Конкурс проектів «Наука для зміцнення обороноздатності України»

Національний фонд досліджень України відновлює подачу заявок за конкурсом проектів «Наука для зміцнення обороноздатності України».

Термін прийняття заявок - до 31 січня 2024 року, 23:59 (за київським часом).

Заявки, що подаються на Конкурс, мають відповідати всім вимогам.

Умови конкурсу.

За інформацією Національного фонду досліджень України.

 

Відкрито реєстрацію на Всеукраїнські шкільні ліги

За ініціативи Президента України обласні військові адміністрації реалізовують регіональні програми «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги».

Цей проект - система регіональних спортивних шкільних ліг, які щорічно проводять на рівні школи, району, області та України. Їхня мета - збільшити частку учнівської молоді, яка систематично займається фізичною культурою і спортом.

У сезоні 2023/2024 всеукраїнські шкільні ліги заплановано провести з грудня 2023 до червня 2024 року для п’яти видів спорту: баскетбол, волейбол, футзал, спортивне орієнтування та чирлідинг.

Реєструйтеся та приєднуйтеся до учнівських змагань.

 

6 мільйонів українців залучено до розвитку цифрових навичок: Мінцифри досягло цілі

У 2019 році Міністерство цифрової трансформації України визначило однією зі стратегічних цілей залучення 6 мільйонів громадян до програм цифрової грамотності. Очікуваний результат – покращення цифрових навичок українців та збільшення застосування онлайн-інструментів як для роботи, так і для особистого розвитку. Було затверджено Концепцію з розвитку цифрової грамотності на загальному й регіональних рівнях та адаптовано європейські рамки DigiComp 2.1 та 2.2.

Під час Diia Summit 2023 Віце-прем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій - Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив: «Ціль у понад 6 мільйонів досягнуто». Згідно з результатом соціологічного дослідження, майже 60% українців володіють базовими та просунутими цифровими навичками - за чотири роки їх частка збільшилася на 12,6% і тепер сягає показників країн ЄС (53,84% населення країн ЄС станом на 2021 рік). Ці показники зазначено в Digital Decade . Ознайомитися з дослідженнями Мінцифри можна за посиланням: https://osvita.diia.gov.ua/research.

Більше на сайті Міністерства цифрової трансформації України.

 

Школярів запрошують відвідати зимові школи

Традиційно під час канікул у Харківському національному економічному університеті імені Семена Кузнеця починає роботу Зимова школа. Харківські учні можуть відвідати понад 35 майстер-класів за різноманітними напрямами та набути нових навичок, дізнатися більше про майбутню спеціальність.

Зимові школи будуть працювати з 4 до 13 січня у форматі онлайн. Найкращі викладачі ХНЕУ імені Семена Кузнеця проведуть з учнями ділові ігри, тренінги та майстер-класи.

Усі заняття в межах проекту - безплатні.

Щоб отримати доступ до занять у Зимовій школі необхідно зареєструватися за покликанням.

 

«Енциклопедичне видавництво» продовжує роботу над Великою українською енциклопедією

У 2023 році ДНУ «Енциклопедичне видавництво» виконало науково-прикладне дослідження. Темою дослідження було розроблення концепції просування мультимедійної «Великої української енциклопедії» в контексті іміджевих запитів Української держави.

Проект націлено на захист інформаційного фронту в умовах повномасшабного вторгнення російської федерації, адже Велика українська енциклопедія – інтелектуальна візитівка держави, інструмент боротьби з ворожою пропагандою.

За інформацією Державного комітету телебачення і радіомовлення України.

 

Олена Зеленська підбила підсумки роботи Реформи шкільного харчування за 2023 рік

Реформа шкільного харчування розпочалася у 2020 році за ініціативою Першої леді Олени Зеленської і триває попри повномасштабну війну.

Ця глобальна всеукраїнська реформа - про дітей і для дітей, задля їхнього здоров’я сьогодні й задля здоров’я українців у майбутньому.

Олена Зеленська розповіла про основні акценти та напрями, у яких рухалася реформа у 2023 році:

1. Внесення змін до законодавчої бази.

2. Ухвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки та Плану заходів на 2024 рік.

3. Україна підтвердила намір вступити до Коаліції шкільного харчування.

4. Забезпечення харчуванням учнів початкової школи (1-4 класи) та дітей пільгових категорій.

5. Реалізація каскадного методу поширення успішного досвіду впровадження реформи.

6. Проведення регіональних форумів.

7. Розвиток кулінарних хабів.

8. Завершення будівництва першої в Україні фабрики-кухні.

9. Модернізація та відновлення харчоблоків.

Більше інформації на сайті МОН України.

 

Опитування серед громадських організацій, які надають психосоціальну допомогу у сфері освіти.

Міністерство освіти і науки України запускає опитування серед громадських організацій, які надають психологічну допомогу та психосоціальну підтримку у сфері освіти.

На основі отриманих відповідей МОН створить мапу психологічних і психосоціальних послуг, доступних учасникам освітнього процесу.

Опитування триватиме до 14 січня 2024 року включно. Після цього МОН обробить відповіді і проведе зустріч з представниками організацій.

Покликання на анкету.

 

Уряд перерозподілив кошти Державного бюджету для фінансування розробок молодих учених

Рішенням Кабінету Міністрів України перерозподілили деякі видатки державного бюджету, передбачені Міністерству освіти і науки на 2023 рік. Це дозволило на 100% профінансувати наукові роботи та науково-технічні (експериментальні) розробки молодих учених.

Тож 24 мільйони гривень спрямовано на програму 2201040 «Наукова і науково-технічна діяльність закладів вищої освіти та наукових установ».

Належне фінансування наукових робіт та розробок молодих учених сприятиме активізації їхніх досліджень, поліпшенню якості результатів, а також наблизить ці результати до вимог світового дослідницького простору.

Більш детально на сайті МОН України.

 

Колектив Київського університету права НАН України отримав Золоту медаль виставки «Освіта і кар’єра – День студента 2023»

Колектив Київського університету права (КУП) НАН України отримав Золоту медаль у номінації «Науково-дослідна діяльність закладу вищої освіти» тридцять дев’ятої Міжнародної спеціалізованої виставки «Освіта і кар’єра – День студента 2023», організованої Товариством «Знання» України за підтримки Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України та Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти».

Золота медаль виставки «Освіта і кар’єра – День студента 2023», якою нагороджений Київський університет права НАН України, стала визнанням плідної науково-дослідної роботи, яку здійснює цей заклад вищої освіти.

Інформація на сайті КУП НАН України

 

3793 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 365 повністю зруйновано

Станом на 01 січня 2024 року 3428 закладів освіти пошкоджено та 365 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку