КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

 

 

                                                                                  

                                                                               Протокол № 2

 

                                                                               від 10  грудня  2014 року

 

                                                                         м.Київ

                                                                вул.Садова, 3-а, кімн.1316, о 10.00

 

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М.

 

ПРИСУТНІ: члени Комітету - Співаковський О.В., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д.; завідувач секретаріату Комітету Чижевський Б.Г., заступники завідувача секретаріату Комітету Домаранський О.О., Шевченко М.М., головні консультанти: Гарбуза С.А., Головінов В.П., Козієвська О.І., Красняков Є.В., Семенюк С.В.

 

ВІДСУТНІ: Кириленко І.Г., Поплавський М.М., Литвин В.М.

 

ЗАПРОШЕНІ: Полянський Павло Броніславович - заступник Міністра освіти і науки України, Вашека Галина Володимирівна - начальник управління фінансів освіти, науки, культури та засобів масової інформації Департаменту фінансів соціальної сфери Міністерства фінансів України, Загородній Анатолій Глібович - віце-президент Національної академії наук України, Геєць Валерій Михайлович - віце-президент Національної академії наук України, Луговий Володимир Іларіонович - Перший віце-президент Національної академії педагогічних наук України, Романюк Сергій Михайлович - заступник Голови ЦК профспілки працівників освіти і науки.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (у зв’язку із прийняттям Закону України “Про вищу освіту”) (реєстр. № 1196 від 02.12.2014р., н.д.Л.Гриневич).

2. Пропозиції Міністерства фінансів України до економії бюджетних коштів.

3. Інформація щодо нової моделі фінансування вищої освіти.

4. Про проект Постанови про присудження Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2013 рік.

5. Про проект Постанови про призначення у 2014 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих вчених.

6. Про проект Постанови про затвердження кандидатур на здобуття щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів.

7. Про проект Постанови про ухвалення Рекомендацій парламентських слухань на тему: “Освіта, охорона здоров’я та соціальне забезпечення дітей з порушеннями психофізичного розвитку: проблеми та шляхи їх вирішення”.

8. Про проект Постанови про рекомендації парламентських слухань на тему: “Про стан та законодавче забезпечення розвитку науки та науково-технічної сфери держави”.

9. Щодо створення при Комітеті дорадчого органу молодих вчених.

10. Про проект Закону про внесення змін до статті 26 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” щодо звільнення з військової служби громадян, які є студентами або аспірантами денної форми навчання (реєстр. № 1175 від 02.12.2014р., н.д.В.Литвин).

11. Про проект Закону про внесення змін до статті 26 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” щодо військовослужбовців, які є студентами або аспірантами денної форми навчання (реєстр. № 1175-1 від 03.02.2014р., н.д.Л.Гриневич).

12. Про звернення до Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України з пропозицією щодо внесення зміни до предмету відання Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин.

13. Про затвердження плану роботи Комітету з питань науки і освіти на період першої сесії восьмого скликання.

14. Про лист Центру “Відкритий Світ” при Бібліотеці Конгресу США.

 

 

1. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету  з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (у зв’язку із прийняттям Закону України “Про вищу освіту”) (р. № 1196).

 

В обговоренні взяли участь: Співаковський О.В., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., Полянський П.Б., Вашека Г.В., Луговий В.І.  

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (у зв’язку із прийняттям Закону України “Про вищу освіту”) (реєстр. № 1196 від 02.12.2014р.), внесений народним депутатом України Л.Гриневич, прийняти за основу та доручити головному комітету доопрацювати його до другого читання.

2. Направити цей висновок Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, визначеного головним з підготовки цього законопроекту.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: інформацію заступника Міністра освіти і науки України Полянського П.Б. про пропозиції Міністерства фінансів України до економії бюджетних коштів.

 

В обговоренні взяли участь: Гриневич Л.М., Співаковський О.В., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., Луговий В.І., Романюк С.М., Геєць В.М., Загородній А.Г.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію про пропозиції Міністерства фінансів України до економії бюджетних коштів взяти до відома.

2. Підготувати рекомендаційний лист-звернення Комітету з приводу фінансування освіти і науки.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. щодо нової моделі фінансування вищої освіти.

 

В  обговоренні  взяли  участь:  Гриневич Л.М.,  Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., Вашека Г.В.,

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. щодо нової моделі фінансування вищої освіти взяти до відома.

2. Звернутися до Міністерства фінансів України з пропозиціями розглянути нові підходи фінансування вищої освіти.

3. Доручити Першому заступнику Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковському О.В. створити робочу групу щодо розробки нових підходів фінансування вищої освіти.

Рішення прийнято одноголосно.

 

4. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про проект Постанови про присудження Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2013 рік.

 

В обговоренні взяли участь: Співаковський О.В., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д. 

 

УХВАЛИЛИ:

1. Підтримати  проект Постанови Верховної Ради України  “Про присудження  Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень  та науково-технічних розробок за 2013 рік” та  внести його на розгляд  Верховної Ради України.

2. Рекомендувати  Верховній Раді України прийняти  проект Постанови Верховної Ради України  “Про присудження  Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень  та науково-технічних розробок за 2013 рік” за основу та у цілому.

3.  Просити керівництво Верховної Ради України   включити проект Постанови Верховної Ради України  “Про присудження  Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень  та науково-технічних розробок за 2013 рік” до переліку законопроектів порядку денного Верховної Ради України, що мають бути розглянуті до 18 грудня 2014 року.

4. Доповідачем та співдоповідачам на пленарному засіданні Верховної Ради України з зазначеного питання визначити Голову Комітету Гриневич Лілію Михайлівну.

Рішення прийнято одноголосно.

 

5. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про проект Постанови про призначення у 2014 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих вчених.

 

В обговоренні взяли участь: Співаковський О.В., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Підтримати проект Постанови Верховної Ради України  “Про призначення у 2014 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих вчених” та  внести його на розгляд  Верховної Ради України.

2. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Постанови Верховної Ради України  “Про призначення у 2014 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих вчених” за основу та у цілому.

3. Просити керівництво Верховної Ради України включити проект Постанови Верховної Ради України “Про призначення у 2014 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих вчених” до переліку законопроектів порядку денного Верховної Ради України, що мають бути розглянуті до 18 грудня 2014 року.

4. Доповідачем та співдоповідачам на пленарному засіданні Верховної Ради України із зазначеного питання визначити Голову Комітету Гриневич Лілію Михайлівну.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про проект Постанови про затвердження кандидатур на здобуття щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів.

 

В обговоренні взяли участь: Співаковський О.В., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д.

 

УХВАЛИЛИ:

Рішення Комітету додається.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про проект Рекомендацій за результатами парламентських слухань на тему: “Освіта, охорона здоров’я та соціальне забезпечення дітей з порушеннями психофізичного розвитку: проблеми та шляхи їх вирішення” (4 червня 2014 року).

 

В обговоренні взяли участь: Співаковський О.В., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д.  

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України розглянути проект Постанови Верховної Ради України “Про Рекомендації парламентських слухань на тему: “Освіта, охорона здоров’я та соціальне забезпечення дітей з порушеннями психофізичного розвитку: проблеми та шляхи їх вирішення” (4 червня 2014 року) та прийняти його за основу і в цілому (проект Постанови та рекомендації додаються).

2. Доручити Голові Комітету Гриневич Л.М. доповісти проект Постанови на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Рішення прийнято одноголосно.

 

8. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про проект Постанови про рекомендації парламентських слухань на тему: “Про стан та законодавче забезпечення розвитку науки та науково-технічної сфери держави”.

 

В обговоренні взяли участь: Співаковський О.В., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д.

 

УХВАЛИЛИ:

Перенести розгляд питання на наступне засідання Комітету.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

9. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. щодо створення при Комітеті дорадчого органу молодих вчених.

 

В обговоренні взяли участь: Співаковський О.В., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д.  

 

УХВАЛИЛИ:

У зв’язку з відсутністю голови підкомітету з питань науки, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності Литвина В.М. перенести розгляд питання на наступне засідання Комітету.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

10. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про проект Закону про внесення змін до статті 26 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” щодо звільнення з військової служби громадян, які є студентами або аспірантами денної форми навчання (р. № 1175).

11. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету  з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про проект Закону про внесення змін до статті 26 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” щодо військовослужбовців, які є студентами або аспірантами денної форми навчання (р. № 1175-1).

 

В обговоренні взяли участь: Співаковський О.В., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д.

 

Під час обговорення вищезазначених законопроектів члени Комітету внесли дві пропозиції щодо прийняття рішення:

 

Першу пропозицію внесла Голова Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М., яка запропонувала:

1. Рекомендувати Верховній Раді України обидва законопроекти (реєстр. № 1175 та реєстр. № 1175-1) прийняти за основу, зауваживши, що проект Закону про внесення змін до статті 26 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” щодо військовослужбовців, які є студентами або аспірантами денної форми навчання (р. № 1175-1) узгоджено спільно з юридичним управлінням.

За першу пропозицію голосували:

“за” –  1 чол. (Гриневич Л.М.);

“проти” – 3 чол. (Співаковський О.В., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д.).

Рішення не прийнято.

 

Другу пропозицію внесли народні депутаті України Співаковський О.В., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., які запропонували:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до статті 26 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” щодо звільнення з військової служби громадян, які є студентами або аспірантами денної форми навчання (реєстр. № 1175 від 02.12.2014р.), внесений народним депутатом України Литвином В.М., за результатами розгляду у першому читанні відхилити.

2. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до статті 26 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” щодо військовослужбовців, які є студентами або аспірантами денної форми навчання (реєстр. № 1175-1 від 03.12.2014р.), внесений народним депутатом України Гриневич Л.М., за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

2. Рішення надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони.

За другу пропозицію голосували:

“за” –  3 чол. (Співаковський О.В., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д.).

“проти” – 1 чол. (Гриневич Л.М.);

Рішення прийнято.

 

12. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету  з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про звернення до Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України з пропозицією щодо внесення зміни до предмету відання Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин.

 

В обговоренні взяли участь: Співаковський О.В., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д.  

 

УХВАЛИЛИ:

1.  Звернутися  до  Комітету  з  питань  Регламенту  та організації роботи

Верховної Ради України з пропозицією щодо внесення зміни до предмету відання Комітету з питань аграрної політики, а саме: “у додатку  до Постанови Верховної Ради України від 4 грудня 2014 року № 22-VIII “Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України восьмого скликання” у пункті 1 після слів “державне регулювання агропромислового виробництва” виключити слова “та прикладних наукових досліджень в аграрній сфері”.

Рішення прийнято одноголосно.

 

13. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про затвердження плану роботи Комітету з питань науки і освіти на період першої сесії восьмого скликання.

 

В обговоренні  взяли  участь: Співаковський О.В., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Заслухати інформацію про затвердження плану роботи Комітету з питань науки і освіти на період першої сесії восьмого скликання на наступному засіданні Комітету.

2. Народним депутатам України – членам Комітету надати пропозиції до плану роботи до 18 грудня 2014 року.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

14. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про лист Центру “Відкритий Світ” при Бібліотеці Конгресу США.

 

В обговоренні  взяли  участь: Співаковський О.В., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д.

 

УХВАЛИЛИ:

Інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про лист Центру “Відкритий Світ” при Бібліотеці Конгресу США взяти до відома.

 

 

Голова Комітету                                                                 Л.ГРИНЕВИЧ

 

 

 

Секретар Комітету                                                М.ПОПЛАВСЬКИЙ      

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи VIІI скликання 1 сесія”