Як буде фінансуватись створення навчально-практичних центрів у 2024 році?

29 грудня 2023 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про внесення змін до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на створення навчально-практичних центрів сучасної професійної (професійно-технічної) освіти», яка, передбачає такі зміни:

1. спрямування субвенції не лише на капітальний ремонт майстерень, лабораторій, кабінетів, інших приміщень, а й будівель і споруд, які безпосередньо стосуються функціонування навчально-практичних центрів, або в яких зберігається закуплене обладнання та основні засоби;

2. можливість для закладів П(ПТ)О, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих, та тимчасово переміщені для безпечної організації та здійснення освітнього процесу в інші регіони України, подавати заявки на створення навчально-практичного центру з додаванням відповідного документу про оренду майна;

3. надання можливості закладам П(ПТ)О із загальною кількістю здобувачів освіти від 300 до 400 подавати заявки на створення навчально-практичного центру у випадку, якщо професійне спрямування цього навчально-практичного центру відсутнє в інших закладах П(ПТ)О в радіусі 40 кілометрів у межах області;

4. надання до заявки на створення навчально-практичного центру листів підтримки від міського голови міста обласного значення / обласного центру (для закладів, фінансування яких здійснюється з бюджетів міських територіальних громад з адміністративним центром у місті обласного значення — обласному центрі), голови територіальної громади, а також роботодавців;

5. визначення показників очікуваного ефекту від створення навчально-практичного центру

Більше інформації на сайті Міністерства освіти і науки України.

 

Результати забезпечення осіб з ООП допоміжними засобами навчання

У Міністерстві освіти і науки України оприлюднили звіт про результати забезпечення осіб з особливими освітніми потребами допоміжними засобами навчання.

Інформація щодо використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами за III квартали 2023 року додається.

 

Уряд продовжив на два роки державну цільову науково-технічну програму досліджень в Антарктиці

Міністерство освіти і науки України повідомило, що Україна й надалі проводитиме дослідження в Антарктиці, забезпечуючи безперебійну роботу станції «Академік Вернадський» та криголама «Ноосфера». Для цього Уряд прийняв постанову, що продовжує термін дії Державної цільової науково-технічної програми досліджень в Антарктиці до 2025 року (включно).

Таке рішення дасть можливість упродовж наступних двох років проводити та фінансувати українські антарктичні експедиції.

Більше читайте на сайті.

 

На Київщині відкрито другий Центр ветеранського розвитку

Міністерство у справах ветеранів України продовжує розширювати регіональну мережу Центрів ветеранського розвитку. Тринадцятий в країні та другий у Київській області заклад відкрили на базі Білоцерківського національного аграрного університету.

Завдяки потужним освітнім та матеріально-технічним спроможностям вишу демобілізовані Захисники і Захисниці, члени їхніх сімей матимуть змогу у Центрі проходити професійну адаптацію (навчання й перепідготовку), отримувати необхідну психологічну, соціальну, юридичну та іншу допомогу у в межах реінтеграції від військової служби до цивільного життя.

 

Як українці вивчають англійську мову: результати дослідження

У межах національної програми Future Perfect провели якісне дослідження «Запити та виклики на шляху опанування англійської мови серед українців». Результати допоможуть детальніше проаналізувати, для чого українці вивчають англійську мову та як використовують її в різних сферах життя.

Повний текст дослідження доступний за посиланням.

 

Рішенням Уряду виділено 1,74 млрд грн із держбюджету на уроки «Захисту України»

27 грудня 2023 року Уряд підтримав перерозподіл 1,74 млрд грн, які спрямують на якісну зміну викладання «Захисту України». Кошти передбачено для підвищення кваліфікації вчителів навчального предмета «Захист України», а також закупівлі засобів навчання та комп’ютерного обладнання для навчальних кабінетів. Рішення допоможе зробити ці уроки більш практико орієнтованими й забезпечити ефективне навчання відповідно до оновленої у вересні 2023 року навчальної програми.

100 мільйонів спрямують на професійний розвиток учителів предмета «Захист України» і 1,64 млрд грн — на закупівлю обладнання.

Кошти можна буде використати для закладів загальної середньої, а також професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти, що забезпечують надання повної загальної середньої освіти.

Особливості використання субвенції, критерії її розподілу між обласним бюджетом та бюджетами територіальних громад будуть затверджені МОН за погодженням із Мінфіном.

Кошти будуть доступними для використання протягом 2024 року.

 

МОН щодо рішення Уряду про перерозподіл освітньої субвенції

Міністерство освіти і науки України опублікувало, розпорядження Кабінету Міністрів України «Про розподіл резерву освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2023 році».

Рішення Уряду передбачає розподіл резерву освітньої субвенції в розмірі 75,2 млн грн між місцевими бюджетами Волинської, Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської, Рівненської, Чернівецької та Чернігівської областей. Мета рішення — виплата заробітної плати педагогічним працівникам у повному обсязі та уникнення імовірної кредиторської заборгованості з оплати праці до кінця 2023 року.

 

Уряд перерозподілив субвенції на облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти у 2023 році

За інформацією Міністерства освіти і науки України, Уряд затвердив розпорядження «Про внесення зміни в додаток до розпорядження Кабінету Міністрів України від 05 грудня 2023 р. № 1116» («Про перерозподіл обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти у 2023 році»).

Зокрема, перерозподілено 6 млн грн субвенції, виділеної Луганській області, на облаштування безпечних умов (укриття) у закладах загальної середньої освіти в Дніпропетровській області.

 

Заклади освіти забезпечать підручниками шрифтом Брайля

Для дітей з порушенням зору важливо мати доступні та зручні інструменти для здобуття освіти. Допомагають в цьому підручники рельєфно-крапковим шрифтом Брайля, який «читають» через дотик пальцями. В основі шрифту лежить комбінація із шести крапок - їхнє розташування і визначає потрібну літеру. Перші літери алфавіту позначаються верхніми та середніми крапками, а для позначення наступних додаються нижні. Так само можна написати цифри, розділові та інші знаки. Друкують підручники Брайля коштом державного бюджету.

За інформацією Міністерства освіти і науки України, у 2023 році надрукували такі підручники шрифтом Брайля для школярів і змогли охопити 100% потребу у підручниках.

Ці надруковані підручники вже доставлено до обласних книжкових баз.

У планах на 2024 рік передбачено друк та доставлення підручників і посібників шрифтом Брайля для осіб з особливими освітніми потребами 1, 2, 5, 6, 7 та 11 класів закладів загальної середньої освіти орієнтовним накладом 37 073 примірників.

 

Дмитро Кулеба започаткував іменну стипендію для студентів Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка

Для заохочення і підтримки талановитої молоді, а також формування належного кадрового резерву України у сфері зовнішніх зносин, Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба започаткував іменну стипендію для студентів Інституту міжнародних відносин (ІМВ) Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Передбачається можливість вручення до 6 - за кількістю освітніх програм ІМВ - стипендій Міністра на рік.

У першому конкурсному відборі, який відбувся у жовтні цього року, взяли участь 86 студентів. За його результатами Дмитро Кулеба обрав переможців, якими стали:

Артем КУЧЕРОВ, студент 4 курсу, освітньої програми «Міжнародні відносини», за роботу "Трансформація міжнародної спеціалізації України у післявоєнний період";

Катерина СТРІЛЕЦЬ, студентка 4 курсу, освітньої програми «Міжнародне право», за роботу "Немає миру без справедливості";

Павло ЗЕЛЕНСЬКИЙ, студент 3 курсу, освітньої програми «Міжнародний бізнес», за роботу "Проблеми та перспективи збереження економічної допомоги країн-стратегічних партнерів України".

Напередодні Дня працівників дипломатичної служби Дмитро Кулеба привітав переможців і вручив їм сертифікати на отримання стипендій у 2024 році.

За інформацією Міністерства закордонних справ України.

 

Заклади освіти державної та комунальної власності забезпечать поліцією охорони

22 грудня 2023 року Кабінет Міністрів України затвердив постанову «Про внесення зміни до категорій об’єктів державної форми власності та сфер державного регулювання, які підлягають охороні органами поліції охорони на договірних засадах».

Ця постанова передбачає, що заклади освіти державної і комунальної форм власності охоронятиме поліція охорони.

Постанова доповнює категорії об’єктів державної форми власності та сфер державного регулювання, які підлягають охороні органами поліції охорони на договірних засадах (затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2018 р. № 975), новим пунктом «19. Заклади освіти державної та комунальної власності». Це розширює перелік об’єктів, які підлягають охороні органами поліції охорони на договірних засадах.

 

Уряд встановив доплату медпрацівникам у закладах освіти у 20% від посадового окладу, які пройшли навчання з підтримки ментального здоров’я

На час дії воєнного стану медичним працівникам у закладах освіти державної і комунальної форми власності, які працюють офлайн, нарахують доплату у 20% посадового окладу. Доплата буде встановлена медичним працівникам за умови проходження онлайн-курсу «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP». Таке рішення прийняте 22 грудня на засіданні Кабінету Міністрів України.

Більше на сайті Міністерства економіки України.

 

3793 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 365 повністю зруйновано

Станом на 24 грудня 2023 року 3428 закладів освіти пошкоджено та 365 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку