Тижневі освітянські та наукові новини

28 червня 2024, 16:33

 

Прем’єр-міністр дав завдання головам ОВА обстежити освітні заклади на предмет готовності до наступного опалювального сезону

Під керівництвом Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля відбулася нарада щодо завершення навчального року 2023/2024 рр. і підготовки до наступного.

Денис Шмигаль нагадав, що цьогоріч Уряд передбачив 2,5 млрд грн на облаштування безпечних умов у школах. Як повідомили в МОН, уже розподілено кошти на 50 проєктів. Загалом укриттями забезпечено 10,5 тисяч шкіл. У понад 5 тисячах є умови для організації навчання в сховищах.

Крім того, 1 млрд грн цьогоріч Уряд виділяє на придбання шкільних автобусів.

Серед іншого, обговорювалися з керівниками областей проблемні питання та рішення, що необхідні для гарантування безпечного освітнього процесу, навчання українських дітей за кордоном, приділили увагу питанню безбар’єрності в освітніх закладах.

За підсумками наради Прем’єр-міністр дав завдання міністерствам опрацювати озвучені пропозиції з кожного питання та винести відповідні рішення на розгляд Уряду.

 

Стипендії на навчання та можливості працевлаштування від проекту ReSkill UA: триває набір на освітню онлайн-програму

Happy Monday разом з міжнародною платформою Coursera за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» та сприяння Міністерства економіки України запустили програму ReSkill UA. Це онлайн-програма підвищення кваліфікації та перекваліфікації для українців із можливістю подальшого працевлаштування.

У проекті можуть взяти участь як початківці, так і спеціалісти, що прагнуть змінити або розширити сферу професійної діяльності, а також фахівці, які планують розпочати власний бізнес або тільки починають випробовувати свої сили у підприємництві.

Учасники програми отримають безоплатний доступ до однієї із одинадцяти навчальних програм, яку оберуть самостійно. Навчання відбуватиметься онлайн.

Реєстрація для участі у проекті вже відкрита. Старт навчання – у червні. Щоб взяти участь у проекті ReSkill UA потрібно заповнити реєстраційну форму .

 

На сьогодні вже відібрано і направлено на навчання 900 майбутніх офіцерів Служби освітньої безпеки

У Міністерстві внутрішніх справ України повідомляють, що на сьогодні вже відібрано і направлено на навчання 900 майбутніх офіцерів Служби освітньої безпеки.

Наразі конкурсний відбір на посади інспекторів Служби освітньої безпеки триває. Фахова спроможність такого офіцера має включати не тільки знання дитячої психології, але і основи правоохоронної діяльності, реагування на події. Участь в конкурсі можуть брати не тільки поліцейські, а й цивільні особи.

Для участь в конкурсі необхідно заповнити анкету на сайті Національної поліції України за посиланням.

 

Відбулося засідання підкомітетів Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

27 червня 2024 року відбулися засідання підкомітетів Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, на яких народними депутатами України – членами Комітету були прийняті рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій розглянути на своєму засіданні та ухвалити рішення, якими рекомендувати Верховній Раді України:

проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» щодо уточнення ступеня вищої освіти для осіб, які мають право здійснювати адвокатську діяльність» (реєстр. № 10312 від 04.12.2023) за результатами його розгляду в першому читанні повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи  на доопрацювання;

проект Закону України «Про ратифікацію Поправок до Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля» (реєстр. № 0272 від 16.05.2024) за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу та доручити Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва підготувати його до другого читання.

 

ПОЧАЛАСЯ РЕЄСТРАЦІЯ ЕЛЕКТРОННИХ КАБІНЕТІВ ДЛЯ ВСТУПНИКІВ НА ОСНОВІ БАЗОВОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ (9 КЛАСІВ) ДО ЗАКЛАДІВ ФПО

З 25 червня 2024 року відкрито реєстрацію електронних кабінетів для вступників до закладів фахової передвищої освіти на основі базової середньої освіти (БСО), тобто після закінчення дев'яти класів.

Докладний алгоритм з реєстрації кабінету доступний тут:

Текстовий формат

Відеороз'яснення

Подання заяв до закладів ФПО для вступників на основі 9 класів починається 01 липня 2024 року.

Детальніше на сайті.

 

30 ЗАКЛАДІВ З УСІЄЇ УКРАЇНИ СТАНУТЬ ПІЛОТНИМИ АКАДЕМІЧНИМИ ЛІЦЕЯМИ

У Міністерстві освіти і науки України розпочато підготовку до пілотування реформи профільної середньої освіти (10-12 класи). 25 ініціативних шкіл з усієї України вже стали ліцеями-амбасадорами; скоро до них долучиться ще 5: ці заклади першими розроблятимуть і застосовуватимуть нові освітні моделі та навчальні програми, щоб згодом ділитися досвідом із закладами освіти всієї країни. Ці школи будуть менторами для інших пілотних академічних ліцеїв, які апробуватимуть різні елементи профільної середньої освіти. У 2025 році почнеться безпосередньо пілотування реформи.

У межах підготовки до пілотування ці заклади освіти будуть розробляти стратегію свого розвитку, визначати профілі, а також розробляти курси за вибором для учнів.

Результати пілотування варто очікувати у 2026–2027 роках. А з 2027-го в Україні повноцінно запрацює мережа академічних ліцеїв, які пропонуватимуть учнівству вибір профілів, предметів та інтегрованих курсів та інтенсивно працюватимуть над профорієнтацією.

Більше на сайті.

 

УСІ ПІДРУЧНИКИ ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ УЧНІВ 1–2 КЛАСІВ НАДРУКУЮТЬ КОШТОМ УРЯДУ США

У Міністерстві освіти і науки України повідомляють, що уряд США забезпечить учнів 1–2 класів усіма підручниками - 3,2 млн примірників. На друк навчальних книжок уряд США виділив $8,3 млн.

Очікується, що всі підручники для 1–2 класів вдасться надрукувати вже до початку нового навчального року. Закупівля підручників відбуватиметься за конкурентною і прозорою процедурою: фінансування на друк спрямують тим українським видавництвам, які перемогли в конкурсі, - отримали гриф МОН та набрали від 10 000 голосів за результатами вибору закладів загальної середньої освіти.

Більше на сайті МОНУ.

 

ОНОВЛЕНІ ПРАВИЛА ВСТУПУ НА НАВЧАННЯ ДО АСПІРАНТУРИ У 2024 РОЦІ

Надмірний ажіотаж до навчання в аспірантурі серед чоловіків призовного віку спонукав Міністерство освіти і науки України змінити цьогорічні правила вступу на третій рівень вищої освіти.

У частині спеціального наказу МОН передбачаються такі нововведення:

1. Вступ на аспірантуру у 2024 році можливий лише на денну форму навчання за державним замовленням. Важливо: у 2024 рік неможливий вступ до аспірантури на денну форму навчання за контрактом.

2. Збільшується кількість бюджетних місць із традиційних 3200 до 7000. Таким чином кількість реальних аспірантів, які насправді бажають здійснювати наукову роботу і розвиватися в аспірантурі буде забезпечено. Саме ЗВО і наукові установи, після первинного складання ЄВІ усіма охочими, своїми вступними випробуваннями обиратимуть тих вступників, які найталановитіші.

3. За контрактом залишається заочна, а також вечірня форми (остання - як за державним замовленням, так і за контрактом). Важливо: вечірня та заочна форми навчання не передбачають відстрочення від мобілізації.

4. Переведення з інших форм навчання на денну форму навчання буде недоступним.

5. Поновлення навчання на денній формі дозволяється лише особам, які не є військовозобов'язаними, а також іншим категоріям, яким законно дозволено переривати навчання (вагітність, військова служба, медики тощо).

Спеціальний наказ виданий на базі особливих повноважень МОН на період дії воєнного стану. Передбачено статтею 57(1) закону «Про освіту».

Більше на сайті МОНУ.

 

Уряд затвердив розподіл субвенції на шкільні автобуси

Кабінет Міністрів України затвердив розподіл коштів з державного до місцевих бюджетів на придбання шкільних автобусів у 2024 році.

Зокрема, розподілено 1 мільярд гривень для 22 областей.

Розподіл субвенції здійснили виключно для тих школярів, які в наступному навчальному році будуть учитися очно або за змішаною формою.

Завдяки субвенції та співфінансуванню з місцевих бюджетів вдасться закупити понад 500 автобусів. Громади зможуть довозити дітей до більш безпечних територій у школи з укриттями, які будують і ремонтують коштом державного і місцевого бюджетів.

Для забезпечення прав на якісну освіту дітей з особливими освітніми потребами Міністерство освіти і науки україни рекомендує кожній громаді мати щонайменше один спеціальний автобус.

 

Безпека для дошкільнят: на Київщині побудували укриття за підтримки Литви й Тайваню

У дитсадку на Київщині відбулося відкриття сучасного антирадіаційного бомбосховища. Проект вартістю 500 000 євро був профінансований Литвою та Тайванем і забезпечив обладнане сховище місткістю 90 осіб для дітей та персоналу садочка.

Проект передбачав перетворення наявного підвалу на повністю обладнане, безпечне і комфортне сховище з антирадіаційним захистом відповідно до всіх сучасних стандартів безпеки. Тепер у приміщенні облаштовані ванні кімнати для дітей і дорослих, спортивний куточок, медичний кабінет і кухню. Бомбосховище оснащене дитячими меблями та освітньо-розважальним обладнанням.

Дитячий садок обслуговує дітей не тільки з одного населеного пункту, а й навколишніх селищ.

Детальніше на сайті.

 

3793 заклади освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 365 повністю зруйновано

Станом на 23 червня 2024 року 3428 закладів освіти пошкоджено та 365 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.