МОНУ затвердило календарний план проведення НМТ-2024

У Міністерстві освіти і науки України повідомили, що НМТ-2024 вступники складатимуть з 14 травня до 25 червня під час основної сесії та з 11 до 19 липня - додаткової. Такий календарний план затвердило Міністерство у своєму  наказі від 22 лютого 2024 року.

Учасники тестування отримають результати до 02 та 26 липня - відповідно до того, чи складали вони іспит на основній сесії чи додатковій.

Основна реєстрація вступників на іспит розпочнеться вже 14 березня і триватиме до 11 квітня.

Ознайомитися з календарним планом детальніше.

 

Оголошено конкурс архітектурних проектів для відбудови шкіл

Литва ініціювала міжнародний архітектурний конкурс у межах проекту «Школа майбутнього для України». Його мета - розробити адаптивний дизайн-проект для відбудови шкіл, який враховуватиме безпекові умови та орієнтуватиметься на потреби учнів.

Автори трьох найкращих проектних ідей, які оберуть під час конкурсу, отримають винагороди від 8 до 12 тисяч євро. Переможець укладе контракт на 300 тисяч євро, що передбачатиме розроблення адаптивного дизайн-проекту школи, який можна швидко реалізувати в різних регіонах України.

Деталі участі в конкурсі можна дізнатися за покликанням.

Більше на сайті .

 

Оцінювання втрат та потреб української освіти на основі RDNA

У лютому 2024 року Світовий банк, уряд України, Європейський Союз і ООН опублікували спільне дослідження Rapid Damage and Needs Assessment (Швидке оцінювання шкоди й потреб, RDNA), у якому оцінено втрати та потреби на відновлення України внаслідок війни з росією. Це вже третє таке дослідження.

Оглянути розділ «Education and Science / Освіта і наука» можна на сайті Міністерства освіти і науки України.

 

Профтехи подали 202 заявки на участь у проекті з трансформації навчальних просторів «#100 майстерень», - МОН

У листопаді Міністерство освіти і науки України оголосило про старт державної програми з оновлення майстерень закладів професійної освіти. Мета проекту - створити 100 сучасних майстерень, які сприятимуть якісній освіті та ефективному набуттю навичок із найактуальніших професій для країни.

Загалом на участь у програмі профтехи подали 202 заявки. Це 33% від усіх освітніх закладів такого типу. Протягом лютого-березня 2024 року експертна комісія обере з-поміж них приблизно 80 майстерень, які отримають фінансування від держави на оновлення просторів. Інші майстерні цього року будуть оновлені за кошти міжнародних партнерів. Результати відбору будуть оголошені в березні 2024 року.

Серед областей, які подали найбільше заявок: Вінницька - 16 профтехів; Дніпропетровська - 15 профтехів; Львівська - 14 профтехів; Миколаївська - 13 профтехів; Харківська - 11 профтехів.

Більше інформації на сайті МОН.

 

2 700 українців отримали ваучер на навчання за кошти держави з початку року

Міністерство економіки України повідомило, що від початку 2024 року 2700 українців отримали ваучер на навчання за державний кошт і зможуть здобути нову професію або спеціальність, чи підвищити свій професійний рівень, щоб бути більш конкурентними на ринку праці.

Нагадаємо, минулого року ваучери на навчання отримали 18 100 українців, загалом за програмою було профінансовано 252 млн грн. У 2023 році найбільшу кількість ваучерів було видано за такими професіями та спеціальностями: психологія, соціальна робота, освіта, медицина, будівництво та цивільна інженерія, кухар, водій.

Загалом ваучер можна використати для навчання за 124 професіями та спеціальностями у сферах ІТ-технологій, будівництва, транспорту, освіти, медицини, сільського господарства, соціального обслуговування тощо.

Щоб отримати ваучер на навчання необхідно обрати спеціальність, професію та місце навчання та подати заявку онлайн на вебсайті Державної служби зайнятості або звернутися до будь-якого центру зайнятості.

 

Український студент виборов Золоту медаль на чемпіонаті світу з плавання

У столиці Катару нині триває чемпіонат світу з плавання, у якому беруть участь українські спортсмени. На дистанції 50 метрів вільним стилем українець, магістр І року навчання факультету фізичної культури, спорту і здоров’я Університету Григорія Сковороди в Переяславі Владислав Бухов, показав найкращий результат.

У фіналі він проплив дистанцію 50 метрів вільним стилем за 21,44 секунди, випередивши срібного призера з Австралії Камерона Макевоя на 0,01 секунди і бронзового призера з Британії Бенджаміна Прауда - на 0,09 секунди.

Владислав Бухов приніс Україні першу медаль в історії на цій дистанції, виборовши «золото» завдяки фінішному ривку. Ця нагорода стала першою для України на цьогорічному чемпіонаті світу та восьмою в історії України золотою медаллю на чемпіонаті світу з плавання.

Вітаємо переможця!

Читати на сайті.

 

В Англії навчальні заклади тепер можуть забороняти використання смартфонів

Міністерство освіти у Великій Британії видало офіційні рекомендації для шкіл в Англії щодо обмежень на використання мобільних телефонів учнями. Про це оголосила прес-служба британського уряду, повідомляє «Європейська правда».

Англія приєдналася до інших країн, таких як Іспанія, Португалія та Франція, де використання мобільних телефонів на уроках уже заборонене, і цей крок відповідає рекомендаціям ООН щодо ризиків, пов’язаних з використанням смартфонів у школах

Нові правила дозволяють кожній школі в Англії самостійно встановлювати свою політику стосовно використання мобільних телефонів учнями і визначають наслідки за їх невиконання. Існують чотири різновиди правил для регулювання цього питання. У найбільш суворому випадку учні не можуть навіть мати при собі телефони в межах школи або їх треба здавати на зберігання перед початком занять.

 

Забезпечення прозорості процесу закупівель продуктів харчування в межах Реформи шкільного харчування

Представники Міністерства економіки, Міністерства освіти і науки України, ДП «Прозорро» та ДУ «Професійні закупівлі» провели вебінар для виробників та постачальників харчових продуктів, які зацікавлені у співпраці із закладами освіти, а також компаніями й підприємствами, що забезпечують харчуванням школи та садочки.

На вебінарі фахівці ДП «Прозорро» та ДУ «Професійні закупівлі» озвучили вимоги до постачальників продуктів та розповіли про особливості кваліфікації та участі в закупівлях через електронний каталог «Prozorro Market».

Е-каталог розміщений на платформі «Prozorro Market», яка працює за принципом маркетплейсу - на безоплатній основі для замовників. Закупівлі товарів відбуваються через запит пропозиції від постачальників.

Запис вебінару можна переглянути за покликанням.

Більше на сайті МОНУ.

 

Поліпшена підготовка кухарів

20 лютого 2024 року Міністерство освіти і науки України ухвалило наказ про затвердження Типової освітньої програми професійного навчання для підвищення кваліфікації з професії «Kyxaр» за напрямом «Впровадження різноманітного, збалансованого та якісного харчування в закладах освіти».

Програму затвердили в межах третьої цілі Стратегії, щоб забезпечити органи місцевого самоврядування і заклади освіти достатнім штатом кваліфікованих працівників, які якісно та безпечно організовуватимуть харчування і сприятимуть формуванню в учнів здорових харчових звичок.

Більше на сайті

 

Розпочалося навчання для військовослужбовців, які тотально втратили зір

У Львові розпочався пілотний потік проекту «Точка дотику», що передбачає проведення навчальної програми для військовослужбовців, цивільних осіб, які тотально втратили зір внаслідок війни, та супроводжувальних осіб. Програма також охоплює подальшу підтримку цих людей за місцем проживання.

Проходження програми для учасників та їхніх супровідників є безкоштовним, усі витрати оплачує виконавча громадська організація «Альянс громадського здоров’я».

Проект передбачає безкоштовне чотиритижневе навчання просторового та соціально-побутового орієнтування, знайомство з рельєфно-крапковою системою Брайля, опанування інформаційних технологій та застосунків, що забезпечують доступ до комунікації та інформації, орієнтування в малому та великому просторі за допомогою тростини та GPS-навігації, але найголовніше -це підтримка. Ідея програми - не просто навчити, а допомогти відчути, що ти не сам на цьому важкому і довгому шляху адаптації до нових реалій життя.

Якщо ваші знайомі потребують такого навчання, з 26 лютого до 26 березня стартує наступний потік.

Біль інформації на сайті МОНУ.

 

ПНУ може приєднатися до мережі Європейських цифрових інноваційних хабів

З 20 грудня 2023 року до 19 січня 2024 року тривало приймання заявок для участі в конкурсі Європейської комісії. Із 60 заяв спеціальна комісія обрала 15 найкращих організацій, які тепер мають шанс приєднатися до мережі Європейських цифрових інноваційних хабів у межах програми ЄС «Цифрова Європа».

Фіналістами національного відбору стали ті організації, які готові впроваджувати інновації та цифрову трансформацію для українських підприємств і державних установ. До їхнього складу потрапив Поліський національний університет (ПНУ) у спеціалізації розвитку цифрових навичок високого рівня. ПНУ - єдиний в регіоні заклад, який став фіналістом конкурсу, тому має можливість першим в області створити цифровий хаб.

Читати на сайті.

 

Триває Реформа шкільного харчування

Регіони й громади мають безпосередній вплив на втілення реформи шкільного харчування. Підготовчі роботи на національному рівні, які були необхідні для її впровадження, проведено, тож тепер зміни мають реалізовувати на місцях.

Днями посадовці, залучені до впровадження реформи шкільного харчування, відвідали Тернопільську область, яка є однією з лідерок цих змін. Учасники делегації завітали до загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів - дошкільного навчального закладу в селі Великі Гаї. Під час наради, яку провели в школі, посадовці обговорили з очільниками громад Тернопільщини подальші кроки реалізації реформи. Поспілкувалися про впровадження реформи й закликали громади подавати проекти, як тільки розпочнуть їх приймати в межах використання субвенції на модернізацію кухонь та їдалень.

Також провідною темою зустрічі був розвиток навичок здорового харчування та посилення ментальної стійкості дітей.

Більше читайте на сайті.

 

Уряд підтримав запуск застосунку «Мрія»

16 лютого 2024 року Кабінет Міністрів України підтримав постанову, яка дозволяє запустити освітній застосунок «Мрія». Завдяки цьому освітній процес для дітей, батьків і вчителів стане сучаснішим та ефективнішим.

Через застосунок батьки й учні зможуть відстежувати академічну успішність, формувати необхідні для самореалізації дитини компетентності, отримати інформаційну підтримку, користуватися освітніми та інформаційними ресурсами, навчальними аудіо- та відеоматеріалами. Застосунок дозволить збирати, обробляти, накопичувати та передавати дані про освітній процес.

Читайте більше.

 

Відбулася зустріч президентів академій наук держав-членів Організації Чорноморського економічного співробітництва та ректорів провідних університетів Турецької Республіки

14-15 лютого 2024 року у Стамбулі за ініціативи Парламентської Асамблеї Чорноморського економічного співробітництва (ПАЧЕС) відбулася перша зустріч президентів академій наук держав-членів Організації Чорноморського економічного співробітництва (ОЧЕС) та ректорів провідних університетів Турецької Республіки.

Від України взяв участь Президент Національної академії наук України, академік Анатолій Загородній.

Учасники зустрічі розповіли про поточну діяльність своїх установ та під час конструктивної дискусії обмінялися думками щодо широкого кола питань співпраці у галузі науки та технологій між країнами Чорноморського регіону.

Більше на сайті НАНУ.

 

Кадровий склад Держмитслужби планується оновити шляхом залучення випускників провідних ЗВО

Про це повідомила Державна митна служба України.

Досягнення стратегічних цілей, наближення української митниці до європейських стандартів, ефективна робота на кордоні та оперативне вирішення сучасних викликів потребує раціонального розподілу наявних ресурсів, зокрема це стосується і людського потенціалу служби.

Аби створити потужний кадровий потенціал, Держмитслужба наразі працює з 25 провідними закладами вищої освіти, що охоплюють 18 областей України. На даний час 155 студентів уже проходять тритижневе навчання на базі Департаменту спеціалізованої підготовки та кінологічного забезпечення Держмитслужби, під час якого опановують особливості роботи митних органів.

Оновлення кадрового складу шляхом залучення молодих спеціалістів безумовно сприятиме побудові сучасної та ефективної митної системи, що відповідатиме стандартам ЄС.

 

3793 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 365 повністю зруйновано

Станом на 18 лютого 2024 року 3428 закладів освіти пошкоджено та 365 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку