Інформація про засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій 07 грудня 2022 року

Секретаріат Комітету з питань освіти, науки та інновацій
07 грудня 2022, 17:39

 

07 грудня 2022 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Коваль О.В., Колюх В.В., Лис О.Г., Павленко Р.М., н.д. Мазурашу Г.Г.

Також у засіданні брали участь представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства оборони України, Національного фонду досліджень України, експерти.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій були розглянуті питання:

Про затвердження пропозицій Комітету з питань освіти, науки та інновацій до проекту Плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2023 рік

Заслухавши та обговоривши інформацію Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення затвердити перелік законопроектів, які пропонуються до плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2023 рік і направити пропозиції Голові Верховної Ради України Р.Стефанчуку.

 

Про проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» щодо Національного фонду досліджень України” (реєстр. № 8118) (друге читання)

Законопроект розроблено з метою усунення законодавчих неузгодженостей, що мають місце у положеннях Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» та стосуються діяльності Національного фонду досліджень України, зокрема забезпечення функціонування всіх напрямів грантової підтримки Національного фонду досліджень України, забезпечення ефективної участі Фонду у міжнародному науково-технічному співробітництві та незалежної наукової і науково-технічної експертизи проектів, удосконалення процесу відбору, наповнення вакансій членів наукової ради Фонду задля безперебійної діяльності Національного фонду досліджень України шляхом наявності резерву для заміщення вакансій без проведення додаткового конкурсу, що особливо актуально в умовах воєнного стану.

Під час підготовки до другого читання до Комітету надійшло 70 пропозицій та поправок від 20 народних депутатів України, з яких:

20 – враховано повністю,

4 – враховано частково,

7 – враховано редакційно,

39 – відхилено (з яких 15 - у зв’язку з порушенням частини 1 статті 116 Регламенту Верховної Ради України, тобто поправки подані до тих положень Закону, які не розглядалися парламентом і не були прийняті в першому читанні).

Заслухавши інформацію Голови Комітету Сергія Бабака, голови підкомітету з питань науки та інновацій Валерія Колюха, народними депутатами України – членами Комітету з питань освіти, науки та інновацій було одностайно ухвалено висновок затвердити внесені додаткові пропозиції Комітету до порівняльної таблиці цього законопроекту та рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» щодо Національного фонду досліджень України (реєстр. № 8118 від 10.10.2022), поданий народним депутатом України Бабаком С.В. та іншими народними депутатами України, за результатами розгляду прийняти в другому читанні та в цілому.

 

Про проект Постанови Верховної Ради України про присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2021 рік

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань науки та інновацій Валерія Колюха, народні депутати України – члени Комітету прийняли рішення підтримати подання об’єднаної Конкурсної комісії щодо присудження 30 Премій Верховної Ради України для молодих учених за 2021 рік переможцям конкурсу та рекомендувати Верховній Раді України включити проект Постанови Верховної Ради України «Про присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2021 рік» до порядку денного сесії Верховної Ради України та за наслідками його розгляду прийняти за основу та в цілому.

 

Про проект Закону України про бджільництво та захист бджіл (реєстр. № 5274-1 від 26.03.2021) (доопрацьований)

У пояснювальній записці до законопроекту визначено, що його розроблено з метою створення належних законодавчих умов, для забезпечення розведення, використання та охорони бджіл, виробництва, заготівлі, переробки та реалізації безпечних продуктів бджільництва, ефективного використання бджіл для запилення ентомофільних рослин, створення умов для підвищення продуктивності бджіл і сільськогосподарських культур, використання бджіл та продуктів бджільництва у профілактиці та лікуванні захворювань людини, забезпечення гарантій дотримання прав та захисту інтересів фізичних і юридичних осіб, які займаються бджільництвом.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань науки та інновацій Валерія Колюха, враховуючи рішення підкомітету з питань науки та інновацій від 28 листопада 2022 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства фінансів України, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про бджільництво та захист бджіл (реєстр. № 5274-1 від 26.03.2021), поданий народними депутатами України Нікітіною М.В. та іншими народними депутатами України, за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу з урахуванням пропозицій, висловлених Міністерством освіти і науки України, Міністерством фінансів України, Головним науково-експертним управлінням Апарату Верховної Ради України.

 

Про проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо керування автомобілями (реєстр. № 8039 від 16.09.2022)

У пояснювальній записці до законопроекту визначено, що його розроблено з метою “підвищення правосвідомості молоді у сфері Правил дорожнього руху, що сприятиме посиленню безпеки на дорогах” (п.2 пояснювальної записки до законопроекту).

Шляхом внесення змін до законів України “Про дорожній рух” та “Про освіту” пропонується: 1) надати, за письмовою нотаріально посвідченою згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальників, право на керування автомобілями з автоматичною коробкою передач (категорія В) – особам, які досягли 16-річного віку, автомобілями з механічною коробкою передач (категорії В) – особам, які досягли 17-річного віку; 2) встановити, що до ключових компетентностей, необхідних кожній сучасній людині для успішної життєдіяльності, належать знання Правил дорожнього руху та навички керування автомобілем.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Романа Грищука, враховуючи рішення підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу від 28 листопада 2022 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо керування автомобілями (реєстр. № 8039 від 16.09.2022), поданий народним депутатом України Єфімовим М.В. та іншими народними депутатами України, за результатами його розгляду в першому читанні відхилити.

 

Про проект Закону України про внесення змін до статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації педагогічним працівникам, які працюють в закладах дошкільної та позашкільної освіти (реєстр. № 8117 від 07.10.2022)

У пояснювальній записці до законопроекту визначено, що його розроблено з метою “збереження чоловіків на посадах педагогічних працівників у закладах дошкільної та позашкільної освіти заради гармонійного розвитку дітей і повноцінної реалізації ними права на освіту, а також усунення прогалин в чинному законодавстві, які дискримінують педагогічних працівників дошкільної та позашкільної освіти порівняно з педагогічними працівниками, які працюють в закладах вищої, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної) та загальної середньої освіти” (п. 2 Пояснювальної записки).

Для досягнення цієї мети ініціаторами законопроекту пропонується внести зміни до статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, поширити право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації на педагогічних працівників, які працюють в закладах дошкільної та позашкільної освіти.

Заслухавши інформацію автора законопроекту Наталії Піпи, голови підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Романа Грищука, враховуючи рішення підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу від 28 листопада 2022 року, а також експертні висновки Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту, Міністерства оборони України, Міністерства освіти і науки України, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації педагогічними працівникам, які працюють в закладах дошкільної та позашкільної освіти (реєстр. № 8117 від 07.10.2022), поданий народним депутатом України Піпою Н.Р. та іншими народними депутатами України прийняти за основу.

 

Про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення стабільної роботи закладів фізичної культури і спорту та дошкільних навчальних закладів в умовах воєнного стану (реєстр. № 7726 від 02.09.2022)

У пояснювальній записці до законопроекту визначено, що його розроблено з метою сприяння забезпеченню стабільної роботи закладів фізичної культури і спорту та закладів дошкільної освіти в умовах воєнного стану (п. 2 пояснювальної записки).

Для досягнення цієї мети ініціаторами законопроекту пропонується шляхом внесення змін до статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” та до статті 26 Закону України “Про військовий обов’язок та військову службу” забезпечити стабільну роботу закладів фізичної культури і спорту та закладів дошкільної освіти в умовах воєнного стану.

Заслухавши інформацію автора законопроекту Георгія Мазурашу, голови підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Олени Лис, враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях від 28 листопада 2022 року, а також експертні висновки Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту, Міністерства оборони України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства молоді та спорту України, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення стабільної роботи закладів фізичної культури і спорту та дошкільних навчальних закладів в умовах воєнного стану (реєстр. № 7726 від 02.09.2022), поданий народними депутатами України Мазурашу Г.Г. та іншими народними депутатами України, за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу.