Тижневі освітянські та наукові новини

Секретаріат Комітету з питань освіти, науки та інновацій
06 жовтня 2023, 16:20

 

У Швеції та Норвегії триває Нобелівський тиждень

З 2 по 9 жовтня 2023 року у Швеції та Норвегії триває нобелівський тиждень. Уже відомі лауреати у галузі фізіології та медицини - це Каталін Каріко та Дрю Вайссман за відкриття у модифікаціях нуклеозидних основ, що дозволило розробити ефективні мРНК-вакцини проти COVID-19.

4 жовтня Нобелівський комітет оголосив лауреатів Нобелівської премії у галузі хімії. Ними стали науковці Мунгі Бавенді, Луїс Брюс і Олексій Єкімов за відкриття та синтез квантових точок.

Наночастинки та квантові точки використовуються у світлодіодних лампах та телевізійних екранах. Також їх можуть використовувати у хірургічних операціях з видалення ракових тканин.

Названо також нобелівських лауреатів з фізики - нагороду присудили П'єру Агостіну, Ференцу Краушу та Енн Л'юльє за створення методів вивчення електронів і природи світла.

5 жовтня оголошено лауреата Нобелівської премії у галузі літератури. Ним став норвезький письменник Йон Фоссе. Його удостоєно «за його новаторські п’єси та прозу, які висловлюють невимовне».

 

З 2 по 6 жовтня триває Європейський тиждень учителів

2 жовтня 2023 року, у межах загальноєвропейської кампанії «Зробимо професію вчителя привабливою», започаткованої Європейським комітетом профспілок освіти, стартувала інформаційна акція, присвячена Європейському тижню вчителів, який триває з 2 до 6 жовтня.

Цей захід – унікальна можливість поспілкуватися з колегами з усієї Європи, обговорити 10 ключових вимог та виступити на захист привабливості професії вчителя. У заході беруть участь видатний спікер Міхаель Тойч з Європейської Комісії, Генерального директорату з питань освіти та культури, представники з Німеччини, Болгарії та Португалії, які поділяться цінними думками щодо найкращих практик.

Важливо зазначити, що Європейський комітет профспілок освіти,  представляючи понад 11 мільйонів вчителів у 51 країні, ініціював та дав старт загальноєвропейській кампанії «Зробимо професію вчителя привабливою».

127 членських організацій ЄКПО, серед яких Профспілка працівників освіти і науки України, розробили 10 ключових вимог для підняття престижу вчительської професії. ЄКПО закликає політиків у сфері освіти забезпечити добре укомплектовану, якісну державну освіту для всіх.

 

7  жовтня  відбудеться Церемонія нагородження Global Teacher Prize Ukraine 2023

 7 жовтня о 21:00 в ефірі національного телемарафону «Єдині новини» відбудеться трансляція Церемонії нагородження Global Teacher Prize Ukraine 2023. Також трансляція буде доступна на платформі Kyivstar ТБ Global Teacher Prize Ukraine 2023 збере понад півтисячі історій вчителів зі всієї України. Головна мета премії - розповідати про історії вчителів, щоб у такий спосіб подякувати їм і відзначити важливість їх праці.

Під час церемонії українці зможуть дізнатися історії вчителів, які попри війну, окупацію та тортури продовжують оберігати українську освіту; винаходять нові формати для викладання у школах; роблять вклад часу, ідей та зусиль для школи майбутнього; навчають дітей у бомбосховищах, під час тривог, у шпиталях.

 

5 жовтня відзначається Всесвітній день учителя

Щороку в Україні в жовтні відзначають День працівників освіти - День учителя. Причому цих свят у нас два. У 2023 році День вчителя в Україні відзначають 1 жовтня, а дата, коли святкують Всесвітній день вчителя - 5 жовтня.

В цей день понад сто держав відзначають Всесвітній день учителів.

У Всесвітній день вчителя Інтернаціонал освіти закликає приєднатися до глобального заклику до урядів всіх країн світу щодо важливості інвестицій у вчителів та якісну державну освіту.

 

26 сесія Постійної конференції міністрів освіти Ради Європи у Страсбурзі

28-29 вересня 2023 року відбулася 26 сесія Постійної конференції міністрів освіти Ради Європи у Страсбурзі, під час якої обговорили оновлення громадянської місії освіти, освіту в умовах надзвичайної ситуації та кризи, використання потенціалу цифрової трансформації й інші питання сфери. Учасником від України був заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький.

На конференції презентували нову освітню стратегію Ради Європи до 2030 року та зазначили про початок підготовки імплементації Рамкової конвенції Європейського простору для громадянської освіти, початок пілотування матеріалів інструментарію для забезпечення прав на освіту в надзвичайних ситуаціях та про започаткування Європейського року цифрової громадянської освіти у 2025 році.

 

Гранти для здобуття вищої освіти

Міністерством освіти і науки України впроваджуватиметься новий підхід до державного фінансування вищої освіти, який передбачає державне замовлення на основні спеціальності та грантове фінансування інших.

Про це розповів заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький під час спілкування з народними депутатами України Романом Грищуком та Сергієм Колебошиним в проєкті «Комітет освіти».

За його словами, у концепцію закладений принцип державного замовлення на основні спеціальності,  яких однозначно потребуватиме держава – медиків, вчителів, інженерів тощо. За цими спеціальностями державне замовлення буде збережено.

Водночас на підготовку за іншими спеціальностями (юристів, економістів, соціологів, політологів, істориків тощо) держава запроваджуватиме грантове фінансування. Зокрема, планується, що випускник на основі отриманих результатів ЗНО або НМТ отримуватиме державну підтримку у вигляді певної кількості грошей і самостійно визначатиме, якому закладу освіти заплатити їх за своє навчання. При цьому цей  заклад вищої освіти може бути будь-якої форми власності – державної, комунальної або приватної.

За розрахунками Міністерства освіти і науки, держава при запроваджені грантового фінансування здобуття вищої освіти зможе збільшити кількість студентів, які отримують державну підтримку, орієнтовно на 30-40%. Водночас ця підтримка не буде покривати повної вартості навчання. Очікується, що Міністерство освіти і науки може найближчим часом запропонувати відповідні проєкти законодавчих ініціатив у цій сфері.

У відомстві ставлять за мету, щоби система грантів запрацювала вже у вересні 2024 року.

 

Додаткові сесії вступу до коледжів на контракт

В Україні тривають додаткові сесії вступної кампанії до коледжів на денну та заочну форму навчання на контракт.

Інформація про терміни додаткових етапів вступної кампанії для абітурієнтів, які вступатимуть на контракт, міститься на сайтах навчальних закладів або в  Умовах прийому на навчання.

Вступ відбувається на основі розгляду  мотиваційного листа, поданого абітурієнтом. Положення про мотиваційний лист, яке містить вимоги і критерії оцінювання, розміщується на сайтах навчальних закладів.

Скористатись можливістю вступу на контракт під час додаткового періоду абітурієнти можуть до 30 листопада.

 

Перша леді відвідала Школу супергероїв на Київщині

04 жовтня 2023 року Перша леді України Олена Зеленська відвідала «Школу супергероїв», яка працює на базі КНП КОР «Київська обласна дитяча лікарня». Це державний проєкт під патронатом Олени Зеленської, у межах якого організовують і забезпечують надання освітніх послуг дітям від 3 до 18 років, які перебувають на стаціонарному лікуванні або яким надається реабілітаційна допомога, для забезпечення безперервного навчання. Нині він реалізований вже у 11 медзакладах країни.

Освітній центр «Школи супергероїв» у Київській обласній дитячій лікарні функціонує з травня 2023 року. Працює 2 класи: перший — для учнів середньої та старшої школи, другий — для учнів початкової школи з відокремленою рекреацією для дошкільнят. Станом на 1 жовтня 2023 року освітні послуги отримали 255 дітей. У штаті - методист, педагоги за різними напрямами та психолог.

 

Триває додатковий набір студентів на контракт

У закладах вищої освіти триває додатковий набір вступників на бакалаврат на контракт.

Взяти участь у додатковому наборі можуть вступники, які не змогли подати заяву про вступ в основний період до 31 липня.

Реєстрація електронних заяв на вступ під час додаткового набору передбачається Умовами прийому закладів освіти і може відбуватись в одну або декілька чергових сесій (хвиль).

Відповідно до Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2023 році, під час кожної "хвилі" після завершення реєстрації заяв вступників протягом 15 днів проводиться конкурсний відбір та відбувається зарахування на навчання.

Загалом зарахування на навчання за контрактною формою може тривати до 30 листопада.

 

Відкрито приймання заявок на конкурс стартапів UNICORN

9 жовтня 2023 року Sigma Software Group запускає UNICORN - конкурс для стартапів з України та ЄС. Конкурс структурований таким чином, щоб провести стартапи через різні етапи, та має інтенсивну двотижневу програму для підтримки динамічної взаємодії.

Конкурс ІТ стартапів проводився з 2014 року під назвою «IT_Eureka». За цей час отримали понад 900 креативних проєктів, 2200+ стартаперів взяли участь у змаганні, а також мали нагоду отримати консультації та знання від провідних спеціалістів галузі. Щороку конкурс «IT_Eureka» збирав навколо себе дедалі більше яскравих ідей та неймовірних рішень від української молоді.

Цього року він пройде під новою назвою - Unicorn. Протягом конкурсу учасники навчатимуться основ побудови успішного бізнес-проєкту, готуватимуться до участі у всесвітньо відомих акселераційних програмах, матимуть змогу отримати індивідуальний коучинг та практичні поради менторів.

З детальнішою інформацією про конкурс можна ознайомитися за посиланням.

 

АНОНС: Освітній центр Верховної Ради України спільно з Агенцією розвитку освітньої політики відкривають реєстрацію на «ОЦе курс» для майбутніх державотворців

Курс складається з 10 вебінарів, які розкривають актуальні теми політики, парламентаризму та громадянської участі.

Курс особливий тим, що в ньому зібрані передові практики парламентської просвіти з різних країн світу, впроваджено нові освітні програми та передбачено

Після закінчення навчання та успішного складання підсумкового тестування учасник отримають сертифікат про успішне проходження курсу.

Для кого: учні 9-11 класів та студенти 1-3 курсів

Коли: щоп?ятниці, жовтень-грудень, 15.00 - 16.30. Старт – 13 жовтня.

Де: Онлайн-платформа Zoom

Як потрапити? Зареєструватися за посиланням: https://forms.gle/uwrSWL6GyDbSresT9