Інформація про засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій 30 травня 2024 року

30 травня 2024, 11:00

30 травня 2024 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Колебошин С.В., Воронов В.А., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Коваль О.В., Колюх В.В., Лис О.Г., Павленко Р.М.

У засіданні брали участь представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Міністерства соціальної політики України, Національної академії правових наук України, Асоціації міст України, експерти. Усього 32 учасника.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka.

Під час засідання були розглянуті питання:

 

Про внесення до порівняльної таблиці проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання насильству та унеможливлення жорстокого поводження з дітьми (реєстр. № 6393-д від 09.06.2023) (друге читання) додаткових пропозицій народних депутатів України – членів Комітету

Заслухавши інформацію Голови Комітету Сергія Бабака щодо проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання насильству та унеможливлення жорстокого поводження з дітьми (реєстр.№ 6393-д від 09.06.2023), який готується до розгляду в другому читанні, народні депутати України – члени Комітету одностайно прийняли рішення відповідно до пункту четвертого частини першої статті 15 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», керуючись частиною шостою статті 118 Регламенту Верховної Ради України, розглянути, затвердити та внести до порівняльної таблиці проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання насильству та унеможливлення жорстокого поводження з дітьми (реєстр. № 6393-д від 09.06.2023) додаткові пропозиції народних депутатів України – членів Комітету.

 

Про проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання насильству та унеможливлення жорстокого поводження з дітьми (реєстр. № 6393-д від 09.06.2023) (друге читання)

14 травня 2024 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, на якому було ухвалено рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання насильству та унеможливлення жорстокого поводження з дітьми (реєстр. № 6393-д від 09.06.2023) за результатами його розгляду в другому читанні прийняти у другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними правками.

З урахуванням зауважень Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України № 07/2-2024/112373 від 22.05.2024 року, що надійшли до зазначеного законопроекту, народні депутати України – члени Комітету підготували додаткові пропозиції до законопроекту.

Керуючись ч. 5 статті 44 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» Комітет повторно розглянув додаткові пропозиції народних депутатів України – членів Комітету до законопроекту.

За результатами розгляду пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи підготовлено порівняльну таблицю законопроекту до другого читання, яка містить 214 пропозицій і поправок народних депутатів України, у тому числі 69 пропозицій народних депутатів України – членів Комітету, з яких відхилено 51 пропозицію, враховано 89 пропозицій, враховано частково 37 пропозицій, враховано редакційно 37 пропозицій.

Заслухавши інформацію Голови Комітету Сергія Бабака, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання насильству та унеможливлення жорстокого поводження з дітьми (реєстр. № 6393-д від 09.06.2023), за результатами його розгляду прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними правками.

 

Про внесення до порівняльної таблиці проекту Закону України про дошкільну освіту (реєстр. № 8030 від 13.09.2022) (друге читання) додаткових пропозицій народних депутатів України – членів Комітету

Заслухавши інформацію Голови Комітету Сергія Бабака щодо проекту Закону України «Про дошкільну освіту» (реєстр. № 8030 від 13.09.2022), який готується до розгляду в другому читанні, народні депутати України – члени Комітету одностайно прийняли рішення відповідно до пункту четвертого частини першої статті 15 Закону України “Про Комітети Верховної Ради України”, керуючись частиною шостою статті 118 Регламенту Верховної Ради України, розглянути, затвердити та внести до порівняльної таблиці проекту Закону України «Про дошкільну освіту» (реєстр. № 8030 від 13.09.2022) додатково до пропозицій, затверджених рішенням Комітету від 14 травня 2024 року (протокол № 150), пропозиції народних депутатів України – членів Комітету.

 

Про проект Закону України про дошкільну освіту (реєстр. № 8030 від 13.09.2022) (друге читання)

Підкомітет з питань раннього розвитку та дошкільної освіти на своєму засіданні 06 травня 2024 року розглянув порівняльну таблицю з пропозиціями та поправками до проекту Закону України реєстр. № 8030 та одноголосним рішенням запропонував Комітету за результатами розгляду рекомендувати Верховній Раді України прийняти його у другому читанні та в цілому.

Комітет на своєму засіданні 14 травня 2024 року опрацював порівняльну таблицю з пропозиціями та поправками до законопроекту. Народні депутати України – члени Комітету запропонували додаткові поправки до законопроекту, які усувають дискусійні положення законопроекту, неузгодженості та встановлюють юридичну визначеність окремих положень законопроекту.

30 травня 2024 року Комітет на своєму засіданні розглянув, затвердив і прийняв рішення внести до порівняльної таблиці додаткові пропозиції народних депутатів України – членів Комітету, підготовлені з урахуванням висновків Головного управління документального забезпечення та Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України.

За результатами розгляду пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи підготовлено порівняльну таблицю законопроекту до другого читання, яка містить 585 пропозицій і поправок народних депутатів України, у тому числі пропозиції народних депутатів України – членів Комітету, з яких відхилено 177, враховано 268, враховано частково 59, враховано редакційно 81 пропозицію.

Заслухавши інформацію Голови Комітету Сергія Бабака та обговоривши подані народними депутатами України – членами Комітету додаткові пропозиції до проекту Закону та сформовану з урахуванням цих пропозицій порівняльну таблицю, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 123 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» проект Закону України «Про дошкільну освіту» (реєстр. № 8030 від 13.09.2022) за результатами його розгляду прийняти у другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними правками.