Засідання Комітету 09 квітня 2022 року

09 квітня 2022, 21:00

ПОРЯДОК ДЕННИЙ
засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій
(у форматі відеоконференції)
09 квітня, о 20.00

   1.  Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про повну загальну середню освіту” щодо розширення можливостей для трансформації освітньої мережі та захисту прав учасників освітнього процесу (реєстр. № 6354 від 26.11.2021, н.д.Ю.Гришина, П.Сушко, Л.Білозір, О.Качура, В.Крейденко та інші) (друге читання).
  
   2. Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй (ООН), Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО), Ради Європи, Європейської Комісії, Європейського Парламенту, Міжурядової морської консультативної організації (ІМКО) та урядів демократичних держав світу щодо виключення Російської Федерації зі складу держав-членів міжнародних і європейських конвенцій, денонсації двосторонніх угод між урядами демократичних держав й урядом Російської Федерації про співпрацю у сфері освіти й науки та скасування процедур легалізації у демократичних державах російських документів про освіту, здобуття наукових ступенів (реєстр. № 7263 від 08.04.2022, н.д. Піпа Н.Р., Бабак С.В. та інші).

   3. Різне:
   3.1. Про звернення від Комітету з питань освіти, науки та інновацій до Голів освітніх комітетів Парламентів країн, в яких перебуває найбільша кількість українських дітей, які виїхали до таких країн у зв’язку з воєнною агресією з боку російської федерації, щодо сприяння:
- створення українських освітніх хабів як культурно-освітніх центрів;
- залучення до роботи в цих хабах українських учителів, які виїхали за кордон;
- створення українських класів у закладах освіти цих країн.
   3.2. Про дистанційне навчання в українських закладах освіти та отримання документу про повну загальну середню освіту дітьми, які закінчать здобуття повної загальної середньої освіти через 3-4 роки та у теперішній час знаходяться за кордоном у зв’язку з військовими діями на території України.
   3.3. Про здобувачів вищої освіти, які виїхали за кордон у зв’язку з воєнною агресією з боку РФ, та створення умов для їх повернення в Україну.
   3.4. Про створення порталу для педагогічних і науково-педагогічних працівників – внутрішніх переселенців з інформацією про наявні вакантні місця в закладах освіти та надання роз’яснення щодо можливості залучення педагогічних і науково-педагогічних працівників в освітній процес.  
   3.5. Про надання роз’яснень Міністерством освіти і науки України щодо відсторонення від навчання чи відрахування дітей з приватних закладів освіти через неоплату за певний період навчання у зв’язку з військовими діями на території України.
   3.6. Про необхідність внесення змін до переліку здобувачів освіти, визначених Законом України «Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку», здобувачів освіти, які навчаються в закладах професійної (професійно-технічної) освіти. 
   3.7. Про отримання роз’яснення від Міністерства освіти і науки України стосовно інформації про доцільність створення спеціальних комісій перед початком нового навчального року в закладах повної загальної середньої освіти з метою визначення класу для подальшого навчання учня, який мав статус біженця чи переселенця під час воєнного стану.
   3.8. Про необхідність отримання роз’яснення Міністерства освіти і науки України щодо потреби під час воєнного стану внесення змін до чинного законодавства України про коригування тривалості навчального року (175 днів).
   3.9. Про необхідність надання роз’яснення Міністерства освіти і науки України щодо реалізації положень статті 57 Закону України “Про освіту” в умовах воєнного стану.