Тижневі освітянські та наукові новини

Секретаріат Комітету з питань освіти, науки та інновацій
22 липня 2022, 16:02

 

21 липня 2022

Голова Комітету Сергій БАБАК відвідав гімназію № 179 в Голосіївському районі міста Києва

Минулого року була розподілена субвенція «Спроможна школа». Це 1 млрд. грн. державної субвенції на розвиток, реконструкцію, сучасні харчоблоки, новий освітній простір на школи по всій Україні. Гроші субвенції держава надавала виключно на умовах співфінансування органів центральної і місцевої влади. 

У березні поточного року планувалося зробити огляд всіх об’єктів, але повномасштабне вторгнення Російської Федерації внесло корективи в плани. 

Однак, в рамках парламентського контролю, зараз розпочато огляд об’єктів, на які виділяли кошти. 

Днями Голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій БАБАК відвідав гімназію № 179 в Голосіївському районі м. Києва, яка була відібрана для співфінансування за рахунок субвенції. 

Загальна вартість проекту: 90.2 млн. грн, за рахунок субвенції - 21.2 млн. грн, бюджет м. Києва - 69 млн. грн. 

За наслідками перевірки було відзначено наступне:

·       Реконструйована будівля

·       Модернізована система опалення

·       Збільшено потужність школи з 1615 до 1830 місць (+315 учнів)

·       Створено +40 робочих місць

·       Добудовано 4-й поверх

·       Створено +13 сучасних учнівських аудиторій, +9 аудиторій для вивчення іноземних мов

·       Школа отримала новий, сучасний, безпечний (так, укриття на 1000 учнів є!!!) та інклюзивний простір. 

Найголовніший результат – щасливі діти, батьки, педагоги та громада!

 

Перша психологічна допомога: курс підвищення кваліфікації пройшли понад 7 тис. освітян

У межах Національної програми психологічного здоров’я українців, яку започаткувала Перша леді України Олена Зеленська, розроблено курс підвищення кваліфікації для освітян «Перша психологічна допомога учасникам освітнього процесу під час і після завершення воєнних дій». За тиждень курс прослухали понад 7 тисяч освітян.

Курс розробила Асоціація інноваційної та цифрової освіти за сприяння Інституту модернізації змісту освіти та Міністерства освіти і науки України. У його створенні взяли участь провідні експерти галузі психології з США та Ізраїлю.

Курс створено за моделлю змішаного навчання. Він складається з 10 мультимедійних уроків у міжнародному форматі SCORM, додаткових матеріалів і практичних тренінгів, під час яких освітяни дізнаються про психологічні стани, вчаться надавати першу психологічну допомогу за методичними посібниками Save the Children, а також дізнаються рекомендації щодо перенаправлення Міжнародного Постійного Комітету.

 

Українським дітям в європейські країни передано понад 190 тисяч книжок

У рамках благодійної акції «Українським дітям – українську книгу!» на прохання українських посольств в європейські країни було передано понад 190 тисяч примірників книг.

Акція «Українським дітям – українську книгу!» започаткована 15 березня 2022 року Держкомтелерадіо спільно з Офісом Президента України та Міністерством культури та інформаційної політики. Її мета – безкоштовно забезпечити дітей, які, рятуючись від російських агресорів, були змушені переселитися в безпечні регіони України та країни Європи, підручниками, навчальними посібниками, художньою літературою.

У межах акції вже передано майже 320 тисяч примірників книжок волонтерським центрам в українських містах та країнах Європи, де зараз проживають переміщені особи. Доставка літератури здійснюється вантажним транспортом волонтерів та волонтерських організацій.

 

Вступ-2022: у Нікополі скасовано проведення НМТ

Проведення національного мультипредметного тесту в Нікополі скасовується через погіршення безпекової ситуації.

Учасникам буде запропоновано пройти тестування в межах основної сесії НМТ в іншому місті. Деталі щодо проведення тестування розміщено на інформаційних сторінках учасників.

Дякуємо за розуміння, адже ми робимо все можливе, щоб усі учасники склали НМТ у безпечних умовах і вступили до омріяних закладів вищої освіти.

 

20 липня 2022

Вступ-2022: близько 25 тис. учасників складають основну сесію НМТ за кордоном

За даними Українського центру оцінювання якості освіти близько 25 тисяч учасників складають національний мультипредметний тест за кордоном в основну сесію.

Для допуску до тимчасового екзаменаційного центру учасникам необхідно мати запрошення та документ, що посвідчує особу (паспорт громадянина України, закордонний паспорт, цифровий документ у застосунку «Дія» тощо).

Із собою радимо мати ручку, пляшку з питною водою без етикетки та засоби індивідуального захисту (маски та санітайзери). Закликаємо учасників дотримуватися санітарних норм, які діють у країні перебування учасників НМТ.

Дата, час і адреса проведення тесту зазначені в запрошеннях, розміщених на інформаційних сторінках учасників. Проведення національного мультипредметного тесту в Україні та за кордоном розпочнеться за київським часом (ознайомитися із часом початку тестування за місцевим часом інших країн можна за посиланням).

 

Вступ до магістратури-2022: завершилася реєстрація для участі в МКТ і МТНК

Завершилася реєстрація для участі в магістерському комплексному тесті (МКТ) і магістерському тесті навчальної компетентності (МТНК), яку здійснювали приймальні комісії закладів вищої освіти.

За даними Українського центру оцінювання якості освіти, намір складати МКТ підтвердили понад 13 тисяч осіб, з яких 565 планують складати іспит за межами країни. МКТ складається з двох блоків завдань: завдання з права та однієї з іноземних мов (за вибором вступника). 12 686. учасників обрали для проходження англійську мову, 409 – французьку, німецьку або іспанську.

МТНК планують складати майже 34 тисячі осіб. За кордоном долучитися до МТНК планують понад 1 400 українців і українок.

Після реєстрації учасники отримають скановані копії екзаменаційного листа та реєстраційної картки на електронну адресу, зазначену у заяві-анкеті. Оригінал екзаменаційного листа зберігатиметься в приймальній комісії. У разі виявлення помилок вступникові необхідно звернутися до приймальної комісії.

Тестування можна скласти в тих містах України, де безпекова ситуація дозволяє створити екзаменаційні центри, а також у деяких містах за кордоном.

За посиланням можна ознайомитися з переліком населених пунктів, у яких створюватимуться тимчасові екзаменаційні центри для проведення МКТ і МТНК.

Для кожного учасника, який отримав екзаменаційний лист, на сайті Українського центру оцінювання якості освіти створюють інформаційну сторінку «Кабінет вступника», доступ до якої здійснюється за номером екзаменаційного листа та РIN-кодом, зазначеним у ньому.

 

Вступ-2022: відеоінструкція для ознайомлення з інтерфейсом платформи для складання НМТ

Український центр оцінювання якості освіти розробив відеоінструкцію «Онлайн-тестувальник: як користуватися, про що пам’ятати учасникові», що дозволить учасникам впевнено почуватися під час тестування, правильно позначати та змінювати відповіді.

Зазначимо, НМТ складається з 3 блоків: українська мова, математика та історія України. На виконання завдань усіх блоків відведено 120 хвилин. Завдання НМТ відповідають змісту програм ЗНО з навчальних предметів.

 

Вступ-2022: у серпні буде доступна додаткова реєстрація для участі в спеціальній сесії НМТ

20 липня 2022 року Міністр освіти і науки України підписав наказ про внесення змін до Календарного плану організації та проведення у 2022 році національного мультипредметного тесту.

З метою забезпечення права на здобуття вищої освіти осіб, які через військово-політичну ситуацію та наслідки військової агресії рф не змогли зареєструватися для участі у ЗНО (НМТ) в основний і додатковий періоди, отримають можливість зробити це під час спеціального періоду.

Для цього вступникам необхідно:

з 12.08.2022 до 15.08.2022 сформувати реєстраційну картку на сайті УЦОЯО;

з 25.08.2022 до 30.08.2022 вибрати населений пункт для складання НМТ на персональній сторінці;

з 05.09.2022 до 07.09.2022 підтвердити на персональній сторінці намір взяти участь у тестуванні та вибрати населений пункт, що найбільш наближений до місця перебування в період проведення спеціальної сесії.

Нагадаємо, що процедурою реєстрації передбачено:

створення реєстраційної картки;

заповнення тесту заяви про участь у тестуванні;

формування комплекту реєстраційних документів (оформлена реєстраційна картка, засвідчені копії паспортного документа, документа про повну загальну середню освіту, медичний висновок про створення особливих (спеціальних) умов для проходження зовнішнього незалежного оцінювання за формою № 086-3/о (за потреби);

надсилання документів до того регіонального центру оцінювання якості освіти, адресу якого зазначено в контрольно-інформаційному листі, сформованому разом із реєстраційною карткою.

Якщо наразі немає можливості скористатися засобами поштового зв’язку, документи можна надіслати на електронну адресу відповідного регіонального центру, зазначену в реєстраційному повідомленні. У темі листа слід зазначити своє прізвище, а також те, що це реєстраційні документи. Наприклад, Шевченко_реєстраційні документи.

 

Прем’єр-міністр України провів селекторну нараду з головами областей щодо підготовки закладів освіти до навчального року

Навчальний рік має розпочатися з 1 вересня в очному режимі там, де це можливо, а захисні споруди цивільного захисту закладів освіти мають бути приведені в готовність до використання за призначенням. Там, де це неможливо, зокрема у прифронтових областях і прикордонних громадах, застосовуватиметься онлайн-навчання. Про це йшлося під час селекторної наради з очільниками регіонів під головуванням Прем’єр-міністра України.

 

ЄС підтримує Мінцифри та МОН в оновленні курсу інформатики: 50 закладів освіти відібрано для пілотного проекту

Проект «Інформатика NewG», спрямований на оновлення шкільного курсу відповідно до концептуальних засад Нової української школи, відновив роботу після тимчасового призупинення через повномасштабну війну. Проект «Інформатика NewG» створено в межах реформи IT-освіти за ініціативи Міністерства цифрової трансформації та МОН. Проект впроваджується в рамках програми EU4DigitalUA, а саме її другого компоненту «Інституційне зміцнення та розвиток потенціалу» (FIIAPP) і фінансується Європейським Союзом.

Координаційна рада проекту, до складу якої входять представники Міністерства цифрової трансформації України, Міністерства освіти і науки України та експерти програми EU4DigitalUA, розглянула 405 заяв від закладів освіти на участь у пілоті з оновлення предмета Інформатики.

Серед усіх заяв відібрано 50 закладів загальної середньої освіти, які візьмуть участь у пілотному проекті.

Повний перелік відібраних для пілоту закладів: https://bit.ly/3O3oc0F.

У межах проекту передбачається:

створення нового контенту з 1 до 11 класу;

створення пілотних освітніх ресурсів для вивчення інформатики з їх подальшим розміщенням у вільному доступі на сайті Всеукраїнської школи онлайн;

залучення найкращих українських та європейських ІТ-експертів.


В Україні запускають кампанію із сексуальної освіти підлітків

Агенція ООН із сексуального і репродуктивного здоров?я (UNFPA) розпочала в Україні просвітницьку відеокампанію для підлітків і молоді.

У рамках кампанії створено анімаційний серіал «Пубертат», головний герой якого переживає кризу підліткового віку й долає її виклики.

За словами організаторів, у серіалі порушено важливі для молоді теми, серед яких – підліткові комплекси, тіло, гігієна, стосунки, медійна грамотність, безпека та гендерна рівність.

Ця кампанія сьогодні має велике значення особливо тому, що багато молодих людей через гуманітарну кризу змушені покинути свої домівки та піддаються значному ризику втрати своєї тілесної автономії.

«Пубертат» слугуватиме путівником, який супроводжуватиме підлітків у різних змінах, як фізичних, так і емоційних.

 

19 липня 2022

Триває приймання заяв до закладів ФПО від випускників 11-х класів

14 липня завершився термін подання заяв випускниками 9-х класів для навчання за кошти державного бюджету у закладах фахової передвищої освіти та розпочалося приймання заяв до закладів ФПО від випускників 11-х класів.

Станом на 19 липня 2022 року на основі базової середньої освіти створено та активовано понад 74,7 тисяч електронних кабінетів, а також подано майже 139 тисяч електронних заяв. На основі повної загальної середньої освіти створено та активовано понад 82 тисяч кабінетів, на базі фахового молодшого бакалавра, молодшого спеціаліста та молодшого бакалавра майже 17 тисяч.

Нині до закладів ФПО від випускників 11-х класів надійшло 4069 електронних заяв. Такі вступники зможуть подати заяви на бюджет і контракт:

до 5 серпня (18:00) – для вступу за індивідуальною усною співбесідою, творчим конкурсом;

до 31 серпня (18:00) – для вступу за результатами НМТ (ЗНО).

Вступники до закладів ФПО на основі 11-ти класів можуть скористатися сільським коефіцієнтом. Він доступний для зареєстрованих у селі осіб, які цьогоріч здобули повну загальну середню освіту в школі на території села.

29 липня розпочнеться приймання заяв до ЗВО від вступників на основі повної загальної середньої освіти або диплома фахового молодшого бакалавра, молодшого спеціаліста, молодшого бакалавра.

 

Набрав чинності закон про тривалість відпустки освітян

19 липня 2022 року набрав чинності Закон України від 01 липня 2022 № 2352-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин».

Законом скасовано імперативну норму щодо обмеження щорічної основної оплачуваної відпустки 24 календарними днями для педагогічних працівників.

У такий спосіб повернуто відпустку тривалістю 56 календарних днів, відповідно до умов надання та тривалості щорічних основних відпусток встановлених Законом України «Про відпустки».

Змінами у законодавстві щодо надання відпусток у період дії воєнного стану передбачається право, а не обов’язок роботодавця обмежити тривалість щорічної основної відпустки працівника.

Як і раніше, зберігається можливість оформлення протягом періоду воєнного стану щорічних додаткових, соціальних, навчальних та інших відпусток тривалістю та на умовах, визначених законодавством про відпустки.

У разі звільнення працівника зберігається обов’язок роботодавця компенсувати всі належні йому дні щорічних відпусток.

 

18 липня 2022

18 липня 2022 року у режимі відеоконференції відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

Під час засідання були розглянуті питання:

1. Про стан забезпечення нормативно-правової бази функціонування корпоративних закладів загальної середньої освіти, за результатами розгляду якого були прийняті рішення звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією про прискорення роботи з напрацювання нормативно-правової бази щодо забезпечення функціонування державно-приватного партнерства в Україні для гарантії захисту приватних партнерів та створення корпоративних закладів освіти; створити при Комітеті Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Робочу групу з напрацювання ініціатив із нормативно-правового забезпечення функціонування корпоративних закладів освіти; повторно у листопаді місяці поточного року розглянути на засіданнях підкомітетів питання щодо проведеної роботи органами державної виконавчої влади із забезпечення нормативно-правової бази функціонування корпоративних закладів освіти.

2. Про стан приведення у відповідність законодавства України в сфері освіти і науки до законодавства Європейського Союзу, за результатами розгляду якого було прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України прискорити розгляд законопроєктів на виконання євроінтеграційних зобов’язань України:

- “Про внесення змін до Закону України “Про наукову і науково-технічну експертизу” (реєстр. № 5878 від 01.09.2021);

- “Про освіту дорослих” (реєстр. № 7039 від 10.02.2022);

- “Про навчання та освіту дорослих” (реєстр. № 7039-1 від 28.02.2022);

- “Про ратифікацію Фінансової угоди “Програма підтримки професійно- технічної освіти в Україні” між Україною та Європейським інвестиційним банком” (реєстр. № 0160 від 08.07.2022).

Також Комітет рекомендував Кабінету Міністрів України розробити та подати на розгляд Верховної Ради України нові редакції таких проектів законів:

- “Про Національну систему кваліфікацій”;

- “Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання діяльності у сфері трансферу технологій”.

Комітет рекомендував народним депутатам України - членам Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій підготувати та подати на розгляд Верховної Ради України проекти законів України:

- “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення якості вищої освіти” з врахуванням Стандартів і рекомендацій щодо забезпечення якості в Європейському просторі вищої освіти (ESG-2015);

- “Про академічну доброчесність”.

Комітет рекомендував Робочій групі, створеній при Комітеті Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій завершити підготовку проекту Закону України “Про професійну освіту” для подальшого подання на розгляд Верховної Ради України.

З метою приведення законодавства України до законодавства, Стандартів та Рекомендацій Європейського Союзу Комітет доручив Міністерству освіти і науки України створити Робочу групу з залученням представників Урядового Офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції, Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу, Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, народних депутатів України.

3. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Автоматизованого інформаційного комплексу освітнього менеджменту (реєстр. № 7396 від 22.05.2022 (доопрацьований), н.д.С.Бабак, Р.Грищук, О.Лис, С.Колебошин, О.Коваль, Ю.Гришина та інші) (друге читання), за результатами розгляду якого було прийнято рішення прийняти цей законопроект у другому читанні та в цілому.

 

Освітян можуть звільнити від призову на військову службу

Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроект №7352, що передбачає надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації науковим, науково-педагогічним та педагогічним працівникам.

Про це повідомив Голова парламентського Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

Законопроект розширює коло педагогічних і науково-педагогічних працівників, які матимуть право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

Проектом передбачається, що призову на військову службу під час мобілізації не підлягатимуть всі наукові, науково-педагогічні та педагогічні працівники, за умови що вони працюють у наукових установах та організаціях, закладах вищої, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти.

Умовою отримання відстрочки є робота за основним місцем роботи не менш ніж на 0.75 ставки.

 

Вступ-2022: 18 липня завершився перший етап підтвердження участі в додатковій сесії НМТ

За даними Українського центру оцінювання якості освіти, намір складати тестування у цій сесії підтвердили понад 25 тисяч осіб.

У тимчасових екзаменаційних центрах України планують складати НМТ більше 22 тисячі осіб, за кордоном – майже 3 тисячі.

Дізнатися логіни та паролі для доступу до інформаційної сторінки учасники можуть завдяки створеному сервісу «Отримання доступу до Інформаційної сторінки учасника ЗНО-2022/НМТ-2022».

Під час другого етапу підтвердження участі в додатковій сесії (1-10 серпня 2022 року) учасники матимуть змогу остаточно визначатися з вибором міста/країни та за потреби змінити населений пункт складання НМТ.

Після проходження двох етапів підтвердження участі, 12 серпня 2022 року для учасників з’явиться можливість завантажити запрошення зі вкладки «Місце проведення», в якому буде зазначено дату, час і місце проведення тестування.

 

Запрацював чатбот для допомоги вступникам

Від 18 липня 2022 року на сайті Міністерства освіти і науки України майбутні вступники можуть отримати відповіді на запитання щодо вступу до закладів фахової передвищої та вищої освіти. У співпраці з Урядовим контактним центром запрацював чатбот, що стане онлайн-помічником у питаннях вступної кампанії 2022 року.

Натиснувши на кнопку «Поставити запитання», що розміщена в правому нижньому куту сайту, вступники можуть розпочати спілкування з консультантами.

Консультації надаються фахівцями оперативно, отримати консультацію через сервіс можна з понеділка по четвер (09:00-17:00), а також у п’ятницю (09:00-16:00).


Якісна підготовка онлайн до мультипредметного тесту 2022 року

Сайт ЗНО-ОНЛАЙН пропонує майбутнім вступникам, які планують складати національний мультипредметний тест, скористатися новим сервісом з підготовки до мультитесту.

За допомогою сервісу майбутні абітурієнти матимуть можливість ефективно підготуватися до тестування та показати найкращий результат під час вступної кампанії.

На сервісі представлені сім тренувальних варіантів, які складені відповідно до вимог цьогорічного мультипредметного тесту.

 

Перший урок у школах присвятять темі безпеки

На початку нового навчального року в усіх закладах освіти буде проведено Єдиний урок з безпеки. Під час уроку школярам розкажуть про основні правила поведінки в умовах небезпеки.

 

17 липня 2022

Відбулися Європейські університетські ігри-2022

17 липня 2022 року у польському місті Лодзь відбулася офіційна церемонія відкриття Європейських університетських ігор.

Змагання об’єднали близько 5 тисяч учасників зі 40 країн світу, які представляли 400 університетів. Церемонія розпочалася парадом країн-учасниць, під час якого збірні крокували з прапорами та символікою університетів.

Протягом першого дня відбулися змагання, у яких українські спортсмени вибороли 1 золоту, 2 срібні та 3 бронзові медалі.

 

15 липня 2022

Затверджено Порядок призначення та виплати соціальних стипендій Верховної Ради України

15 липня 2022 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову «Деякі питання призначення і виплати соціальних стипендій студентам (курсантам) закладів фахової передвищої та вищої освіти» № 796, що затверджує Порядок призначення і виплати соціальних стипендій Верховної Ради України здобувачам фахової передвищої та вищої освіти.

Відповідно до ухваленого рішення встановлено такий розмір соціальних стипендій Верховної Ради України.

Для дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування дітей, які навчаються в закладах фахової передвищої та вищої освіти:

віком до 18 років ? 150 % розміру прожиткового мінімуму для дітей віком від 6 до 18 років, установленого законом на 1 січня відповідного календарного року;

віком 18-23 років – 150 % розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом на 1 січня відповідного календарного року.

Студентам закладів фахової передвищої та вищої освіти з сімей, які отримують допомогу відповідно до ЗУ «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»:

які навчаються у закладах фахової передвищої освіти – 1 335 грн;

які навчаються у закладах вищої освіти ? 1 770 грн.

Соціальні стипендії Верховної Ради України можуть отримати студенти, які за результатами навчального семестру не мають академічної заборгованості, незадовільних результатів навчання та включені до рейтингу успішності.

Зазначені стипендії призначаються та виплачуються додатково до інших стипендій або грантів, призначених фізичними або юридичними особами (зокрема й академічної або соціальної стипендії, призначеної закладом освіти), державної допомоги, наданої відповідно до законодавства.

 

Уряд розподілив виділення коштів із резервного фонду держбюджету для компенсації витрат ЗВО на підготовку фахівців

15 липня 2022 року Уряд ухвалив розпорядження про виділення коштів із резервного фонду держбюджету для компенсації витрат ЗВО на підготовку фахівців, які мали заборгованість за другий семестр навчання.