Звернення Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій до освітян і науковців України

Секретаріат Комітету з питань освіти, науки та інновацій
17 березня 2022, 17:27

       Шановні освітяни та науковці України!

      Щиро дякуємо  Вам за  згуртованість, патріотизм, силу духу, самовіддану працю у складний для нашої держави час. Багато з Вас сьогодні у лавах тих, хто боронить Демократію, Свободу та Людські Цінності. У закладах освіти кожної області організовано місця для  внутрішньо переміщених осіб, створено гуманітарні штаби, де надається всебічна  допомога потерпілим.  І тут Ви на передовій.  Ви - честь нашої держави і  заслужили найвищих державних похвал, звань  і  нагород.
      Водночас з 24 лютого 2022 року, з часу, коли розпочалось повномасштабне вторгнення  російських військ в Україну,  агресор щодня  безжалісно нищить  інфраструктуру освіти і науки: дитячі садки і школи, коледжі, училища, інститути та університети, наукові установи, бібліотеки тощо. За час війни від рук ворога загинуло понад 100 українських дітей, їх невинна кров завжди буде на  руках агресора. Під загрозу поставлено саме існування України як незалежної і демократичної європейської держави.
      Своїми злочинними діями, нищенням цивільного населення України, зневагою до української освіти і науки Російська Федерація як держава-окупант повністю знецінила свої нагороди та почесні звання.
      Комітет з питань освіти, науки та інновацій звертається до Національної академії наук України, національних галузевих академій наук України, закладів освіти, наукових установ, освітніх та наукових громадських організацій України з закликом про розірвання прямих двосторонніх договорів з російськими контрагентами, а також рекомендує українським науковцям та освітянам відмовитись від почесних звань та  нагород  держави-агресора, які   принижують їх гідність.
      Перемога  буде за нами!
      Слава Україні!