Інформація про прийняття Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про професійну (професійно-технічну) освіту» щодо окремих аспектів підготовки кваліфікованих робітників в умовах воєнного стану та відновлення економіки»

19 червня 2022, 15:45

19 червня 2022 року Парламент прийняв проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про професійну (професійно-технічну) освіту» щодо окремих аспектів підготовки кваліфікованих робітників в умовах воєнного стану та відновлення економіки (реєстр. № 7293 від 18.04.2022р.), внесений народним депутатом України Коваль О.В. та іншими народними депутатами України у другому читанні та в цілому як Закон.

Закон передбачає вирішення окремих запитів суспільства до професійної (професійно-технічної) освіти на сучасному етапі, а також розв’язання накопичених проблем.

Є реальні запити від молодих людей та роботодавців щодо пришвидшення отримання професійної (професійної-технічної) освіти, а тому Закон передбачає можливість здобуття професійної освіти без одночасного здобуття повної загальної середньої освіти, яку можна буде здобути за кошти бюджету в будь-який інший час впродовж життя та здобуття часткових професійних кваліфікацій за короткостроковими програмами під конкретні потреби у відбудові країни.

Також за певних визначених Законом умов дозволено здобуття за бюджетні кошти професійної освіти впродовж життя за іншими професіями, а також перепідготовку та підвищення кваліфікації відповідно до сучасних потреб держави.

На сьогодні є гострою проблема відмови у вступі за регіональним замовленням абітурієнтам, які не є мешканцями місцевих громад. Закон встановлює положення щодо заборони відмови у зарахуванні абітурієнтів на навчання до закладів професійної освіти незалежно від місця їх реєстрації.

Закон наділяє місцеві державні адміністрації повноваженнями щодо утримання державних закладів професійної освіти до їх повної передачі в комунальну власність та встановлює механізм убезпечення від необґрунтованої реорганізації чи ліквідації закладів професійної освіти протягом 10 років з дня набрання Законом чинності.