Інформація про засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій 20 січня 2023 року

20 січня 2023, 11:00

20 січня 2023 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Воронов В.А., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Коваль О.В., Колюх В.В., Лис О.Г., Павленко Р.М.

Також у засіданні брали участь представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства у справах ветеранів України, Українського центру оцінювання якості освіти, Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти», експерти. Всього понад 30 учасників.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій були розглянуті питання:

Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань завершення 2022/2023 навчального року та прийому до закладів фахової передвищої та вищої освіти у 2023 році (реєстр. № 8228 від 24.11.2022, н.д.Л.Білозір, О.Дануца, М.Бужанський, О.Кулініч та інші).

За твердженням авторів законопроекту, метою цього законопроекту є звільнення від проходження державної підсумкової атестації здобувачів освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2022/2023 навчальному році, та про те, що прийом до закладів фахової передвищої освіти та на навчання для здобуття ступеня молодшого бакалавра, бакалавра та магістра у 2023 році буде здійснюватися в особливому порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

Заслухавши інформацію автора законопроекту, голови підкомітету з питань вищої освіти Юлії Гришиної, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань завершення 2022/2023 навчального року та прийому до закладів фахової передвищої та вищої освіти у 2023 році (реєстр. № 8228 від 24.11.2022), поданий народним депутатом України Білозір Л.М. та іншими народними депутатами України, за результатами його розгляду в першому читанні відхилити.

 

Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2023 року (реєстр. № 8228-1 від 29.11.2022, КМУ).

За твердженням авторів законопроекту, метою цього законопроекту є організація вступної кампанії 2023 року в особливому порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки, без дотримання вимог законів України “Про повну загальну середню освіту”, “Про фахову передвищу освіту” та “Про вищу освіту”. Автори зазначають, що враховуючи продовження правового режиму воєнного стану, який спричинений військовою агресією російської федерації, агресивність російських військових і терористичних угруповань до національної системи освіти та науки, пропонується продовжити на 2023 рік строк скасування державної підсумкової атестації, зовнішнього незалежного оцінювання як конкурсного критерію доступу до освітніх послуг.

Заслухавши інформацію Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, голови підкомітету з питань вищої освіти Юлії Гришиної, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2023 року (реєстр. № 8228-1 від 29.11.2022), поданий Кабінетом Міністрів України, за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому.

 

Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо завершення 2022/2023 навчального року та проведення вступної кампанії 2023 року (реєстр. № 8228-2 від 07.12.2022, н.д.С.Бабак, О.Бондаренко, С.Колебошин, Р.Грищук та інші).

За твердженням авторів законопроекту, метою цього законопроекту є спрощення процедур завершення 2022/2023 навчального року в школі, а також зміна формату конкурсного відбору на навчання дітей до закладів фахової передвищої та вищої освіти.

Заслухавши інформацію автора законопроекту, Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, голови підкомітету з питань вищої освіти Юлії Гришиної, народні депутати України – члени Комітету ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо завершення 2022/2023 навчального року та проведення вступної кампанії 2023 року (реєстр. № 8228-2 від 07.12.2022), поданий народним депутатом України Бабаком С.В. та іншими народними депутатами України, за результатами його розгляду в першому читанні відхилити.

 

Про проект Закону про внесення змін до Цивільного кодексу України та Цивільного процесуального кодексу України щодо посилення захисту прав осіб, визнаних судом недієздатними (реєстр. № 6466 від 24.12.2021, КМУ).

У пояснювальній записці до законопроекту визначено, що його розроблено з метою посилення захисту прав осіб з інтелектуальними та психічними порушеннями, визнаних судом недієздатними, в частині врахування їхньої думки при прийнятті рішень щодо них.

Законопроектом пропонується внести зміни до Цивільного кодексу України та Цивільного процесуального кодексу України щодо надання особам, визнаним недієздатними, права самостійно звертатися до суду із заявою про звільнення призначеного їм опікуна та наділення таким правом членів сім’ї недієздатних осіб.

Заслухавши інформацію заступника Міністра соціальної політики України Віталія Музиченка, голови підкомітету з питань вищої освіти Юлії Гришиної, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Цивільного кодексу України та Цивільного процесуального кодексу України щодо посилення захисту прав осіб, визнаних судом недієздатними (реєстр. № 6466 від 24.12.2021), поданий Кабінетом Міністрів України, за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу з подальшим його доопрацюванням з урахуванням вищезазначеної пропозиції Комітету та направити Висновок до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики.

 

Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України, спрямованих на забезпечення додаткових гарантій соціального захисту ветеранів війни (реєстр. № 6350 від 25.11.2021, КМУ).

За твердженням авторів законопроекту він має за мету посилення соціального захисту, надання пільг (в тому числі матеріально-технічного забезпечення закладів охорони здоров’я для ветеранів війни), гарантій ветеранам війни та членам їх сімей, консолідацію зусиль усіх сторін соціального діалогу, спрямованих на регулювання процесів на державному і місцевому рівнях.

Законопроектом передбачається внесення змін до законів України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, “Про зайнятість населення”, “Про соціальні послуги” в частині посилення соціальної захищеності ветеранів війни та членів їх сімей на державному і місцевому рівнях.

Заслухавши інформацію генерального директора Директорату реабілітації та медичного забезпечення Міністерства у справах ветеранів України Валентини Оболонцевої, голови підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Романа Грищука, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України, спрямованих на забезпечення додаткових гарантій соціального захисту ветеранів війни (реєстр. № 6350 від 25.11.2021), поданий Кабінетом Міністрів України, за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу та направити Висновок до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

 

Про стан забезпечення підручниками та навчальними посібниками закладів загальної середньої освіти у 2022/2023 навчальному році.

На виконання пункту 4 Рішення Комітету Верховної Ради України (протокол № 110 від 28.11.2022) щодо повторного розгляду питання про стан забезпечення підручниками та навчальними посібниками закладів загальної середньої освіти у поточному навчальному році та відповідно до Закону України “Про комітети Верховної Ради України” щодо здійснення контрольних функцій у частині практики застосування законодавчих актів у діяльності державних органів, їх посадових осіб з питань, віднесених до предметів відання комітетів, народні депутати України – члени Комітету повторно заслухали інформацію заступниці Міністра освіти і науки України Віри Рогової, директора Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» Євгена Баженкова, секретаря Комітету з питань освіти, науки та інновацій Наталії Піпи, голови підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Олени Лис про стан забезпечення підручниками та навчальними посібниками закладів загальної середньої освіти у 2022/2023 навчальному році (станом на 15 січня 2023 року) та одностайно прийняли рішення:

1. Інформацію Міністерства освіти і науки України про стан забезпечення підручниками та навчальними посібниками системи загальної середньої освіти у 2022/2023 навчальному році взяти до відома.

2. Міністерству освіти і науки України:

2.1. Продовжити здійснювати постійний контроль забезпечення підручниками закладів загальної середньої освіти.

2.2. Здійснити у 2023 році організаційні заходи щодо видання та доставки підручників для 6 класу Нової української школи.

 

Інформація про проведену роботу Голови Робочої групи з напрацювання ініціатив із нормативно-правового забезпечення функціонування корпоративних закладів освіти (станом на 15.01.2023 року).

Заслухавши інформацію заступника Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій, Голови Робочої групи з напрацювання ініціатив із нормативно-правового забезпечення функціонування корпоративних закладів освіти Колебошина С.В., народні депутати України – члени Комітету одностайно прийняли рішення:

1. Інформацію взяти до відома.

2. Робочій групі з напрацювання ініціатив із нормативно-правового забезпечення функціонування корпоративних закладів освіти продовжити свою роботу.

3. З метою комплексного підходу до підготовки масиву законодавчих ініціатив із нормативно-правового забезпечення функціонування корпоративних закладів освіти  на основі загальної Робочої групи створити структурні підгрупи за складниками та рівнями освіти: дошкільна, повна загальна середня, позашкільна, професійна (професійно-технічна), фахова передвища, вища освіта.

4. Доручити головам підкомітетів з питань раннього розвитку та дошкільної освіти (Воронов В.А.); з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (Грищук Р.П.); з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях (Лис О.Г.); з питань професійної та фахової передвищої освіти (Коваль О.В.), з питань вищої освіти (Гришина Ю.М.) створити та очолити структурні підгрупи за невід’ємними складниками та рівнями освіти України.

5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника Голови Комітету Колебошина С.В.

 

Різне.

У різному було розглянуто кадрове питання.