Тижневі освітянські та наукові новини

20 вересня 2024, 15:43

 

Всеукраїнський конкурс «Учитель року – 2025»: стартує реєстрація учасників

23 вересня 2024 року відкривається доступ до реєстраційної платформи всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2025».

Конкурс «Учитель року – 2025» чекає на вас, якщо:

ви – учитель зарубіжної літератури, історії, технологій або трудового навчання, хімії;

ви – професіонал високого класу, впроваджуєте в освітній процес власні педагогічні ідеї та успішно реалізуєте сучасні освітні практики;

ви – мобільні, амбітні, відкриті новим знанням та готові ділитися своїм педагогічним досвідом з освітянською спільнотою,

Реєстрація завершується 14 жовтня 2024 року!

Педагогічний стаж конкурсанта / конкурсантки має бути не менше 3-х років на дату реєстрації на конкурс. Основним місцем роботи має бути заклад загальної середньої або професійної (професійно-технічної) освіти.

Більше на сайті МОНУ.

 

Стартує конкурс спільних українсько-австрійських науково-дослідних проЕктів для реалізації у 2025-2026 роках

Міністерством освіти і науки України та Австрійським агентством з питань освіти та інтернаціоналізації оголошено конкурс спільних українсько-австрійських науково-дослідних проектів для реалізації у 2025-2026 рр., який триває до 25 жовтня 2024 року.

Конкурс відкритий для будь-яких науково-дослідних груп закладів вищої освіти, наукових установ обох країн за усіма науковими дисциплінами і тематичними напрямами, включаючи соціальні та гуманітарні науки.

З детальною інформацією щодо подачі документів та участі у Конкурсі можна ознайомитися за покликанням.

Детальніше на сайті МОНУ.

 

спільна ініціатива Skills4Recovery: Посилення підготовки кваліфікованої робочої сили для відновлення України

20 вересня 2024 року відбувся стартовий захід Спільної ініціативи Skills4Recovery. ЄС, Польща та Естонія приєднуються до активної програми Уряду Німеччини задля розширення можливостей для навчання та перепідготовки кваліфікованої робочої сили в Україні.

У заході взяли участь представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства економіки України, Міністерства соціальної політики України, Представництва ЄС в Україні, Посольства Федеративної Республіки Німеччина, Посольства Республіки Польща, Естонського центру міжнародного розвитку, Державного центру зайнятості, закладів професійної освіти, громадянського суспільства, бізнес-спільноти та інші.

Під час заходу відбулася презентація розширених можливостей у межах Спільної ініціативи Skills4Recovery, а також відбулося обговорення досвіду Німеччини, Польщі та Естонії в підготовці кваліфікованих кадрів та його застосування в Україні.

 

Держкомтелерадіо: На Одещині презентували ініціативу «Невидимі сторінки» для дітей з порушеннями зору

Перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак взяв участь у презентації на Одещині всеукраїнської ініціативи «Невидимі сторінки», метою якої є забезпечення безбар’єрного доступу до літератури дітей з порушеннями зору.

Акція організована і проводиться видавництвом «Антологія» за підтримки Українського інституту книги та Держкомтелерадіо. У рамках заходу, який відбувся на базі Одеської спеціальної школи № 91 для дітей з особливими освітніми потребами за участю вихованців закладу спеціальної школи № 93 з порушеннями зору, їхніх батьків, педагогів, громадських діячів, популяризували читання шрифтом Брайля.

Під час заходу організатори проекту «Невидимі сторінки» Наталія Бовтрук та Галина Іщук презентували книгу Олександра Довженка «Зачарована Десна» шрифтом Брайля, яка вийшла у видавництві «Антологія», а також передали закладам для дітей з ООП українські книжки для поповнення бібліотечних фондів.

У зустрічі взяли участь представники Одеської ОВА, громадськості та медіа.

Більше за сайті Держком телебачення і радіомовлення України.

 

Мінекономіки запускає серію тренінгів У рамках державної програми грантового навчання «Від заявки до гранту»

Міністерство економіки розпочало серію тренінгів «Основи грантового фінансування для переробних підприємств. Розробка, написання та захист бізнес-плану». У рамках навчальної програми представники переробних підприємств зможуть безоплатно отримати індивідуальні консультації щодо чинних можливостей грантового фінансування, розібратися з впровадженням організаційних процесів для створення проектів, бізнес-планів та грантових заявок. Крім того, вони зможуть підготувати актуальну грантову заявку в режимі реального часу з професійним супроводом консультанта.

До навчання можуть долучитися представники підприємств молочної, хлібопереробної, косметичної, парфумерної галузі, галузі літальних апаратів та БПЛА, підприємств легкої промисловості та інших.

Зареєструватись можна за посиланням: https://forms.gle/Qzmw7DQoG9PLD3xk9

Детальніше на сайті Мінекономіки України.

 

відбулися засідання підкомітетів Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

18 вересня 2024 року відбулися засідання підкомітетів Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, на яких народні депутати України – члени Комітету розглянули низку законопроектів та прийняли рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій розглянути на своєму засіданні законопроекти та ухвалити висновки, якими рекомендувати Верховній Раді України:

прийняти за основу проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що стосуються торговельного мореплавства та судноплавства на внутрішніх водних шляхах» (реєстр. № № 11341 від 14.06.2024);

прийняти за основу проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запобігання надзвичайним ситуаціям та ліквідації їх наслідків, формування фонду захисних споруд цивільного захисту, створення класів та центрів безпеки» (реєстр. № 11345 від 17.06.2024);

прийняти за основу проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження цінної історичної забудови в населених пунктах» (реєстр № 11481 від 15.08.2024);

повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання проект Закону України «Про внесення змін до деяких актів законодавства щодо позбавлення статусу ветерана війни» (реєстр. № 11479-1 від 30.08.2024).

Детальніше за покликанням.

 

Відбулося засідання Президії НАН України

18 вересня 2024 року під головуванням Президента Національної академії наук України академіка НАН України Анатолія Загороднього відбулося чергове засідання Президії Національної академії наук України.

Першим з доповіддю «Медична хімія у створенні та впровадженні у клінічну практику селективних мішень-орієнтованих лікарських засобів» виступив завідувач лабораторії молекулярної фармакології та медицини відділу біомедицини Фізико-хімічного інститут ім.О.В.Богатського НАН України доктор біологічних наук Віталій Ларіонов.

Далі із доповіддю «Фемтосекундна лазерно-індукована генерація нано-/мікроструктур: технологія та застосування» виступив доктор філософії доцент кафедри прикладної фізики та наноматеріалознавства Інституту прикладної математики та фундаментальних наук Національного університету «Львівська політехніка», директор наукового департаменту компанії «НовіНано Лаб» Ярослав Гніліцький.

Наостанок Президія розглянула кадрові та поточні питання.

Більше на сайті НАН України.

 

МОНУ пропонує для громадського обговорення законопроект України «Про внесення змін до деяких законів України щодо оновлення системи пріоритетних напрямів у сферах наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності»

Міністерство освіти і науки України пропонує для громадського обговорення проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо оновлення системи пріоритетних напрямів у сферах наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності».

Законопроектом передбачено зокрема:

удосконалення механізму формування пріоритетних напрямів - за результатами прогнозно-аналітичних (форсайтних) досліджень, які будуть проведені на відкритій конкурсній основі;

суттєве звуження пріоритетів із понад 500 як є наразі, до 10-15 напрямів, які будуть актуальними для оборони і повоєнного відновлення країни;

зміни в підходах до фінансування досліджень:

конкурсне фінансування наукових досліджень - відбуватиметься виключно за пріоритетними напрямами;

базове фінансування наукових досліджень за результатами атестації - не обмежуватиметься пріоритетними напрямами, щодо них буде застосовано принцип академічної свободи.

Зауваження та пропозиції до законопроекту можна надсилати до 03 жовтня 2024 року.

Більше на сайті МОН України.

 

Глобальна коаліція українських студій - посилення ролі українознавства у світі

У межах Глобальної коаліції українських студій відбулася онлайн-зустріч із представниками іноземних закладів вищої освіти - потенційних майбутніх членів коаліції. Це важливий крок для спільного напрацювання мети, пріоритетів діяльності коаліції та загального розвитку українських студій за кордоном.

Зустріч відбулася за ініціативою організацій-координаторів - Українського інституту, Кримської платформи, Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту, Міністерства освіти і науки України та Міністерства закордонних справ України. Участь у спільному обговоренні та напрацюванні стратегії взяли представники освітньої галузі з різних країн світу, зокрема Великої Британії, Канади, США, Японії, Австралії, Польщі, Норвегії, Швеції, Швейцарії.

Поширювати знання про Україну та обʼєднувати навколо цієї теми світ — важливий пріоритет для нашої країни. Тож глобальна коаліція українських студій має стати інструментом формування обізнаності, субʼєктності та донесення правди про нашу державу й історію.

Важливо, що частиною проекту мають стати також кримськотатарські студії, адже Крим є невіддільною частиною України. Глобальна коаліція популяризуватиме знання про Україну, зокрема про кримських татар та інші корінні народи нашої держави, а також координуватиме відповідні ініціативи в межах державної політики.

Детальніше на сайті МОНУ.

 

В Україні запрацювала Екосистема для надолуження освітніх втрат

Нині одним із викликів для української системи освіти є освітні втрати. За даними PISA–2022, освітні втрати в українських дітей сягають 1,5–2 роки.

З цією метою в Україні запрацювала Екосистема для надолуження освітніх втрат, яка дозволяє українським школярам застосовувати штучний інтелект, інтерактивні кейсові уроки та «Убер-Школу» для подолання прогалин у знаннях. Уперше екосистему запроваджено в Цифрових освітніх центрах, створених Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Асоціацією інноваційної та цифрової освіти в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях.

Екосистему нині застосовують у 16 Цифрових освітніх центрах (Digital Learning Centres / DLC), які працюють у Херсонській, Миколаївській та Одеській областях та реалізуються в межах спільного проекту Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Асоціації інноваційної та цифрової освіти за підтримки Глобального партнерства заради освіти (GPE). 

Згодом така система може запрацювати в багатьох школах України, особливо в тих громадах, де навчання офлайн поки неможливе через безпекові умови.

Екосистема з надолуження освітніх втрат безкоштовна та вже доступна всім українським учням 9–11 класів, які проживають на території України або перебувають за кордоном.

Відеоінструкція користування Екосистемою надолуження освітніх втрат.

Детальніше за покликанням.

 

Оновлено алгоритм отримання державних грантів на навчання

13 вересня 2024 року Уряд ухвалив зміни до постанови про реалізацію пілотного проекту щодо надання державних грантів на здобуття вищої освіти. Важливо: критерії для надання державних грантів та їхні суми не змінюються.

Відтепер оновлений механізм надання грантів буде швидшим, простішим і найголовніше – без зайвої бюрократії. Подання відбуватиметься через мобільний застосунок Дія. Тобто не потрібно подавати заяву через електронний кабінет в ЄДЕБО та відкривати спеціальний рахунок в банку.

Оновлений алгоритм отримання грантів: потрібно з 15 вересня до 5 листопада підтвердити отримання державного гранту через мобільний застосунок Дія. Для цього потрібно оновити та увійти в застосунок. Далі обрати в переліку документів сертифікат на навчання. У разі згоди потрібно підтвердити отримання з накладанням Дія.Підпис, щоб таким чином активувати грант.

Активувати сертифікат потрібно до 5 листопада, щоб не втратити можливість ним скористатися.

Згодом Міністерство освіти і науки України видасть наказ про надання грантів та автоматично перерахує кошти державних грантів до спеціального фонду закладів освіти.

Перший платіж, а саме 50% щорічного гранту, буде перераховано до 1 грудня 2024 року.

Другий платіж (50%) щорічного гранту буде перераховано до 1 квітня 2025 року.

Після перерахування коштів студенту / студентці в мобільному застосунку Дія буде надіслано повідомлення про зарахування необхідної суми до ЗВО.

Детальніше за покликанням.

 

Результати участі українських учасників в конкурсах Програми ЄС Erasmus+ (напрям CBHE)

Чотирнадцять проектів за участі 65 організацій з України рекомендовані для фінансування за Програмою Європейського Союзу Erasmus+ для розбудови потенціалу у сфері вищої освіти (CBHE). Загалом цього року Програма підтримала 151 проект за участі понад 1 500 організацій з майже 120 країн світу, і Україна увійшла до трійки лідерів за кількістю залучених партнерів.

Українські проекти спрямовані на впровадження європейських підходів у таких галузях як управління та сталий розвиток у вищій освіті, цифрові трансформації, робототехніка, безпека, модернізація медичної освіти, освіта в галузі сільського господарства, водний сектор, лісове господарство, післявоєнна зелена відбудова, а також підготовка вчителів.

За рівнем впливу проекти поділяються на три категорії:

1. Сприяння доступу до співпраці – 5 проектів.

2. Партнерство для трансформації – 8 проектів.

3. Структурні реформи – 1 проект.

Серед профінансованих проектів – 7 національних, 6 регіональних та 1 міжрегіональний. У них беруть участь 143 партнери з 22 країн.

Україну в проектах представляють 65 партнерів, включаючи 47 закладів вищої освіти, 2 дошкільні заклади, Міністерство освіти і науки України, Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти та 5 громадських організацій.

Грантоотримувачами-координаторами проектів стали чотири українські університети:

Кременецька обласна гуманітарно-педагогічна академія імені Тараса Шевченка,

Національний лісотехнічний університет України,

Поліський національний університет,

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини.

Більше за покликанням.

 

3793 заклади освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 365 повністю зруйновано

Станом на 15 вересня 2024 року 3428 закладів освіти пошкоджено та 365 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.