Тижневі освітянські та наукові новини

20 січня 2023, 19:58

20 січня 2023

Відбулося засідання Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій

На засіданні було розглянуто 8 питань. Народні депутати України – члени Комітету прийняли рішення:

- підтримати законопроекти:

про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2023 року, реєстр. № 8228-1 від 29.11.2022, КМУ (за основу та в цілому);

про внесення змін до Цивільного кодексу України та Цивільного процесуального кодексу України щодо посилення захисту прав осіб, визнаних судом недієздатними, реєстр. № 6466 від 24.12.2021, КМУ (за основу);

проект Закону про внесення змін до деяких законів України, спрямованих на забезпечення додаткових гарантій соціального захисту ветеранів війни, реєстр. № 6350 від 25.11.2021, КМУ (за основу);

- за наслідками розгляду в першому читанні відхилити законопроекти:

про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань завершення 2022/2023 навчального року та прийому до закладів фахової передвищої та вищої освіти у 2023 році, реєстр. № 8228 від 24.11.2022;

про внесення змін до деяких законів України щодо завершення 2022/2023 навчального року та проведення вступної кампанії 2023 року, реєстр. № 8228-2 від 07.12.2022;

- взяти до відома:

інформацію про стан забезпечення підручниками та навчальними посібниками закладів загальної середньої освіти у 2022/2023 навчальному році;

інформацію заступника Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій, Голови Робочої групи з напрацювання ініціатив із нормативно-правового забезпечення функціонування корпоративних закладів освіти Сергія Колебошина про проведену роботу щодо напрацювань Робочої групи (станом на 15 січня 2023року);

 

Представлено модель вступу 2023 до закладів вищої освіти

20 січня 2023 року на майданчику Міністерства освіти і науки України відбувся брифінг щодо узгодженої позиції Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, Міністерства освіти і науки України і Українського центру оцінювання якості освіти щодо моделі вступу до закладів вищої освіти у 2023 році.

У заході взяли участь народний депутат України, Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Юлія Гришина, Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, в.о. директора УЦОЯО Валерій Бойко та генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти Міністерства освіти і науки України Олег Шаров.

НМТ складатиметься з двох обов’язкових предметів (української мови та математики) та одного додаткового предмета за вибором вступника з переліку: історія України, іноземна (англійська, французька, німецька, іспанська) мова, фізика, хімія, біологія.

Незалежно від обраного вступником додаткового предмета позитивний результат НМТ дозволить подавати заяву для вступу на будь-яку спеціальність з урахуванням вагових коефіцієнтів, встановлених для предметів на різні спеціальності.

Також будуть збережені усі пільги для пільгових категорій вступників, зокрема для жителів тимчасово окупованих територій.

Вступники одержать результати одразу, як тільки вони виконають усі завдання з того чи іншого предмета. Виходячи з аудиторії тимчасового екзаменаційного центру, кожен учасник буде знати свій результат у тестових балах.

УЦОЯО розробить демонстраційний варіант тесту.

Для вступу у цьому році замість результатів НМТ можна буде скористатися результатами НМТ 2022 року або ЗНО 2021/2020 років.

Для вступників на мистецькі та спортивні спеціальності необхідно додатково скласти творче чи спортивне завдання.

Тимчасові екзаменаційні центри для складання НМТ функціонуватимуть в Україні, також їх планують створити в європейських країнах, зокрема в українських освітніх центрах.

 

19 січня 2023

Info Science Bot: 10 місяців телеграм-бот інформує про актуальні можливості для науковців та інноваторів

З 19 березня 2023 року функціонує телеграм-бот Info Science Bot для оперативного інформування науковців, інноваторів та стартапів про новини та можливості.

Info Science Bot – сучасний майданчик для обміну інформацією щодо грантової підтримки, мобільності, тимчасового працевлаштування, участі у наукових заходах та конференціях.

Понад 5 тисяч зареєстрованих користувачів одержують інформацію про актуальні професійні можливості в Україні та за її межами.

Понад 150 публікацій подано користувачами Info Science Bot за допомогою клавіші «Повідомити про новину або можливість».

 

18 січня 2023

Відбулася Робоча група з доопрацювання законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України»

18 січня 2023 року під головування голови Робочої групи Романа Грищука відбулося засідання членів Робочої групи з підготовки до другого читання проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України» (реєстр.№ 5450 від 29.04.2021).

Наразі до Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій надійшло 445 пропозицій та поправок від народних депутатів України, які і були надані членам Робочої групи.

На засіданні розпочато обговорення проблемних питань в системі позашкільної освіти, з урахуванням реалій часу.

Було прийнято рішення наступне засідання провести найближчим часом після детального ознайомлення з наданими пропозиціями.

 

Сертифікація вчителів у 2023 році

У 2023 році сертифікація буде поширена на вчителів базової середньої освіти – мовно-літературної і математичної освітніх галузей. Про це повідомили на сайті Міністерства освіти і науки України.

Максимальна кількість бажаючих від вчителів початкової школи не може перевищувати 1500 людей, а від вчителів-предметників очікують по 500 представників кожної галузі.

Реєстрація для них буде відрізнятися. Правила реєстрації для вчителів початкової школи:

основний етап (30 січня – 5 лютого) – у межах граничної кількості для кожного регіону;

додатковий (06 – 13 лютого) – у межах загальної граничної кількості.

Реєстрація вчителів математики та української мови і літератури триватиме протягом 01–11 серпня:

основний етап (01–07 серпня) – у межах граничної кількості для кожного регіону;

додатковий етап (07–11 серпня) – у межах загальної граничної кількості.

Якщо всі місця будуть заповнені раніше, то реєстрацію закриють достроково.

Відповідно до Положення про сертифікацію педагогічних працівників учителі беруть участь у сертифікації лише на добровільних засадах.

 

17 січня 2023

МОН України підтвердило звільнення від проходження ДПА у 2022/2023 навчальному році в 4 і 9 класах

У зв’язку із поширенням у низці ЗМІ недостовірної інформації щодо складання у 2023 році ДПА, Міністерством освіти і науки України підготовлено наказ від 11.01.2023 року № 19 «Про звільнення від проходження державної підсумкової атестації учнів, які завершують здобуття початкової та базової загальної середньої освіти, у 2022/2023 навчальному році», який надіслано до Міністерства юстиції України для проведення державної реєстрації. Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Додатково: Порядок проведення державної підсумкової атестації визначено наказом Міністерства освіти і науки України від 07 грудня 2018 року № 1369, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 02 січня 2019 року за № 8/32979 (із змінами).

 

Діти з Чернігівщини стали призерами міжнародної олімпіади з ментальної арифметики

Олександр Степанець та Євген Андрієвський взяли участь в міжнародній онлайн-олімпіаді з ментальної арифметики. Дев’ятирічний Олександр здобув перше місце, а семирічний Євген – третє.

Ментальна арифметика – це система розвитку дітей, яка базується на методиці усного рахунку. У цьому допомагають спеціальні рахівниці «абакус».

Міжнародна олімпіада проходить раз на рік. У грудні 2022 року в ній змагалося понад 330 дітей з усього світу віком від п’яти до чотирнадцяти років. Зокрема, учні школи «Indigo mental club Ніжин та Чернігів» Олександр та Євгеній.

 

16 січня 2023

Відбулася ХХХ Всесвітня зимова універсіада

Українські студенти гідно представили країну на ХХХ Всесвітній зимовій універсіаді в Лейк-Плесіді (США). За результатами перших змагальних днів декілька спортсменів увійшли до п’ятірки найкращих.

У суботу, 14 січня 2023 року, у лижному двоборстві (стрибки з трампліна плюс 10 кілометрів на лижах) п’яте місце посів Дмитро Мазурчук (Львівський державний університет фізичної культури імені Боберського).

У неділю, 15 січня 2023 року, у змаганнях з біатлону у короткій індивідуальній гонці серед чоловіків п’ятим фінішував Степан Кінаш (Харківська державна академія фізичної культури). Аналогічний результат у жіночій індивідуальній гонці на дистанцію 12,5 км показала Юлія Городній (Чернігівський інститут інформації бізнесу і права).

У танцях на льоду українські фігуристи Марія Голубцова і Кирил Бєлобров (Національний педагогічний університет імені М. Драгоманова) успішно виконали довільну програму та посіли 5 місце.

Збірна України з хокею поступилася команді Латвії і зустрінеться з командою Швеції у наступному матчі.

ХХХ Всесвітня зимова універсіада триває у США з 12 до 22 січня 2023 року. Українську команду представляють 61 спортсмен і 29 тренерів з 20 українських і 2 закордонних університетів (Польщі та США).