06 січня 2023

Уряд підтримав розподіл субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з ООП

06 січня 2023 року на своєму засіданні Уряд прийняв розпорядження КМУ щодо розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами.

За інформацією Міністерства освіти і науки України, в Україні понад 45 тисяч осіб з ООП навчаються в інклюзивних групах закладів дошкільної, загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти.

Майже 304,6 млн. грн будуть розподілені між областями для проведення додаткових психолого-педагогічних і корекційно-розвиткових занять для здобувачів освіти з ООП.

 

05 січня 2023

Українці зможуть безкоштовно практикувати англійську

ENGin пропонує українським дітям та молоді віком 10–35 років безкоштовно практикувати розмовну англійську онлайн.

На учасників чекають щотижневі індивідуальні заняття з іноземним волонтером. Особливо програма орієнтована на підлітків 10–17 років. Для участі потрібен базовий рівень англійської мови, доступ до інтернету для відеочату зі своїм волонтером та можливість приділяти заняттям годину на тиждень.

Щоб приєднатися, необхідно зареєструватися на платформі та очікувати подальших інструкцій.

ENGin — це неприбуткова організація, що поєднує українську молодь з іноземцями, які вільно спілкуються англійською, для безкоштовної розмовної онлайн-практики та налагодження міжкультурних зв’язків. Організація допомагає поколінню української молоді вдосконалювати рівень розмовної англійської та міжкультурні навички, впливаючи як на індивідуальному, так і на національному рівнях.

 

04 січня 2023

Підлітки створили художній подкаст про українських письменників

«Дефіляда: Харків» — художній подкаст, де про життя українських письменників і письменниць слухачі дізнаються із сюжетних псевдодокументальних історій, стилізованих під міські легенди.

Вигадані історії створені на основі реальної інформації про героїв і героїнь подкасту. Епізоди різні за формою, стилем і проблематикою, бо ж не можна однаково говорити про Миколу Куліша, Майка Йогансена, Наталю Забілу чи Григорія Квітку-Основ’яненка. Творці не прагнуть розказати правду, а дивляться на людей з підручників і музеїв з точки зору сучасності і намагаються зрозуміти їх по-своєму.

Другий сезон подкасту «Дефіляда» відкриває епізод «Недописане», головні герої — драматург Микола Куліш і патріарх українського театру Лесь Курбас. Епізод уже можна слухати на всіх подкастних платформах.

Подкаст «Дефіляда: Харків» створений командою спільноти Teenside ГО «безпробілів». Фінансування здійснюється зі Стабілізаційного фонду культури та освіти 2022 Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut.

 

03 січня 2023

Створений українськими вченими наносупутник PolyITAN-HP-30 – на орбіті Землі!

03 січня 2023 року з мису Канаверал, Сполучені Штати Америки, за допомогою ракети-носія Falcon-9 компанії «SpaceX» вивели на орбіту Землі черговий український наносупутник PolyITAN-HP-30, створений до 30-річчя Незалежності України. Старт ракети-носія відбувся о 16:56 за київським часом.

Наносупутник PolyITAN-HP-30 створили науковці Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» виключно за бюджетні кошти, що надавались Міністерством освіти і науки України в межах реалізації відповідних проєктів-переможців конкурсів наукових досліджень і розробок та договору базового фінансування.

Після виведення на заплановану орбіту наносупутник забезпечить реалізацію наукового експерименту з дослідження ефективності функціонування теплових труб (heat pipes) різних конструкцій як основного елемента систем термостабілізації космічних апаратів.

Більше про наносупутник PolyITAN-HP-30 на офіційному веб-сайті НТУУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» https://kpi.ua/node/19776.

 

Цифрові пристрої для вчителів: 2857 ноутбуків отримали вчителі Дніпропетровщини та Донеччини

За сприяння Фундації Олени Зеленської у межах ініціативи Глобальної бізнес-коаліції для освіти (GBC-Education) та проекту «Цифровий актив для України» компаній «HP» та «Microsoft» до регіонів України надійшла чергова партія ноутбуків. Про це повідомили в Міністерстві освіти і науки України.

Учителі Дніпропетровщини вже отримали 1507 електронних пристроїв, Донеччини – 1350.

Загалом домовлено про доставлення майже 39 тис. ноутбуків для підтримки вчителів у 12 регіонах країни. За цією ініціативою вже передано понад 16 тис. електронних пристроїв.

 

02 січня 2023

Важливо: національні пріоритети для проєктів Розвитку потенціалу (СВНЕ та CBVET)

Важлива інформація всім командам, які готують проєкти на конкурси з розвитку потенціалу!

Міністерством освіти і науки України визначено національні пріоритети для заявок конкурсів Структурних проєктів (Strand 3) з розвитку потенціалу вищої освіти та розвитку потенціалу професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти Програми ЄС Еразмус+. Нагадуємо, що МОН України є обов’язковим партнером такого типу проєктів.

Команди, які працюють над таким типом проєктів або планують залучати МОН України як партнера, для отримання листів підтримки (мандатів), мають подати інформацію до 22 січня 2023 року. Пріоритети, контакти та інші деталі у додатках. Листи було надіслано керівникам закладів вищої освіти та професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти.

Лист МОН України до керівників закладів. Додатки з національними пріоритетами.

Регіональні пріоритети для проєктів СВНЕ Strand 1 (для новачків) та Strand 2 (трансформація вищої освіти) – визначено в конкурсній документації на основі наскрізних пріоритетів.

Про конкурси проєктів з розвитку потенціалу вищої освіти СВНЕ – українською мовою.

Детальна відеопрезентація від ідеї до подання успішного проєкту СВНЕ – англійською мовою.

Детальна відеопрезентація та інші ресурси для новачків конкурсів СВНЕ – англійською мовою.

Про всі конкурси 2023 р., стратегії та інші документи.

 

Підлітків безкоштовно навчать навичок 21-го століття

Мережа Українських Освітніх Хабів запрошує українських учнів 12–17 років взяти участь у проєкті «Уроки для успішного життя».

Серед навичок, яких навчатимуть учнів, будуть:

·  цифрова грамотність і безпека в інтернеті;

·  фінансова грамотність і підприємницькі навички;

·  профорієнтація і побудова подальшої освіти та кар’єри;

·  soft skills (м’які навички) та психологічна стійкість.

Навчання відбувається у чотири потоки, 2-й потік відбудеться вже в січні-лютому 2023 року. Участь безкоштовна, а формат передбачає регулярні вебінари.

Долучитися до проєкту можна за посиланням. Навчання також підтримують Асоціація інноваційної та цифрової освіти, Фундація Pro Futuro, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) та Міністерство освіти і науки України.

 

01 січня 2023

У МОН нагородили лауреатів Премії КМУ за розроблення і впровадження інноваційних технологій

30 грудня 2022 року в Міністерстві освіти і науки України відбулося нагородження лауреатів Премії Кабінету Міністрів України за розроблення і впровадження інноваційних технологій.

Премія присуджується щороку за особливі досягнення у розробленні і впровадженні інноваційних технологій у виробництво та виведення на ринок вітчизняної інноваційної продукції.

Лауреатами Премії у цьому році стали 34 науковці.

Наполеглива праця, творчий потенціал та багаторічний досвід науковців відобразилися в їхніх роботах, які заслуговують найвищої відзнаки та світового визнання.

Роботи, яким присуджено Премію Кабінету Міністрів України за розроблення і впровадження інноваційних технологій у 2022 році: 

«Розроблення та впровадження у виробництво нових екологічно чистих технологій виготовлення особливо чистої сировини для вирощування галогенідних сцинтиляційних монокристалів»;

«Інноваційна технологія створення препаратів на основі живих бактерій для отримання якісних та безпечних м’ясних продуктів»;

«Розроблення і впровадження інноваційних технологій у діагностиці, лікуванні та прогнозуванні туберкульозу у цивільних і військових із зони Операції Об’єднаних Сил в умовах пандемії»;

«Розробка та впровадження комплексу інноваційних медико-біологічних технологій для індивідуалізованої оцінки ризику, ранньої діагностики та прогнозування онкологічної трансформації у постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції»;

«Створення вітчизняного інноваційного комплексу з серійного виробництва та випробувань радіогідроакустичної системи на базі пасивних ненаправлених буїв РГБ-16В, шифр «Ятрань».

 

3025 навчальних закладів зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 406 повністю зруйновано

Станом на 01 січня 2023 року 2619 закладів пошкоджено та 406 зруйновано повністю - про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону. До переліку увійшли не лише школи, а й дитсадки, заклади професійно-технічної освіти та заклади фахової передвищої освіти.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку