Тижневі освітянські та наукові новини

08 липня 2022, 15:35

08 липня 2022

08 липня 2022 року у режимі відеоконференції відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

Під час засідання було розглянуто питання «Про внесення змін до проекту Постанови Верховної Ради України «Про призупинення процедур присудження премій Верховної Ради України у сфері освіти у 2022 році» (реєстр. № 7477 від 21.06.2022)».

Заслухавши інформацію Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови Верховної Ради України «Про призупинення процедур присудження премій Верховної Ради України у сфері освіти у 2022 році» (реєстр. № 7477 від 21.06.2022) за наслідками його розгляду прийняти в цілому з урахуванням пропозицій Комітету, внесених відповідно до пункту 4 частини першої статті 15 Закону України «Про комітети Верховної Ради України».

 

Вступ-2022

Розпочався перший етап підтвердження участі в додатковій сесії НМТ

08 липня 2022 року розпочався перший етап підтвердження участі в додатковій сесії НМТ, що триватиме до 18 липня 2022 року.

Цей етап повинні пройти учасники, які:

зареєструвалися в основний період, однак не підтвердили намір взяти участь у основній сесії (21 травня – 7 червня або 21 червня – 7 липня);

зареєструвалися в додатковий період реєстрації для участі в додатковій сесії НМТ.

Для участі в додатковій сесії необхідно заповнити спеціальну форму, розміщену на інформаційній сторінці (вкладка «Підтвердження участі в НМТ»).

Другий етап підтвердження участі в додатковій сесії триватиме 1–10 серпня. З урахуванням населеного пункту, вибраного під час другого етапу підтвердження участі у НМТ, буде здійснено розподіл учасників за тимчасовими екзаменаційними центрами.

З 12 серпня 2022 року, після проходження двох етапів підтвердження участі в НМТ, учасники зможуть завантажити зі вкладки «Місце проведення» запрошення-перепустку, у якій буде зазначено дату, час і місце проведення.

Додаткова сесія НМТ проходитиме у 21 області України та місті Київ. Наразі неможливо провести НМТ у АР Крим, місті Севастополь, а також Донецькій, Луганській і Херсонській областях.

За кордоном додаткова сесія НМТ відбудеться в Люксембурзі, Греції, Грузії, Естонії, Канаді, Бельгії, Данії, Латвії, Литві, Португалії, Австрії, Болгарії, Молдові, Польщі, Словенії, Хорватії, Словаччині, Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії, Сполучених Штатах Америки, Туреччині, Угорщині, Німеччині, Фінляндії, Франції, Чехії та Швейцарії.

 

07 липня 2022

Вступ-2022

7 липня завершився другий етап підтвердження участі в основній сесії НМТ

Другий етап підтвердження участі в основній сесії НМТ пройшли понад 206 тис. учасників.

Бажання складати НМТ у тимчасових екзаменаційних центрах, створених в Україні, підтвердили понад 181 тис. осіб, а за кордоном – майже 25 тис.

Можливість завантажити запрошення-перепустку з’явиться після проходження двох етапів підтвердження участі в НМТ (після 12 липня). У ньому буде зазначено дату, час і місце проходження основної сесії.

 

Українські освітяни за кордоном можуть приєднатися до проведення НМТ, МКТ і МТНК

Міністерство освіти і науки України і Український центр оцінювання якості освіти звернулися до українських освітян, які наразі перебувають у Великобританії (місто Лондон), Греції (Афіни), Бельгії (Брюссель), Болгарії (Варна), Естонії (Тарту), Італії (Мілан, Барі), Німеччині (Берлін, Лейпциг), Канаді (Торонто), Польщі (Варшава, Вроцлав, Гданськ, Краків, Люблін), Португалії (Лісабоні), Словенії (Марібор), Туреччині (Анкара), Фінляндії (Гельсінкі), Угорщині (Будапешт, Дебрецен, Дьєр) і Хорватії (Загреб) з проханням підтримати українську молодь, а також сприяти проведенню національного мультипредметного тесту та магістерських вступних випробувань (МКТ і МТНК).

Участь гарантує громадянам України з педагогічною освітою навчання та оплату роботи.

Усім зацікавленим потрібно заповнити форму за посиланням.

 

У Торонто буде відкрито тимчасовий екзаменаційний центр для додаткової сесії НМТ

Український центр оцінювання якості освіти повідомляє про відкриття ще одного тимчасового екзаменаційного центру для проведення НМТ у місті Торонто, Канада.

Алгоритм дій для вступників, які з 20 травня до 7 червня підтвердили участь у НМТ і мають намір скласти тест у Канаді:

з 21 червня до 7 липня – пропустити другий етап вибору місця складання тестування під час основної сесії;

8-18 липня – підтвердити участь у додатковій сесії тестування та обрати місто Едмонтон;

1-10 серпня – підтвердити намір щодо складання НМТ у місті Едмонтон;

до 12 серпня – отримати запрошення-перепустку з інформацією про розташування центру, дату та початок тестування;

16-20 серпня – взяти участь у додатковій сесії.

Перелік країн, у яких вступники можуть скласти НМТ, розміщено за посиланням.

 

Заклади профосвіти розпочнуть навчання 1 вересня

Міністерство освіти і науки України пропонує закладам професійної освіти розпочати перший семестр навчального року 01 вересня 2022 року. Відповідний лист було надіслано керівникам обласних департаментів освіти і науки, а також керівникам закладів професійної освіти.

Планується, що перший семестр триватиме до 01 грудня 2022 року. Після проведення зимових канікул навчання буде відновлено 15 лютого 2023 року та триватиме до 30 червня 2023 року.

Вступну кампанію до профтехів рекомендовано продовжити до 01 листопада 2022 року.

Для учнів 2-3 курсів закладів професійної освіти дати початку навчання можуть змінюватися.

Рішення про проведення освітнього процесу у дистанціи?ніи? або змішаніи? формі ухвалюватимуть обласні адміністрації.

 

06 липня 2022

Особливості організації 2022/23 навчального року

Міністерство освіти і науки України підготувало інформацію щодо особливостей організації нового 2022/23 навчального року та рекомендації першочергових кроків із підготовки до нього.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24 червня 2022 року №711 «Про початок навчального року під час дії правового режиму воєнного стану в Україні», навчання в ЗЗСО традиційно розпочнеться в День знань (1 вересня). Освітній процес у школах триватиме до 30 червня 2023 року. Заклади фахової передвищої та вищої освіти самостійно визначають дати початку та завершення навчального року.

Крок 1: призначити комісії з обстеження закладів освіти на предмет готовності до організації навчання та забезпечення безпеки учасників освітнього процесу.

Крок 2: визначити форму організації освітнього процесу.

Крок 3: забезпечити безпеку всіх учасників освітнього процесу впродовж навчального року.

 

За безпеку закладів освіти відповідатимуть їх керівники

Персональна відповідальність за організацію безпечних умов для здобувачів освіти та всіх працівників буде покладена на керівників закладів освіти.

Відповідна норма передбачена рекомендаціями Міністерства освіти і науки України щодо особливостей організації нового 2022/23 навчального року.

Зокрема, на керівників закладів освіти покладено забезпечення безумовного переривання освітнього процесу у разі включення сигналу «Повітряна тривога» або інших сигналів оповіщення.

При включенні сигналу тривоги всі учасники освітнього процесу повинні будуть організовано прослідувати до захисних споруд та перебувати в них до завершення тривоги.

У відомстві зазначають, що навчання може завершуватися в укритті, а після відбою тривоги учасники можуть повернутися до приміщення закладу освіти та продовжити процес навчання з урахуванням необхідного корегування.

Керівники закладів освіти мають бути поінформовані про персональну відповідальність за організацію безпечних умов для здобувачів освіти та всіх працівників закладу.

 

Школи обиратимуть, хто проводитиме їх аудит

Школи отримали право обирати, хто даватиме оцінку якості їхньої діяльності – держава або акредитоване громадське фахове об’єднання.

Відповідна норма передбачена Порядком акредитації та ведення реєстру громадських фахових об’єднань.

За словами Голови Державної служби якості освіти, прийнятий документ відкриває нові можливості для фахових об’єднань: бути безпосередніми учасниками у розбудові якісної освіти, здійснюючи незалежне оцінювання шкіл.

Процедура акредитації громадських фахових об’єднань має на меті визнання спроможності юридичної особи здійснювати незалежне оцінювання якості освіти та освітньої діяльності закладу.

Держслужба проводитиме акредитацію громадських фахових об’єднань та вестиме їх реєстр, який оприлюднюватиметься на офіційному сайті.

Механізм здійснення акредитації набере чинності з 01 січня 2023 року.

 

05 липня 2022

Українка Марина В’язовська – друга жінка, яка отримала найпрестижнішу математичну нагороду

Марина В'язовська стала другою жінкою в історії, яка отримала цю престижну нагороду.

Українська математикиня Марина Вязовська стала однією з чотирьох лауреатів престижної медалі Філдса. Про це повідомляють на офіційній сторінці нагороди.

Іншими лауреатами премії стали француз Х'юго Дюмініль-Копен, Джун Ху зі США та британець Джеймс Мейнард. Нагороди були вручені під час церемонії на Міжнародному конгресі математиків.

Цьогорічний Міжнародний конгрес математиків мав пройти у Санкт-Петербурзі, однак через повномасштабне вторгнення Росії в Україну його перенесли до Гельсінкі.

Марина В’язовська отримала нагороду за її роботу над задачею пакування сфер у 8 та 24 вимірах. Раніше таку задачу розв'язували максимум для трьох вимірів.

Медаль Філдса заснували в 1936 році і відтоді вручають кожні чотири роки одному або кільком математикам віком до 40 років. Цю нагороду вважають найвищою у цій дисципліні та називають Нобелівською премією з математики (галузь, у якій Нобелівський фонд не спонсорує офіційну нагороду).

 

До 1-го класу зараховано понад 300 тисяч дітей

В умовах воєнного стану зарахування дітей до 1-го класу триватиме до 31 серпня 2022 року. Документи можуть подати батьки, опікуни чи законні представники дитини особисто, через електронну пошту, факсом чи в інший зручний спосіб.

За інформацією департаментів (управлінь) освіти, до 1-го класу вже зараховано понад 300 тис. дітей. Найбільшу кількість заяв отримано у Львівській, Дніпропетровській, Одеській, Київській, Івано-Франківській і Рівненській областях, а також майже 24 тис. заяв у місті Київ.

Якщо кількість потенційних першокласників перевищує спроможність закладу, орган, у сфері управління якого перебуває заклад освіти, має запропонувати перелік доступних і наближених до місця проживання родини ЗЗСО, а також сприяти зарахуванню дітей до обраних закладів.

Забезпечення державних гарантій, створення безпечного освітнього середовища та організацію освітнього процесу в умовах воєнного стану здійснюють:

- органи виконавчої влади, органи військового командування, військові, військово-цивільні адміністрації та органи місцевого самоврядування, їхні представники, посадові особи (керівники, голови, начальники), органи управління (структурні підрозділи) у сфері освіти;

- заклади освіти, установи освіти, наукові установи та їхні засновники;

- громадські об’єднання, благодійні організації та фізичні особи, які здійснюють благодійну (волонтерську) діяльність.

 

Свідоцтва про базову та повну загальну середню освіту отримали понад 90% випускників

Міністерство освіти і науки України повідомило про перебіг процесу отримання документів про освіту випускниками шкіл станом на 05 липня 2022 року.

Свідоцтва про базову та повну загальну середню освіту отримали понад 90% випускників дев’ятих і одинадцятих класів.

У 12 областях України процес видачі документів завершено на 100%, а саме:

·      Волинській,

·      Дніпропетровській,

·      Закарпатській,

·      Київській,

·      Луганській,

·      Миколаївській,

·      Одеській,

·      Рівненській,

·      Сумській,

·      Тернопільській,

·      Черкаській,

·      Чернівецькій.

Випускники шкіл, які перебувають за кордоном, можуть отримати свідоцтва в закордонних дипломатичних установах України в країні перебування.

Свідоцтва тих випускників, які не змогли виїхати з тимчасово окупованих територій, або хто не мав змоги отримати їх з інших причин, зберігатимуть після завершення воєнного стану протягом року.

 

Науковців запрошують до участі в конкурсах наукових робіт

Науковців та студентів запрошують узяти участь у конкурсах наукових робіт, розробок і винаходів, який проводить Національна академія наук України.

Учасники можуть долучитись до участі в трьох конкурсах:

на здобуття премій для молодих учених і студентів закладів вищої освіти за найкращі наукові роботи в галузі природничих, технічних і соціогуманітарних наук;

на здобуття премій імені видатних учених України;

на здобуття Золотої медалі імені В. І. Вернадського Національної академії наук України.

За роботи в галузі природничих, технічних і соціогуманітарних наук щороку присуджують чотирнадцять премій для молодих учених і чотирнадцять премій для студентів закладів вищої освіти.

У конкурсі можуть брати участь наукові співробітники, викладачі, стажери-дослідники, аспіранти науково-дослідних установ, закладів вищої освіти віком до 35 років включно, студенти, а також аспіранти та студенти зарубіжних країн, які навчаються в наукових установах та закладах вищої освіти України.

Премії присуджують окремим авторам або колективу авторів за найкращі наукові роботи, а також за серії наукових робіт з єдиної тематики, за відкриття та винаходи.

Граничний термін подання роботи на конкурс – 15 грудня 2022 року.

Для відзначення вчених, які опублікували найкращі наукові праці, здійснили винаходи і відкриття, що мають важливе значення для розвитку науки і економіки України, Національна академія наук України присуджує премії імені видатних учених України.

У конкурсі на здобуття премій імені видатних учених можуть брати участь дійсні члени і члени-кореспонденти НАН України незалежно від місця їхньої постійної роботи, окремі особи, які працюють у наукових установах, закладах вищої освіти, на підприємствах і в організаціях, розташованих на території України, колективи авторів, які виконали запропоновану на здобуття премії роботу.

Граничний термін подання роботи на конкурс – 1 листопада 2022 року.

Щодо конкурсу на здобуття Золотої медалі імені В. І. Вернадського, то у ньому можуть брати участь дійсні члени і члени-кореспонденти НАН України незалежно від місця їхньої постійної роботи, зарубіжні вчені та окремі особи, які працюють у наукових установах, закладах вищої освіти, на підприємствах і в організаціях, розташованих в Україні.

Граничний термін подання документів на конкурс – 12 листопада 2022 року.

 

04 липня 2022

План відновлення України: освіта та наука, як фундамент розвитку людського потенціалу

04 липня 2022 року під час Міжнародної конференції в Лугано (Швейцарія) Прем'єр-міністр України презентував План відновлення України.

План містить окремий розділ щодо відновлення сфери освіти і науки. Над запропонованими проектами та заходами понад 6 тижнів спільно працювали представники Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, Міністерства освіти і науки України, Офісу Президента, понад 170 українських, а також близько 80 іноземних експертів і партнерів.

У відбудовчий період планується продовження розпочатих реформ, спрямованих на розвиток і посилення людського потенціалу країни (продовження реформи НУШ, розбудова мережі сучасних закладів освіти, реалізація стратегії розвитку вищої освіти, підготовка кваліфікованих фахівців тощо).

Крім того, особливу увагу буде приділено створенню необхідних умов для інноваторів і науковців, що сприятиме розвитку інноваційної економіки країни.

Завдяки підтримці ЄС на політичному, експертному та інституційному рівні, наша держава має можливість отримати допомогу як для забезпечення стійкості українських освіти та науки під час війни, так і відбудови в повоєнний період.

План відновлення враховує досвід європейських країн, а також пропонує використання принципів, підходів, інструментарію та практик Європейського Союзу.

Наступний етап – кропітка робота з узгодження ідей і коригування завдань Плану. Кожен охочий може долучатися до доопрацювання за посиланням.

 

Вступ-2022: за три доби вступниками 11-х класів створено і активовано майже 18 тис. електронних кабінетів

Наразі триває реєстрація електронних кабінетів для трьох категорій вступників: на основі 9-ти та 11-ти класів, а також диплома фахового молодшого бакалавра, молодшого спеціаліста, молодшого бакалавра.

Випускники 9-х класів можуть подавати заяви до закладів фахової передвищої освіти. 14 липня розпочнеться приймання заяв до закладів ФПО від випускників 11-х класів, а 29 липня – до ЗВО від вступників на основі повної загальної середньої освіти або диплома фахового молодшого бакалавра, молодшого спеціаліста, молодшого бакалавра.

Станом на 04 липня 2022 року, на основі базової середньої освіти створено та активовано майже 39 тис. електронних кабінетів та подано майже 35 тис. електронних заяв. На основі повної загальної середньої освіти створено та активовано майже 18 тис. кабінетів, а також на базі фахового молодшого бакалавра, молодшого спеціаліста та молодшого бакалавра – майже 2 тис. кабінетів.

Перед початком реєстрації електронних кабінетів майбутнім студентам потрібно уважно ознайомитися з інструкціями, що розміщені на сайті #Вступ-2022 у розділах «Інформаційні матеріали» та «Відеороз'яснення».

 

Запрацювала гаряча лінія «Вступна кампанія 2022 року»

Щоб забезпечити прозору вступну кампанію, консультування з питань вступу до закладів освіти та оперативне реагування на можливі факти порушення, експерти Міністерства освіти і науки України надають роз'яснення щодня, крім вихідних.

За п'ять робочих днів роботи консультаційної телефонної лінії Міністерства освіти і науки України «Вступна кампанія 2022 року» надійшло 430 дзвінків.

Найзатребуваніші запитання:

порядок реєстрації електронних кабінетів абітурієнтів ЗВО та ЗФПО;

порядок видавання дублікатів документів про освіту ЗВО, ЗФПО та свідоцтв про базову та загальну середню освіту;

порядок вступу з тимчасово окупованих територій;

порядок вступу до закладів ФПВО;

порядок вступу до ЗВО.

Консультаційна телефонна лінія Міністерства освіти і науки України «Вступна кампанія 2022 року» 0 (800) 50-45-70. Звернення громадян також приймаються за адресою електронної пошти (vstup2022@mon.gov.ua).

Крім того, можна звертатися за телефоном урядової гарячої лінії – 1545 (для осіб із ТОТ – 0 800 50 44 25).

З питань щодо документів про повну загальну освіту:

·                 +38 (044) 481-47-62;

·                 +38 (044) 481-47-66.

Технічні консультації з питань реєстрації електронних кабінетів і подання електронних заяв здійснюють експерти ЄДЕБО, ДП «Інфоресурс»:

·                 +38 (044) 290-18-13;

·                 +38 (067) 551-24-74;

·                 +38 (093) 342-38-63;

·                 +38 (095) 281-13-54;

·                 vstup@inforesurs.gov.ua.

У розв’язанні питань щодо вступних випробувань до закладів вищої освіти (ЗНО, ЄВІ/ЄФВВ, НМТ, МКТ/МТКН) допоможуть експерти Українського центру оцінювання якості освіти: 

·                 +38 (044) 486-09-62;

·                 +38 095 903 95 10;

·                 zno_info@testportal.gov.ua.

Вступникам до закладів професійної освіти нададуть консультацію за номерами:

·                 +38 (044) 287-82-46;

·                 +38 (044) 287-82-13.

З питань виявлення порушень вимог чинного законодавства та запобігання порушень прав на вступ до закладів освіти допоможуть експерти Державної служби якості освіти:

·                 +38 (044) 236-33-58;

·                 +38 (044) 236-34-31;

·                 vstup@sqe.gov.ua.

У державному підприємстві «Інфоресурс» порадили вступникам перед реєстрацією кабінетів ознайомитись з відповідними інструкціями в текстовому та відео форматах на сайті.

 

Формат навчання дитини обиратимуть батьки

У новому навчальному році батьки зможуть обирати формат навчання своєї дитини.

Про це сказав Міністр освіти і науки України. За його словами, вибір у цивілізованій країні є найголовнішою умовою, адже для кожного з батьків безпека дитини – це основна вимога.

Якщо батьки побоюються очного навчання, вони можуть обрати будь-яку форму навчання своєї дитини, зокрема, це може бути дистанційна, індивідуальна форми навчання або екстернат.

 

01 липня 2022

Вступ-2022

Розпочалася реєстрація електронних кабінетів для випускників 11-х класів

01 липня 2022 року стартувала реєстрація особистих електронних кабінетів для випускників 11-х класів, а також вступників до ЗВО на основі диплома фахового молодшого бакалавра, молодшого спеціаліста та молодшого бакалавра. Для обох категорій можливість подання електронних заяв буде відкрита 29 липня.

Докладні інструкції розміщено на сайті реєстрації електронних кабінетів:

текстова інструкція на основі ПЗСОна основі ФМБ, МС, МБ.

відеоінструкція на основі ПЗСОна основі ФМБ, МС, МБ.

Реєстрацію електронних кабінетів буде відкрито впродовж усього часу подання заяв, тож не поспішайте створювати кабінет у перші дні.

Рекомендація для вступників, які мають право на пільгу: до початку подання заяв необхідно звернутися до найближчого закладу освіти з підтверджуючими документами.

Процес складання НМТ за кордоном матиме такий же формат, як в Україні.

 

Заклади професійної освіти розпочали приймання документів від вступників

01 липня 2022 року заклади професійної освіти розпочали приймання документів для вступу. Подати документи до профтеху можна до 01 жовтня 2022 року.

Для навчання на бюджеті області виділили понад 87 тис. місць. Як і в попередні роки, вступники можуть розраховувати на безоплатне навчання та стипендію (нині вона становить 1250 грн).

Станом на кінець червня регіональне замовлення на кваліфікованих робітників затверджено у 23 регіонах обсягом 87 111 місць. Поки не має рішень щодо закладів у Луганській та Херсонській областях.

Для вступу до закладів профосвіти не потрібно складати ЗНО (НМТ). Зарахування здійснюється за результатами конкурсного відбору, співбесіди, середнього балу шкільного свідоцтва або вступних випробувань.