КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

 

 

                                                                              

                                                                                      № 6

 

                                                                                  13 лютого 2008

 

                                                                               м.Київ

                                                                       вул.Садова, 3-а, кімн.1316, о 15.00

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету з питань науки і освіти Полохало В.І.

 

ПРИСУТНІ: члени Комітету -  Табачник Д.В., Самойлик К.С., Доній О.С., Литвин В.М., Оробець Л.Ю.; завідувач секретаріату Комітету Чижевський Б.Г., заступники завідувача секретаріату Комітету Жиляєв І.Б.,  Домаранський О.О., головні  консультанти:  Гарбуза С.А., Головінов В.П., Козієвська О.І., Красняков Є.В., Шевченко М.М.

 

ВІДСУТНІ: Давимука С.А , Зубець М.В., Жванія Д.В., Курило В.С.

 

ЗАПРОШЕНІ: Полянський Павло Броніславович - заступник Міністра освіти і науки України, Лазоришинець Василь Васильович - заступник Міністра охорони здоров’я України, Воробйов Віктор Анатолійович - директор Департаменту фінансів освіти,  науки та культури Міністерства фінансів України, Шамбір Наталія Василівна - директор Департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики та праці України, Машкін Владислав Геннадійович - директор Департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України, Возіанов Олександр Федорович - президент Академії медичних наук України, Розенфельд Леонід Георгійович - віце-президент Академії медичних наук України, Щепотін Ігор Борисович - в.о. директора Інституту онкології Міністерства охорони здоров’я України.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про проект Закону про наукові парки (н.д.А.Мартинюк, К.Самойлик, Ю.Каракай, В.Полохало, реєстр. № 0956 від 23.11.2007р.).

2. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про реструктуризацію заборгованості з виплат, передбачених статтею 57 Закону України Про освітупедагогічним, науково-педагогічним та іншим категоріям працівників навчальних закладів” (н.д.М.Садовий, В.Личук, реєстр. № 0957 від 23.11.2007р.).

3. Про хід реалізації  законів України “Про освіту” та “Про загальну середню освіту” щодо здійснення контролю за атестацією та оцінюванням знань учнів (вихованців) загальноосвітніх навчальних закладів.

4. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо врахування заробітної плати для обчислення пенсії) (н.д.П.Цибенко, реєстр. № 1021 від 26.11.2007р.)

5. Інформація щодо стану розвитку та координації онкологічних досліджень у зв’язку з передачею Інституту онкології Академії медичних наук України до сфери управління Міністерства охорони здоровя України.

6. Інформація про створення Консультативної ради Комітету з питань науки і  освіти та затвердження координатора Консультативної ради.

7. Різне:

· про ситуацію навколо Юридичного інституту Прикарпатського національного університету імасиля Стефаника.

 

 

1. СЛУХАЛИ: інформацію секретаря Комітету з питань науки і освіти Самойлик К.С. про проект Закону про наукові парки (реєстр. № 0956).

 

В обговоренні взяли  участь: Полохало В.І., Табачник Д.В.,  Доній О.С., Литвин В.М., Оробець Л.Ю., Воробйов В.А.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Проект Закону про наукові парки (реєстр. № 0956), що підготовлений до другого читання з врахуванням пропозицій і зауважень субєктів законодавчої ініціативи, внести на розгляд Верховної Ради України і рекомендувати прийняти його в цілому як закон.

2. Доповідачем на Верхній Раді України з цього питання визначити голову підкомітету з питань науки М.В.Зубця.

Рішення прийнято одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: інформацію секретаря Комітету з питань науки і освіти Самойлик К.С. про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про реструктуризацію заборгованості з виплат, передбачених статтею 57 Закону України Про освітупедагогічним, науково-педагогічним та іншим категоріям працівників навчальних закладів” (реєстр. № 0957).

 

В обговоренні взяли участь: Полохало В.І., Табачник Д.В., Доній О.С., Литвин В.М., Оробець Л.Ю., Воробйов В.А.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України “Про реструктуризацію заборгованості з виплат, передбачених статтею 57 Закону України Про освітупедагогічним, науково-педагогічним та іншим категоріям працівників навчальних закладів” реєстр. № 0957 від 23.11.2007 р., внесений народними депутатами України М.Садовим, В.Личуком, підготовлений до другого читання, прийняти у другому читанні та в цілому.

2. Доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України з зазначеного питання визначити секретаря Комітету Самойлик К.С.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Полохала В.І. про хід реалізації законів України “Про освіту” та “Про загальну середню освіту” щодо здійснення контролю за атестацією та оцінюванням знань учнів (вихованців) загальноосвітніх навчальних закладів.

 

В обговоренні взяли  участь:  Табачник Д.В., Самойлик К.С., Доній О.С., Литвин В.М., Оробець Л.Ю., Полянський П.Б., Лікарчук І.Л., Болюбаш Я.Я.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію Міністра освіти і науки України Вакарчука І.О. і директора   Українського центру оцінювання якості освіти Лікарчука І.Л. про організацію, проведення та результати зовнішнього оцінювання якості освіти в 2007 році і хід підготовки до проведення оцінювання знань у 2008 році  взяти до відома.

2. Підтримуючи ідею проведення зовнішнього незалежного оцінювання знань випускників загальноосвітніх навчальних закладів у 2008 році як експеримент, що дає адекватну картину про якість освіти і забезпечує рівні умови для вступу до вищих навчальних закладів, Комітет акцентує увагу Міністерства освіти і науки України, керівництва Українського центру оцінювання якості освіти на наявність серйозних ризиків і загроз щодо успішного проведення зовнішнього незалежного оцінювання знань випускників загальноосвітніх навчальних закладів у 2008 році.

3. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:

3.1. Підготувати та внести в установленому порядку на розгляд Верховної Ради України відповідні зміни до законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», відповідних кодексів України – Кримінального та Кодексу про адміністративні правопорушення, інших законодавчих актів щодо унормування процедури проведення зовнішнього незалежного оцінювання знань випускників загальноосвітніх навчальних закладів та визначення відповідальності за порушення процедур незалежного оцінювання, розголошення змісту тестових завдань.

3.2. Проаналізувати стан фінансового забезпечення проведення зовнішнього незалежного оцінювання знань випускників загальноосвітніх навчальних закладів у 2008 році і вжити заходів щодо повного фінансового забезпечення його проведення.

3.3. Вжити додаткових заходів щодо збереження життя і здоров‘я дітей під час проведення заходів щодо зовнішнього незалежного оцінювання знань, перевезення їх до місць тестування.

4. Рекомендувати Міністерству освіти і науки України (Вакарчук І.О) та Українському центру оцінювання якості освіти (Лікарчук І.Л.):

4.1. Розробити і затвердити положення про громадський контроль і спостереження за проведенням зовнішнього оцінювання якості освіти в Україні, яким чітко окреслити обов`язки, повноваження громадських спостерігачів на всіх етапах зовнішнього оцінювання, зокрема транспортування тестових матеріалів, їх зберігання, експертиза відповідності тестових завдань та методик Державним стандартам загальної середньої освіти, зарахування до вищих навчальних закладів, а також порядок реєстрації громадських спостерігачів, лімітування їх кількості у приміщенні, де проводиться тестування, тощо.

4.2. Вжити оперативних заходів щодо усунення і мінімізації наявних ризиків під час проведення зовнішнього незалежного оцінювання знань випускників загальноосвітніх навчальних закладів.

4.3. Встановити жорсткий контроль за дотриманням Умов прийому до вищих навчальних закладів під час проведення вступної кампанії 2008 року. Дати правову оцінку діям керівників вищих навчальних закладів, які проігнорували вимогу Міністерства освіти і науки України щодо визначення і своєчасного оприлюднення переліку сертифікатів Українського центру оцінювання якості освіти, які будуть зараховуватися для конкурсного відбору вступників на підготовку за напрямами (спеціальностями) для здійснення прийому до вищих навчальних закладів у 2008 році.

4.4. Забезпечити всебічне інформування громадськості про проведення зовнішнього незалежного оцінювання знань випускників загальноосвітніх навчальних закладів і особливості вступної кампанії  до вищих навчальних закладів.

4.5. Врахувати пропозиції вищих навчальних закладів щодо збереження заочної форми навчання та надати право у 2008 році громадянам вступати на заочну форму навчання як за результатами зовнішнього незалежного оцінювання, так і за результатами здачі вступних іспитів.

5. Рекомендувати вищим навчальним закладам при зарахуванні абітурієнтів до вищих навчальних закладів враховувати середній бал документу про загальну середню освіту в разі набору ними рівної кількості набраних балів за сертифікатами зовнішнього оцінювання.

6. Контроль за виконанням даного рішення покласти на голову підкомітету з питань фахової освіти Курила В.С. та  голову підкомітету з питань базової освіти Оробець Л.Ю.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Полохала В.І. про проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо врахування заробітної плати для обчислення пенсії) (р. № 1021).

 

В обговоренні взяли участь: Табачник Д.В., Самойлик К.С., Доній О.С., Литвин В.М.,   Оробець Л.Ю.

 

УХВАЛИЛИ:

Перенести розгляд проекту Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо врахування заробітної плати для обчислення пенсії) (р. № 1021) у зв’язку з відсутністю доповідача Зубця М.В. та автора законопроекту.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: інформацію секретаря Комітету з питань науки і освіти Самойлик К.С. щодо стану розвитку та координації онкологічних досліджень у зв’язку з передачею Інституту онкології Академії медичних наук України до сфери управління Міністерства охорони здоровя України.

 

В обговоренні взяли участь: Полохало В.І., Табачник Д.В., Доній О.С., Литвин В.М.,   Оробець Л.Ю.,   Лазоришинець В.В.,   Возіанов О.Ф.,  Розенфельд Л.Г., Щепотін І.Б.

 

УХВАЛИЛИ:

І. Інформацію щодо стану розвитку та координації онкологічних досліджень у зв’язку з передачею Інституту онкології Академії медичних наук  України до сфери управління Міністерства охорони здоров’я України взяти до відома.

2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України створити спеціальну комісію з метою вироблення узгоджених та обґрунтованих  пропозицій щодо розвитку онкологічної науки та забезпечення якісного лікування онкологічних хворих і у зв’язку з цим розглянути питання щодо призупинення дії розпорядження Кабінету Міністрів України від 24 грудня 2007 року № 1186-р.  “Про підвищення ефективності онкологічної допомоги”.

3. Враховуючи важливість розвитку та координації онкологічної науки в Україні,  провести  слухання в Комітеті з цього питання.

Рішення прийнято одноголосно.

6. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Полохала В.І. про створення Консультативної ради Комітету з питань науки і  освіти та затвердження координатора Консультативної ради.

 

В обговоренні взяли  участь: Табачник Д.В., Самойлик К.С., Доній О.С., Литвин В.М., Оробець Л.Ю.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Затвердити склад позаштатних консультантів Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти (додається).

2. Створити Консультативну раду Комітету з питань науки і  освіти з позаштатних консультантів Комітету, затвердити координатора Консультативної ради та його заступників на її засіданні.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

7. Різне:

· про ситуацію навколо Юридичного інституту Прикарпатського національного університету імасиля Стефаника.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Полохала В.І. про ситуацію навколо Юридичного інституту Прикарпатського національного університету ім.Василя Стефаника.

 

В обговоренні взяли  участь: Табачник Д.В., Самойлик К.С., Доній О.С., Литвин В.М., Оробець Л.Ю.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію народних депутатів України В.Т.Дерев’яного, І.В.Данькевича та Д.В.Шлемка взяти до відома.

2. Рекомендувати Міністерству освіти і науки України вирішити поставлене питання відповідно до чинного законодавства України та нормативно-правових актів в галузі освіти.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Голова Комітету                                                        В.ПОЛОХАЛО

 

 

Секретар Комітету                                                 К.САМОЙЛИК         

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи VI скликання 2 сесія”

23 червня 2011 16:31
23 червня 2011 16:28
23 червня 2011 16:23
23 червня 2011 16:22
22 червня 2011 15:06
15 червня 2011 18:23
15 червня 2011 18:22
15 червня 2011 18:19
15 червня 2011 18:15
15 червня 2011 18:13