Інформація про засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій 01 червня 2022 року

01 червня 2022, 13:00

 

01 червня 2022 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Лукашев О.А., Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Коваль О.В., Колюх В.В., Лис О.Г., Павленко Р.П., народний депутат України Кузьміних С.В.

Також у засіданні брали участь Перший заступник Міністра освіти і науки України Вітренко Андрій Олександрович, заступник Міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції Шкуратов Олексій Іванович, заступник Міністра освіти і науки України Рогова Віра Борисівна, заступник Міністра освіти і науки України Костюченко Олександр Володимирович, представник Генерального штабу Збройних Сил України Катренко Сергій, заступник Голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Назаров Іван Володимирович, Освітній омбудсмен Горбачов Сергій Іванович, генеральний директор директорату професійної освіти Міністерства освіти і науки України Шумік Ірина Володимирівна, керівник експертної групи з питань нормативно-правового забезпечення та децентралізації в освіті директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти Міністерства освіти і науки України Божинський Володимир Святославович, представники освітянської та наукової спільноти, громадських організацій та експерти.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій були розглянуті питання:

 

1. Про розгляд та затвердження внесення до порівняльної таблиці проекту Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про професійну (професійно-технічну) освіту” щодо окремих аспектів підготовки кваліфікованих робітників в умовах воєнного стану та відновлення економіки” (реєстр. № 7293 від 18.04.2022) додаткових пропозицій, наданих народними депутатами України – членами Комітету.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Ольги Коваль до проекту закону про внесення змін до Закону України «Про професійну (професійно-технічну) освіту» щодо окремих аспектів підготовки кваліфікованих робітників в умовах воєнного стану та відновлення економіки, який готується в Комітеті з питань освіти, науки та інновацій до розгляду у другому читанні, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти вирішив:

1.  Інформацію голови підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Ольги Коваль взяти до відома.

2.  Відповідно до пункту четвертого частини першої статті 15 Закону України “Про комітети Верховної Ради України” внести пропозиції народних депутатів України – членів Комітету з питань освіти, науки та інновацій до порівняльної таблиці проекту Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про професійну (професійно-технічну) освіту” щодо окремих аспектів підготовки кваліфікованих робітників в умовах воєнного стану та відновлення економіки” (реєстр. № 7293 від 18.04.2022) та розглянути і затвердити їх у встановленому порядку.

 

2. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про професійну (професійно-технічну) освіту” щодо окремих аспектів підготовки кваліфікованих робітників в умовах воєнного стану та відновлення економіки (реєстр. № 7293 від 18.04.2022, н.д.О.Коваль, С.Бабак, Р.Грищук, І.Констанкевич, О.Федієнко, П.Фролов, С.Колебошин) (друге читання).

Всього до законопроекту від 16 народних депутатів України надійшло 28 поправок і пропозиції, з яких 11 враховано повністю, 4 враховано частково, 3 – враховано редакційно і 10 поправок відхилено.

Найбільше поправок до законопроекту стосувалось збереження у Законі гарантування робочого місця Державою випускникам закладів професійної (професійно-технічної) освіти та обов’язку здійснювати у межах своїх повноважень контроль за працевлаштуванням випускників закладів професійної (професійно-технічної) освіти, підготовка яких проводилася за державним замовленням та/або регіональним замовленням за працевлаштуванням випускників Радою міністрів АР Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями.

Комітет наполягає на збереженні тексту законопроекту у варіанті, прийнятому за основу, та вважає, що законодавство у сфері освіти повинно регулювати суспільні відносини лише у сфері освіти, а сферу зайнятості, зокрема працевлаштування випускників закладів освіти, регулює законодавство сфери зайнятості.

Спираючись на положення спеціального Закону України “Про зайнятість населення”, Комітет пропонує привести у відповідність редакцію Закону України “Про  професійну (професійно-технічну) освіту” до тексту вищезазначеного спеціального Закону щодо створення умов та сприяння працевлаштуванню випускників закладів професійної (професійно-технічної) освіти, підготовка яких проводилася за державним або регіональним замовленням.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти Ольги Коваль, враховуючи рішення підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти від 31 травня 2022 року та прийнявши рішення щодо врахування поправок і пропозицій суб’єктів законодавчої ініціативи в остаточній редакції законопроекту, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про професійну (професійно-технічну) освіту” щодо окремих аспектів підготовки кваліфікованих робітників в умовах воєнного стану та відновлення економіки” (реєстр. № 7293 від 18.04.2022), поданий народним депутатом України О. Коваль та іншими народними депутатами України, прийняти законопроект в другому читанні та в цілому.

 

3. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо організації дистанційного навчання (реєстр. № 7355 від 06.05.2022, н.д.Ю.Тимошенко, І.Кириленко, О.Кучеренко, А.Лабунська, О.Абдуллін та інші).

Народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення відкласти розгляд даного законопроекту до наступного засідання Комітету.

 

4. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо військово-патріотичного виховання учнів (здобувачів освіти) старшого шкільного віку (реєстр. № 7287 від 15.04.2022, н.д.С.Кузьміних, Г.Мазурашу, Д.Любота).

Згідно з пояснювальною запискою метою законопроекту є «встановлення на рівні закону обов’язкового військово-патріотичного виховання юнаків та дівчат старшого шкільного віку як важливої складової освітнього процесу в закладах освіти, що надають повну загальну середню освіту».

Проект Закону покликаний запровадити військово-патріотичне виховання для здобувачів освіти старшого шкільного віку як невід’ємної складової освітнього процесу, визначити його завдання та особливості організації шляхом внесення змін до законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту» та «Про військовий обов'язок і військову службу».

Заслухавши та обговоривши інформацію автора законопроекту Сергія Кузьміних, голови підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Олени Лис, заступника Міністра освіти і науки України Віри Рогової, враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях від 31 травня 2022 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту, Міністерства освіти і науки України, Міністерства молоді та спорту України, Міністерства оборони України, Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства фінансів України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо військово-патріотичного виховання учнів (здобувачів освіти) старшого шкільного віку» (реєстр. № 7287 від 15.04.2022), поданий народним депутатом України С. Кузьміних та іншими народними депутатами України, за наслідками його розгляду в першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

5. Про проект Закону про внесення зміни до статті 3 Закону України “Про публічні закупівлі” щодо удосконалення процедур оплати інституційної акредитації, акредитації освітніх програм закладів вищої освіти (реєстр. № 6532 від 19.01.2022, н.д.С.Бабак, О.Лис, С.Колебошин, В.Колюх, О.Коваль).

Метою та завданнями законопроекту є удосконалення механізму забезпечення якості вищої освіти та відповідно процедур оплати інституційної акредитації, акредитації освітніх програм закладів вищої освіти шляхом уточнення вимог частини п'ятої статті 3 Закону України "Про публічні закупівлі".

Законопроектом пропонується доповнити частину п’яту статті 3 Закону України “Про публічні закупівлі” пунктом 24, яким передбачити, що на випадки, коли предметом закупівлі є послуги з акредитації освітніх програм, інституційної акредитації закладу вищої освіти, що надаються Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти, дія Закону України “Про публічні закупівлі” не поширюється.

Заслухавши та обговоривши інформацію автора законопроекту Сергія Бабака, голови підкомітету з питань вищої освіти Юлії Гришиної, враховуючи рішення підкомітету з питань вищої освіти від 31 травня 2022 року, а також експертні висновки Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Міністерства освіти і науки України, Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України, Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, Спілки ректорів закладів вищої освіти, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону УкраїниПро внесення зміни до статті 3 Закону України “Про публічні закупівлі” щодо удосконалення процедур оплати інституційної акредитації, акредитації освітніх програм закладів вищої освіти” (реєстр. № 6532 від 19.01.2022), поданий народним депутатом України С. Бабаком та іншими народними депутатами України, за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу.

 

6. Про проект Закону про внесення змін до статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації науковим, науково-педагогічним та педагогічним працівникам (реєстр. № 7352 від 05.05.2022, н.д.Р.Грищук, С.Колебошин, О.Коваль, С.Бабак, Ю.Гришина, О.Лис, В.Воронов, В.Колюх).

Згідно з пояснювальною запискою метою законопроекту є «збереження педагогічного (викладацького) та наукового кадрового потенціалу України шляхом забезпечення права на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації для наукових, науково-педагогічних і педагогічних працівників незалежно від наявності в них вченого звання та/або наукового ступеня».

Проектом Закону передбачається поширення права на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації на педагогічних працівників закладів вищої та фахової передвищої освіти, які працевлаштовані за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки. Тобто усувається вимога статті 23 Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо обов’язкової наявності у наукових та науково-педагогічних працівників закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій вченого звання та/або наукового ступеня.

Заслухавши та обговоривши інформацію автора законопроекту Романа Грищука, представника Генерального штабу Збройних Сил України Сергія Катренка, враховуючи рішення підкомітету з питань вищої освіти від 31 травня 2022 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства оборони України, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" щодо відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації науковим, науково-педагогічним та педагогічним працівникам» (реєстр. 7352 від 05.05.2022), поданий народним депутатом України Р. Грищуком та іншими народними депутатами України, за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу.

 

7. Про проект Постанови про затвердження завдань Національної програми інформатизації на 2022-2024 роки (реєстр. № 7298 від 19.04.2022, КМУ).

Згідно з пояснювальною запискою проект Постанови розроблено з метою узгодження і затвердження завдань Національної програми інформатизації на 2022-2024 роки (далі – Завдань) та їх державних замовників для створення, модернізації і розвитку інформаційних і телекомунікаційних систем, засобів інформатизації, інформаційних ресурсів. Завдання складаються з розділів, які відповідають основним напрямам створення інформаційного суспільства в Україні та її інтеграції до світового інформаційного простору.

Заслухавши та обговоривши інформацію Першого заступника Міністра освіти і науки України Андрія Вітренка, голови підкомітету з питань науки та інновацій Валерія Колюха, враховуючи рішення підкомітету з питань науки та інновацій від 31 травня 2022 року, а також експертні висновки Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови «Про затвердження завдань Національної програми інформатизації на 2022-2024 роки» (реєстр. №7298 від 19.04.2022), поданий Кабінетом Міністрів України, прийняти за основу і в цілому.

 

8. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної системи моніторингу довкілля (реєстр. № 7327 від 28.04.2022, КМУ).

Згідно з пояснювальною запискою метою законопроекту є «створення державної системи моніторингу довкілля як системи спостережень, збирання, оброблення, передавання, збереження та аналізу інформації про стан навколишнього природного середовища та впливу на нього, прогнозування його змін та розроблення науково обґрунтованих рекомендацій для прийняття ефективних управлінських рішень в Україні з метою забезпечення досягнення екологічно орієнтованих цілей сталого розвитку».

Заслухавши та обговоривши інформацію Першого заступника Міністра освіти і науки України Андрія Вітренка, голови підкомітету з питань науки та інновацій Валерія Колюха, враховуючи рішення підкомітету з питань науки та інновацій від 31 травня 2022 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України, та, зважаючи, що питання щодо державної системи моніторингу довкілля не відноситься до предметів відання Комітету з питань освіти, науки та інновацій, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно ухвалили висновок запропонувати визначитись щодо прийняття проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної системи моніторингу довкілля» (реєстр. №7327 від 28.04.2022), поданий Кабінетом Міністрів України, Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, визначеного головним.

 

9. Про проект Постанови Верховної Ради України “Щодо особливостей присудження премій і стипендій Верховної Ради України у сфері освіти і науки”.

Народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій прийняли рішення дане питання зняти з розгляду.

 

10. Про закінчення виконання стипендіатами Верховної Ради України молодими вченими – докторами наук наукових (науково-технічних) робіт за 2021 рік, успішне їх звітування та рекомендацію щодо вручення відповідних дипломів.

Заслухавши інформацію Голови Комітету, голови об’єднаної Конкурсної комісії з присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим та іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук Сергія Бабака щодо закінчення виконання стипендіатами Верховної Ради України молодими вченими – докторами наук наукових (науково-технічних) робіт за 2021 рік відповідно до Постанови Верховної Ради України від 14 липня 2021 року № 1641-IX "Про призначення у 2021 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук" та їх успішне звітування відповідно до Постанови Верховної Ради України від 5 лютого 2019 року № 2676-VIII “Про іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук“ з урахуванням подань Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України, Національної академії педагогічних наук України та Національної академії аграрних наук України про розгляд звітів 30-ти стипендіатів та прийняті рішення про їх погодження і рекомендації вручення дипломів стипендіата Верховної Ради України, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Голові Верховної Ради України відповідно до пункту 4 Постанови Верховної Ради України “Про іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук“ від 5 лютого 2019 року № 2676-VIII та пунктів 18 і 19 Положення про іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук, затвердженого зазначеною Постановою, видати Розпорядження про вручення дипломів стипендіатів Верховної Ради України – молодих учених – докторів наук за 2021 рік.

 

11. Про затвердження звернення Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій до провідних університетів демократичних країн світу щодо позбавлення можливостей громадян Російської Федерації та Республіки Білорусь навчатися в цих університетах, а також вжиття інших заходів реагування у зв’язку із розв’язанням Російською Федерацією війни проти України.

До Комітету з питань освіти, науки та інновацій звернулась народний депутат України, секретар Комітету з питань освіти, науки та інновацій Піпа Н.Р. (лист від 31.05.2022 р. № 316д9/5-2022/88028 ) з приводу затвердження Звернення Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій до провідних університетів демократичних країн світу щодо позбавлення можливостей громадян Російської Федерації та Республіки Білорусь навчатися в цих університетах, а також вжиття інших заходів реагування у зв’язку із розв’язанням Російською Федерацією війни проти України.

Народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення:

1. Затвердити текст Звернення Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій до провідних університетів демократичних країн світу з урахування правок народних депутатів України – членів Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

2. Звернутись до Голови Верховної Ради України щодо розміщення цього Звернення на інформаційних ресурсах Верховної Ради України.