Оприлюднено національний звіт за результатами міжнародного дослідження якості освіти PISA-2022

Міжнародне дослідження якості освіти PISA, яке понад 23 роки тому започаткувала Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), є одним з найавторитетніших джерел інформації про середню освіту у світі. На сьогодні в дослідженні беруть участь понад 80 країн.

у 2022 році участь у дослідженні взяли не всі регіони України, а 18 відносно безпечних регіонів.

Досліджувались такі питання:

- відчуття безпеки в закладі освіти;

- якість стосунків учень – учитель;

- очікування 15-річних підлітків щодо своєї майбутньої освіти;

- клімат у закладі освіти;

- основні результати України в PISA-2022.

Ознайомитись з результатами дослідження пропонуємо за посиланням: https://pisa.testportal.gov.ua/wp-content/uploads/2023/12/PISA-2022_Naczionalnyj-zvit_povnyj.pdf

 

Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти та Міністерство освіти і науки України запрошує усіх бажаючих взяти участь у всеукраїнському опитуванні з академічної доброчесності та відкритої науки 2023

Організатором опитування є команда проекту OPTIMA, який фінансується за підтримки програми Erasmus+ Європейського Союзу.

Метою цього опитування є дослідження ставлення українського студентства й академічної спільноти до цінностей академічної доброчесності та відкритих наукових практик, а також виявлення типових прикладів недоброчесної поведінки.

Посилання для участі в опитуванні - https://forms.office.com/e/tfwr3VRzf1

Опитування триватиме з 4 по 24 грудня 2023 року.

Участь в опитуванні є добровільною та анонімною, а його результати будуть опубліковані у відкритому доступі.

 

Музей науки МАН разом із торгово-розважальним центром Gulliver у Києві розпочали нову науково-циркову програму «Атом у дії»

Окрім наукового шоу відвідувачів очікує виставка оптичних ілюзій та огляд інтерактивних експонатів і взаємодія з ними.

Відвідати науковий цирк можна безкоштовно за умови попередньої реєстрації  за посиланням.

 

З 4 по 8 грудня відбувається VII Всеукраїнський Фестиваль Партнерства «Освітній Хакатон-2023».

Захід має гасло «Утвори освітнє коло».

Під час фестивалю відбувається обмін освітніми ролями, наприклад, учні-вчителі для учнів, батьки-вчителі для учнів. Учні можуть бути задіяні в обміні ролями з педагогами та іншими працівниками закладів освіти (медики, бібліотека, охорона, адміністрація). Головною метою фестивалю є забезпечення взаємодії та співпраці між учителем, учнем і батьками, об’єднаних спільними цілями задля виховання майбутнього покоління України.

Багато інформації про проведені заходи розміщено у соціальній мережі за посиланням: https://www.facebook.com/groups/800900896758709

 

На початку грудня відбувся Національний онлайн-урок волонтерства

Національний онлайн-урок волонтерства відбувся в рамках ініціативи «Шкільний урок волонтерства»: у закладах освіти проходять 45-хвилинні уроки, на яких досвідчені активісти, вчителі й знаменитості розповідають школярам, як маленькими кроками досягти значних результатів, та діляться інструментами, що допоможуть їм долучитися до волонтерського руху.

«Шкільні уроки волонтерства» триватимуть до червня 2024 року й охоплять територію всієї України: як школи у великих містах, так і заклади освіти в менших населених пунктах, зокрема - у селах. Також заплановані онлайн-уроки з підлітками, які вимушено покинули домівки й перебувають за кордоном.

Охочим провести Шкільний урок волонтерства, нададуть усі необхідні матеріали: посібник для вчителя, план уроку, презентацію та роздаткові матеріали для вправ. Також можна запросити професійного тренера від Української Волонтерської Служби.

Більш детально про започатковану ініціативу пропонуємо дізнатись за посиланням: https://imzo.gov.ua/2023/12/07/vidbuvsia-natsional-nyy-urok-volonterstva/

 

З 1 до 24 грудня 2023 року триватиме IV Відкритий марафон з української мови

Долучитися до марафону можуть учні 3-11 класів закладів загальної середньої освіти, учні закладів професійної (професійно-технічної) освіти, студенти закладів фахової передвищої та вищої освіти. Участь є добровільною та безоплатною.

Марафон проходитиме дистанційно на спеціальній платформі у форматі тестування за темами:

І етап - «Культура слова (лексикологія, фразеологія)»;

ІІ етап - «Граматика (синтаксис, морфологія, словотворення)»;

ІІІ етап - «Правопис (орфографія, пунктуація, фонетика, орфоепія)»;

ІV етап - «Робота з текстом».

Приєднатися до марафону можна протягом усього періоду проведення змагання. Однак завдання етапів марафону, які вже завершені відповідно до графіка, не будуть доступними для виконання.

На кожному етапі учасники відповідатимуть онлайн на питання і зможуть одразу побачити рейтинг і загальну турнірну таблицю всіх учасників у своїй категорії. У підсумку учасники отримають суму балів за результатами проходження завдань упродовж марафону. Переможцями стануть ті учасники, які набрали найбільшу кількість балів у рейтинговому порядку та посіли 1-3 місця в кожній категорії марафону. Призери отримають дипломи, решта учасників - сертифікати.

З усіма правилами Марафону пропонуємо ознайомитись за посиланням: https://imzo.gov.ua/zahodi/konkursi-dlya-uchniv-pto/vseukrains-kyy-vidkrytyy-marafon-z-ukrains-koi-movy/iv-vidkrytyy-marafon-z-ukrains-koi-movy/

 

З метою дебюрократизації діяльності закладів загальної середньої освіти у Міністерстві освіти і науки України утворено робочу групу

Робоча група має забезпечити до 01.02.2024 року розроблення пропозицій щодо внесення змін до нормативно-правових актів у сфері загальної середньої освіти.

Нагадаємо, що у 2022 році Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування інтегрованих інформаційних систем у сфері освіти», яким було закладено підґрунтя для створення цифрової взаємодії в системі освіти між органами державної влади, органами місцевого самоврядування, закладами та установами освіти, їхніми структурними підрозділами, учасниками освітнього процесу та іншими юридичними і фізичними особами в Україні.

Більш детально про Програмно-апаратний комплекс «Автоматизований інформаційний комплекс освітнього менеджменту», завдання якого вирішити основні проблеми пов’язані з бюрократичними перепонами, що стоять на заваді ефективного функціонування вітчизняної освітньої галузі можна ознайомитись за посиланням: https://mon.gov.ua/ua/osvita/cifrova-osvita/avtomatizovanij-informacijnij-kompleks-osvitnogo-menedzhmentu

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку