Тижневі освітянські та наукові новини

10 червня 2022, 18:15

10 червня 2022

Майже 230 тис. потенційних учасників НМТ підтвердили намір скласти тестування

За даними Українського центру оцінювання якості освіти майже 230 тис. потенційних учасників НМТ підтвердили намір скласти тестування, серед них в Україні – понад 201 тис. осіб, за кордоном – приблизно 28 тис. осіб. Ті, хто до 7 червня не зміг підтвердити участі в НМТ, зможуть узяти участь у додатковій сесії тестування.

Рейтинг найпопулярніших міст для складання НМТ в Україні:

·      Київ – 18141;

·      Львів – 8577;

·      Дніпро – 8247;

·      Одеса – 6271;

·      Запоріжжя – 6004;

·      Вінниця – 5929.

За кордоном:

·      Берлін (Німеччина) – 3986;

·      Мюнхен (Німеччина) – 3318;

·      Варшава (Польща) – 2670;

·      Прага (Чехія) – 2360;

·      Краків (Польща) – 1989.

Остаточно визначитися з вибором міста, країни, а також за потреби змінити населений пункт учасники зможуть на другому етапі, що розпочнеться 21 червня та триватиме до 7 липня.

Нагадаємо, 10 червня – розпочався додатковий період реєстрації на участь у НМТ.

 

Випускники закладів загальної середньої освіти, які перебувають за кордоном, можуть отримати документи про базову середню та повну загальну середню освіту в закордонних дипломатичних установах України в країні перебування.

Це врегульовано Порядком міжвідомчої взаємодії з питань вручення здобувачам освіти, які перебувають за межами України, документів про базову середню освіту та повну загальну середню освіту, виданих в умовах воєнного стану в Україні, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки та Міністерства закордонних справ України №538/192 від 9 червня 2022 року.

Вручення випускникам документів про освіту в закордонних дипломатичних установах України здійснюватиметься на підставі заяви, яка має подаватися до закладу загальної середньої освіти, який замовив документ про освіту.

Заяву можуть подати один із батьків, опікун, інший законний представник, родич здобувача освіти або повнолітній здобувач освіти, а в окремих випадках – сам здобувач освіти.

 

09 червня 2022

Майбутні професії українських учнів визначатиме штучний інтелект

Запитання «Яку професію обрати для дитини?» залишається одним із найактуальніших для батьків підлітків під час війни. Команда Міністерства освіти і науки України вирішила продовжити системну реалізацію Всеукраїнського проєкту з профорієнтації та побудови кар’єри «Обери професію своєї мрії», що успішно пройшов пілотування у 2021 році та є одним з 11 пріоритетних проєктів МОН на 2022 рік.

Всеукраїнський проєкт «Обери професію своєї мрії» складається з 5 головних кроків:

1.      Профорієнтаційне тестування на основі штучного інтелекту.

2.      Консультації кар’єрних радників за допомогою технології «перегорнутий кол-центр».

3.      Мультимедійні курси в міжнародному форматі SCORM щодо трендів ринку праці, складання резюме, підготовки до співбесіди, порад батькам і учням, вибору професії мрії тощо.

4.      Онлайн-екскурсії на провідні підприємства України.

5.      Топ-100 найактуальніших професій сьогодення та майбутнього.

Наразі проєктом скористалися більше ніж 30 тис. учнів 7-11 класів з усіх регіонів України. Ця кількість зростатиме, допоки програмою профорієнтації не будуть охоплені всі учні, які закінчують середню школу.

Всеукраїнський проєкт «Обери професію своєї мрії» реалізується Міністерством освіти і науки України за підтримки Інституту модернізації змісту освіти, а також Асоціації цифрової та інноваційної освіти.

 

Співпраця з The LEGO Foundation

У місті Біллун (Королівство Данія) 09 червня 2022 року завершилася дводенна конференція LEGO Idea Conference, що об’єднала 350 практиків, науковців і урядовців із різних куточків світу для дослідження цьогорічної теми «Зробімо ігрове навчання реальністю всюди – трансформуємо системи разом» і продовжила глобальний діалог щодо трансформування освітніх систем.

Порядок денний передбачав розгляд трьох ключових підтем: розвиток дошкільної та початкової освіти, фінансування трансформацій освітніх систем, підтримка дітей у кризових контекстах.

Керівниця освітніх ініціатив в Україні Оксана Рома протягом пленарної сесії висвітлила ключові досягнення та перспективи реалізації Меморандуму про взаєморозуміння між МОН і The LEGO Foundation, а також обґрунтувала важливість продовження підтримки української освіти світовою спільнотою під час війни.

 

08 червня 2022

08 червня 2022 року відбулося засідання Президії Національної академії наук України

Під час засідання було заслухано дві наукові доповіді.

Про підготовку видання багатотомної «Великої української енциклопедії» доповіли голова Головної редакційної колегії видання академік-секретар Відділення фізики і астрономії НАН України академік НАН України Вадим Локтєв та директор Державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво» доктор історичних наук, професор Алла Киридон. Вони розповіли про вагомі результати, яких вдалося досягти за час роботи над створенням Енциклопедії Державною науковою установою «Енциклопедичне видавництво» спільно з фахівцями НАН України. Зокрема, видано друком том 1 «Великої української енциклопедії». Завершено роботу над формуванням другого й третього томів Енциклопедії та видано їхні презентаційні примірники.

До 30-річчя Незалежності України підготовлено ґрунтовне видання: «Україна: 30 років незалежності. Стислий довідник».

Із доповіддю «Перспективи виробництва альтернативного автомобільного палива в Україні» виступив директор Інституту газу НАН України доктор технічних наук Геннадій Жук.

Як відомо, ситуація з паливом в Україні стала катастрофічною і потребує прийняття стратегічних рішень. В установах НАН України розроблено перспективні технологічні рішення для одержання додаткової кількості автомобільного палива виключно з вітчизняної сировини. Як сировину пропонується використовувати вугілля, буре вугілля, біомасу, органічну частину побутових відходів, спирти, олію, біогаз, природний газ та їх комбінації.

Одним із потенційних джерел біометану є звалищний газ. Науковці Інституту газу розробили і впровадили 7 комплексів видобування та утилізації звалищного біогазу.

Науковці Інституту фізичної хімії ім.Л.В.Писаржевського запропонували забезпечити внутрішній попит у паливі шляхом гетерогенно-каталітичного перетворення продуктів газифікації вугілля або біомаси на синтетичне паливо.

 

Загальні збори відділень НАН України прийняли рішення про виключення зі складу іноземних членів НАН України російських і білоруських науковців та винесення цього питання на розгляд чергової сесії Загальних зборів НАН України.

Винесення на розгляд загальних зборів відділень Національної академії наук України питання про виключення зі складу Академії окремих її членів пов’язане з тим, що Російська академія наук і Національна академія наук Білорусі відкрито не засудили повномасштабну воєнну агресію Росії проти України, результатами якої є вщент зруйновані міста, населені пункти, їх інфраструктура і величезні втрати серед мирного населення. Таке ставлення до зазначених подій абсолютно не сумісне з позицією Національної академії наук України, яка рішуче засуджує розпочате Росією 24 лютого 2022 року воєнне вторгнення в Україну.

Рішення прийнято після обговорення на підставі результатів таємного голосування учасників загальних зборів відділень НАН України та закріплено відповідними постановами.

 

До державного бюджету надійшла друга частина траншу в межах проєкту «Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів»

Друга частина траншу в розмірі 11,4 млн доларів США в межах інвестиційного проєкту «Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів» надійшла до загального фонду державного бюджету.

Довідково: у березні 2022 року Міністерство освіти України спільно з Міністерством фінансів України здійснили реструктуризацію частини позики Міжнародного банку реконструкції та розвитку на суму 100 млн доларів США, а вже у квітні загальний фонд державного бюджету України отримав 88,6 млн доларів США.

 

Затверджено Порядок висунення кандидатів та оформлення документів для участі у конкурсі на здобуття Премії НАН України «За популяризацію науки»

Премія Національної академії наук України «За популяризацію науки» була заснована Президією Національної академії наук України 26 січня 2022 року.

Премія буде присуджуватися щороку засобам масової інформації та їх окремим представникам, науковцям і організаторам самостійних проєктів за найкращий матеріал про здобутки вчених, діяльність наукових установ та НАН України в цілому, а також за сприяння популяризації науки і піднесення престижу професії науковця в Україні.

Премія вручатиметься за однією з таких номінацій:

·      Найкраща науково-популярна публікація (серія публікацій) про наукові розробки та досягнення, проблеми розвитку науки, та (або) публікація періодичного друкованого/електронного ЗМІ про науку (журнали, газети, інтернет-сайти, зареєстровані як ЗМІ, наукові рубрики ЗМІ).

·      Найкраща програма про науку (радіо- та (або) телевізійні проєкти, які виходили на радіо-, телеканалах та (або) інтернет-мовленні), науково-популярний фільм.

·      Найкращий науково-просвітницький проєкт року (музейні, виставкові, фестивальні проєкти, лекторії, наукові кафе, спеціальні (тематичні) онлайн-проєкти, проєкти в соціальних мережах, підкасти, проєкти блогерів, проєкти інших форматів, що залучають широку громадськість (дорослих, дітей і школярів, студентів) до досягнень науки через публічні заходи).

Лауреатам Премії вручатиметься Диплом та грошова винагорода на щорічній сесії Загальних зборів НАН України.

Подання для участі у конкурсі на здобуття Премії прийматимуться щорічно протягом січня-лютого для присудження Премії за минулий календарний рік.

Порядок висунення кандидатів та оформлення документів для участі у конкурсі на здобуття Премії НАН України «За популяризацію науки»

 

07 червня 2022

07 червня 2022 року відбувалося засідання Уряду під головуванням Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля

На черговому засіданні Уряду обговорили питання підготовки закладів освіти до початку 2022/23 навчального року, створення безпечних умов перебування дітей, учнів, студентів і працівників у них з урахуванням збройної агресії рф.

Сергій Шкарлет детально розповів про вжиті МОН заходи з підготування дитячих садочків, шкіл, закладів професійно-технічної освіти, фахової передвищої та вищої освіти до початку навчання з 1 вересня.

Останні три роки Міністерство освіти і науки України разом із Державною службою України з надзвичайних ситуацій формували політику безпечності освітнього процесу. Керівник ДСНС України отримав чітке завдання у всіх закладах освіти провести аудит щодо готовності засобів укриття, приймання і гарантування безпечного освітнього процесу. Державна служба України з надзвичайних ситуацій має чіткі критерії стосовно засобів укриття – не тільки бомбосховищ, а взагалі засобів укриття, які сприяють безпеці освітнього процесу.

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет зазначив, що очний навчальний процес розпочнеться лише там, де будуть підтверджені установи, які мають укриття, захисні споруди щодо повної безпеки дитини, а також наголосив, що жодної дитини не буде відраховано із закладу освіти, якщо вона не долучиться до очного процесу через сумнів батьків щодо безпечності того чи іншого закладу освіти.

Також на засіданні було прийнято рішення щодо перерозподілу видатків у сфері освіти.

Зокрема ухвалено розпорядження КМУ щодо перерозподілу деяких видатків державного бюджету, що передбачені Міністерству освіти і науки України на 2022 рік для фінансового забезпечення модернізації Єдиної державної електронної бази з питань освіти та забезпечення видання підручників для осіб з особливими освітніми потребами, які навчаються в закладах загальної середньої освіти.

Прийнято рішення про видання унікальних в системі засобів корекційного навчання та виховання підручників для осіб з ООП, що є необхідною умовою для здобуття ними освіти.

Коштом перерозподілу передбачено видання майже 5 тис. підручників шрифтом Брайля та 50 тис. підручників для осіб з особливими освітніми потребами, які навчаються у ЗЗСО.

 

Міністерство молоді та спорту України відкриває спеціальний рахунок в Національному банку України в рамках ініціативи Президента Володимира Зеленського UNITED24.

Відповідну постанову Уряд схвалив на засіданні 07 червня 2022 року.

Як повідомив Міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт, зібрані на рахунку кошти будуть спрямовані на відновлення пошкоджених росією спортивних споруд, закладів, установ, організацій сфери фізичної культури і спорту та забезпечення розвитку спортивної інфраструктури в регіонах України.

Наразі внаслідок бойових дій та ворожих обстрілів в Україні зруйновано та/або пошкоджено 92 спортивних об’єкти. Серед них є й ті, що не мали аналогів в Україні. Наприклад, велокомплекс в Лимані з єдиною в країні спеціалізованою BMX трасою.

 

600 українських студентів долучаться до реалізації провідних наукових досліджень

07 червня 2022 року було підписано Меморандум про співпрацю між Міністерством освіти і науки України та організацією «Mitacs» (Канада).

У межах меморандуму 600 вмотивованих студентів, аспірантів та дослідників України зможуть відвідати Канаду та долучитися до реалізації провідних наукових проєктів та досліджень.

Фонд надає грантову підтримку проектам, які здійснюють діяльність у таких сферах: оборона, кібернетика, освіта, інфраструктурна відбудова та охорона здоров’я.

 

06 червня 2022

Про початок тринадцятого тижня навчання в умовах воєнного стану

За даними департаментів освіти і науки обласних військових адміністрацій, частина ЗЗСО 14 областей України продовжує освітній процес у дистанційній формі, частина завершила навчання. У 4-х областях освітній процес завершено повністю. У 7-ми областях України навчання організовано в дистанційній формі, частково призупинено або завершено освітній процес.

Кількість тимчасово внутрішньо переміщених дітей, які долучилися до навчання з інших областей, сягає понад 79 тис. осіб.

Станом на 02 червня 2022 року майже 5 тис. шкіл завершили освітній процес. Майже 1 млн. 650 тис. дітей закінчили 2021-2022 навчальний рік.

Про організацію роботи закладів дошкільної освіти:

у 20-ти областях України садочки продовжують роботу з вихованцями;

3 тис. закладів дошкільної освіти використовують елементи дистанційного навчання в роботі з вихованцями і батьками;

Понад 1 тис. 200 садочків працюють у звичному форматі, понад 1 тис. 270 закладів створили чергові робочі групи, а понад 130 садочків працюють у змішаному форматі.

Майже 4 тис. 800 внутрішньо переміщених дітей навчаються у закладах дошкільної освіти.

У решті областей освітній процес наразі не відбувається.

 

04 червня 2022

У Національному заповіднику «Софія Київська» відбулося вшанування пам’яті дітей, яких забрала війна, яку ініціювала перша леді Олена Зеленська.

У Національному заповіднику «Софія Київська», як символ цієї трагедії, з'явилося дерево із дзвіночками.

Від першого вторгнення на український Донбас від рук рашистів загинули щонайменше 240 дітей.

За інформацією Офісу Генерального прокурора, станом на 04 червня 2022 року внаслідок широкомасштабного російського вторгнення в Україні загинула 261 дитина і 463 дістали поранення.

 

03 червня 2022

Сертифікація вчителів 2022: перший етап – тестування – відбудеться 10 вересня

Міністерство освіти і науки України затвердило Календарний план організації незалежного тестування професійних компетентностей учасників сертифікації педагогічних працівників у 2022 році. Згідно з планом, цьогоріч незалежне тестування вчителів початкової школи відбудеться 10 вересня.

Тест міститиме 100 завдань із вибором однієї правильної відповіді, на виконання яких буде відведено 180 хвилин. Результати тестування визначатимуть на підставі набраної учасником сертифікації кількості балів за виконання всіх тестових завдань.

Результати тестування та інформацію про допущення/недопущення їх до участі в наступному етапі буде розміщено в кабінетах учасників сертифікації до 28 вересня.

Реєстрація на сертифікацію триватиме упродовж 1-15 серпня 2022 року й проходитиме у два етапи:

·  основний (1-8 серпня) – у межах граничної кількості для кожного регіону;

·  додатковий (9-15 серпня) – у межах загальної граничної кількості (2500 учителів).

Реєстрацію на сертифікацію-2022 буде припинено достроково, якщо бланки реєстраційних карток-заяв сформують 2500 осіб.

 

Фінляндія підтвердила готовність створити умови для проведення НМТ

03 червня 2022 року Український центр оцінювання якості освіти повідомив, що офіційні представники Фінляндської Республіки підтвердили готовність до створення умов для проведення НМТ для українських випускників.

НМТ у м. Гельсінкі можна буде пройти під час додаткової сесії тестування. Абітурієнтам, які хотіли би пройти НМТ у Фінляндії, необхідно дотримуватись такого алгоритму:

·  з 20 травня до 7 червня – підтвердити участь у НМТ і вибрати із запропонованого переліку локацію для проходження тестування;

·  з 21 червня до 7 липня – пропустити другий етап вибору місця проходження тестування під час основної сесії;

·  з 8 до 18 липня – підтвердити участь у додатковій сесії тестування і вибрати Гельсінкі як місто, де буде зручно пройти НМТ;

·  з 1 до 10 серпня – надати остаточну інформацію про бажання пройти НМТ в Гельсінкі;

·  до 12 серпня – отримати запрошення-перепустку з місцем розташування тимчасового екзаменаційного центру для проходження НМТ і датою та часом початку тестування;

·  16-20 серпня – взяти участь у додатковій сесії НМТ.

 

Відновлено проведення Sсience&Business Startup Hackathon

З 27 червня до 02 липня 2022 року відбудеться інтенсивний онлайн-хакатон для науковців, стартапників та підприємців як з інноваційними ідеями, так і вже з наявними інноваційними проєктами подвійного спрямування. Програма заходу передбачає проведення інтенсивного хакатону за участю найкращих іноземних та українських експертів, а також індивідуальне менторство, підготовку до пітчів та багато іншого.

Sсience&Business StartupHackathon є продовженням серії Sсience&Business, його проводять з метою розвитку проєктів, що спрямовані на післявоєнне відновлення України.

Головним критерієм відбору ініціатив є вплив на відновлення України за такими напрямами: безпека; гуманітарна та соціальна підтримка; інноваційна медицина; відновлення економіки, підтримка SME; освіта; відбудова інфраструктури; культура. 

Взяти участь в Sсience&Business Startup Hackathon free of charge можна за умови попередньої реєстрації та проходження відбору до 20 червня 2022 включно.

Хакатон триватиме 5 днів та міститиме 5 вузькогалузевих сесій із маркетингу, продажу, фінансів, формування команди, стратегії. Учасники матимуть можливість протягом одного робочого тижня опрацьовувати свою ідею із профільними менторами та презентувати її на завершальному пітчі, на якому будуть присутні інвестори та галузеві експерти зі світу стартапів та бізнесу. Довідково

Sсience&Business Startup Hackathon - це:

·                 Унікальна можливість отримати знання щодо побудови масштабних інноваційних проєктів!

·                 Навчання. Ви матимете можливість прослухати не лише теоретичну інформацію та почути корисні інсайди від наших спікерів, але й одразу спробувати знання на практиці!

·                 Networking. Наша мета– створити максимально продуктивний контекст для того, аби після завершення заходу Ви пішли не лише з натхненням створювати круті проєкти, а й одержали нові контакти, які допоможуть у реалізації Ваших ідей.

·                 Crush Test. Перевірка Вас та Вашої команди на стресостійкість у екстремальних робочих умовах, аналіз ідеї, стартапу тощо.

·                 Менторство та цілеспрямована допомога профільних спеціалістів у побудові Вашого проєкту.

·                 Реальна можливість доопрацювати свій проєкт перед поданням заявки для отримання до 35 000$ безповоротної фінансової допомоги за новою грантовою програмою від Фонду розвитку інновацій.

Sсience&Business - серія заходів від Фонду розвитку інновацій (Українського фонду стартапів) та Міністерства освіти і науки України, що проводяться задля поєднання наукового та інноваційного потенціалу науковців, стартапів, компаній, експертів, інвесторів, медіа, пошуку інноваційних ідей та рішень, підвищення обізнаності з питань бізнесу, маркетингу, продажу, інвестицій та інновацій.

 

02 червня 2022

02 червня 2022 року у Варшаві відбувся форум «Академічна співпраця на підтримку українських науковців» за ініціативи Польської академії наук та за підтримки Національної академії наук США

У рамках форуму відбулася тристороння зустріч президентів Польської академії наук Єжи Душинського, Національної академії наук України Анатолія Загороднього та Національної академії наук США Марші Макнатт. Основна увага була зосереджена на підтримці міжнародною академічною спільнотою українських науковців, а також на створенні міжакадемічної робочої групи з питань післявоєнного відновлення наукової сфери в Україні. Президенти академій наук обговорили потенційні нові програми підтримки української наукової спільноти.

Під час форуму відбулася зустріч з представниками українських наукових та освітніх установ, які були вимушено переміщені до Польщі. Під час дискусії були порушені нагальні питання, які хвилюють українських вчених.

За результатами форуму його учасники ухвалили головні положення плану заходів з підтримки української науки, одним із основних складників якого є допомога молодим вченим НАН України, зокрема тим, які продовжують працювати в Україні. Представники зарубіжних академій наук задекларували надання посильної фінансової допомоги установам НАН України.