Інформація про засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій 26 січня 2022 року

Секретаріат Комітету з питань освіти, науки та інновацій
26 січня 2022, 17:27

 

26 січня 2022 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак. 

Розпочалось засідання з привітання і нагородження за заслуги перед народом України Грамотою Верховної Ради України директора Тур’є-Реметівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Мегели Антоніни Іванівни.


 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій були розглянуті питання:

 

Про реалізацію законів України “Про пріоритетні напрями розвитку науки і техніки” та “Про пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні» в частині формування відповідних пріоритетних напрямів”.

Було заслухано представлену на засіданні Комітету інформацію Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України та голови підкомітету з питань науки та інновацій Валерія Колюха.

Голова Комітету наголосив, що зважаючи на те, що станом на кінець січня 2022 року деякі бюджетні програми не можуть бути профінансовані через відсутність затверджених чинним законодавством пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності необхідно терміново вжити заходів реагування. Одним з таких заходів є розгляд та прийняття найближчим часом законопроекту, який знаходиться на розгляді Верховної Ради України за реєстраційним номером 6445. Це допоможе швидко розблокувати ситуацію в тому числі фінансову. Представник Національної академії наук України також висловився на підтримку такого рішення, щодо прийняття законопроекту № 6445, яке є актуальним і необхідним.

Також Сергій Бабак запропонував в Рішенні Комітету рекомендувати Кабінету Міністрів України звернути увагу на необхідність виконання ст. 20 Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність» щодо роботи Національної Ради з питань розвитку науки і технологій, адже питання формування пріоритетів держави – це, зокрема, безпосередньо і їх питання.

Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій вирішив визначити стан реалізації Закону України “Про пріоритетні напрями розвитку науки і техніки” та Закону України “Про пріоритетні напрями  інноваційної діяльності в України” незадовільним і таким, що негативно позначився на стані вітчизняного науково-технічного потенціалу, національній безпеці та економіці країни в цілому. 

Враховуючи загрози, що виникають в поточному році з проведенням наукових, науково-технічних досліджень у зв’язку закінченням терміну дії в 2021 році пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності, вважати за доцільне продовжити їх дію до кінця  2022 року.

Рекомендувати Кабінету Міністрів України вжити термінових заходів з організації та підготовки пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки,  пріоритетних напрямів інноваційної діяльності та до 1 березня 2022 року внести відповідні пропозиції до Верховної Ради України.

 

Проект Постанови про внесення зміни до пункту 1 Постанови Верховної Ради України від 1 грудня 2021 року № 1919-IX “Про присудження щорічної Премії Верховної Ради України найкращим учасникам зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти, за 2021 рік” (реєстр. № 6524 від 18.01.2022, н.д.С.Бабак, В.Колюх, Р.Грищук, Н.Піпа, Ю.Гришина та інші).

Проектом Постанови пропонується вилучити Чикалова Олексія Юрійовича з числа лауреатів на отримання щорічної Премії Верховної Ради України найкращим учасникам зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти, як такого, що не відповідає усім вимогам до лауреатів, встановлених Постановою Верховної Ради України від 29 січня 2021 року № 1157-ІХ "Про Премію Верховної Ради України найкращим учасникам зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти". Підставою для таких змін є наказ Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна від 31 серпня 2021 року № 0210-05/1439, яким Чикалова Олексія Юрійовича було відраховано з числа студентів зазначеного закладу вищої освіти за власним бажанням.

Народними депутатами України – членами Комітету було ухвалено висновок рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Постанови ВРУ № 6524 за основу і в цілому.

 

Проект Постанови “Про запровадження заходів для оцінки та подолання наслідків пандемії COVID-19 у сфері освіти” (реєстр. № 6047 від 13.09.2021, н.д.І.Совсун, Р.Грищук, К.Рудик, Я.Железняк, С.Колебошин та інші).

Проект Постанови передбачає здійснення Міністерством освіти і науки  України та Державною службою якості освіти комплексу заходів, які дозволять визначити  рівень компетентностей учнів, що здобувають повну загальну середню освіту, з основних галузей знань; частку учнів, яка не володіє компетентностями з основних галузей знань на базовому рівні; зв’язок соціально-економічного контексту та освітнього середовища з рівнем компетентностей учнів з основних галузей знань; вплив організації дистанційного навчання у закладах повної загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти на мотивацію до навчання та психологічний стан учнів; а також зробити спробу визначити втрати учнів у навчанні через карантин, обмежувальні протиепідемічні заходи, перехід на дистанційне та змішане навчання; зібрати кращі практики організації дистанційного та змішаного навчання, розробити систему подолання наслідків пандемії у сфері освіти.

Під час прийняття рішення щодо законопроекту № 6047 народні депутати України – члени Комітету взяли до уваги експертні висновки Міністерства освіти і науки України, Державної служби якості освіти, Міністерства фінансів України. За результатами обговорення було ухвалено висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови про запровадження заходів для оцінки та подолання наслідків пандемії COVID-19 у сфері освіти за результатами розгляду у першому читанні відхилити.

Також народними депутатами України було запропоновано упродовж двох тижнів з моменту ухвалення рішення Комітетом щодо проекту Постанови № 6047 народним депутатам України – членам Комітету за участі народного депутата України Інни Совсун підготувати та внести на розгляд Верховної Ради України проект Постанови ВРУ, в якій передбачити розроблення методики вимірювання втрат у навчанні учнів, що здобувають загальну середню освіту, внаслідок пандемії та запровадження дистанційного навчання, а також проведення регулярного моніторингу компетентностей учнів з метою визначення таких втрат.

 

Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо криміналізації реклами або пропаганди наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів (реєстр. № 5496 від 14.05.2021, н.д.Н.Королевська, Ю.Солод, В.Мороз, В.Кальцев, В.Гнатенко).

Проектом Закону пропонується притягувати осіб до кримінальної відповідальності, крім іншого, за рекламу або пропаганду нарковмісних рослин або їх частин. Досить розповсюдженим явищем є те, що деякі суб’єкти господарювання використовують зображення нарковмісних рослин або їх частин (зокрема конопель) як атрибути торгових емблем та марок чи як логотипи на різноманітних поверхнях.

Народні депутати України ознайомились з висновками Міністерства освіти і науки України, Міністерства внутрішніх справ України, Комітету з питань бюджету, Міністерства фінансів України, Національної академії педагогічних наук України та ухвалили висновок про доцільність повернення законопроекту № 5496 на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи.

 

Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо особливостей вступу до закладів вищої освіти внутрішньо переміщених осіб (реєстр. № 6272 від 03.11.2021. н.д.Е.Рєпіна, С.Бабак, Р.Грищук, Г.Вацак та інші).

Цей проект передбачає зміни до Закону України “Про вищу освіту”. В тому числі надання внутрішньо переміщеним особам, які отримали документ про повну загальну середню освіту, квот на прийом на навчання до закладів вищої освіти та забезпечення можливості для додаткового вивчення внутрішньо переміщеними особами, які зараховані на навчання до закладів вищої освіти, українознавчих дисциплін.

За наслідками обговорення законопроекту членами Комітету, представником Міністерства освіти і науки України та за участі автора – народного депутата України Елли Рєпіної було прийнято рішення про відкладення розгляду питання щодо особливостей вступу до закладів вищої освіти внутрішньо переміщених осіб до наступного засідання. Також підтримано пропозицію про запрошення на розгляд цього питання представників Міністерства освіти і науки України, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та інших дотичних зовнішніх стейкхолдерів.

 

Проект Закону про внесення змін до статті 25 Закону України “Про державну службу” щодо оптимізації обсягу інформації, необхідної для участі у конкурсі на посаду державної служби (реєстр. № 5773 від 15.07.2021, н.д.М.Тищенко, А.Клочко, І.Негулевський та інші).

Законопроектом пропонується внести зміни до статті 25 Закону України «Про державну службу», передбачивши, при цьому можливість використання попередньо виданих посвідчень поряд із новими сертифікатами; відсутність обов'язку для кандидатів подавати сертифікат (посвідчення) для участі у конкурсі;  можливість переводити державних службовців, яких призначено на посади до 16.07.2021 року, на інші посади державної служби без необхідності отримання ними державних сертифікатів (за аналогією з відсутністю необхідності проведення спеціальної перевірки при просуванні або переведенні державного службовця на іншу посаду державної служби).

Обговоривши висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Національної комісії зі стандартів державної мови, Уповноваженого із захисту державної мови, Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Міністерства освіти і науки України, народними депутатами України було ухвалено висновок рекомендувати Верховній Раді України під час голосування  відхилити цей законопроект.

 

Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності» (реєстр. № 6445 від 17.12.2021).

Метою проекту Закону є продовження чинних пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та пріоритетних напрямів інноваційної діяльності на 2022 рік у зв’язку з тим, що Кабінет Міністрів України до цього часу не подав до Верховної Ради України проекти законів щодо оновлення відповідних пріоритетних напрямів, термін дії яких завершився у 2021 році.

Народні депутати України ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності  (реєстр. №6445 від 17.12.2021), за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому.

Під час засідання,  членами Комітету з питань освіти, науки та інновацій було затверджено план роботи Комітету та пропозиції Комітету до проекту Порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.