Вступники зможуть безкоштовно готуватися до НМТ на платформі «iLearn»

Вступники зможуть долучитися до безкоштовних вебінарів для підготовки до НМТ з математики, української мови та історії України на онлайн-платформі «iLearn» від ГС «Освіторія».

Вебінари проходитимуть щотижня у вівторок, середу та четвер о 17:00.

Перші онлайн-заняття відбулися: 21 листопада - з української мови; 22 листопада - з історії України; 23 листопада - з математики.

Перші три заняття можна буде переглянути на платформі iLearn.org.ua або ютуб-каналі, а всі наступні лише наживо на платформі «iLearn» за умови попередньої реєстрації.

Окрім вебінарів, iLearn пропонує інші матеріали: тренажери мультипредметного тесту, записи торішніх вебінарів з англійської мови, біології, хімії та фізики.

 

У грудні відбудеться марафон з української мови

З 1 до 24 грудня 2023 року триватиме IV Відкритий марафон з української мови. Його мета - розвинути в учнівства та студентства мотивацію і прагнення до вивчення української мови, сформувати компетентності комунікативних навичок у різних життєвих ситуаціях і сферах спілкування.

Долучитися до марафону можуть учні 3-11 класів закладів загальної середньої освіти, учні закладів професійної (професійно-технічної) освіти, студенти закладів фахової передвищої та вищої освіти. Участь є добровільною та безоплатною.

Марафон проходитиме дистанційно на спеціальній платформі у форматі тестування за темами:

·  І етап - «Культура слова (лексикологія, фразеологія)»;

·  ІІ етап - «Граматика (синтаксис, морфологія, словотворення)»;

·  ІІІ етап - «Правопис (орфографія, пунктуація, фонетика, орфоепія)»;

·  ІV етап - «Робота з текстом».

Приєднатися до марафону можна протягом усього періоду проведення змагання. Однак завдання етапів марафону, які вже завершені відповідно до графіка, не будуть доступними для виконання.

Детальніше читайте на сайті ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти»

Дивіться інструкцію щодо реєстрації та виконання завдань у ютубі.

 

Відновлено ще дві школи пошкоджені внаслідок війни

Масштабну відбудову ліцеїв №26 та №1 у Житомирі здійснили у межах проекту «EU4UASchools: Build Back Better» який реалізується за сприяння ПРООН і фінансується Європейським Союзом. Спільними зусиллями ЄС, UNDP та Міністерства відновлення були відремонтовані приміщення і незабаром буде придбане необхідне шкільне обладнання.

Нагадаємо, у лютому 2023 року UNDP запустила проект, що передбачає проведення ремонтних робіт у 50 школах, які зазнали пошкоджень внаслідок повномасштабного російського вторгнення. Між Європейським Союзом та UNDP була підписана угода на суму €14 мільйонів.

 

Освітній простір шкіл дедалі українізується

22 листопада 2023 року відбувся круглий стіл «Ціннісна українізація в освіті: сучасність і стратегії на майбутнє», під час якого Державною службою якості освіти України було презентовано результати моніторингового дослідження щодо забезпечення функціонування державної мови в освітньому процесі у закладах загальної середньої освіти.

За даними дослідження, використання україномовних матеріалів вчителями зросло з 82% до 93%. Про те, що освітній процес у закладах освіти відбувається українською мовою зазначили 93% батьків (у 2021/2022 навчальному році цей показник становив 87%). Водночас результати тестувань вказують на середній рівень знань з української мови більшості учнів та учениць 6-х і 8-х класів.

Виявлено також позитивну тенденцію у використанні української мови учнями й ученицями в Інтернеті. Натомість головними чинниками, що перешкоджають учасникам освітнього середовища спілкуватися суто українською мовою, є: мова контенту в інтернеті; вплив російськомовного середовища; звичка спілкуватися російською мовою в родині; недостатній рівень володіння українською мовою.

Уряд, громади та адміністрація шкіл продовжуватимуть роботу з популяризації вивчення й удосконалення знань з української мови.

 

Для вчителів і освітніх управлінців доступні безоплатні онлайн-курси з подолання освітніх втрат

22 листопада 2023 року громадська спілка «Освіторія» запустила безплатні онлайн-курси з подолання освітніх втрат для вчителів і освітніх управлінців. Курси створили в межах спільного проекту «Наздоженемо: курс про подолання освітніх втрат» у партнерстві з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), Міністерством освіти і науки України за підтримки Глобального партнерства заради освіти (GPE) й уряду Японії.

Учителі й освітні управлінці зможуть отримати необхідну інформацію та інструменти для надолуження знань як із конкретних предметів, так і на рівні закладів освіти. Серія містить чотири онлайн-курси й уже доступна на платформі «О.університет».

Програму розробили для вчителів початкової школи, математики (5-11 класів), української мови та літератури (5-11 класів). Навчання містить практичні інструменти, які вчителі зможуть одразу використати на уроках. А спеціальний курс допоможе освітнім управлінцям створити комплексну програму подолання освітніх втрат у їхніх закладах.

 

Визначений пороговий бал ЄДКІ за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування»

22 листопада 2023 року відбулося засідання фахової комісії Єдиного державного кваліфікаційного іспиту за спеціальністю 281 «Публічне управління та адміністрування».

Під час експертного оцінювання тесту члени фахової комісії врахували результат психометричного аналізу і як наслідок - вилучили з розрахунку тестового балу сім завдань. Мінімальний поріг установили на рівні 46 правильних відповідей зі 143 тестових завдань.

Тестування відбулося 16 листопада. У ньому взяла участь 4 371 особа, 78 з яких не подолали поріг «склав / не склав».

Заклади вищої освіти отримають індивідуальні результати атестації до 28 листопада 2023 року.

 

Українські науковці стали учасниками Міжнародного дослідного інфраструктурного проекту DONES

У жовтні 2023 року Україна набула статусу спостерігача в міжнародному дослідному інфраструктурному проекті «The International Fusion Materials Irradiation Facility - Demo Oriented NEutron Source» (IFMIF-DONES).

Мета проекту - створення та експлуатація нового джерела термоядерних нейтронів, що призначене для тестування, перевірки та кваліфікації матеріалів таких майбутніх термоядерних електростанцій, як DEMO (європейський прототип демонстраційного термоядерного реактора).

Цьогоріч Україна вперше взяла участь у засіданні другого керівного комітету DONES разом із представниками 17 країн-учасниць та Європейською комісією від імені програми «EURATOM», а також консорціумом європейських термоядерних лабораторій (EUROfusion) та Fusion for Energy (F4E).

У проекті DONES Україну представляє Ігор Гаркуша - професор, доктор фізико-математичних наук Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України. Він очолює українську дослідницьку ланку в консорціумі проєкту «EUROfusion», у межах якого відбувається реалізація європейської дорожньої карти досліджень із керованого термоядерного синтезу задля створення прототипу термоядерної станції DEMO та промислової термоядерної електростанції до 2050 року.

Вітаємо наукову спільноту України з важливим кроком до посилення міжнародного співробітництва!

 

Українські ЗВО отримали обладнання для навчання з кібербезпеки

22 листопада 2023 року в Київському національному університеті будівництва та архітектури (КНУБА) і Маріупольському державному університеті, що нині розташований на території КНУБА, відбулася офіційна церемонія передання обладнання та програмного забезпечення від Проекту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України». У події взяли участь заступник Міністра освіти і науки України Дмитро Завгородній і заступниця директора бюро з питань демократії та врядування Місії USAID в Україні Енн Хоппер.

«Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» - це п’ятирічний проект, який фінансує Агенція з міжнародного розвитку США (USAID). Він допомагає поліпшити кіберготовність і зміцнити критичну інфраструктуру України. Три основні цілі Проекту полягають у:

1.  посиленні сприятливого кібербезпекового середовища;

2.  розвитку кваліфікованих кадрів у сфері кібербезпеки;

3.  розбудові стійкої галузі кібербезпеки в Україні.

Ініціатива Проекту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» охопила 25 університетів України - понад 50% усіх ЗВО країни, у яких проводиться навчання за спеціальністю «Кібербезпека та захист інформації».

Загалом у межах Проекту USAID «Кібербезпека» українські ЗВО отримають приблизно 5 000 одиниць техніки та 4 000 ліцензій на програмне забезпечення загальною вартістю 2,5 мільйона доларів. Серед цього обладнання - сервери, комп’ютери, ноутбуки, проектори, системні блоки, роутери тощо.

 

Відбулася Генеральна конференція ЮНЕСКО

З 7 до 22 листопада 2023 року в Парижі тривала 42-а сесія Генеральної конференції ЮНЕСКО. Загалом подію відвідали представники 195 країн, серед яких і освітяни з України.

На зустрічах з міжнародними партнерами представники МОН України обговорили поглиблення співпраці через надання експертної, консультаційної допомоги в реалізації ініціатив міністерства, щоб покрити невідкладні потреби сфери освіти і науки в умовах воєнного стану.

Для цього провели низку діалогів із представниками Румунії, Естонії, Нідерландів, Ірландії, Чеської Республіки, Швеції та Норвегії. Обговорили питання підтримки та співпраці, спільні проєкти й подальше партнерство у сфері освіти і науки.

Крім того, делегація взяла участь у Міністерському діалозі високого рівня з питань освіти заради миру (High Level Ministerial Dialogue on Education for Peace). На події міністри з представлених країн поділилися баченням про роль освіти в розбудові міцного миру, виклики та можливості щодо сприяння міцному миру через освіту.

У межах Генеральної конференції ухвалили резолюцію «Дії ЮНЕСКО в Україні». Цей документ засуджує росію за заподіяну шкоду освіті, науці та культурі України.

Комітет з освіти ухвалив нову редакцію Рекомендації 1974 року, яка визначає роль освіти в розбудові миру. Її було ухвалено з урахуванням пропозицій України.

 

Про призначення стипендій найкращим молодим вченим до Дня гідності і свободи

Щороку Міністерство освіти і науки України призначає 25 стипендій найкращим молодим ученим для увічнення подій Революції гідності та вшанування подвигу Героїв України - Героїв Небесної Сотні. Такі стипендії призначають за вагомий внесок у розвиток української науки, посилення міжнародного авторитету України та внесок у розвиток демократичних і гуманістичних цінностей у сфері науки і освіти.

Переможцями конкурсу на здобуття державних іменних стипендій на 2024 рік стали 25 найкращих молодих учених за такими номінаціями:

·                 Стипендія імені Дмитра Максимова - 5 осіб;

·                 Стипендія імені Назарія Войтовича - 5 осіб;

·                 Стипендія імені Романа Гурика - 5 осіб;

·                 Стипендія імені Устима Голоднюка - 5 осіб;

·                 Стипендія імені Юрія Поправки - 5 осіб.

Вітаємо номінантів та бажаємо ще більше наукових звершень!

 

На платформу «Всеукраїнська школа онлайн» додали курс німецької для учнів 5 класів

На освітній вебплатформі «Всеукраїнська школа онлайн» оприлюднили курс з німецької мови як другої іноземної для 5 класу НУШ. Переглянути його можна за покликанням. Курс розробив Goethe-Institut Ukraine, інформаційно-методичну підтримку надав Український інститут розвитку освіти.

На платформі вже є 20 уроків, на яких учнівство разом з героєм-інопланетянином Фро вчитиметься говорити німецькою про школу, країну, родину, уподобання та дізнаватиметься більше про Німеччину. Наразі розробляються нові уроки - незабаром вони з’являться на платформі.

 

Прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо визнання результатів навчання осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України»

21 листопада 2023 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо визнання результатів навчання осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України».

Закон прийнято з метою забезпечення безперешкодної реалізації права громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території України, на продовження освіти шляхом відновлення механізму визнання результатів такого навчання.

Прийняття Закону забезпечить визнання результатів навчання осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України незалежно від дати початку здобуття освіти в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Особи, які проходили навчання на тимчасово окупованій території України, матимуть змогу підтвердити свої знання та отримати українські документи про освіту. Для рівня вищої освіти також передбачається продовження навчання за індивідуальною освітньою траєкторією, яка має передбачати вивчення української мови, історії України, проходження спеціального курсу про наслідки російської агресії і протидію російській пропаганді, формування загальнокультурних та громадянських компетентностей.

 

Прийнято в першому читанні за основу проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку індивідуальних освітніх траєкторій та вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті»

21 листопада 2023 року Парламент України прийняв в першому читанні за основу проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку індивідуальних освітніх траєкторій та вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті (реєстр. № 10177 від 23.10.2023), поданий Кабінетом Міністрів України.

Метою прийняття зазначеного проекту Закону України є розширення можливостей здобувачів вищої освіти у формуванні індивідуальних освітніх траєкторій та автономії закладів вищої освіти в розробленні та реалізації освітніх програм.

Поданим законопроектом пропонується шляхом внесення змін до законів України «Про відпустки», «Про вищу освіту», «Про освіту» деталізувати поняття індивідуальної освітньої траєкторії для здобувачів вищої освіти, передбачивши для цього вибір здобувачем вищої освіти освітніх програм, суб’єктів освітньої діяльності, що їх реалізують, освітніх компонентів і рівня їх складності, розширити практику міждисциплінарних освітніх програм на всі рівні вищої освіти, врегулювати питання освітньої кваліфікації, академічних та професійних прав випускників таких програм тощо.

Варто зауважити, що законопроект реєстр. № 10177 ухвалено у першому читанні з пропозицією народних депутатів України - членів Комітету зберегти заочну та вечірню форми здобуття вищої освіти.

 

44 заклади освіти Полтавщини отримають фінансову підтримку на покращення харчування учнів

Полтавська ОВА підписала договір про співпрацю із Всесвітньою продовольчою програмою ООН. Це вагомий крок у впровадженні реформи шкільного харчування в області. Також аналогічні договори підписали ще 10 регіонів. Про це повідомив начальник Полтавської ОВА Філіп Пронін.

У межах взаємодії передбачена фінансова підтримка 44 закладів освіти в 16 громадах. Це дозволить покращити харчування для понад 4 тисяч учнів початкових класів. Ефективна співпраця та підтримка міжнародних партнерів дає результат. Здорові діти – здорова нація.

Договір підписали в межах роботи Регіонального офісу міжнародного співробітництва.

 

«Ноосфера» починає третій Антарктичний сезон

17 листопада 2023 року флагман українського науково-дослідного флоту – криголам «Ноосфера» – вирушив з Кейптауна (Південно-Африканська Республіка) в Антарктику. Це вже третій його антарктичний сезон під синьо-жовтим прапором. Капітаном судна є Олександр Гришко.

Як і торік, нинішня експедиція «Ноосфери» є спільною українсько-польською і частково фінансованою Польською антарктичною програмою. Тож спочатку криголам вирушить до польської антарктичної станції «Арцтовський» Arctowski Polish Antarctic Station, яка знаходиться на острові Кінг Джордж. Туди буде доправлено команду полярників та вантажі.

Потому судно піде до української станції «Академік Вернадський». Туди теж доставлять вантажі, а також сезонну експедицію. Більшість її учасників – це технічні фахівці, які мають завершити розпочату ще до повномасштабної війни модернізацію станції. Цього сезону в планах заміна системи водопостачання гарячої та холодної води, реконструкція причалу, завершення робіт з заземлення всіх будівель станції та низка інших невідкладних робіт.

Також серед учасників сезонної експедиції троє науковців: біолог, метеоролог та геофізик.

Попереду в «Ноосфери» – довга дорога через Атлантичний та Південний океани. Очікується, що судно дістанеться Антарктики в першій декаді грудня цього року.

Нагадуємо, що з січня 2022-го до квітня 2023 року «Ноосфера» вже успішно відпрацювала два антарктичні сезони. Більше про це можна прочитати тут.

 

ЮНІСЕФ доставив майже 29 тисяч ноутбуків для українських школярів

У листопаді ЮНІСЕФ надав майже 29 тисяч ноутбуків, щоб учні середнього і старшого шкільного віку з 10 областей отримали доступ до освіти. 

Обладнання було закуплене та доставлене за підтримки Європейського Союзу, урядів Німеччини, Фінляндії, Республіки Корея та Японії, а також у межах ініціативи «Технології для біженців» від Breakthrough Prize Foundation. 

Нові пристрої в тимчасове користування отримають діти з-поміж ВПО, учні з інвалідністю, малозабезпечених сімей, діти, позбавлені батьківського піклування, а також з інших вразливих категорій. 

Ноутбуки отримають школярі у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Чернігівській, Харківській та Херсонській областях. У співпраці з місцевими органами управління освітою ноутбуки розподілять серед навчальних закладів, які надаватимуть їх у тимчасове користування учням. 

 

«Create with Anything»: новий проект для дошкільнят

16 листопада 2023 року відбувся Всеукраїнський вебінар від команди The LEGO Foundation для закладів дошкільної освіти щодо імплементації проекту «Create with Anything» («Створюй із будь-чого»). Цей проект дозволяє зреалізувати найсміливіші ідеї з використанням довколишніх матеріалів (паперу, пластикових пляшок, картону або інших використаних матеріалів) як у закладі освіти, так і вдома з батьками.

Вебінар є корисним для педагогів і батьків, адже містить знання й інструменти, які допоможуть дитині всебічно розвинутися та розкрити внутрішній потенціал. Захід організували за підтримки Міністерства освіти і науки України та ДУ «Український інститут розвитку освіти».

Переглянути запис можна у ютубі.

Ресурс-платформа «Create with Anything». Програма «Творці майбутнього».

 

Відбулися регіональні форуми «Реформа шкільного харчування: зміни, досягнення та виклики»

15 і 16 листопада 2023 року відбулися регіональні форуми, присвячені реформі шкільного харчування, ще у двох областях - Закарпатській та Івано-Франківській. Обидва заходи були організовані вже після затвердження Кабінетом Міністрів України  Стратегії реформи шкільного харчування, тож їхні учасники вже мали чітке розуміння планів для втілення змін на місцях.

Очільники обласних військових адміністрацій, представники громад та керівники місцевих органів управління у сфері освіти активно обговорювали майбутнє харчування дітей у закладах освіти, уже враховуючи подальші кроки в цьому напрямі. Зокрема йдеться про те, що найближчим часом громади мають розробити локальну стратегію та місцевий план реалізації змін до 2027 року.

 

17-та місія програми SSEP: Українські школярі вдруге відправили свої проекти в космос

Нещодавно дві команди юних українських науковців повернулися зі Сполучених Штатів Америки, де спостерігали, як їхні проекти відправили на Міжнародну космічну станцію на борту ракети Space X Dragon з мису Канаверал у Флориді. Це вже сімнадцята успішна місія конкурсу шкільних космічних експериментів SSEP та друга - за участю українських школярів.

У космос проекти відправили представники двох команд, що пройшли національний добір із 15 команд та приблизно 2 000 учнів.

Перша команда юних дослідників із Криворізького ліцею № 129 вивчає вплив мікрогравітації та перевантаження на дифузію в металах. Експеримент на МКС дозволить ліпше дослідити можливості використання виробів із металів.

Друга команда, вихованці регіонального осередку МАН у Дніпропетровській області, досліджує вплив гумінових речовин на одноклітинні гриби в умовах мікрогравітації. Ці речовини забезпечують вищу біологічну цінність дріжджових продуктів і є ефективними біостимуляторами.

Пишаємося юними науковцями й зичимо успіхів у майбутніх дослідженнях!

 

3793 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 365 повністю зруйновано

Станом на 19 листопада 2023 року 3428 закладів освіти пошкоджено та 365 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку