Інформація про засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій 20 жовтня 2021 року

20 жовтня 2021, 15:00

20 жовтня 2021 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Лукашев О.А., Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Воронов В.А., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Коваль О.В., Колюх В.В., Лис О.Г., Павленко Р.П., народний депутат України Неклюдов В.М.

Також у засіданні брали участь Міністр освіти і науки України Шкарлет С.М., Перший заступник Міністра освіти і науки України Вітренко А.О., представники освітянської та наукової спільноти, громадських організацій та експерти.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій були розглянуті питання:

 

1. Про нагородження грамотами Верховної Ради України діячів освіти.

Засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій розпочалося з приємної ноти. Голова Комітету Сергій Бабак урочисто вручив грамоти Верховної Ради України діячам освіти.

 

2. Проект Закону про внесення змін до статті 71 Закону України “Про вищу освіту” щодо питання використання коштів спеціального фонду закладу вищої освіти від надання платних послуг у сфері вищої освіти (реєстр. № 5471 від 06.05.2021, н.д.О.Лукашев).

Метою законопроекту є вдосконалення процедури використання коштів спеціального фонду закладу вищої освіти від надання платних послуг у сфері вищої освіти.

Законопроектом передбачається визначити на законодавчому рівні наступне:

кошти, отримані закладом вищої освіти державної та комунальної форм власності від надання платних послуг у сфері вищої освіти та пов’язаних з нею інших сферах діяльності, не включаються до спеціального фонду бюджетів і кошторису такого закладу вищої освіти;

керівники закладів вищої освіти здійснюють розпорядження коштами від надання платних послуг у сфері вищої освіти та пов’язаних з нею інших сферах діяльності виключно в межах забезпечення статутної діяльності відповідних закладів вищої освіти;

залучення закладами вищої освіти державної та комунальної форм власності додаткових джерел фінансування від надання дозволених законодавством платних послуг не тягне за собою зниження державних та місцевих нормативів фінансування та (або) розмірів фінансування, передбачених у відповідних бюджетах.

Прийняття проекту Закону України “Про внесення змін до статті 71 Закону України “Про вищу освіту” щодо питання використання коштів спеціального фонду закладу вищої освіти від надання платних послуг у сфері вищої освіти” не потребує додаткових коштів з Державного бюджету України та місцевих бюджетів.

Заслухавши та обговоривши інформацію автора законопроекту, Першого заступника голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Олександра Лукашева, голови підкомітету з питань вищої освіти Юлії Гришиної, враховуючи рішення підкомітету з питань вищої освіти від 27 вересня 2021 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Національної академії педагогічних наук України, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення змін до статті 71 Закону України “Про вищу освіту” щодо питання використання коштів спеціального фонду закладу вищої освіти від надання платних послуг у сфері вищої освіти” (реєстр. № 5471 від 06.05.2021), поданого народним депутатом України Лукашевим О.А., повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

3. Проект Закону про внесення змін до статті 13 Бюджетного кодексу України щодо питання використання коштів спеціального фонду закладу вищої освіти від надання платних послуг у сфері вищої освіти (реєстр. № 5472 від 06.05.2021, н.д.О.Лукашев).

Метою законопроекту є вдосконалення процедури використання коштів спеціального фонду закладу вищої освіти від надання платних послуг у сфері вищої освіти.

Законопроектом передбачається визначити на законодавчому рівні, що власні надходження бюджетних установ отримуються додатково до коштів загального фонду бюджету і включаються до спеціального фонду бюджету. При цьому надходження бюджетних установ у вигляді майна (активів) в натуральній формі, отримане від інших бюджетних установ, які відповідно до законодавства виконують функції з управління об’єктами державної (комунальної) власності, у межах відповідного бюджету, не є власними надходженнями таких бюджетних установ, крім коштів, отриманих державним та/або комунальним закладом вищої освіти від надання платних послуг у сфері вищої освіти та пов’язаних з нею інших сферах діяльності.

Прийняття проекту Закону України “Про внесення змін до статті 13 Бюджетного кодексу України щодо питання використання коштів спеціального фонду закладу вищої освіти від надання платних послуг у сфері вищої освіти” не потребує додаткових коштів з Державного бюджету України та місцевих бюджетів.

Заслухавши та обговоривши інформацію автора законопроекту, Першого заступника голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Олександра Лукашева, голови підкомітету з питань вищої освіти Юлії Гришиної, враховуючи рішення підкомітету з питань вищої освіти від 27 вересня 2021 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Національної академії педагогічних наук України, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення змін до статті 13 Бюджетного кодексу України щодо питання використання коштів спеціального фонду закладу вищої освіти від надання платних послуг у сфері вищої освіти” (реєстр. 5472 від 06.05.2021), поданий народним депутатом України Лукашевим О.А., повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

4. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти (реєстр. № 5514 від 19.05.2021, н.д.В.Неклюдов, І.Васильєв, Т.Грищенко, Г.Вацак).

Метою даного законопроекту є закріплення на законодавчому рівні підтримки різносторонньо обдарованої молоді та молоді, яка розвивається, шляхом відвідування позакласних занять при вступі до закладу вищої освіти.

Проект закону урегульовує питання надання додаткових балів при вступі до закладу вищої освіти:

- вступникам, які є призерами Всеукраїнських або міжнародних творчих конкурсів (для спеціальностей, прийом на навчання за якими здійснюється з урахуванням творчих здібностей вступників);

- вступникам, які мають спортивний розряд не нижче першого або спортивне звання не нижче майстра спорту України (для спеціальностей, прийом на навчання за якими здійснюється з урахуванням фізичних здібностей вступників);

- вступникам, які успішно закінчили підготовчі курси закладу вищої освіти для вступу до цього закладу вищої освіти для здобуття вищої освіти за гуманітарними спеціальностями.

Окрім того, проект Закону закріплює поняття таких термінів, як: Всеукраїнська учнівська олімпіада, міжнародна учнівська олімпіада, Всеукраїнський творчий конкурс, міжнародний творчий конкурс.

Реалізація положень цього законопроекту не потребує витрат Державного бюджету.

Прийняття цього проекту Закону, з одного боку, сприятиме стимулюванню молоді  різносторонньо розвиватися, а з іншого – забезпечить додаткову підтримку обдарованої молоді з боку держави при вступі до закладів вищої освіти.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови підкомітету з питань вищої освіти Юлії Гришиної, враховуючи рішення підкомітету з питань вищої освіти від 27 вересня 2021 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Національної академії педагогічних наук України, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти” (реєстр. № 5514 від 19.05.2021), поданий народним депутатом України Неклюдовим В.М. та іншими народними депутатами України, повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

5. Проект Закону про внесення змін до статті 42 Закону України “Про вищу освіту” щодо оприлюднення та моніторингу досягнення цільових показників діяльності закладу вищої освіти (KPI керівників закладів вищої освіти) (реєстр. № 5685 від 18.06.2021, н.д.Н.Піпа, Г.Васильченко, О.Устінова, Р.Лозинський та інші).

Метою законопроекту є забезпечення створення прозорої та відкритої системи моніторингу досягнення цільових показників діяльності закладу вищої освіти, які визначені у контракті з обраним керівником закладу вищої освіти.

Законопроектом передбачається визначення на законодавчому рівні, що цільові показники діяльності закладу вищої освіти, досягнення яких повинен забезпечити керівник закладу вищої освіти, механізми перевірки досягнення таких цільових показників, терміни для досягнення таких цільових показників, а також щорічні звіти про досягнення цільових показників оприлюднюються на сайті закладу вищої освіти.

Прийняття законопроекту не потребує додаткових коштів з Державного бюджету України та місцевих бюджетів.

Реалізація проекту акту дозволить створити прозору та відкриту систему моніторингу досягнення цільових показників діяльності закладу вищої освіти, які визначені у контракті з обраним керівником закладу вищої освіти.

Заслухавши та обговоривши інформацію автора законопроекту, секретаря Комітету з питань освіти, науки та інновацій Наталії Піпи, голови підкомітету з питань вищої освіти Юлії Гришиної, враховуючи рішення підкомітету з питань вищої освіти від 11 жовтня 2021 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Національної академії педагогічних наук України, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення, відповідно до статті 110 Регламенту Верховної Ради України підготувати законопроект, який вноситься на розгляд Верховної Ради України народними депутатами України – членами Комітету з питань освіти, науки та інновацій з врахуванням основних положень проекту Закону України «Про внесення змін до статті 42 Закону України "Про вищу освіту" щодо оприлюднення та моніторингу досягнення цільових показників діяльності закладу вищої освіти (KPI керівників закладів вищої освіти)» (реєстр. № 5685 від 18.06.2021р.), поданого народним депутатом України Піпою Н.Р. та іншими народними депутатами України, та окремих положень проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" щодо визначення цільових показників діяльності закладу вищої освіти (КРІ керівників закладів вищої освіти) та щорічного моніторингу рівня їх досягнення» (реєстр. № 5685-1 від 07.07.2021 р.), поданого народним депутатом України Абрамовичем І.О. та іншими народними депутатами України.

 

6. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо визначення цільових показників діяльності закладу вищої освіти (КРІ керівників закладів вищої освіти) та щорічного моніторингу рівня їх досягнення (реєстр. № 5685-1 від 07.07.2021, н.д.І.Абрамович, Н.Королевська, Т.Плачкова, І.Констанкевич, Д.Гетманцев).

Проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо визначення цільових показників діяльності закладу вищої освіти (КРІ керівників закладів вищої освіти) та щорічного моніторингу рівня їх досягнення” (реєстр.№ 5685-1), внесений Абрамовичем І.О. та іншими народними депутатами України, є альтернативним до проекту Закону України “Про внесення змін до статті 42 Закону України “Про вищу освіту” щодо оприлюднення та моніторингу досягнення цільових показників діяльності закладу вищої освіти (KPI керівників закладів вищої освіти)” (реєстр. № 5685 від 18. 06. 2021р.), поданого народним депутатом України Піпою Н.Р. та іншими народними депутатами України.

Комітет з питань освіти, науки та інновацій є головним з опрацювання вказаних законопроектів.

Як зазначається у п. 2 пояснювальної записки, законопроект спрямований на врегулювання питання визначення переліку цільових показників діяльності закладу вищої освіти, досягнення яких повинна забезпечити особа (кандидатура) на посаді керівника закладу вищої освіти в разі підписання контракту, механізмів перевірки досягнення таких цільових показників, а також термінів для досягнення таких цільових показників.

Зазначеним законопроектом:

- встановлюється, що цільові показники діяльності закладу вищої освіти формулює перед собою сам керівник у виборчій програмі, з якою він йде на вибори на цю посаду;

- визначається, що якщо керівник зі своєю виборчою програмою переміг, то заявлені ним на конкурс цільові показники переносяться до контракту з ним. Це підвищить відповідальність кандидатів за те, що вони обіцяють на виборах, оскільки їх передвиборчі обіцянки переноситимуться до контракту у разі перемоги;

- затверджені цільові показники підлягатимуть оприлюдненню на сайті закладу вищої освіти. Так само оприлюднюватиметься звітність керівника про стан їх досягнення, строки оприлюднення якої визначені законопроектом.

Окрім того, в законопроекті використовується більш коректна термінологія, яка використовується на практиці і запроваджена постановою Кабінету Міністрів України від 05.12.2014 № 726.

Прийняття і реалізація законопроекту не потребує додаткових витрат з Державного бюджету України або місцевих бюджетів.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови підкомітету з питань вищої освіти Юлії Гришиної, враховуючи рішення підкомітету з питань вищої освіти від 11 жовтня 2021 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Національної академії педагогічних наук України, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення, відповідно до статті 110 Регламенту Верховної Ради України підготувати законопроект, який вноситься на розгляд Верховної Ради України народними депутатами України – членами Комітету з питань освіти, науки та інновацій з врахуванням основних положень проекту Закону України «Про внесення змін до статті 42 Закону України "Про вищу освіту" щодо оприлюднення та моніторингу досягнення цільових показників діяльності закладу вищої освіти (KPI керівників закладів вищої освіти)» (реєстр. № 5685 від 18.06.2021р.), поданого народним депутатом України Піпою Н.Р. та іншими народними депутатами України, та окремих положень проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" щодо визначення цільових показників діяльності закладу вищої освіти (КРІ керівників закладів вищої освіти) та щорічного моніторингу рівня їх досягнення» (реєстр. № 5685-1 від 07.07.2021 р.), поданого народним депутатом України Абрамовичем І.О. та іншими народними депутатами України.

 

7. Різне.

7.1. Про створення робочої групи для підготовки проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо військової освіти та науки» до другого читання (реєстр. № 5641 від 09.06.2021).

З метою підготовки до другого читання проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо військової освіти та науки» (реєстр. № 5641 від 09.06.2021), поданий народним депутатом України І. Верещук та іншими народними депутатами України, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення затвердити робочу групу у такому складі:

1)              Гришина Юлія Миколаївна – голова робочої групи, народний депутат України, голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету з питань освіти, науки та інновацій;

2)              Бабак Сергій Віталійович – народний депутат України, Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій;

3)              Коваль Ольга Володимирівна – народний депутат України, голова підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти Комітету з питань освіти, науки та інновацій;

4)              Колюх Валерій Вікторович – народний депутат України, голова підкомітету з питань науки та інновацій Комітету з питань освіти, науки та інновацій;

5)              Верещук Ірина Андріївна – народний депутат України;

6)              Деркач Андрій Леонідович – народний депутат України;

7)              Мамка Григорій Миколайович – народний депутат України;

8)              Цимбалюк Михайло Михайлович – народний депутат України;

9)              Шаров Олег Ігорович – генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти Міністерства освіти і науки України;

10)          Рибалко Алла Вікторівна – керівник експертної групи з питань вищої освіти та освіти дорослих директорату фахової передвищої, вищої освіти Міністерства освіти і науки України;

11)          Нікітіна Тетяна Миколаївна – начальник 2 відділу Юридичного управління Служби зовнішньої розвідки України;

12)          Маленький Юрій Борисович (резерв) – старший консультант 2 відділу Юридичного управління Служби зовнішньої розвідки України;

13)          Давиденко Дмитро Васильович – заступник начальника управління професійного навчання – начальник відділу організації професійного навчання Департаменту кадрового забезпечення Національної поліції України;

14)          Бодюл Євген Миколайович – начальник управління професійної освіти та науки Департаменту персоналу Міністерства внутрішніх справ України;

15)          Війтик Олег Андрійович – начальник служби координації наукової роботи відділу військової освіти та наукової роботи управління бойової та спеціальної підготовки Головного управління Національної гвардії України;

16)          Ктіторов Максим Олександрович – перший заступник начальника Київського інституту Національної гвардії України з навчально-методичної та наукової роботи;

17)          Морозов Олександр Олександрович – перший заступник начальника Національної академії Національної гвардії України з навчально-методичної та наукової роботи;

18)          Рись Юрій Борисович – начальник відділу освіти та науки Департаменту персоналу Державної служби України з надзвичайних ситуацій;

19)          Фігура Олег Володимирович – начальник управління професійної підготовки Департаменту персоналу Адміністрації Державної прикордонної служби України;

20)          Казнадій Вячеслав Васильович – заступник директора департаменту – начальник 1 відділу Департаменту правової роботи Адміністрації Держспецзв’язку України;

21)          Гиренко Ігор Миколайович – заступник начальника з навчальної роботи Інституту спеціального зв’язку та захисту інформації Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»;

22)          Мірненко Володимир Іванович – директор департаменту військової освіти і науки Міністерства оборони України;

23)          Представник Міністерства фінансів України (за згодою);

24)          Черняк Андрій Миколайович – ректор Національної академії Служби безпеки України;

25)          Артемов Володимир Юрійович – перший проректор з навчальної роботи Національної академії Служби безпеки України;

26)          Чорний Олександр Леонтійович – в.о. проректора з наукової роботи Національної академії Служби безпеки України;

27)          Бахрушин Володимир Євгенович – помічник-консультант народного депутата України Ю. Гришиної;

28)          Семенюк Сергій Володимирович – заступник керівника секретаріату Комітету з питань освіти, науки та інновацій, секретар робочої групи;

Вважати, що склад робочої групи може бути доповненим за поданням народних депутатів України – членів Комітету.

 

7.2. Про функціонування університетів під час карантину та вакцинування першокурсників вищих навчальних закладів освіти.

Народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій заслухали інформацію народного депутата України, голову підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти Романа Грищука щодо функціонування університетів під час карантину та вакцинування першокурсників вищих навчальних закладів освіти. Інформацію взято до відома.

 

7.3. Про урегулювання питань у сфері поставок теплової енергії та гарячої води в опалювальний період 2021/2022 рр. вищим навчальним закладам освіти.

Заслухавши інформацію народного депутата України, члена Комітету Івана Кириленка про урегулювання питань у сфері поставок теплової енергії та гарячої води в опалювальний період 2021/2022 рр. вищим навчальним закладам освіти, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій вирішили порушити вищезазначене питання на Дні Уряду 22 жовтня 2021 року.