке триватиме до 17 травня 2024 року.

Нова методика дозволить здійснювати оцінювання наукової роботи за новими критеріями, зокрема, з урахуванням досліджень, які сприятимуть розвитку світової науки, економіки, обороноздатності та суспільства України, а також відповідно до принципів відкритої науки.

Більше за покликанням.

 

ДОСТУП ДО МІЖНАРОДНИХ НАУКОВИХ РЕСУРСІВ ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ УЧЕНИХ: ПРОЕКТ RESEARCH4LIFE

Українська наукова спільнота в межах проекту Research4Life, продовжує отримувати безоплатний доступ до важливих світових електронних ресурсів. З березня 2022 року, завдяки підтримці видавців-партнерів, українські науковці можуть вільно користуватися колекціями журналів, книг, базами даних та довідковими матеріалами. Понад 550 українських установ уже зареєструвалися на порталі Research4Life, користуючись можливостями для своїх досліджень станом на сьогодні.

У березні 2024 року відбулася щорічна зустріч координаторів «Research4Life Country Connectors», де українські представники вперше взяли активну участь. За результатами цієї зустрічі у щорічному звіті проекту виділено спеціальний розділ, присвячений Україні. Цей розділ детально висвітлює участь наших установ у проекті та підвищення обізнаності про можливості Research4Life серед українських дослідників. Детальніше про звіт за покликанням.

Більше на сайті.

 

СТАРТУЄ ІНФОРМАЦІЙНО-ОСВІТНЯ КАМПАНІЯ З КІБЕРГІГІЄНИ

В Україні стартує всеукраїнська інформаційно-освітня кампанія з підвищення рівня кібербезпеки українців. Ініціатором та організатором кампанії є Представництво Фонду цивільних досліджень і розвитку США в Україні (CRDF Global в Україні) за підтримки Державного департаменту США.

Мета кампанії - підвищити загальний рівень обізнаності громадян про онлайн-загрози та навчити основ кібергігієни. Матеріали програми будуть корисними для підлітків, дорослих та людей літнього віку.

«Учасники кампанії зможуть ознайомитися з простими та зрозумілими правилами кібербезпеки, а також перевірять знання за допомогою інтерактивної гри: це можна зробити за покликанням.

Більше на сайті.

 

ШКОЛИ КИЇВЩИНИ ТА ОДЕЩИНИ МОЖУТЬ ПРИЄДНАТИСЯ ДО ПРОГРАМИ «НАВЧАЙ ДЛЯ УКРАЇНИ»

Освітня організація «Навчай для України» розгортає партнерство із закладами загальної середньої освіти в Київській та Одеській областях. Програма залучає талановиту та вмотивовану молодь до викладацької діяльності з метою здійснення позитивних змін у громадах. За час реалізації програми організація об’єднала вже 43 школи-партнери в 5 областях України.

Заклади загальної середньої освіти Київської та Одеської областей можуть подати заявку на участь у програмі «Навчай для України» до 20 травня 2024 року за покликанням.

 

ПРОГРАМА «МАЛІ ГРАНТИ ПУБЛІЧНОЇ ДИПЛОМАТІЇ - ОСВІТА НА 2024 РІК»

Посольство Сполучених Штатів Америки в Україні оголошує Програму «Малі гранти публічної дипломатії - освіта на 2024 рік» для підтримки проектів, спрямованих на відновлення післявоєнної України за сприяння академічної спільноти. За наявності коштів Посольство Сполучених Штатів Америки надасть гранти українським неурядовим некомерційним організаціям (благодійним фондам, громадським організаціям) для адміністрування проектів у співпраці з партнерами в освіті (коледжами та університетами).

Деталі за покликанням.

Дедлайн подання заявок: 02 червня 2024 року.

 

СУБВЕНЦІЯ НА УКРИТТЯ В ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ

18 квітня 2024 року розпочалося подання заявок на отримання державної субвенції для капремонту та будівництва укриттів у школах.

Пріоритетними для отримання субвенції є прифронтові та прикордонні території: Харківська, Дніпропетровська, Запорізька, Миколаївська, Херсонська, Одеська, Сумська та Чернігівська області.

Як школі отримати кошти на побудову укриття, які заклади можуть претендувати на субвенцію – усі деталі в повному матеріалі.

 

УКРАЇНСЬКІ ШКОЛЯРІ ВИБОРОЛИ СРІБЛО НА EOES-2024 - УЧНІВ ЗАПРОШУЮТЬ ДО УЧАСТІ В НАСТУПНОМУ РОЦІ

З 7 до 14 квітня в Люксембурзі відбулася Європейська олімпіада експериментальної науки EOES (European Olympiad of Experimental Science), у якій Україна взяла участь як гостьова команда.

Це унікальні змагання, на яких школярі виконують експериментальні завдання з фізики, хімії та біології. В олімпіаді беруть участь лише країни ЄС: цьогоріч на ній зустрілися 46 команд із різних європейських держав.

Україна продемонструвала гідний результат - команда із трьох школярів увійшла до десятки найрезультативніших та здобула срібну нагороду. Команди виконали 2 складні експерименти, зокрема дослідження механізмів виникнення раку. Експериментальні тури відбувалися на базі Університету Люксембургу.

Для учнів 8–10 класів віком до 15 років включно, які цікавляться природничими науками, є можливість узяти участь у Міжнародній молодіжній науковій олімпіаді IJSO-2024. Реєстрація на добір триває до 08 травня 2024 року за покликанням.

Більше на сайті МОНУ.

 

Випускаємо нову плеяду наших рятувальників - 426 молодих та навчених фахівців

13 квітня 2024 року на базі Львівського державного університету безпеки життєдіяльності відбувся випуск курсантів профільних вишів ДСНС України.

Відтепер 426 молодих фахівців – у лавах рятувальників, аби служити народу України. Йдеться, зокрема, про 125 випускників Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, 180 – Національного університету цивільного захисту України та 121 – Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля.

Детальніше на сайті Міністерства внутрішніх справ України.

 

ЮНІСЕФ доставив ще майже 39 тисяч ноутбуків для українських школярів

У квітні 2024 року Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) у співпраці з Міністерством освіти і науки України передав приблизно 39 тисяч ноутбуків, щоб полегшити учням середніх і старших класів у восьми областях доступ до освіти. Передавання відбулося в межах Коаліції девайсів - об’єднання організацій, бізнесу, урядів і меценатів для учнів та освітян.

ЮНІСЕФ доставив ноутбуки на Запоріжжя, Харківщину та Херсонщину і задовольнив критичну потребу дітей із вразливих категорій (діти-ВПО, діти з інвалідністю, з малозабезпечених сімей, діти, позбавлені батьківського піклування) у пристроях для дистанційного навчання. Ноутбуки також отримають школярі у Дніпропетровській, Миколаївській, Одеській, Сумській і Чернігівській областях.

Пристрої закупили та доставили за підтримки Глобального партнерства заради освіти (GPE) та Європейського Союзу.

Детальніша на сайті МОНУ.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА УКРАЇНСЬКОЇ ОСВІТИ: УКРАЇНА ВПЕРШЕ ВЗЯЛА УЧАСТЬ У САМІТІ ASU+GSV

14 квітня 2024 року в США розпочався Глобальний саміт освітніх інновацій ASU+GSV. Цей захід щорічно збирає глобальну спільноту в понад 7 тисяч представників топкомпаній, урядів, фундацій та лідерів думок у сфері освіти та технологій. Саміт є інвестиційною платформою, спрямованою на підвищення обсягу підтримки освіти та використання освітніх технологій.

Цього року програма Саміту вперше містить окрему сесію про освіту в Україні. У березні організатори Саміту, GSV Ventures підтримали запуск фандрейзингової кампанії Коаліції для передавання 10 тисяч девайсів для дітей із прифронтових областей, що триватиме до кінця травня цього року.

Окрема тема сесії стосувалась соціально-емоційного навчання та психологічної підтримки дітей, вчителів та батьків під час війни в Україні. Акцент на необхідності одночасного надання швидких послуг для учасників освітнього процесу та забезпечення системних трансформацій для вдосконалення психологічної підтримки.

Детальніше на сайті МОНУ.

 

Відбулася ХХVIІ Міжнародна науково-технічна конференція «Геофорум-2024»

У Львівській області 10-12 квітня 2024 року відбулася ХХVIІ Міжнародна науково-технічна конференція «Геофорум-2024».

Цього року учасники форуму обговорили та поділилися досвідом щодо сучасних тенденцій розвитку картографії і картографічного виробництва, цифрової фотограмметрії, топографо-геодезичної і картографічної діяльності в Україні, геодезичного і землевпорядного забезпечення країни в період військового часу та відновлення, новітніх технологій лазерного сканування та безпілотного аерознімання та багато інших тем.

Міжнародна науково-технічна конференція «Геофорум» є найбільшим форумом в Україні, який об’єднує фахівців геодезії, картографії та кадастру як цивільного, так і військового напряму. Конференція є широковідомою в Україні, а також за кордоном.

Цьогоріч на форумі були присутні представники та керівництво військової топографічної служби, фотограмметричних центрів, фахівці з геодезії, картографії, кадастру.

Детальніше на сайті.

 

3793 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 365 повністю зруйновано

Станом на 14 квітня 2024 року 3428 закладів освіти пошкоджено та 365 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку