Ухвалено Кодекс усталеної практики для проектування харчоблоків у закладах освіти

У березні 2024 року було ухвалено Кодекс усталеної практики 4:2024 «Настанова з проектування при будівництві приміщень харчоблоків закладів дошкільної та загальної середньої освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку відповідно до моделей організації харчування». Цей Кодекс набирає чинності з 1 травня 2024 року та застосовуватиметься при проектуванні приміщень харчоблоків закладів дошкільної, загальної середньої освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку незалежно від форми власності та підпорядкування.

Затвердження Кодексу - важливий крок для реалізації реформи шкільного харчування, оскільки він є інструментом виконання пункту 11 стратегічної цілі №2 реформи щодо відновлення та модернізації харчоблоків із застосуванням новітніх технологій, підвищенням енергоефективності та дотриманням принципів НАССР.

Більше на сайті.

 

6 000 українців отримали ваучер на навчання за кошти держави з початку року

Від початку 2024 року 6 000 українців отримали ваучер на навчання за державний кошт і зможуть здобути нову професію або спеціальність, чи підвищити свій професійний рівень, щоб бути більш конкурентними на ринку праці. Держава профінансувала їх навчання на 42 млн грн. Про це повідомили у Міністерстві економіки України.

Серед найбільш популярних професій та спеціальностей, за якими навчаються за ваучерами цього року, є: медсестринство (видано 1642 ваучери); дошкільна освіта (384); медицина (254); психологія (173); кухар (778); водій (345); тракторист (298); кондитер (172).

Найбільше ваучерів отримали мешканці Дніпропетровської області (710 ваучерів), Львівської (602), Одеської (385), Харківської (357), Київської (349), Вінницької (347) областей.

Нагадаємо, минулого року ваучери на навчання отримали 18 100 українців, загалом за програмою було профінансовано 252 млн грн. У 2023 році найбільшу кількість ваучерів було видано за такими професіями та спеціальностями: психологія, соціальна робота, освіта, медицина, будівництво та цивільна інженерія, кухар, водій.

Щоб отримати ваучер на навчання необхідно обрати спеціальність, професію та місце навчання та подати заявку онлайн .

 

Працюємо над трансформацією вищої освіти

04 квітня 2024 року Голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак та заступник Міністра освіти і науки України Михайло Винницький зустрілися із представниками та представницями органів студентського самоврядування з різних регіонів України. Захід відбувся за ініціативи Незалежного національного студентського союзу України – Української асоціації студентів (YAC).

Обговорення та пошук спільних рішень з усіма сторонами освітнього процесу – ключовий аспект для комплексної трансформації вищої освіти, яку ініціює та реалізує МОН. А саме студенти – активні та дієві співтворці цих змін.

Михайло Винницький та Сергій Бабак представили й аргументували основні складові реформування вищої освіти. Студенти мали змогу поставити свої запитання та в ході конструктивного діалогу визначити майбутні пріоритети для діяльності та подальших змін.

Під час зустрічі спільно зі студентами обговорили: модернізацію мережі закладів вищої освіти; освітні траєкторії та суб’єктність студента; перетин кордону з метою навчання на програмах академічної мобільності; нову систему грантів й державне фінансування; інклюзивне навчання; фінансування гуртожитків й виплати стипендій для студентів.

 

НМТ за кордоном у 2024 РОЦІ

Національний мультипредметний тест (НМТ) цьогоріч буде проведено також поза межами України.

Тимчасові екзаменаційні центри (ТЕЦ) за кордоном буде створено в 57 містах 32 країн.

Тестування проводитимуть у спеціально обладнаних центрах, де з учасниками працюватимуть українськомовні педагоги, підготовлені УЦОЯО.

Зокрема, основна сесія НМТ за кордоном відбудеться в таких країнах: Австрія, Азербайджан, Бельгія, Болгарія, Велика Британія, Грузія, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Італія, Канада, Латвія, Литва, Люксембург, Молдова, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, США, Туреччина, Угорщина, Фінляндія, Франція, Чехія, Швейцарія, Швеція.

Кількість місць для участі в тестуванні за кордоном є обмеженою. Якщо всі місця в конкретному місті чи країні будуть зайняті, ця локація більше не буде доступною для вибору. Якщо ж ви вже обрали місце проведення, але знайшли більш зручну локацію, - до 15 квітня 2024 року у вас є можливість оновити ваш вибір у персональному кабінеті.

Детальніше ознайомитися з мапою країн для проведення НМТ можна за покликанням.

Більше про процес реєстрації та необхідні документи на сайті УЦОЯО.

 

відбулося засідання Президії НАН України

03 квітня 2024 року під головуванням Президента Національної академії наук України академіка Анатолія Загороднього відбулося чергове засідання Президії Національної академії наук України.

Під час засідання було заслухано три наукові доповіді: «Комп’ютерно-інтегрована технологія проектування та виготовлення індивідуальних ендопротезів»; «Про результати виконання Цільової програми наукових досліджень НАН України «Аерокосмічні спостереження довкілля в інтересах сталого розвитку та безпеки» у 2021–2023 рр.»; «Філософія Імануеля Канта і виклики сучасного суспільства: до 300-річчя з дня народження мислителя». Учасники засідання відзначили високу актуальність та вагомість наукових результатів, представлених у доповідях.

Президія НАН України також затвердила рішення Комітету з присудження Премії НАН України «За популяризацію науки» від 21 березня 2024 року та присудила премії НАН України «За популяризацію науки» 2023 року.

Детальніше на сайті НАНУ.

 

НА «ВЕРНАДСЬКОМУ» ЗАВЕРШИЛАСЯ ПЕРЕЗМІНКА: 28-МА УАЕ ВИРУШИЛА ДОДОМУ, А 29-ТА ПОЧАЛА РОБОТУ

На станції «Академік Вернадський» відбулася перезмінка річних експедицій. 28-ма Українська антарктична експедиція вирушає додому після року роботи на крижаному континенті, а на її місце «заступає» команда 29-ї УАЕ.

02 квітня 2024 року пройшла офіційна частина перезмінки. Очільник 28-ї УАЕ Богдан Гаврилюк віддав керівнику 29-ї Юрію Отрубі символічний ключ від «Вернадського», а також вони підписали акт приймання-передачі станції. Потому на флагштоці відбулася зміна синьо-жовтих стягів.

03 квітня 2024 року учасники 28-ї зимівлі залишили станцію. Найближчим часом український криголам «Ноосфера» доправить їх, а також учасників сезонної експедиції до Чилі. Звідти полярники діставатимуться України літаками та наземним транспортом.

Читайте на сайті.

 

Законодавче забезпечення впровадження реформи профільної середньої освіти: Відбулося спільне засідання круглого столу

02 квітня 2024 року в Києві за підтримки Швейцарсько-українського проекту DECIDE відбувся круглий стіл «Законодавче забезпечення впровадження реформи профільної середньої освіти».

Захід став майданчиком для обговорення державної політики із забезпечення та впровадження реформи профільної середньої освіти, реалізація якої відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту» має початися з 2027 року.  

Спікери засідання обговорили питання формування концепції реформи профільної освіти; передумови та ризики її реалізації; виклики та особливості оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти; способи персоналізувати освітню траєкторію учня / учениці; можливості для співпраці шкіл та ЗВО; тощо.

Більше на сайті.

 

Уряд вніс зміни до правил перетину кордону студентами денної форми навчання

02 квітня 2024 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про внесення зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України».

Щоб перетнути кордон для участі в програмі академічної мобільності студенти-чоловіки мають:

бути віком від 18 до 22 років;

не підлягати призову на військову службу під час мобілізації; 

навчатися на денній формі в закладах вищої освіти України державної або комунальної форми власності;

здобувати освітній ступінь бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямування); 

стати учасником академічної мобільності строком на 1 семестр.

Документи, які необхідні для перетину кордону: е-квиток студента; направлення від ЗВО; засвідчена копія договору з іноземним університетом про прийняття на програму академічної мобільності; військово-довідковий документ від ТЦК. Жодних особливих дозволів МОН не видаватиме.

Це рішення посприяє інтеграції України в європейський простір вищої освіти, відновить можливість усім студентам брати участь у програмах академічної мобільності, що дасть змогу здобувати нові знання і досвід.

 

УРЯД УХВАЛИВ ВАЖЛИВІ РІШЕННЯ ЩОДО МОДЕРНІЗАЦІЇ МЕРЕЖІ ЗВО ТА НАУКОВИХ УСТАНОВ

Головна мета рішень - поліпшити якість вищої освіти, підвищити ефективність роботи наукових установ та створити потужні освітні й наукові осередки.

Українську академію друкарства (УАД) приєднають до Національного університету «Львівська політехніка». Навчання в модернізованому ЗВО розширить можливості доступу здобувачів до якісної матеріально-технічної бази, профільних і кваліфікованих викладачів, а також надасть більший спектр дисциплін до вивчення, особливо за вільним вибором.

Науково-дослідний інститут «Миколаївська астрономічна обсерваторія» приєднають до Головної астрономічної обсерваторії Національної академії наук України. Науково-дослідний інститут «Миколаївська астрономічна обсерваторія» - провідна наукова установа в Україні, яка бере участь у наповненні міжнародних астрономічних баз даних та в програмах наземної підтримки космічних місій, а також у виконанні цільових комплексних програм космічних досліджень НАН України та Державного космічного агентства України. Реорганізація інституту дозволить посилити кадровий потенціал; розширити матеріально-технічну базу; сприяти міжнародній співпраці інституту; збільшити спроможності щодо залучення  додаткового фінансування на дослідження.

Детальніше на сайті.

 

МОН презентує новий законопроект «Про професійну освіту» 

Законопроект вже опублікований на сайті МОН для громадського обговорення, яке триватиме до 02 травня 2024 року.

Ухвалення закону зумовлене потребою економіки у кваліфікованих кадрах, а також запитом на фахівців для майбутньої відбудови.

У законопроекті описані зміни, що стосуються активного залучення бізнесу до освітнього процесу, розширення автономії закладів, поліпшення освітніх програм, дерегуляція сфери, а також оновлення термінології.

Законопроект «Про професійну освіту» розроблено за експертної підтримки Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, Федерації роботодавців України, програми ЄС «EU4Skills: Кращі навички для сучасної України» та швейцарсько-українського проєкту «Децентралізація для розвитку демократичної освіти».

Читайте більше на сайті.

 

МОН ІЗ ПАРТНЕРАМИ ПРЕЗЕНТУВАЛИ НОВІ ПРАВИЛА РОЗПОДІЛУ СУБВЕНЦІЇ НА ШКІЛЬНІ УКРИТТЯ

01 квітня 2024 року під час презентації «Шкільні укриття: нові правила розподілення коштів» Міністерство освіти і науки України спільно з партнерами представило нові правила розподілу субвенції на облаштування безпечного освітнього середовища в закладах освіти.

Наявність укриттів у школах - головна умова для повернення дітей у школи. Віцепрем’єр з питань інновацій, розвитку освіти, науки і технологій Михайло Федоров розповів про data-driven (керований даними) підхід у створенні освітніх політик, а також анонсував комплексну політику «Школа офлайн» щодо повернення очного навчання в школи.

Цьогоріч державна субвенція на будівництво і ремонт укриттів становить 2,5 мільярда гривень. Раніше кошти надходили в області, а ті визначали заклади освіти, де потрібно будувати укриття. Тепер розподіл субвенції відбуватиметься через новий інструмент - з використанням бальної системи через платформу DREAM.

Громади самостійно подаватимуть проекти, щоб отримати державне фінансування на укриття.

Більше про умови отримання субвенції та критерії оцінювання проектів читайте за покликанням. Також дивіться запис презентації.

Перелік проектів можна знайти на платформі «Моя Фортеця». Там зібрано всю інформацію про будівництво, облаштування та фінансування укриттів.

Детальніше на сайті.

 

Державно-приватне партнерство - шлях для ефективної модернізації шкільних їдалень

Державно-приватне партнерство дозволить провести ефективну модернізацію шкільних їдалень. Про це зазначила Перший віце-прем’єр-міністр України - Міністр економіки Юлія Свириденко під час великої партнерської зустрічі на “Фабриці-кухні” в Бучі, яка відбулась за участі Першої леді України Олени Зеленської, українських міністрів, команди офісу реформи шкільного харчування та міжнародних партнерів 30 березня 2024 року. Партнерська зустріч, організована на першій “Фабриці-кухні”, була присвячена обговоренню стратегічних цілей реформи шкільного харчування, основною метою якої є забезпечення якісного та здорового харчування дітей в кожному куточку України.

У межах великої партнерської зустрічі було презентовано 4 стратегічні цілі реформи шкільного харчування (посилення фінансової та інституційної спроможності громад, модернізація інфраструктури закладів освіти, забезпечення розвитку кадрового потенціалу, формування культури здорового харчування), зокрема окреслено карту потреб (найактуальніші потреби реформи), створену командою реформи та профільними міністерствами задля кращого розуміння партнерами пріоритетних задач згідно з стратегічними цілями реформи. У межах презентації стратегічних цілей представники міністерств озвучували найактуальніші потреби реформи шкільного харчування.

Детальніше читайте.

 

ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ РАДИ БЕЗБАР’ЄРНОСТІ

29 березня 2024 року відбулося засідання Ради безбар’єрності під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. Засідання відбулося за ініціативою Першої леді Олени Зеленської та модерації радниці - Уповноваженої Президента України з питань безбар’єрності Тетяни Ломакіної.

Упродовж дискусії обговорювали впровадження практичних рішень на рівні місцевих громад та інших секторів. Також на засіданні був представлений «Гайд безбар’єрних подій» - довідник, в якому прописані практичні рішення щодо підготовки та проведення онлайн та офлайн-заходів, у тому числі - під час війни.

Метою політики безбар’єрності є створення безперешкодного середовища для всіх груп населення, забезпечення рівних можливостей кожній людині реалізовувати свої права. Йдеться про доступ людини до роботи, інформації, освіти, сфери послуг, можливість вільно пересуватися в просторі, соціалізуватися та залучатися в життя громади. Політика безбар’єрності має стати наскрізною та включатися до всіх довгострокових рішень та програм на національному та місцевому рівні.

Більше читайте на сайті.

 

Внесено зміни до порядку та умов надання субвенції на придбання шкільних автобусів

29 березня 2024 року Кабінет Міністрів України затвердив Постанову «Про внесення змін до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання шкільних автобусів».

Документ ухвалено для забезпечення прозорості й відкритості розподілу коштів субвенції та приведення чинних Порядку та умов у відповідність до вимог статті 47 Закону України «Про державний бюджет України на 2024 рік».

Зазначена стаття Закону передбачає утворення головним розпорядником субвенції комісії для розподілу субвенції між розпорядниками за місцевими бюджетами.

Тож акт запроваджує норму, яка передбачає розподіл субвенції між місцевими бюджетами за результатами розгляду комісією, створеною Міністерством освіти і науки України.

Субвенцію розподілятимуть пропорційно до кількості здобувачів освіти, які потребують підвезення та не підвозяться шкільними автобусами, на підставі поданої обласними державними (військовими) адміністрації інформації та даних державної статистичної звітності.

Нагадаємо, 2024 року розмір державної субвенції на закупівлю шкільних автобусів становить 1 мільярд гривень.

 

Актуалізовано план заходів щодо Декларації про безпеку шкіл, - рішення Уряду

29 березня 2024 року Кабінет Міністрів України затвердив розпорядження «Про внесення змін до розпорядження Кабінету Міністрів України від 4 серпня 2021 р. № 898».

Мета акта - актуалізувати План заходів щодо реалізації Декларації про безпеку шкіл, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 4 серпня 2021 р. № 898. Попередня редакція плану заходів не враховує наслідки широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України, його дія поширювалася лише на Луганську і Донецьку області. Проте нині заходи щодо створення безпечних умов у школах актуальні для всіх областей України.

 

ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ ВСТУПНИКІВ ДО АСПІРАНТУРИ

Міністерство освіти і науки України повідомляє вступникам про ключові аспекти вступної кампанії до аспірантури. Вона відбуватиметься на основі конкурсних випробувань, зокрема іспиту з іноземної мови. Таке рішення діє відповідно до Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2024.

Абітурієнти, які планують вступати до аспірантури повинні надати результати Єдиного вступного іспиту (ЄВІ), складеного у 2023 або 2024 році, де оцінка за тест з іноземної мови має становити не менше ніж 130 балів, а за тест загальної навчальної компетентності (ТЗНК) - не менше ніж 100 балів. Дані про результати ЄВІ будуть внесені до картки фізичної особи в Єдиній державній електронній базі з питань освіти (ЄДЕБО).

Календарний план, програми та ЄВІ - єдині вступні форми як для вступників магістратури, так і аспірантури. Ознайомитися з деталями можна за покликанням.

Детальніше про Порядок прийому за покликанням.

 

ПРЕЗИДЕНТ ВІДЗНАЧИВ ВИДАТНИХ ДІЯЧІВ СФЕРИ ОСВІТИ

Президент України Володимир Зеленський підписав укази про призначення державних стипендій видатним діячам освіти.

Указом № 199/2024 на два роки призначено стипендії 10 освітянам, які є відмінниками освіти, заслуженими працівниками народної освіти, докторами та кандидатами наук.

Указом № 200/2024 довічні державні стипендії призначено 8 видатним діячам освіти, які досягли 70-річного віку. Серед них - заслужені вчителі України, відмінники народної освіти та відмінники освіти України.

Відзначення видатних освітян державними стипендіями стало гідною нагородою за їхній вагомий внесок у розвиток національної освітньої сфери та вшанування багаторічної самовідданої праці.

Приєднуємося до привітань!

 

3793 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 365 повністю зруйновано

Станом на 31 березня 2024 року 3428 закладів освіти пошкоджено та 365 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.



Повернутись до списку публікацій

Версія для друку