Інформація про засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій 27 січня 2022 року

Секретаріат Комітету з питань освіти, науки та інновацій
27 січня 2022, 15:28

 

27 січня 2022 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак. 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій були розглянуті питання:

 

Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про повну загальну середню освіту” щодо розширення можливостей для трансформації освітньої мережі та захисту прав учасників освітнього процесу (реєстр. № 6354 від 26.11.2021, н.д.Ю.Гришина, П.Сушко, Л.Білозір, О.Качура, В.Крейденко та інші).

У проекті пропонується шляхом внесення змін до Закону України «Про повну загальну середню освіту» включити «оздоровчо-профілактичні підрозділи» до структурних підрозділів у складі закладів загальної середньої освіти та передбачити затвердження Кабінетом Міністрів України порядку надання послуг такими підрозділами. Крім того, законопроектом пропонується для засновників санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів) продовжити до 1 липня 2024 року перехідний період для зміни типу закладів освіти.

Народні депутати України – члени Комітету ознайомившись з експертними висновками Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Міністерства охорони здоров’я України, Української асоціації районних та обласних рад, які підтримують законопроект № 6354 без зауважень, дійшли висновку рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект про внесення змін до Закону України “Про повну загальну середню освіту” щодо розширення можливостей для трансформації освітньої мережі та захисту прав учасників освітнього процесу за основу, доручити Комітету Верховної Ради України з питань освіти науки та інновацій доопрацювати законопроект з урахуванням поправок і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи, скоротивши термін подачі пропозицій наполовину.

 

Проект Закону про ратифікацію Угоди між Україною, з однієї сторони, і Європейським Союзом та Європейським співтовариством з атомної енергії, з іншої сторони, про участь України у Рамковій програмі з досліджень та інновацій “Горизонт Європа” та Програмі з досліджень та навчання Європейського співтовариства з атомної енергії (2021 - 2025), комплементарній до Рамкової програми з досліджень та інновацій “Горизонт Європа” (реєстр. № 0142 від 24.01.2022, Президент України).

Народні депутати України обговоривши законопроект № 0142 ухвалили висновок Комітету рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект за основу та в цілому, адже реалізація проекту акта впливатиме на створення сприятливих умов для здійснення науково-дослідницької діяльності та комерціалізації розробок; розбудови національної інноваційної екосистеми; залучення фінансування на наукові та інноваційні проекти.