Тижневі освітянські та наукові новини

Секретаріат Комітету з питань освіти, науки та інновацій
19 серпня 2022, 13:47

 

15 серпня 2022 року

64 українських студенти вибороли право навчатися в європейських університетах на магістратурі за програмою ЄС Erasmus+   

Як повідомляють у спільноті EU supports Ukraine (?https://invite.viber.com/?g2=AQAkxJ9koOvSuE8CXIRBLTwiKrbOIRlFfGxxmv37yYG%2Fz9HN9rKhKCVhsxDuyVBZ), стипендії виграли 46 дівчат та 18 хлопців із Харкова, Києва, Львова, Миколаєва, Одеси та інших українських міст.    

Вони проведуть навчальний рік 2022-2023 у вишах 15-ти країн ЄС та Великої Британії, вивчаючи літературу, журналістику, інноваційну медицину, хімію, політику, економіку й багато інших цікавих дисциплін.   

Ще 69 українських студентів-кандидатів очікують у резервному списку.   

Конкурс на магістерську програму Erasmus+ оголошується кожного року восени. Знайти наявні магістерські програми підготовки за різними напрямками в університетах країн ЄС можна тут: https://www.eacea.ec.europa.eu/scholarships/erasmus-mundus-catalogue_en

 

16 серпня 2022 року розпочався вступ до магістратури 2022 – подання електронних заяв

Станом на 16 серпня 2022 року для вступу до магістратури зареєстровано 85, 9 тис. електронних кабінетів.

Приймання заяв на бюджет і контракт триватиме: 

- до 23 серпня – для вступу за індивідуальною усною співбесідою;

- до 15 вересня – для вступу за МТНК/МКТ (ЄВІ/ЄФВВ) або фаховим іспитом у закладі освіти.

Після цього подати заяви можна буде лише на контракт: зарахування можливе до 30 листопада. Зарахування ж на бюджет відбудеться 25 вересня.

Про терміни подання заяв на бюджет для учасників спеціальної сесії МТНК/МКТ буде повідомлено Міністерством освіти і науки України окремо найближчим часом.

Докладні інструкції з реєстрації електронного кабінету магістра та подання заяв можна знайти на https://vstup.edbo.gov.ua/

 

Оновлено зміст навчальних програм закладів загальної середньої освіти

У навчальні програми предметів «Історія України», «Всесвітня історія» для 6 – 11 класів та інтегрованого курсу «Історія: Україна і світ» (10 клас) внесено зміни. Так в оновлених програмах пропонується погляд на СРСР як на державу імперського типу. Також програми орієнтують на вивчення не тільки інструментів насильства, якого в ХХ столітті зазнавали українці, а й опору йому. Суттєві зміни пропонуються в частині найновішої історії, насамперед подій, пов’язаних зі збройною агресією російської федерації проти України. Передбачено повний (окремим навчальним блоком) розгляд російсько-української війни, що розпочалася в 2014 році.

У змісті навчальної програми предмета «Захист України» переглянуто та доповнено теми розділів з вогневої підготовки, домедичної допомоги та цивільного захисту. 

У програмі предмета «Основи здоров’я» додано питання, що пов’язані з ризиками воєнного часу, зокрема: сигнали оповіщення населення, дії під час повітряної тривоги, обстрілу тощо, надійне і ненадійне укриття, протимінний захист та поводження з вибухонебезпечними і незнайомими предметами, надання домедичної допомоги та психологічної самодопомоги тощо.

Програми предметів «Зарубіжна література», «Література (молдовська та зарубіжна/румунська та зарубіжна/угорська та зарубіжна)» змінено в частині вивчення творів російських та білоруських письменників. Із змісту програм вилучено твори російських і білоруських авторів. У шкільному курсі «Зарубіжна література» вивчатимуться твори письменників, які писали російською мовою, але життя та творчість яких були тісно пов’язані з Україною – М. Гоголя, В. Короленка (за вибором вчителя), твір М. Булгакова «Собаче серце» (твір вивчається за вибором учнів і вчителя).

 

Оголошено про проведення ІІ-го Всеукраїнського конкурсу наукових робіт здобувачів вищої освіти та молодих учених «Бізнес і права людини в Україні: проблеми та рішення під час війни та повоєнного відновлення».

 

Конкурс спрямований на популяризацію в Україні підходу ООН, заснованого на правах людини, та Керівних принципів ООН з питань бізнесу і прав людини шляхом сприяння активізації та підтримки науково-дослідної роботи за складних обставин воєнного стану, вироблення пропозицій щодо науково-практичних рішень для забезпечення, поваги і захисту прав людини у сфері бізнесу в умовах війни та повоєнного відновлення в Україні, зокрема шляхом реалізації Плану відновлення України, виконання та вдосконалення відповідних галузевих політик і нормативно-правових актів.

До участі в конкурсі запрошуються:

– здобувачі вищої освіти (молодший бакалавр, бакалавр, магістр, аспірант, асистент-стажист і інші);

– молоді вчені (вчені віком до 35 років включно, які мають вищу освіту не нижче другого (магістерського) рівня (зокрема кандидати наук, доктори філософії), й учені віком до 40 років, які мають науковий ступінь доктора наук або навчаються в докторантурі).

Інформація про Положення, пріоритетні напрями досліджень у межах загальної теми конкурсу включно, про його хід і результати розміщується на Інтернет-сайтах Інституту (http://www.iepd.kiev.ua/) й Уповноваженого з прав людини (https://www.ombudsman.gov.ua/).

 

17 серпня 2022 року відбулось засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, та ознайомитись з прийнятими рішеннями можна за посиланням: https://fb.watch/eZBUuCkUuJ/

 

18 серпня 2022 року відбулась Міжнародна серпнева педагогічна науково-практична конференція «Освіта, освітяни – незламні у війні»

Учасниками конференції стали  представники органів центральних органів виконавчої влади та Офісу Президента України, обласних державних адміністрацій (обласних військово-цивільних адміністрацій) та органів місцевого самоврядування, освітянських громадських організацій.

Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій був одним із спікерів заходу та поінформував учасників про кроки, які вже зробив Комітет у воєнний час, та окреслив плани найближчого майбутнього.

Переглянути запис заходу можна на YouTube-каналі міністерства  https://www.youtube.com/watch?v=AD373hZicxc

Ознайомитись з матеріалами презентації за посиланням: https://mon.gov.ua/storage/app/media/zagalna%20serednya/serpneva-konferencia/2022/Mizhn.serpn.ped.nauk-prakt.konferentsiya/Prezentatsiya.do.Mizhn.serpn.ped.nauk-prakt.konferentsiya.pdf

 

Про проведення Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності «WorldSkills Ukraine»

Упродовж липня-серпня експерти Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності «WorldSkills Ukraine» провели для вчителів інформатики та технологій 6 вебінарів. Вони стосувалися участі у змаганнях за джуніор-компетенціями, у яких можуть брати участь школярі віком 14-16 років.

Кожен вебінар присвячували одній із таких компетенцій:

- кібербезпека;

- вебтехнології;

- інтернет речей;

- мережне та системне адміністрування;

- мобільна робототехніка;

- мехатроніка. 

Щоразу учасникам розповідали про рух WorldSkills та його започаткування в Україні, міжнародні стандарти конкурсу. Далі йшлося про завдання, підготовку учасників, зокрема необхідне програмне забезпечення, техніку. Презентації експертів містять добірки корисних ресурсів, зокрема безкоштовних, які можна використовувати для підготовки до WorldSkills Ukraine та дослідженню ІТ-професій. 

Переглянути відео вебінарів можна на ютуб-каналі WorldSkills Ukraine https://www.youtube.com/channel/UCsISP2DC2mCqaeZPeXoV5JA

Крім того, на сайті розміщено презентації експертів

http://www.worldskillsukraine.org/uncategorized/video-ta-prezentacii-z-vebinariv-vzhe-u-dostupi-novina-onovlyuyetsya/

 

18 серпня Освітній омбудсмен висловив пропозиції щодо вирішення проблем учасників освітнього процесу в умовах воєнного стану

Освітній омбудсмен  запропонував певне бачення ситуацій, проблем та пропозиції щодо їх вирішення. За інформацією Освітнього омбудсмена проблемні питання, які потребують рішень на рівні органів центральної влади, органів місцевого самоврядування та органів управління освітою, закладів освіти,  були викоремлені на підставі результатів опитувань учасників освітнього процесу, звернень до освітнього омбудсмена, моніторингу ЗМІ.

Пропозиції освітнього омбудсмена стосуються:

- реалізації державної політики у сфері освіти;

- забезпеченні прав здобувачів освіти;

- фізичної безпеки учасників освітнього процесу, зокрема під час дороги до закладу освіти;

- освітнього процесу;

- діяльності закладів освіти (освітня, фінансово-господарська діяльність тощо);

- забезпечення прав педагогічних працівників.

Ознайомитись з пропозиціями можна за посиланням: https://eo.gov.ua/propozytsii-sluzhby-osvitnoho-ombudsmena-shchodo-vyrishennia-problem-uchasnykiv-osvitnoho-protsesu-v-umovakh-voiennoho-stanu/2022/08/18/

 

  19 серпня 2022 року відбулась Серпнева  конференція педагогічних працівників «Підготовка закладів освіти Києва до 2022/2023 навчального року в умовах воєнного стану. Повоєнне відновлення і розвиток освіти столиці»

Конференція відбулась як підбиття підсумків роботи освітньої галузі міста Києва та з метою визначення стратегічних напрямів розвитку системи освіти в 2022/2023 навчальному році в умовах воєнного стану.

 

Міністерство освіти і науки пропонує для громадського обговорення проєкт Плану відновлення України в частині освіти і науки

Робочою групою з питань освіти і науки при Національній раді з відновлення України від наслідків війни напрацьовано пропозиції щодо пріоритетних реформ, ініціатив, проєктів нормативно-правових актів, прийняття та реалізація яких є необхідними у воєнний і післявоєнний періоди, та підготовлено проект Плану відновлення. Ознайомитись з ним можна за посиланням:

https://mon.gov.ua/storage/app/media/gromadske-obgovorennya/2022/08/19/HO.proyekt.Planu.vidnovl.Osv.i.nauky-19.08.2022.pdf

 

Представництво ЄС в Україні разом із Міністерством розвитку громад та територій оголосили Конкурс проєктів для 10 українських областей та Києва

Українські органи місцевого самоврядування можуть отримати кошти на зведення та відбудову зруйнованих шкіл, дитсадків, лікарень, адмінбудівель, соцжитла та інших ключових об’єктів соціальної інфраструктури.  

  Пріоритетність отримають проєкти з:

 - відновлення пошкоджених чи зруйнованих війною об’єктів;

 - соціальної значимості;

 - із якісно розробленою проєктною документацією.

Перший етап фінансування – 200 млн євро в рамках кредитної угоди Європейського інвестиційного банку “Програма з відновлення України”. 

Заявки прийматимуться до 02 вересня 2022 року через систему електронної взаємодії органів влади, а також на email: minregion@minregion.gov.ua 

та proekt.eib2022@minregion.gov.ua.

Детальну інформацію про умови конкурсу Ви знайдете на сайті Міністерства розвитку громад та територій.