Вітання Комітету з питань освіти, науки та інновацій з Міжнародним днем грамотності

08 вересня 2022, 08:00

Шановні освітяни, учні, студенти !

Від імені Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій щиро вітаю Вас з унікальним святом – Міжнародним днем грамотності, яке відзначається за ініціативою ЮНЕСКО з 1966 року.

Це свято запроваджене не тільки на честь тих, хто дав людству писемність, але й вшановує всіх, хто навчає дітей і молодь та розповсюджує грамотність.

Грамотність – поняття багатозначне. У широкому розумінні – це основа якісної базової освіти, яка бере початок з рідного слова. Відтак для кожного українця нині бути грамотним – означає насамперед бути освіченим, стояти в обороні української мови. Це – наші освітянські інструменти, які важливі для перемоги над російським агресором і побудови успішної України в XXI столітті.

Рідна мова – наша головна зброя у війні за територіальну цілісність і українську незалежність. Вона – наша сила і єдність. Адже коли зникає мова – зникає держава. Тому російська імперська машина протягом століть намагалася знищити українську мову, насадити на нашій землі «русскій мір». Не вийшло!

Відтак нині нам важливо не тільки перемогти російського окупанта і повернути наші кордони. Маємо повернути й мовні рубежі і твердо стояти на них.

Дорогі школярі і студенти! Будьте грамотними, шануйте рідну українську мову! Це запорука не тільки Вашого самоствердження і успіху – це запорука майбутнього нашої держави. У нашій незламній боротьбі з російським агресором, у процесах розбудови України як незалежної держави, у її повоєнному відновленні конче потрібні грамотні фахівці в усіх сферах суспільної діяльності, які забезпечать наш економічний прорив, збудують сильну та успішну державу під назвою «Україна».

Дорогі освітяни! Разом з нашими воїнами Ви – на передовій боротьби за українську незалежність. Адже плекання грамотної особистості, формування покоління нової генерації, відповідального за себе і свою країну, – святий обовязок кожного з Вас.

Зичу всім мирного неба над головою, міцного здоров’я, невичерпної творчої енергії і нових звершень на благо України.

Слава Україні!

 

З повагою

Голова Комітету                                  Сергій БАБАК