Інформація про засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій 17 червня 2024 року

17 червня 2024, 16:00

 

 

17 червня 2024 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Колебошин С.В., Воронов В.А., Грищук Р.П., Гришина Ю.М., Кириленко І.Г., Колюх В.В., Лис О.Г., Павленко Р.М.

text

У засіданні брали участь представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Міністерства оборони України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я, Національної академії правових наук України, Освітній омбудсмен, експерти.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі в соціальних мережах, можна за посиланням:

https://www.facebook.com/100055058484279/videos/2733703033454608/

 

Під час засідання були розглянуті питання:

1. Про проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики» щодо формування комплексного підходу до внутрішньої політики у ветеранській сфері (реєстр. № 11007 від 12.02.2024), поданий народним депутатом України Тарасенком Т.П. та іншими народними депутатами України.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Р. Грищука, Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій ухвалив рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики» щодо формування комплексного підходу до внутрішньої політики у ветеранській сфері» (реєстр. № 11007 від 12.02.2024), поданий народним депутатом України Тарасенком Т. П. та іншими народними депутатами України, за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

 

2. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо мотивації військової служби» (реєстр. № 11012 від 13.02.2024), поданий народним депутатом України Костенком Р.В. та іншими народними депутатами України.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Грищука Р., Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій ухвалив рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки, визначеного головним з опрацювання проекту Закону України  «Про внесення змін до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо мотивації військової служби»  (реєстр. № 11012 від 13.02.2024), поданого народним депутатом України Костенком Р. В. та іншими народними депутатами України, визначитися під час голосування на своєму засіданні щодо зазначеного законопроекту, враховуючи висловлені у цьому висновку зауваження та пропозиції.

 

3. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення вивчення основ домедичної допомоги» (реєстр. № 11142 від 02.04.2024), поданий народним депутатом України Никорак І.П. та іншими народними депутатами України.

Заслухавши та обговоривши інформацію  голови підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Грищука Р.П., Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій ухвалив рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення вивчення основ домедичної допомоги» (реєстр. № 11142), поданий народним депутатом України Никорак І.П., та іншими народними депутатами України, включити до порядку денного одинадцятої сесії Верховної Ради України та прийняти за основу.

 

4. Про проект Закону України  «Про внесення змін до статті 15 Закону України «Про гуманітарну допомогу» щодо розширення переліку набувачів гуманітарної допомоги» (реєстр. № 11155-2 від 24.04.2024), поданий народними депутатами України Цимбалюком М.М. та Кучеренком О.Ю.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Грищука Р.П, Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій ухвалив рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до статті 15 Закону України «Про гуманітарну допомогу» щодо розширення переліку набувачів гуманітарної допомоги» (реєстр. № 11155-2), поданий народним депутатом України Цимбалюком М.М. та іншими народними депутатами України, за наслідками його розгляду в першому читанні повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

5. Про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про гуманітарну допомогу» щодо забезпечення використання гуманітарної допомоги для відновлення втрачених або пошкоджених виробничих потужностей комунальних підприємств та безперервного надання якісних послуг для населення» (реєстр. № 11165 від 11.04.2024), поданий народними депутатами України Безгіним В.Ю. та Аліксійчуком О.В.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Р. Грищука, Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій ухвалив: рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про гуманітарну допомогу" щодо забезпечення використання гуманітарної допомоги для відновлення втрачених або пошкоджених виробничих потужностей комунальних підприємств та безперервного надання якісних послуг для населення» (реєстр. № 11165 від 11.04.2024), поданий народним депутатом України В. Безгіним та іншими народними депутатами, за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу та доручити Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів підготувати його до другого читання.

 

6. Про проект Закону України  «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» щодо виплати одноразової допомоги здобувачам освіти з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа» (реєстр. № 11040 від 26.02.2024), поданий Кабінетом Міністрів України.

Заслухавши та обговоривши інформацію Заступника Міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Завгороднього Д.В. голови підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Лис О.Г., Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій ухвалив рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» щодо виплати одноразової допомоги здобувачам освіти з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа»  (реєстр. № 11040), поданий Кабінетом Міністрів України, за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу та доручити Комітету Верховної Ради України з  питань гуманітарної та інформаційної політики, визначеному головним з опрацювання  цього законопроекту, доопрацювати його до другого читання з урахуванням зауважень та пропозицій, висловлених у цьому висновку.

 

7. Про діяльність першого освітнього омбудсмена та Служби освітнього омбудсмена у 2019-2024 роках.

Заслухавши інформацію освітнього омбудсмена С. Горбачова, Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій вирішив інформацію освітнього омбудсмена про діяльність першого освітнього омбудсмена С. Горбачова та Служби освітнього омбудсмена у 2019-2024 роках взяти до відома та доручити народним депутатам України – членам Комітету опрацювати інформацію, надану освітнім омбудсменом С.Горбачовим, щодо підготовки необхідних законодавчих змін з метою підвищення ефективності захисту прав в освіті, а також діяльності освітнього омбудсмена та Служби освітнього омбудсмена. 

 

8. Про створення робочої групи щодо підготовки до другого читання проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» щодо питань дослідницької інфраструктури та підтримки молодих вчених» (реєстр. № 10218 від 06.11.2023) та проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» щодо встановлення цільових показників діяльності керівників наукових установ, визначення стратегій і перспективних напрямів діяльності наукових установ» (реєстр. № 10424 від 22.01.2024).

Комітет з питань освіти, науки та інновацій ухвалив рішення:

- запропонувати членам Комітету подати до секретаріату Комітету свої пропозиції до складу робочої групи до 24 червня 2024 року включно для формування складу робочої групи;

- голові підкомітету з питань науки та інновацій Колюху В.В. спільно з секретаріатом Комітету сформувати і подати склад робочої групи на затвердження Комітету.

 

9. Про створення робочої групи щодо підготовки до другого читання проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо розширення прав органів студентського самоврядування та забезпечення прав здобувачів вищої освіти» (реєстр. № 10279 від 22.11.2023).

Комітет з питань освіти, науки та інновацій ухвалив рішення:

- запропонувати членам Комітету подати до секретаріату Комітету свої пропозиції до складу робочої групи до 24 червня 2024 року включно для формування складу робочої групи;

- голові підкомітету з питань вищої освіти Гришиній Ю.М. спільно з секретаріатом Комітету сформувати і подати склад робочої групи на затвердження Комітету.

 

10. Про створення робочої групи щодо підготовки до другого читання проекту Закону України «Про академічну доброчесність» (реєстр. № 10392 від 08.01.2024).

Комітет з питань освіти, науки та інновацій ухвалив рішення:

- запропонувати членам Комітету подати до секретаріату Комітету свої пропозиції до складу робочої групи до 24 червня 2024 року включно для формування складу робочої групи;

- голові підкомітету з питань вищої освіти Гришиній Ю.М. спільно з секретаріатом Комітету сформувати і подати склад робочої групи на затвердження Комітету.

 

11. Різне.