Тижневі освітянські та наукові новини

Секретаріат Комітету з питань освіти, науки та інновацій
29 вересня 2023, 15:06

 

Українським дітям – українську книгу: до Всеукраїнського дня бібліотек школярів запрошують створити інноваційну бібліотеку

Щорічно в Україні 30 вересня відзначають Всеукраїнський день бібліотек, а вже понад рік діє благодійна акція «Українським дітям – українську книгу», щоб поповнити бібліотечні фонди сучасною українською літературою.

Крім того, у межах ініціативи організатори проводять заходи для промоції читання як усвідомлено обраної практики дозвілля та саморозвитку спільно з міжнародним благодійним фондом «Здоров’я майбутнього», Держкомтелерадіо, Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства закордонних справ України та за інформаційної підтримки Міністерства освіти і науки України.

Цього разу школярам пропонують долучитися до флешмобу «Моя бібліотека мрії», який спрямований на візуалізацію нової бібліотеки, яка, можливо, стане проектом справжньої книгозбірні.

Флешмоб триватиме до 08 жовтня 2023 року. Надсилати можна як індивідуальні проекти, так і групові.

 

Людмила Таболіна та Артур Пройдаков стали фіналістами світової премії для вчителів Gloabl Teacher Prize 2023.

Про це повідомили на сайті Премії.

Людмила Таболіна - фіналістка премії Global Teacher Prize Ukraine 2019, викладає українську мову та літературу. Тривалий час Людмила працювала в Харківській школі № 73, а згодом стала директоркою Харківської школи № 10. Її заклад за час війни перетворився на осередок громади, який надав багатьом місцевим мешканцям укриття та змогу отримувати гуманітарну допомогу, а шлях до роботи для освітянки становив щодня 11 км під обстрілами.

Наразі Людмила викладає в Києві в ліцеї Educator. Її освітня мрія - відбудувати зруйновані росією заклади освіти, а також надати підтримку вчителям, які зараз перебувають на фронті. Зокрема, частину призових коштів Людмила хотіла б надати фонду «Учитель іде в ЗСУ».

Артур Пройдаков - переможець Global Teacher Prize Ukraine 2021. Він теж викладає українську мову та літературу. Артур народився в місті Кадіївка, що зараз на окупованій частині Луганщини. У листопаді 2014 року був змушений покинути дім через війну. Певний час Артур працював на Сумщині в державній школі в місті Ромни (школа № 1 імені П. І. Калнишевського), а потім у київській школі MIDGARD. За допомогою інтерактивних вебінарів учителя на платформі iLearn школярі з маленьких міст складали ЗНО на 190+ балів.

Після початку повномасштабного вторгнення Артур активно долучався до волонтерської діяльності. Зокрема, організував курси з української мови для переселенців. Також проводив уроки в рамках Всеукраїнського розкладу та розповідав про агресію росії і значення вчителя зараз у закордонних та українських медіа. Автор уроків у Всеукраїнській школі онлайн. Тепер він розвиває українську освіту як учитель української мови та літератури в школі Mriy Diy, а також як виконавчий директор в освітній фундації MriyDiy.

Global Teacher Prize - це світова щорічна премія для вчителів, які зробили видатний внесок у професію. Премію засновано фондом Varkey GEMS Foundation, щоб підкреслити важливість педагогів і той факт, що в усьому світі їхні зусилля варті того, аби бути визнаними на найвищому рівні.

 

Відбулося відкриття виставки НАНЦ «Україна в Антарктиці: дослідження та незламність»

28 вересня 2023 року у Запорізькій міській центральній бібліотеці відбулося відкриття виставки НАНЦ «Україна в Антарктиці: дослідження та незламність». Організаторами виставки є Національний антарктичний науковий центр та Центральна міська бібліотека Запоріжжя.

Експозиція містить 27 колажів з унікальними антарктичними фото, а також цікаві відео з найвіддаленішого куточка України в світі.

Гості заходу дізнаються як живуть українські полярники та полярниці в Антарктиці, чим займаються та що досліджують, які тварини та рослини є на крижаному континенті тощо.

Експозиція триватиме до 26 жовтня 2023 року.

 

27 вересня 2023 відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

На засіданні було розглянуто 6 питань. Народні депутати України – члени Комітету одностайно прийняли рішення:

прийняти за основу:

проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо дебюрократизації діяльності центрального органу виконавчої влади у сфері освіти і науки (реєстр. № 9601 від 10.08.2023);

проект Закону про внесення змін до Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» щодо врегулювання деяких питань здійснення державного забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, при закінченні навчальних закладів (реєстр. № 9100-д від 28.07.2023);

Кабінету Міністрів України, Міністерству фінансів України, Комітету Верховної Ради України з питань бюджету під час доопрацювання проекту Закону України «Про Державний бюджет на 2024 рік» (реєстр. № 10000 від 15.09.2023) врахувати критично необхідні пропозиції щодо реалізації освітньої, наукової та інноваційної політики, зазначені у висновку Комітету до цього законопроекту;

доповнити Рішення Комітету з питань освіти, науки та інновацій від 01.09.2023 р. про затвердження складу робочої групи для підготовки проекту Закону про дошкільну освіту до другого читання трьома новими членами;

затвердити і внести додаткові пропозиції та поправки народних депутатів України – членів Комітету до порівняльної таблиці проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про повну загальну середню освіту» щодо обов’язкових результатів навчання (реєстр. № 9046 від 22.02.2023) (друге читання);

прийняти у другому читанні та в цілому проект Закону про внесення змін до Закону України «Про повну загальну середню освіту» щодо обов’язкових результатів навчання (реєстр. № 9046 від 22.02.2023).

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka.

 

Відбулася конференція YEP Startup Campus 2023

Щоб в Україні з’являлося багато успішних стартапів, українці повинні здобувати якісну бізнес-освіту. Як впроваджувати підприємницькі курси в університетах України та стимулювати розвиток інновацій серед студентів, говорили спікери з України, Ізраїлю та США на конференції YEP Startup Campus 2023.

Подія відбулася 27 вересня 2023 року в межах ініціативи YEP «Підприємницький університет». У ній взяло участь 500 офлайн- та онлайн-учасників. Захід проводиться вже четвертий рік поспіль.

Учасники та спікери конференції обговорили:

як розширити можливості для навчання українських підприємців та імплементувати досвід Стенфордського університету;

як студентам зберегти мотивацію для створення власних стартапів;

розвиток інноваційних екосистем та перетворення ідей в успішні бізнеси;

стан української освіти та програми підприємництва;

важливість перетворення наукових розробок у комерційно вигідні продукти.

 

Відбулася прес-конференція по порядку складання НМТ в 2024 році

26 вересня 2023 року відбулася прес-конференція Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій та МОН України, під час якої був презентований новий порядок складання НМТ в 2024 році. 

У наступному році випускники закладів загальної середньої освіти будуть складати 3 обов’язкові предмети (українська мова, математика, історія України) та 1 предмет на вибір.

НМТ проходитиме в один день: 2 предмети по 60 хв, перерва, 2 предмети по 60 хв.

Основна сесія НМТ триватиме довше і розпочнеться раніше, орієнтовно в кінці травня.

ДПА в 2024 році не буде. В окремих початкових школах буде пілотування моніторингового ДПА. Відповідний законопроект, який регулюватиме вступ в 2024 році, готується до реєстрації в Верховній Раді України.

 

Інформація про засідання підкомітетів Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій 26 вересня 2023 року

26 вересня 2023 року відбулося засідання підкомітетів Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

На спільному засідання підкомітету з питань вищої освіти та підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти розглядали проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо дебюрократизації діяльності центрального органу виконавчої влади у сфері освіти і науки (реєстр. № 9601 від 10.08.2023) та прийняли рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій підтримати рішення про його прийняття за основу та доручити Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням пропозицій і поправок суб’єктів права законодавчої ініціативи, пропозицій Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України, та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

На засіданні підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях розглядали проект Закону про внесення змін до Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» щодо врегулювання деяких питань здійснення державного забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, при закінченні навчальних закладів (реєстр. № 9100-д від 28.07.2023) та ухвалили рішення за результатами розгляду його в першому читанні прийняти за основу та доручити Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, визначеного головним з опрацювання цього законопроекту, доопрацювати до другого читання з урахуванням пропозицій Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України.

 

Кабмін урегулював питання державної атестації наукових установ і закладів вищої освіти в частині провадження такими закладами наукової (науково-технічної) діяльності

26 вересня 2023 року Уряд ухвалив постанову, метою якої є забезпечення можливості вчасного і безперервного проходження державної атестації науковими установами та закладами вищої освіти в частині провадження такими закладами наукової (науково-технічної) діяльності нині за різними методиками, з урахуванням строків, на які було раніше атестовано такі установи і заклади, та проходження науковими установами і закладами вищої освіти державної атестації після 01 червня 2024 року за єдиною методикою. Також зазначеним актом встановлено, що до 01 червня 2024 року:

наукову установу, яка пройшла державну атестацію та за її результатами віднесена до I, II, III або IV класифікаційної групи, вважають такою, що пройшла державну атестацію до кінця строку, визначеного для відповідної класифікаційної групи;

заклад вищої освіти, який пройшов державну атестацію за науковим напрямом відповідно до Порядку проведення державної атестації закладів вищої освіти в частині провадження ними наукової (науково-технічної) діяльності та за результатами віднесений до кваліфікаційної групи А, Б або В за відповідним напрямом, вважається таким, що пройшов за ним державну атестацію до кінця строку, визначеного для відповідної кваліфікаційної групи.

Проходження науковою установою чи закладом вищої освіти державної атестації є важливим для тих наукових установ та закладів вищої освіти, які внесені або претендують на внесення до Державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави, оскільки воно є обов'язковою умовою включення наукової установи чи закладу вищої освіти до зазначеного Реєстру.

 

Про зміни до Положення про заклад дошкільної освіти

26 вересня 2023 року Уряд затвердив кілька важливих змін у дошкільній освіті, а саме:

вихованці, які вимушено змінили місце проживання / перебування та залишили попереднє місце здобуття освіти внаслідок повномасштабного вторгнення, за заявою одного з батьків або законного представника дитини (на період їхньої відсутності) можуть бути переведені до складу різновікової групи закладу дошкільної освіти. Водночас місця в ЗДО для тимчасово відсутніх вихованців будуть збережені;

на вивільнені місця у групах, які функціонують відповідно до кількості переведених дітей до складу різновікової групи, дошкільнят зараховуватимуть почергово;

у разі повернення дитини (вихованця) до задекларованого / зареєстрованого місця проживання за заявою одного з батьків (законного представника дитини) її переведуть з окремої різновікової групи до групи відповідно до її віку;

затверджено, що відтепер під час освітнього процесу доступ до укриттів у державних (комунальних) ЗДО матимуть лише учасники освітнього процесу.

Які проблеми це допоможе розв’язати?

забезпечити здобуття дошкільної освіти вихованцями, які в особливих умовах перебувають в Україні та за її межами, а також збереження місць у державних (комунальних) ЗДО для дітей, які тимчасово відсутні у зв’язку з війною;

доступність до укриттів в закладах дошкільної освіти під час освітнього процесу надаватимуть лише учасникам освітнього процесу.

 

«Оновлена інформатика - IT-студії»: шкільний предмет зі зручним доступом для учнів, батьків та вчителів відтепер на Дія.Освіта

26 вересня 2023 року в Києві відбулася презентація «Оновленої інформатики - IT-студій» - проекту, що переосмислює інформатику як предмет шкільної програми. Під час події презентували оновлені матеріали для всіх учасників навчального процесу. Проект реалізується з ініціативи Мінцифри та МОН у межах програми EU4DigitalUA, що фінансується Європейським Союзом.

Освітні ресурси ІТ-студій створювалися та пілотувалися в минулому навчальному році у 50 закладах освіти. До апробації долучилося 70 вчителів та понад 3 тисячі учнів. Зараз матеріали «Оновленої інформатики - IT-студій» готові до використання у всій системі загальної середньої освіти, як у початковій, так і в базовій та старшій школі. Вони є гнучкими для застосування відповідно до вибраної вчителем навчальної програми.

Під час презентації обговорили:

Як навчальним закладам зареєструватися на платформі та почати використовувати освітні ресурси ІТ-студій?

Як вчителю інтегрувати ІТ-студії в навчальний процес?

Розбір інтерфейсів для кожного з цих учасників навчального процесу.

Переваги матеріалів «Оновленої інформатики — IT-студій» на окремому модулі платформи Дія.Освіта.

Якими є нові уроки та інтерактивні заняття?

Функціонал платформи буде розширюватися до кінця 2023 року.

До презентації долучилися експерти Google.org, Фонду Східна Європа, міжнародної організації Save the Children, Genesis, UNICEF та Харківського ІТ-кластера.

 

Відбувся Всеукраїнський форум «Позашкільна освіта 2023: сучасні виклики та рішення»

25 вересня 2023 року позашкільна спільнота України відзначає професійне свято «День Позашкілля». Дата цього свята приурочена до 25.09.2017 року, коли у рамках реалізації гранту Президента України відбувся Міжнародний форум позашкільної освіти, на якому презентували досягнення і сучасні практики позашкільної освіти, обговорювалися концептуальні основи розвитку позашкільної освіти.

25 вересня 2023 року в стінах Українського державного університету імені Михайла Драгоманова відбувся Всеукраїнський форум «Позашкільна освіта 2023: сучасні виклики та рішення». Мета заходу – привернути увагу громадськості до найкреативнішої ланки системи освіти, презентувати сучасний стан і прогресивні ідеї у діяльності закладів позашкільної освіти, поділитися її здобутками, обговорити проблеми та плани.

Форум об’єднав 2700 учасників з усіх областей України, іноземних партнерів, усіх, хто опікується і вболіває за сферу позашкільної освіти.

 

Мінцифри: Штучний інтелект для роботи та бізнесу - курс «Основи АІ» перезапущено

Google перезапускає безоплатний онлайн-курс «Основи АІ». Відтепер у програмі ще більше практичної інформації. Вона стане в пригоді людям, які чули про штучний інтелект, але ще активно ним не користуються. Протягом травня-червня цього року курс переглянули 57 тисяч українців.

Оновлений курс містить 36 коротких практичних відео тривалістю в середньому до п’яти хвилин. Серед ключових тем:

як використовувати штучний інтелект для роботи, бізнесу, повсякденного життя навіть без навичок програмування;

які ризики варто враховувати при роботі з АІ;

як будувати стратегії трансформації бізнесу з АІ та командою, що їх упроваджує.

Після перегляду «Основи АІ» слухачі можуть отримати сертифікат про завершення курсу від Projector Institute за підтримки Google. Його можна додати до свого CV чи поділитися в соцмережах.

Курс можна проходити у власному темпі, оскільки матеріали доступні для перегляду в будь-який час доби. Також на платформі є додаткові матеріали з основною інформацією з відео та завдання для самостійної роботи.

Реєстрація на курс вже відкрита за посиланням — https://rsvp.withgoogle.com/events/ai-basics_2023_short

Google також пропонує інші ресурси для навчання, які будуть корисні для роботи й особистого життя. Ознайомитися з ними можна за посиланням в освітньому хабі Google Знання.

Курс Основи АІ створено Google за підтримки Міністерства цифрової трансформації України, Офісу з розвитку підприємництва та експорту, національного проекту із розвитку підприємництва Дія.Бізнес і Projector Institute.

 

Долучаємося до ініціативи «Act for Early Years»

Минулого тижня у США підписали документи про співпрацю та приєднання України до глобальної ініціативи фонду «Act for Early Years».

Україна приєднується до кампанії «Act for Early Years», у межах якої уряди закликають інвестувати в політику, програми для надання комплексних послуг для дітей до 5 років та розвиток фахівців, які надають ці послуги. Theirworld надаватиме технічну підтримку, а також фахівців для розроблення і впровадження національної ініціативи з реформування дошкільної освіти та системи раннього розвитку.

Метою ініціативи є:

надати дітям безпечне і якісне місце в системі ранньої освіти завдяки гнучкій та ефективній мережі різних типів закладів;

забезпечити кваліфікований персонал завдяки створенню гідних умов праці, оновлення системи навчання та професійних можливостей;

перехід від догляду до розвитку через оновлення змісту та підходів до розвитку дітей дошкільного віку;

створення системи моніторингу та оцінювання якості системи дошкільної освіти та раннього розвитку;

упровадження цифровізації у процеси управління та зміни моделі фінансування.

 

Оголосили ім’я найкращого студента світу

Ним став 24-річний уродженець Південного Судану Ніал Денг.

Про це повідомили представники світової премії Global Student Prize.

Ніал - 24-річний біженець з Південного Судану, який провів майже половину свого життя в таборі для біженців Какума в Кенії, прибувши туди в 11 років, самотній і без сім’ї, після втечі зі свого села на заході Ефіопії після збройного нападу. Відтоді Ніал допоміг понад 20 тисячам біженців у таборі для біженців Какума в Кенії за допомогою миротворчих, освітніх та підприємницьких програм, а також створив безпечний простір для молодих людей, щоб вони могли зцілитися від отриманої травми. Він отримав нагороду в Нью-Йорку під час тижня Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй у 2023 році.

Chegg.org Global Student Prize - це нагорода в розмірі 100 000 доларів США, яка вручається студенту, який здійснює найбільший реальний вплив на навчання, життя своїх однолітків і суспільство загалом.

 

3780 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 363 повністю зруйновано

Станом на 24 вересня 2023 року 3417 закладів освіти пошкоджено та 363 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.