Інформація про засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій 21 жовтня 2021 року

21 жовтня 2021, 12:00

 

21 жовтня 2021 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Лукашев О.А., Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Воронов В.А., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Коваль О.В., Колюх В.В., Лис О.Г., Павленко Р.П.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій було розглянуто питання:

 

1. Проект Закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти” (реєстр. № 6197 від 21.10.2021), поданий народним депутатом України Бабаком С. та іншими народними депутатами України.

Комітет з питань освіти, науки та інновацій за дорученням Голови Верховної Ради України розглянув проект Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти” (реєстр. № 6197 від 21.10.2021) та зазначає наступне.

13 жовтня 2021 року Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду України задовольнив касаційну скаргу кандидата в члени Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО), скасував рішення судів першої та апеляційної інстанцій та ухвалив нове рішення, яким, зокрема, визнав протиправними і скасував рішення Конкурсної комісії з відбору членів Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, що оформлене протоколом від 5 грудня 2018 року № 5, про визнання обраними 22 членів Національного агентства та розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 року № 1063-р, яким затверджено склад НАЗЯВО.

Верховний Суд дійшов висновку, що конкурсний відбір членів НАЗЯВО відбувся з істотними порушеннями процедури, що безпосередньо вплинули на його результати.

Зокрема, Верховний Суд указав на наявність розбіжностей між ч. 2 ст. 19 Закону України “Про вищу освіту” та Положенням про конкурс у частині механізму реалізації принципу галузевого представництва, усунення яких має відбуватися із застосуванням акта, що має вищу юридичну силу, тобто Закону.

При цьому Верховний Суд звернув увагу на правові наслідки скасування рішень про обрання та затвердження складу НАЗЯВО, зазначивши, що обраний Судом спосіб захисту прав позивача не є підставою для автоматичної переоцінки рішень, прийнятих НАЗЯВО з моменту затвердження його складу, чи для перегляду всіх правовідносин, учасником яких було НАЗЯВО.

Законопроект розроблений “з метою усунення правової колізії в Законі України “Про вищу освіту” в частині принципів відбору членів Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, а саме застосування принципів галузевого представництва при відборі до складу Національного агентства представників роботодавців та здобувачів вищої освіти та дозволяє усунути складну ситуацію, викликану припиненням діяльності Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти”.

Законопроект спрямований на уникнення блокування роботи Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти до проведення необхідних процедур обрання нових членів агентства. Адже виконання рішення Суду призведе до блокування прийняття рішень щодо акредитації освітніх програм закладів вищої освіти та наукових установ в частині якості освіти та підготовки фахівців відповідного науково-освітнього рівня, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти (зокрема, може призвести до затримки видачі дипломів про вищу освіту випускників освітніх програм)).

Прийняття запропонованого законопроекту дозволить:

усунити наслідки, що виникли в наслідок рішення викладеного в постанові Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду,

забезпечити в стислі строки проведення конкурсу з відбору нового складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти,

запобігти можливим оскарженням рішень з даного питання у судовому порядку.

Законопроектом пропонується механізм забезпечення роботи Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти у перехідний період, яким надається право Кабінету Міністрів України затвердити тимчасовий склад Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти без проведення конкурсу, передбаченого Законом України “Про вищу освіту”.

Повноваження тимчасового складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти тривають до затвердження нового складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, сформованого за наслідками конкурсу.

Згідно з пояснювальною запискою до проекту Закону, реалізація його положень не потребуватиме додаткових видатків з Державного бюджету України.

Заслухавши та обговоривши інформацію Голови Комітету Сергія Бабака з цього питання, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення:

1. Включити до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання проект Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти” (реєстр. № 6197 від 21.10.2021), поданий народним депутатом України Бабаком С. та іншими народними депутатами України.

2. Згідно з частиною другою статті 114 Регламенту Верховної Ради України рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти” (реєстр. № 6197 від 21.10.2021), поданий народним депутатом України Бабаком С.В. та іншими народними депутатами України, за результатами розгляду прийняти за основу і в цілому.