Інформація про засідання підкомітетів Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій 02 травня 2023 р.

02 травня 2023, 18:00

02 травня 2023 року відбулись засідання підкомітетів Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

На підкомітеті з питань науки та інновацій розглядали:

1.  Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення управління об’єктами природно-заповідного фонду України (реєстр. № 9136 від 21.03.2023, н.д.О.Бондаренко, Е.Прощук, В.Чорний, С.Мандзій та інші), щодо якого рішення не було прийняте.

 

На підкомітеті з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях слухали такі законопроекти:

1.  Проект Закону про внесення змін до Закону Украіїни “Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування” щодо врегулювання деяких питань здійснення державного забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування при закінченні навчальних закладів” (реєстр. № 9100 від 13.03.2023, н.д.Н.Приходько, С.Швець, В.Столар, А.Славицька, О.Лукашев та інші). Прийняли рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій повернути проект закону суб’єктам законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2.  Проект Закону про внесення змін до статті 30 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” щодо підвищення комфортності обслуговування населення (реєстр. № 9178 від 03.04.2023, н.д.Г.Мазурашу). Прийняли рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій відхилити проект закону № 9178.

3.  Проект Закону про подолання туберкульозу в Україні (реєстр. № 9147 від 27.03.2023, н.д.Л.Булах, О.Бондаренко, М.Радуцький, О.Дмитрієва, М.Стефанчук, В.Зуб, С.Кузьміних, В.Вагнєр, М.Перебийніс, Я.Дубневич). Члени підкомітету прийняли рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій підтримати рішення про його прийняття за основу з урахуванням пропозицій Міністерства освіти і науки України.

 

Підкомітет з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу розглядав такі законопроекти:

1.   Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо надання статусу дитина війни та пільг дітям, які проживали в районах проведення воєнних (бойових) дій у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації або на лінії розмежування (н.д.В.Мороз, Є.Яковенко, О.Юрченко, В.Гнатенко, В.Столар, реєстр. № 9042 від 21.02.2023). Прийняли рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій повернути Проект закону суб’єктам законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2.   Проект Закону про основи соціальної захищеності дітей, які постраждали внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України (н.д.Г.Третьякова, реєстр. № 9042-1 від 08.03.2023). Прийняли рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій прийняти проект за основу з урахуванням зауважень.

 

Підкомітет з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти розглядав:

1. Проект Закону про внесення змін до статей 89, 90 Бюджетного кодексу України щодо розміщення регіонального замовлення на підготовку фахових молодших бакалаврів у закладах професійної (професійної-технічної) освіти (н.д.О.Коваль, С.Бабак, Р.Грищук, О.Лис, С.Колебошин та інші, реєстр. № 9026 від 16.02.2023). Прийнято рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій прийняти проект за основу та в цілому.