Інформація про засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій 17 травня 2022 року

Секретаріат Комітету з питань освіти, науки та інновацій
17 травня 2022, 09:00

 

17 травня 2022 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Лукашев О.А., Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Воронов В.А., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Коваль О.В., Колюх В.В., Лис О.Г., Павленко Р.П.

Також у засіданні брали участь Перший заступник Міністра освіти і науки України Вітренко Андрій Олександрович, заступник Міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції Шкуратов Олексій Іванович, заступник Міністра освіти і науки України Рогова Віра Борисівна, заступник Міністра освіти і науки України Костюченко Олександр Володимирович, генеральний директор директорату професійної освіти Міністерства освіти і науки України Шумік Ірина Володимирівна, Голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Бутенко Андрій Петрович, представники освітянської та наукової спільноти, громадських організацій та експерти.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій були розглянуті питання:

 

1. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України в сфері освіти щодо врегулювання окремих питань освітньої діяльності в умовах воєнного стану (реєстр. № 7325 від 28.04.2022, н.д.С.Бабак, О.Лис, С.Колебошин, С.Мінько, Н.Піпа та інші).

У зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації в системі освіти виникла низка питань, які потребують першочергового врегулювання.

За твердженням авторів законопроекту (реєстр.№ 7325 від 28.04.2022), його метою і завданням є зупинення на час дії в Україні воєнного стану окремих норм Закону України “Про повну загальну середню освіту”, а також продовження строку повноважень тимчасового складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти на час воєнного стану та шестимісячного періоду після його скасування або припинення до обрання нового складу, що дозволить забезпечити безперервне проведення акредитації освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти.

Комітет відзначає, що законопроектом пропонується внести зміни до законів України “Про повну загальну середню освіту” та “Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти”, якими зупинити на час дії воєнного стану положення законів в частині: тривалості освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти не менше 175 навчальних днів; граничної верхньої межі кількості учнів у класі; зміни типу, ліквідації закладу загальної середньої освіти у сільській місцевості; прав засновника державного чи комунального закладу загальної середньої освіти або уповноваженого ним органу (посадової особи) продовжити без проведення конкурсу строк дії строкового трудового договору (контракту), укладеного з керівником відповідного закладу загальної середньої освіти, але не більше ніж на шість місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану; продовження строку повноважень тимчасового складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

Заслухавши та обговоривши інформацію Голови Комітету Сергія Бабака, голови підкомітету з питань вищої освіти Юлії Гришиної, голови підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Олени Лис, Першого заступника Міністра освіти і науки України Андрія Вітренка, Голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Андрія Бутенка, враховуючи спільне рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях та підкомітету з питань вищої освіти від 02 травня 2022 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України, Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування “Асоціація міст України”, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення змін до деяких законів України в сфері освіти щодо врегулювання окремих питань освітньої діяльності в умовах воєнного стану(реєстр. № 7325 від 28.04.2022), поданий народним депутатом України Бабаком С.В. та іншими народними депутатами України, за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу з урахуванням пропозицій Комітету з питань освіти, науки та інновацій про виключення пункту 2 розділу І цього законопроекту; під час доопрацювання цього законопроекту до другого читання врахувати пропозиції народних депутатів України – членів Комітету з питань освіти, науки та інновацій.

 

2. Про проект Закону про внесення змін до розділу ІI “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти” (реєстр. № 7361 від 10.05.2022, КМУ).

Проведення конкурсного відбору членів Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти в умовах воєнного стану різко обмежує для багатьох кандидатів можливість взяти участь у конкурсі через незалежні від них причини. Відповідно Конкурсна комісія з відбору членів Національного агентства ухвалила рішення щодо відтермінування проведення конкурсу до припинення або скасування воєнного стану.

Водночас строк повноважень тимчасового складу Національного агентства, затвердженого відповідно до Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти”, спливає у червні 2022 року, після чого акредитація освітніх програм, яка є однією з передумов видачі документів про вищу освіту, стане неможливою.

Проектом закону пропонується внести зміни до розділу ІІ “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти”, яким визначено строк повноважень тимчасового складу Національного агентства, збільшивши строк повноважень на час воєнного стану та шестимісячного періоду після його скасування або припинення до обрання нового складу Національного агентства.

Окрім того, Кабінету Міністрів України доручено протягом одного місяця з дня припинення або скасування воєнного стану розпочати процедуру проведення конкурсу щодо обрання членів Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти з урахуванням вимог цього Закону.

Реалізація положень проекту Закону України “Про внесення змін до розділу ІІ “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти” дозволить забезпечити безперервне функціонування системи зовнішнього забезпечення якості вищої освіти під час воєнного стану.

Заслухавши та обговоривши інформацію Голови Комітету Сергія Бабака, голови підкомітету з питань вищої освіти Юлії Гришиної, Першого заступника Міністра освіти і науки України Андрія Вітренка, Голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Андрія Бутенка, враховуючи рішення підкомітету з питань вищої освіти від 16 травня 2022 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України, Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення змін до розділу ІI “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти” (реєстр. № 7361 від 10.05.2022), поданий Кабінетом Міністрів України, за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому з врахуванням техніко-юридичних правок.

 

3. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про професійну (професійно-технічну) освіту” щодо окремих аспектів підготовки кваліфікованих робітників в умовах воєнного стану та відновлення економіки (реєстр. № 7293 від 18.04.2022, н.д.О.Коваль, С.Бабак, Р.Грищук, І.Констанкевич, О.Федієнко, П.Фролов, С.Колебошин).

Згідно з пояснювальною запискою законопроект має за мету вирішення окремих питань і проблем в системі професійної (професійно-технічної) освіти, що особливо загострилися в умовах воєнного стану.

Законопроектом пропонується, з метою скорочення строків підготовки необхідних кваліфікованих працівників, дозволити здобувати професійну (професійно-технічну) освіту без одночасного здобуття повної загальної середньої освіти, яку можна буде отримати безоплатно в будь-який інший час впродовж життя, передбачити можливість здобуття особами часткових професійних кваліфікацій, а також здійснювати підготовку і перепідготовку кваліфікованих робітників за короткостроковими програмами під конкретні потреби держави у відбудові країни та передбачити можливість фінансування вищезазначеної освіти за публічні кошти. За певних умов, указаних у законопроекті, пропонується дозволити безоплатно впродовж життя здобувати професійну (професійно-технічну) освіту за іншою (іншими) професією (професіями), зокрема, за умови запиту для невідкладного забезпечення потреб держави (регіону) у підготовці необхідних кваліфікованих робітників. Пропонуються також зміни стосовно працевлаштування випускників. Важливим положенням законопроекту є пропозиція, що передбачає заборону закладам професійної (професійно-технічної) освіти відмовляти особам у прийнятті документів та у зарахуванні на навчання на умовах державного чи регіонального замовлення за відсутності реєстрації місця проживання особи на території відповідної територіальної громади. Це має запобігти наявним наразі необґрунтованим і безпідставним відмовам у зарахуванні дітей (особливо в умовах війни, коли багато дітей вимушено переїхали в більш безпечні регіони України).

Також законопроектом пропонується установити, що до завершення процедури передачі закладів професійної (професійно-технічної) освіти з державної у комунальну власність відповідно до статті 27 Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” передбачені законодавством повноваження засновників закладів професійної (професійно-технічної) освіти виконують місцеві органи влади, визначені рішенням Кабінету Міністрів України.

Законопроект захищає заклади професійної (професійно-технічної) освіти (відповідні педагогічні колективи) від їх безпідставної і необґрунтованої ліквідації чи реорганізації, встановивши відповідну перехідну норму.

Заслухавши та обговоривши інформацію автора законопроекту, голови підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти Ольги Коваль, заступника Міністра освіти і науки України Олександра Костюченка, а також враховуючи експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Національної академії педагогічних наук України, Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні, Федерації роботодавців України, Всеукраїнської асоціації працівників професійно-технічної освіти, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про професійну (професійно-технічну) освіту” щодо окремих аспектів підготовки кваліфікованих робітників в умовах воєнного стану та відновлення економіки” (реєстр.№ 7293 від 18.04.2022), поданий народним депутатом України Коваль О.В. та іншими народними депутатами України, за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу та скоротити строки подачі пропозицій і поправок до законопроекту при підготовці його до другого читання до 7 днів.

 

4. Про проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування закладів професійної (професійної-технічної) освіти (реєстр. № 7294 від 18.04.2022, н.д.О.Коваль, С.Бабак, Р.Грищук, І.Констанкевич та ін.).

Згідно з пояснювальною запискою законопроект пропонує відновити на рівні Бюджетного кодексу України функціонування ще не ліквідованого інструменту – державного замовлення на підготовку робітничих кадрів, що дозволить не лише централізовано формувати і затверджувати обсяги необхідних для відбудови держави фахівців, а й зняти фінансове і непідйомне наразі для багатьох місцевих бюджетів фінансове навантаження. Також це дозволить нівелювати загострену останніми роками проблему щодо відмови у зарахуванні до закладів професійної (професійно-технічної) освіти учнів, які не зареєстровані у регіоні розташування відповідного закладу освіти. Крім того, пропонується зберегти інструмент “регіонального замовлення”, що дозволить місцевій владі також формувати обсяги підготовки фахівців для регіональних потреб.

Заслухавши та обговоривши інформацію автора законопроекту, голови підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти Ольги Коваль, заступника Міністра освіти і науки України Олександра Костюченка, а також враховуючи експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Національної академії педагогічних наук України, Федерації роботодавців України, Всеукраїнської асоціації працівників професійно-технічної освіти, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування закладів професійної (професійної-технічної) освіти” (реєстр.№ 7294 від 18.04.2022), поданий народним депутатом України Коваль О.В. та іншими народними депутатами України, за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу та скоротити строки подачі пропозицій і поправок до законопроекту при підготовці його до другого читання до 7 днів.

 

5. Про проект Закону про припинення дії Угоди між Урядом України та Урядом Російської Федерації про науково-технічне співробітництво (реєстр. № 0149 від 11.05.2022, КМУ).

Як зазначено у Пояснювальній записці, законопроект подано з метою “припинення дії Угоди між Урядом України та Урядом Російської Федерації про науково-технічне співробітництво, вчиненої 27 серпня 1996 року в м. Москві та ратифікованої Законом України від 16 січня 1998 року”.

Проект Закону України спрямований на захист національних інтересів України та національної безпеки України.

Проект Закону України розроблено Міністерством освіти і науки України у зв’язку з безпрецедентним проявом відкритої, збройної, широкомасштабної агресії Російської Федерації проти України, атаками на українські міста, жорстокими вбивствами цивільного населення, руйнуванням та пошкодженням житлових будинків та закладів освіти та з урахуванням листа Міністерства закордонних справ України від 21.03.2022 № 610/14-110-20680 щодо необхідності припинення міжнародних договорів з країною-агресором.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови підкомітету з питань науки та інновацій Валерія Колюха, заступника Міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції Олексія Шкуратова, враховуючи рішення підкомітету з питань науки та інновацій від 16 травня 2022 року, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про припинення дії Угоди між Урядом України та Урядом Російської Федерації про науково-технічне співробітництво” (реєстр. № 0149 від 11.05.2022), поданий Кабінетом Міністрів України, прийняти за основу та в цілому.

 

6. Різне.

6.1. Про звернення секретаря Комітету Піпи Н.Р. до Міністерства освіти і науки України щодо надання інформації про виділення коштів для друку підручників до нового навчального року.

Заслухавши звернення секретаря Комітету з питань освіти, науки та інновацій Наталії Піпи до Міністерства освіти і науки України щодо надання інформації по підручниках, а саме: про виділення коштів для друку підручників, їх кількості та проведення конкурсів на друк підручників, Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак у порядку контролю запропонував розглянути вищезазначене питання на наступному засіданні Комітету.

 

6.2. Про звернення голови підкомітету з питань вищої освіти Гришиної Ю.М. щодо надання роз’яснень Міністерством освіти і науки України стосовно видачі атестатів про повну загальну середню освіту учням, які проживають на тимчасово окупованих територіях та за кордоном.

Учасники засідання заслухали звернення голови підкомітету з питань вищої освіти Гришиної Ю.М. щодо надання роз’яснень Міністерством освіти і науки України стосовно видачі атестатів про повну загальну середню освіту учням, які проживають на тимчасово окупованих територіях та за кордоном.

Заступник Міністра освіти і науки України Віра Борисівна Рогова запевнила, що питання вирішується, зокрема Міністерство відпрацювало декілька алгоритмів отримання документів про освіту, у т.ч. на тимчасово окупованих територіях, і розробило дорожні карти. Відкритим залишається питання по Херсонській області.

Також Міністерство вживає заходів з метою подовження терміну зберігання документів про освіту.