Інформація про засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій 02 червня 2022 року

02 червня 2022, 17:00

02 червня 2022 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Колебошин С.В., Воронов В.А., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Коваль О.В., Колюх В.В., Лис О.Г.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій було розглянуто питання:

 

1. Про затвердження внесення змін до порівняльної таблиці проекту Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про професійну (професійно-технічну) освіту” щодо окремих аспектів підготовки кваліфікованих робітників в умовах воєнного стану та відновлення економіки” (реєстр. № 7293 від 18.04.2022) в частині окремих прийнятих Комітетом з питань освіти, науки та інновацій рішень щодо пропозицій народних депутатів України та пропозицій Комітету з питань освіти, науки та інновацій до тексту порівняльної таблиці.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Ольги Коваль до проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про професійну (професійно-технічну) освіту» щодо окремих аспектів підготовки кваліфікованих робітників в умовах воєнного стану та відновлення економіки, який готується в Комітеті Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій до розгляду у другому читанні, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення:

1. Інформацію голови підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Ольги Коваль взяти до відома.

2. Внести зміни до порівняльної таблиці пропозицій народних депутатів України – членів Комітету до проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про професійну (професійно-технічну) освіту» щодо окремих аспектів підготовки кваліфікованих робітників в умовах воєнного стану та відновлення економіки» (реєстр. № 7293 від 18.04.2022) та розглянути і затвердити їх у встановленому порядку.

Текст законопроекту, прийнятого за

основу

Текст законопроекту, запропонований Комітетом

2) частину дев’яту викласти в такій редакції:

2) частину дев’яту викласти в такій редакції:

«Особа має право впродовж життя безоплатно здобувати професійну (професійно-технічну) освіту за іншою (іншими) професією (професіями), але не раніше ніж через три роки після завершення безоплатного здобуття професійної (професійно-технічної) освіти за попередньо здобутою професією (професіями), за умови наявності підтвердженого страхового стажу не менше двох років, а також за умови наявності вільних місць після зарахування осіб, які безоплатно здобуватимуть професійну (професійно-технічну) освіту вперше.»;

«Особа має право впродовж життя безоплатно здобувати професійну (професійно-технічну) освіту за іншою (іншими) професією (професіями), але не раніше ніж через три роки після завершення безоплатного здобуття професійної (професійно-технічної) освіти за попередньо здобутою професією (професіями), за умови наявності підтвердженого страхового стажу не менше двох років і за наявності вільних місць після зарахування осіб, які безоплатно здобуватимуть професійну (професійно-технічну) освіту вперше. Зарахування таких осіб здійснюється відповідно до типових правил прийому до закладів професійної (професійно-технічної) освіти, затверджених центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки»;

 

3) доповнити частиною десятою такого змісту:

3) доповнити частиною десятою такого змісту:

«До завершення трирічного періоду та/або за відсутності підтвердженого страхового стажу особа має право безоплатно здобувати професійну (професійно-технічну) освіту за іншою професією, якщо за станом здоров’я вона втратила можливість виконувати роботу за отриманою раніше професією, що підтверджується висновком медико-соціальної експертної комісії, або за умови запиту для невідкладного забезпечення потреб держави (регіону) у підготовці необхідних кваліфікованих робітників на умовах державного (регіонального) замовлення, чи в інших випадках, передбачених законодавством.».

«До завершення трирічного періоду та/або за відсутності підтвердженого страхового стажу не менше двох років особа має право безоплатно здобувати професійну (професійно-технічну) освіту за іншою професією, якщо за станом здоров’я вона втратила можливість виконувати роботу за попередньо здобутою професією, що підтверджується висновком медико-соціальної експертної комісії, або якщо надано запит про невідкладне забезпечення потреб держави (регіону) у підготовці необхідних кваліфікованих робітників на умовах державного (регіонального) замовлення, або в інших випадках, передбачених законодавством».

 

5. Статтю 34 доповнити частиною шостою такого змісту:

5. Статтю 34 доповнити частиною шостою такого змісту:

«Освітні програми можуть бути спрямовані на здобуття особами як повних, так і часткових професійних кваліфікацій.».

«Освітні програми з первинної професійної підготовки, професійно-технічного навчання, в тому числі, перепідготовки чи підвищення кваліфікації робітників впродовж життя, можуть бути спрямовані на здобуття повних та/або часткових професійних кваліфікацій».

 

6. Абзац десятий частини першої статті 37 викласти в такій редакції:

6. Абзац десятий частини першої статті 37 викласти в такій редакції:

«безоплатне оволодіння іншою професією у випадках, визначених цим Законом.».

«безоплатне здобуття іншої (інших) професії (професій) у випадках, визначених цим Законом».

 

ІІ. Прикінцеві та перехідні положення

ІІ. Прикінцеві та перехідні положення

2. Установити, що:

2. Установити, що:

1) до завершення процедури передачі закладів професійної (професійно-технічної) освіти з державної у комунальну власність відповідно до статті 27 Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» передбачені законодавством повноваження засновників закладів професійної (професійно-технічної) освіти виконують місцеві органи влади, визначені рішенням Кабінету Міністрів України;

1) до завершення процедури передачі закладів професійної (професійно-технічної) освіти з державної власності у комунальну власність відповідно до статті 27 Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» передбачені Законом повноваження засновників закладів професійної (професійно-технічної) освіти виконують місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, визначені Кабінетом Міністрів України;

 

3. Про перегляд рішення Комітету щодо врахування поправок окремих народних депутатів до законопроекту, а саме:

№ 7 н.д. Цимбалюк М. М. (р.к. №176) – враховано редакційно;

№ 9 н.д. Кириленко І. Г. (р.к. №167) – враховано редакційно;

№ 10 н.д. Цимбалюк М. М. (р.к. №176) - враховано редакційно;

№ 15 н.д. Цимбалюк М. М. (р.к. №176) – враховано частково;

№ 20 н.д. Кириленко І. Г. (р.к. №167) – враховано частково.

4. Відповідні зміни внести до порівняльної таблиці.