Тижневі освітянські та наукові новини

27 січня 2023, 17:07

27 січня 2023

Цифрові пристрої для здобувачів освіти: майже 300 Apple IPad отримали учні Школи Cупергероїв

27 січня 2023 року Голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак разом з Міністром освіти і науки України Сергієм Шкарлетом відвідали Державну установу «Школа Супергероїв». Саме завдяки освітнім центрам при лікарнях дошкільнята та школярі, які тривало перебувають на стаціонарному лікуванні або реабілітації, можуть продовжувати здобувати освіту.

Під час візиту представники влади поспілкувався з учнями, а також оглянули навчальні класи, бібліотеку та укриття, де перебувають діти під час повітряних тривог.

Майже 300 Apple IPad було передано учням і вчителям ДУ «Школа Супергероїв» у межах проекту, що реалізується Міжнародною компанією ASBISc Enterprises PLC спільно з Комітетом Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, Міністерством освіти і науки України, Міністерством цифрової трансформації України та ГО «СЕВЕН ФІЛДС».

Пристрої налаштовані для навчання, мають застосунки та підручники, які доступні в офлайн-режимі.

 

Школярів запрошують взяти участь у міжнародній економічній олімпіаді

BFMC у партнерстві з EFI запрошує українських школярів взяти участь у першій в Україні Міжнародній Економічній Олімпіаді від чеського Institute of Economic Education.

Олімпіада складається з чотирьох етапів: шкільний, регіональний, національний та міжнародний. На національний етап потраплять 50 найкращих учасників, а вже серед них буде обрано 5 учнів, які представлятимуть Україну на міжнародному конкурсі. Окрім України, там буде представлено ще понад 17 країн світу.

Для участі в Олімпіаді не потрібно навчатися у спеціалізованій школі або класі. Варто лише навчатися у 10-11 класах.

Щоб взяти участь в Олімпіаді, вчителям необхідно зареєструвати свою школу за посиланням. Після реєстрації педагоги стануть координаторами шкільного туру у своєму навчальному закладі, саме їм буде надіслано інформацію про дати та час проведення Олімпіади і надано пароль доступу до тестування. Школа, яка відправить на Олімпіаду найбільшу кількість учасників, отримає винагороду. Зареєструвати навчальний заклад необхідно до 28 лютого 2023 року.

Економічна Олімпіада – це змагання з економічного мислення між школярами різних країн, метою якого є зацікавити підлітків вивченням економіки і виміряти їхній рівень економічної грамотності.

 

26 січня 2023

Розпочато новий проект щодо створення магістерських курсів з енергоефективності та декарбонізації

Під егідою відомої європейської програми “ERASMUS+” Генуезький університет (Італія) у співпраці із Держенергоефективності, українськими та європейськими університетами ініціював новий проект “UKRENERGY”.

Проект має на меті впровадити інноваційний магістерський курс щодо енергоефективності та зменшення вуглецевого сліду в будівельному фонді України.

Магістерський курс включатиме створення сучасних лабораторій та розробку передового навчального матеріалу як для інженерів, так і для науковців, які прагнуть отримати високу кваліфікацію в основних галузях: енергоефективність, реконструкція будівель та енергетичне планування.

Впроваджувати європейські практики, знання та технології в Україні будуть Університет Генуї та Дослідницький університет ім. Луіджі Ванвітеллі (Італія), а також Гірничо-металургійна академія імені Станіслава Сташиця (Польща) та Словацький технічний університет (Словаччина).

Українські студенти матимуть унікальний шанс здобути знання і кваліфікацію на основі сучасного досвіду ЄС, новітніх практик і технологічної бази.

 

Навіщо компенсувати освітні втрати

Через прогалини в шкільній освіті сьогодні втрати доходів у дорослому житті учнів можуть бути більшими за 10%. Також освітні втрати в майбутньому вплинуть на ВВП усієї країни.

Зазначив у своєму дописі освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Зокрема, він посилається на дослідження Світового банку. У ньому зазначено: через пандемію та війну освітні втрати в Україні можуть становити більш ніж рік.

Освітній омбудсмен також відповів на тезу про те, що компенсація освітніх втрат зараз призведе до перевантаження учнів в умовах хронічного стресу.

Він наполягає: заклади також можуть вже зараз самостійно розробити стратегію компенсації освітніх втрат і знайти донорів для її реалізації. Така стратегія в ідеалі має бути обговорена з батьками.

Про те, як таку стратегію розробити та де знайти для неї фінансування, можна ознайомитися у великому матеріалі на сайті відомства.

 

25 січня 2023

Голова Комітету Сергій БАБАК відвідав Чернігівщину

У рамках робочого візиту 25 січня 2023 року Голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак перебував в Чернігівській області.

Голова Комітету Сергій Бабак разом з Головою Чернігівської ОВА обговорили освітній процес, зокрема в 40-ка кілометровій зоні на кордоні з російською федерацією, проблеми освітніх втрат і механізми їх компенсації учням, які не можуть повноцінно навчатись через постійні обстріли.

Під час зустрічі зі студентами Національного університету «Чернігівська політехніка» мали півторагодинну відверту розмову про майбутнє освіти та країни, не оминули і гострі питання: стипендії, можливість виїзду за кордон, виклики студентського самоврядування.

Учням і вчителям пошкоджених закладів освіти: Чернігівського обласного наукового ліцею і Чернігівського обласного ліцею з посиленою фізичною підготовкою було передано 500+ планшетів Apple IPad.

 

Цифровізація процесів моніторингу та забезпечення якості освіти сприяє ефективним управлінським рішенням

25 січня 2023 року відбулося розширене засідання колегії та громадської ради при Державній службі якості освіти України про окремі результати роботи у 2022 році і плани на поточний.

На засідання було заслухано інформацію про вивчення організації освітнього процесу в закладах вищої освіти Києва у 2022/2023 навчальному році в умовах воєнного стану. Служба й надалі щокварталу проводитиме вивчення питань організації освітнього процесу в закладах вищої та фахової передвищої освіти.

Також було відзначено успішну апробацію інформаційно-аналітичної системи «EvaluEd» для самооцінювання освітніх і управлінських процесів за напрямом «Управлінські процеси закладу освіти» та дистанційного збору даних у школах. За підсумками вирішено розширити випробування системи за іншими напрямами («Освітнє середовище закладу освіти», «Система оцінювання результатів навчання учнів», «Педагогічна діяльність педагогічних працівників закладу освіти») та її застосування в моніторингових дослідженнях якості освітньої діяльності.

Колегія розглянула та схвалила Концепцію Настанов до внутрішніх систем забезпечення якості освіти закладів фахової передвищої освіти. Цей документ розроблений з огляду на результати опитувань, які засвідчили про труднощі в процесі упровадження та функціонування внутрішньої системи забезпечення якості освіти.

 

Уряд Естонії продовжуватиме підтримувати українських студентів

25 січня 2023 року у межах проєкту «Сходи до досконалості: посилення ефективної та надійної системи вищої освіти в Україні» делегація Міністерства освіти і науки України та закладів вищої освіти відвідала Талліннський технологічний університет, який є одним із найвідоміших і найбільших університетів Естонії.

Учасники зустрічі обговорили перспективи співпраці та домовилися про організацію спільних заходів з метою участі у білатеральних та мультилатеральних наукових проектах, запровадження спільних освітніх програм та обміну досвідом.

Також делегація МОНУ та ЗВО України відвідали Нарвський коледж Тартуського університету, який є головним центром вищої освіти в Північно-Східній Естонії з акцентом на підготовку вчителів для багатомовних шкіл.

Під час зустрічі українських освітян із Президентом Академії наук Естонської Республіки сторони обговорили перспективи українсько-естонської співпраці та підтримку українських науковців та дослідників, які тимчасово перебувають в Естонії.

Українська делегація освітян подякувала за гостинність, можливість ознайомитися з найкращими науковими практиками і обмін думками щодо протистояння освітньо-науковим викликам, з якими зіштовхнулася Україна в умовах воєнного стану.

 

24 січня 2023

«Вивчаю - не чекаю»: застосунок допоможе учням початкових класів вивчати українську мову та читання в ігровій формі

24 січня 2023 року відбулася презентація оновленої версії застосунку «Вивчаю – не чекаю», яка дозволяє вивчати українську мову та читання в ігровій формі.

У застосунку доступні перші уроки, які відповідають державній програмі початкової школи та стандартам НУШ. Тож усі учасники освітнього процесу, вчителі та школярі 1-4 класів, можуть завантажувати додаток, щоб опановувати новий матеріал.

У застосунок додані твори близько 20 сучасних українських письменників: Зірка Мензатюк, Катерина Міхаліцина, Сашко Дерманський, Таня Стус та інші. Нові уроки будуть додаватися протягом року, а разом з ними і додаткові твори інших авторів.

Оновлена версія «Вивчаю – не чекаю» доступна на App Store та Google Play. Завантажити можна як на смартфон, так і на планшет.

«Вивчаю – не чекаю» створено на основі методології мікронавчання міжнародної організації «War Child Holland». Застосунок є безплатним працює без доступу до інтернету після попереднього завантаження. Контент для застосунку розроблявся за участю дітей, які пропонували свої ідеї щодо героїв, сюжетів.

 

Майже у всіх українських школах зимові канікули завершено

За інформацією Міністерства освіти і науки України, 80% українських шкіл 24 січня 2023 року розпочало освітній процес після завершення зимових канікул.

Також у Міністерстві зазначають, що, наразі, кількість шкіл, що надають освітні послуги в очному та змішаному форматах, удвічі більша, ніж тих, що працюють дистанційно. 3 955 шкіл працюють у традиційному форматі, 4 608 – застосовують змішаний формат, 4 363 школи навчають школярів в онлайн-режимі.

Школи у Донецькій, Запорізькій, Луганській, Харківській та Херсонській областях через безпекову ситуацію та постійні обстріли, що не дозволяє здійснювати освітній процес ані очно, ані змішано, працюють дистанційно.

 

23 січня 2023

Відбулася зустріч з представниками Угорського Парламенту

23 січня 2023 року в Комітеті Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій відбулась зустріч Голови Комітету Сергія Бабака та членів Комітету з представниками Парламенту Угорської Народної Республіки.

На зустрічі обговорювалися питання освітнього законодавства України, інтеграції України до ЄС та українсько-угорські відносини. Особливу увагу було приділено питанню створення українських освітніх та культурних центрів на території Угорщини, зокрема, в Будапешті.

Українські парламентарі висловили подяку угорцям, які приймають українців та підтримують євроінтеграційні прагнення нашої держави.

 

В НАН України відзначили вихованців Київської Малої академії наук

З нагоди Міжнародного Дня дітей-винахідників, який щорічно відзначається 17 січня, Президент Національної академії наук України академік Анатолій Загородній привітав вихованців Київської Малої академії наук (МАН) зі святом та вручив їм Подяки за високі результати у винахідницькій діяльності.

Так, Подяками Президента НАН України були відзначені учні 11-го класу Політехнічного ліцею Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут" (ПЛ НТУУ "КПІ"), вихованці відділення технічних наук Київської МАН: Андрій Маврін, Павло Шехет, Василь Страшний і Данило Чувайкін.

Подяки від Президента НАН України також отримали наукові та педагогічні керівники юних винахідників.

 

Нові освітні можливості від Google Cloud

Google продовжує безплатну програму «Розвивайте кар’єру з Google Cloud» для українців та оголошує про набір учасників на другий потік. Навчання на програмі буде спрямоване на вивчення технологій машинного навчання (Machine Learning) та роботу з даними.

Велика кількість українців вже отримала знання та практичні навички роботи з хмарними технологіями за підсумками першого потоку навчання програми програму «Розвивайте кар’єру з Google Cloud».

До кінця 2023 року Google планує навчити до 10000 українців працювати з хмарними технологіями, щоб продовжувати цифрову трансформацію України та вивести її на новий рівень. Програма дозволить розширити можливості для працевлаштування ІТ-фахівців та спеціалістів суміжних спеціальностей.

Участь можуть взяти ІТ-фахівці та розробники, які хочуть розвивати свої навички та кар’єру у сфері хмарних технологій, студенти або навіть нетехнічні фахівці, які працюють з даними (економісти, фінансисти, бізнес-аналітики, продуктові менеджери, маркетологи тощо). Англійська мова на розмовному рівні є одною з головних вимог.

Старт навчання - 01 лютого 2023 року. Реєстрація за посиланням.

 

22 січня 2023

Премія для вчених з України в галузі молекулярної біології, генетики, біохімії, імунології, біомедицини

Фонд Костюшка оголосив конкурс на здобуття премії для вчених України в галузі молекулярної біології, генетики, біохімії, імунології, біомедицини. Премія може бути присуджена українським науковцям у зазначених галузях, які мають ступінь не нижче кандидата наук.

Розмір премії становить 30 000 доларів США. Комітет експертів може прийняти рішення про розподіл суми, причому кожен окремий приз має становити мінімум 5 000 доларів США.

Заявки приймаються до 31 січня 2023 року.

Докладна інформація щодо умов участі

 

Заклади освіти Рівненщини отримали нові шкільні автобуси

21 новий шкільний автобус вже підвозить учнів та педагогічних працівників закладів освіти Рівненщини. Автобуси придбані коштом державного та місцевих бюджетів на засадах співфінансування.

Шкільні автобуси призначені для організованого підвезення дітей, які проживають на відстані понад двох кілометрів від закладу освіти, а також педагогічних працівників до закладів освіти і додому.

Загалом у Рівненській області наявні 226 шкільних автобусів.

Потреба залишається ще у 96 автобусах, із них 6 спеціальних для перевезення учнів з обмеженою здатністю до пересування.

 

21 січня 2023

Оновлено перелік іноземних акредитаційних агентств та агентств із забезпечення якості вищої освіти

20 січня 2023 року під час чергового засідання Уряду оновлено перелік іноземних акредитаційних агентств та агентств із забезпечення якості вищої освіти. Перелік доповнено переважно за рахунок європейських агентств, що були внесені до Європейського реєстру із забезпечення якості у сфері вищої освіти після 2018 року.

Перелік іноземних акредитаційних агентств та агентств із забезпечення якості вищої освіти, сертифікати про акредитацію освітніх програм яких визнаються в Україні, був затверджений у 2019 році відповідно до Закону України «Про вищу освіту».

 

3051 навчальний заклад зазнав бомбардувань та обстрілів, з них 420 повністю зруйновано

Станом на 21 січня 2023 року 2631 заклад пошкоджено та 420 зруйновано повністю - про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону. До переліку увійшли не лише школи, а й дитсадки, заклади професійно-технічної освіти та заклади фахової передвищої освіти.