Інформація про засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій 08 липня 2020 року

08 липня 2020, 15:00

08 липня 2020 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Лукашев О.А., Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Коваль О.В., Колюх В.В., Грищук Р.П., Гришина Ю.М., Воронов В.А., Кириленко І.Г., Лис О.Г., Павленко Р.М., народний депутат України Павленко Ю.О., народний депутат України Констанкевич І.М., народний депутат України Мезенцева М.С., народний депутат України Білозір Л.М.

Також у засіданні брали участь Т.в.о. Міністра освіти і науки України Шкарлет С.М., представник Уповноваженого Верховної Ради України з дотримання прав дитини та сім’ї Філіпішина А.А.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій було розглянуто такі питання:

 

1. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про державну підтримку та особливості функціонування дитячих центрів “Артек” і “Молода гвардія” щодо додаткової державної підтримки дитячих центрів “Артек” і “Молода гвардія” на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) (реєстр. № 3781 від 02.07.2020, н.д.М.Потураєв, Т.Рябуха, Є.Кравчук та інші).

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України “Про державну підтримку та особливості функціонування дитячих центрів “Артек” і “Молода гвардія” щодо додаткової державної підтримки дитячих центрів “Артек” і “Молода гвардія” на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)” (реєстр. № 3781 від 02.07.2020), поданий народними депутатами України Потураєвим М.Р., Рябухою Т.В., Кравчук Є.М., Абудулліним О.Р. та іншими, Комітет зазначає, що цим законопроектом передбачено забезпечення покриття витрат дитячих центрів “Артек” і “Молода гвардія” на період відміни тематичних змін у 2020 році в умовах особливого режиму роботи під час карантину, пов’язаного з запобіганням поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Зокрема, законопроектом внести зміни до статті 1 Закону України Про державну підтримку та особливості функціонування дитячих центрів Артек? і Молода гвардія?, якими надати:

1) державну підтримку дитячих центрів “Артек? і “Молода гвардія? шляхом здійснення фінансування будівництва і реконструкції їх об’єктів інфраструктури за рахунок загального фонду державного бюджету”;

2) можливість здійснення покриття витрат дитячих центрів “Артек” і “Молода гвардія” на утримання об’єктів, оплату праці працівників, обов’язкових податків й платежів, комунальних послуг, послуг зв’язку, послуг дератизації, дезінфекції, вивозу твердих побутових відходів, паливно-мастильних матеріалів;

2) можливість дитячому центру Молода гвардія? реалізовувати 10% путівок без залучення третіх осіб.

Заслухавши заступника голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Колебошина С.В., народного депутата України Павленка Ю.О., враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях, а також враховуючи актуальність і невідкладність прийняття рішення стосовно подальшої діяльності дитячих центрів “Артек” і “Молода гвардія”, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку та особливості функціонування дитячих центрів «Артек» і «Молода гвардія» щодо додаткової державної підтримки дитячих центрів «Артек» і «Молода гвардія» на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (реєстр. № 3781 від 02.07.2020), поданий народними депутатами України Потураєвим М.Р., Рябухою Т.В., Кравчук Є.М., Абудулліним О.Р. та іншими, за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому як Закон;


направити Рішення Комітету до Комітету з питань з питань гуманітарної та інформаційної політики, який визначено головним з підготовки цього законопроекту.

 

2. Проект Постанови про внесення змін до додатка до Постанови Верховної Ради України “Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2020 році” (реєстр. № 3638 від 11.06.2020, н.д.І.Констанкевич, Є.Кравчук, П.Сушко, М.Княжицький та інші).

У своєму поданні автори відзначили, що проектом Постанови перелік найважливіших подій у суспільно-політичному житті України та ювілеїв видатних осіб, які у 2020 році повинні відзначатися на загальнодержавному рівні, доповнюється низкою ювілеїв, створюються належні правові підстави для організаційної підготовки з їх відзначення.

Це пов’язано з тим, що до Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, визначеного головним з опрацювання цього питання, надійшла низка пропозицій щодо відзначень додаткових пам’ятних дат і ювілеїв, у тому числі від Комітету з питань освіти, науки та інновацій (рішення Комітету від 27.05.2020, протокол № 30, та 03.06.2020 протокол № 31). Вказані рішення Комітету повністю враховані, включно із законопроектами реєстраційні номери 3001 та 3203, а також додатковими пропозиціями Міністерства освіти і науки України, які направлялись до законопроекту реєстр. № 3001.

Народні депутати України – члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики прийняли рішення відповідно до статті 93 Конституції України в порядку законодавчої ініціативи внести на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України “Про внесення змін до додатка до Постанови Верховної Ради України “Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2020 році” та рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу та в цілому. Також головний Комітет рекомендує включити згаданий проект Постанови до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України IX скликання.

Заслухавши народного депутата України Констанкевич І.М., заступника голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Колебошина С.В., враховуючи рішення підкомітету з питань науки та інновацій, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до додатка до Постанови Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2020 році» (реєстр. № 3638 від 11.06.2020), поданий народними депутатами України Констанкевич І.М., Кравчук Є.М., Сушком П.М. та іншими, прийняти в цілому з урахуванням положень проекту Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до додатка до Постанови Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2020 році» (щодо відзначення 90 років з часу заснування Одеської державної академії будівництва та архітектури)» (реєстр. № 3756 від 30.06.2020, н.д. Колебошин С.В.);

надіслати Рішення Комітету до Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, який є головним з опрацювання цього проекту Постанови.

 

3. Проект Постанови про призначення у 2020 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих вчених – докторів наук.

Заслухавши інформацію Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій, голови об’єднаної Конкурсної комісії з присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим та іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук (далі – об’єднана Конкурсна комісія) С.В. Бабака та розглянувши подання об’єднаної Конкурсної комісії кандидатур на присудження у 2020 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань з питань освіти, науки та інновацій на виконання Постанови Верховної Ради України «Про іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук» від 5 лютого 2019 року № 2676-VIII, одностайно прийняли рішення:

1. Підтримати подання об’єднаної Конкурсної комісії щодо призначення у 2020 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук переможцям конкурсу.

2. Відповідно до статті 93 Конституції України в порядку законодавчої ініціативи внести на розгляд Верховної Ради України подання на призначення у 2020 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук переможцям конкурсу з відповідним проектом постанови Верховної Ради України.

3. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до Положення про іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 5 лютого 2019 року № 2676-VIII, та статті 96 і частини третьої статті 138 Закону України Про Регламент Верховної Ради Українивключити проект Постанови Верховної Ради України Про призначення у 2020 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наукдо порядку денного сесії Верховної Ради України та за наслідками його розгляду прийняти за основу та в цілому.

 

4. Проект Закону про внесення змін до статті 44 Закону України “Про вищу освіту” щодо підтримки осіб, які мають спортивні звання при вступі до закладів вищої освіти (реєстр. № 2776 від 17.01.2020, н.д.О.Саладуха, Ю.Гришина, І.Борзова, П.Сушко, Ж.Беленюк та інші).

У законопроекті шляхом внесення змін до ст. 44 Закону України “Про вищу освіту” пропонується передбачити право на отримання бала за особливі успіхи особам, яким присвоєно спортивні звання заслуженого тренера України, заслуженого майстра спорту України, майстра спорту України міжнародного класу, гросмейстера України та майстра спорту України для вступу до закладу вищої освіти на навчання для здобуття вищої освіти на спеціальності з фізичної культури і спорту, середньої освіти (фізична культура), фізичної терапії та ерготерапії. Також розширюється перелік міжнародних змагань, за участь в яких особи, які є членами збірних України на цих змаганнях, мають право на бал за особливі успіхи (за поданням центрального органу виконавчої влади у сфері культури, молоді та спорту).

Метою законопроекту є законодавче врегулювання питання підтримки таких осіб при вступі до закладів вищої освіти за спеціальностями фізичного виховання, спорту та здоров’я людини.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови підкомітету з питань вищої освіти Гришиної Ю.М., враховуючи рішення підкомітету з питань вищої освіти, а також висновки Головного науково-експертного управління Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту, Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України з Європейським Союзом, Міністерства освіти і науки України, Міністерства культури, молоді та спорту України (нині: Міністерство молоді та спорту України), народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до статті 44 Закону України «Про вищу освіту» щодо підтримки осіб, які мають спортивні звання при вступі до закладів вищої освіти» (реєстр. № 2776 від 17.01.2020), поданий народними депутатами України Саладухою О.В., Гришиною Ю.М., Борзовою І.Н. та іншими, повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

5. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про повну загальну середню освіту” (щодо недопущення закриття та забезпечення можливості подальшого функціонування санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів) (реєстр. № 3371 від 21.04.2020, н.д.О.Качура, Л.Білозір, М.Кучер).

Зазначений проект Закону України розглядається як доопрацьований і поданий на заміну раніше поданого.

Згідно з пояснювальною запискою, метою зазначеного проекту Закону України є забезпечення законодавчого підґрунтя для реформування системи загальної середньої освіти, що сприятиме підвищенню якості освіти та освітньої діяльності, істотному зростанню інтелектуального, культурного, духовно-морального потенціалу суспільства та особистості, зокрема законодавчого визначення подальшого функціонування санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів).

Відповідно до підпункту 8 пункту 3 розділу X “Прикінцеві і перехідні положення” Закону України “Про повну загальну середню освіту” з 2020 року санаторні школи (санаторні школи-інтернати) припиняють набір учнів до 1-9 класів. Засновники санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів) протягом одного року з дня набрання чинності цим Законом мають змінити тип таких закладів освіти на ліцеї з обов’язковим збереженням у їх складі пансіонів. З 1 вересня 2024 року такі ліцеї забезпечують здобуття виключно профільної середньої освіти,

На думку авторів законопроекту, такий підхід до реформування суперечить як вищезазначені меті. З поступовою ліквідацією санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів) втрачається право відповідної категорії дітей на відновлення і зміцнення здоров’я дітей у поєднанні із загальноосвітньою підготовкою, надання їм кваліфікованої медико-психолого-педагогічної допомоги, їх самовизначення.

Законопроектом пропонується внести зміни до “Прикінцевих і перехідних положень” Закону України “Про повну загальну середню освіту” в частині вилучення норми щодо змінити типу санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів), а також внесення змін та доповнень до статті 9 та статті 35 Закону України “Про повну загальну середню освіту” щодо окремих норм та положень функціонування спеціальних закладів загальної середньої освіти.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Лис О.Г., народного депутата України Білозір Л.М., враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону Про внесення змін до Закону України “Про повну загальну середню освіту” (щодо недопущення закриття та забезпечення можливості подальшого функціонування санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів) збереження санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів)” (реєстр. № 3371 від 21.04.2020), поданий народними депутатами України Качурою О.А., Білозір Л.М., Кучером М.І. та іншими, відхилити.

 

6. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про повну загальну середню освіту” (щодо відновлення прав учасників освітнього процесу) (реєстр. № 3430 від 05.05.2020, н.д.Ю.Тимошенко, В.Івченко, М.Цимбалюк, М.Волинець).

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту його метою є відновлення прав учасників освітнього процесу, зокрема через забезпечення можливості подальшого функціонування санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів) та гарантування права на працю педагогічних працівників.

Законопроектом пропонується виключення із Закону України “Про повну загальну середню освіту” норм, якими передбачається:

припинення безстрокового трудового договору з педагогічними працівниками державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, які досягли пенсійного віку та яким виплачується пенсія за віком, та укладання трудових договорів строком від одного до трьох років;

припинення безстрокового трудового договору з керівниками державних і комунальних закладів загальної середньої освіти та укладання з ними трудових договорів строком на шість років (з керівниками, які отримують пенсію за віком, – на один рік);

припинення з 2020 року набору учнів до 1 – 9 класів санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів);

зміна типів санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів) на ліцеї з обов’язковим збереженням у їх складі пансіонів, які з 1 вересня 2024 року забезпечуватимуть здобуття виключно профільної середньої освіти.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Лис О.Г., враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях, спираюсь на експертні висновки, які надійшли на адресу Комітету від центральних органів виконавчої влади, профспілок, Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України тощо, а також враховуючи Рішення Комітету від 24 червня 2020 року (протокол № 36) щодо прийняття проекту Закону України “Про внесення змін до п.3 розділу Х “перехідні та прикінцеві положення” Закону України “Про повну загальну середню освіту” щодо розширення можливостей для трансформації освітньої мережі (реєстр. № 3719) за основу та в цілому як Закон, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про повну загальну середню освіту” (щодо відновлення прав учасників освітнього процесу) року” (реєстр. № 3430 від 05.05.2020 р.), поданий народними депутатами України Тимошенко Ю.В., Івченком В.Є., Цимбалюком М.М. та іншими повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

7. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про повну загальну середню освіту” щодо відновлення прав учасників освітнього процесу (реєстр. № 3430-1 від 21.05.2020, н.д.Н.Королевська, Ю.Солод).

У законопроекті, що є альтернативним до законопроекту за реєстр. № 3430, аналогічно пропонується виключити із Закону України “Про повну загальну середню освіту” положення, згідно з якими передбачається:

припинення безстрокового трудового договору з педагогічними працівниками державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, які досягли пенсійного віку та яким виплачується пенсія за віком, та укладання трудових договорів строком від одного до трьох років;

припинення безстрокового трудового договору з керівниками державних і комунальних закладів загальної середньої освіти та укладання з ними трудових договорів строком на шість років (з керівниками, які отримують пенсію за віком, – на один рік);

припинення з 2020 року набору учнів до 1 – 9 класів санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів);

зміна типів санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів) на ліцеї з обов’язковим збереженням у їх складі пансіонів, які з 1 вересня 2024 року забезпечуватимуть здобуття виключно профільної середньої освіти.

Водночас, на відміну від законопроекту № 3430 змінами до частини шостої статті 24 Закону України “Про повну загальну середню освіту” визначається, що посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії встановлюється в розмірі трьох мінімальних заробітних плат.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Лис О.Г., враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях, спираюсь на експертні висновки, які надійшли на адресу Комітету від центральних органів виконавчої влади, комітетів Верховної Ради України з питань бюджету та з питань інтеграції України з Європейським Союзом профспілок, Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України тощо, а також враховуючи Рішення Комітету від 24 червня 2020 року (протокол № 36) щодо прийняття проекту Закону України “Про внесення змін до п.3 розділу Х “перехідні та прикінцеві положення” Закону України “Про повну загальну середню освіту” щодо розширення можливостей для трансформації освітньої мережі (реєстр. № 3719) за основу та в цілому як Закон, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про повну загальну середню освіту” (щодо відновлення прав учасників освітнього процесу) року” (реєстр. № 3430-1 від 21.05.2020), поданий народними депутатами України Королевською Н.Ю., Солодом Ю.В., повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

8. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про повну загальну середню освіту” щодо розширення можливостей для трансформації освітньої мережі та відновлення прав учасників освітнього процесу (реєстр. № 3719-1 від 01.07.2020, н.д.Н.Королевська, Ю.Солод).

Метою законопроекту є відновлення прав учасників освітнього процесу, зокрема через забезпечення можливості подальшого функціонування санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів), гарантування права на працю та належну оплату праці педагогічних працівників.

Законопроектом пропонується шляхом внесення змін та доповнень до чинної редакції Закону України “Про повну загальну середню освіту” відновити такий тип закладів освіти, що забезпечує здобуття повної загальної середньої освіти, як санаторні школи (санаторні школи-інтернати).Пропонується, що утворені на день набрання чинності Законом України “Про повну загальну середню освіту” санаторні школи (санаторні школи-інтернати) продовжують функціонувати. Зарахування учнів до загальноосвітньої санаторної школи (школи-інтернату) проводиться у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері освіти та центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я. Змінення засновниками санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів) типу таких закладів освіти на один з типів закладів загальної середньої освіти, що передбачені Законом України “Про повну загальну середню освіту” здійснюється виключно з обов’язковим збереженням у їх складі пансіонів.

Також законопроектом передбачається внесення змін до Закону України “Про повну загальну середню освіту” в частині виключення низки положень:

про можливість укладення з керівниками державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, які отримують пенсію за віком (за їх згодою), трудових договорів строком лише на один рік;

про обов’язкове припинення безстрокових трудових договорів з педагогічними працівниками державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, яким виплачується пенсія за віком, та укладення з ними (за їх згодою), трудових договорів строком на один рік;

про встановлення посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії в розмірі трьох мінімальних заробітних для педагогічних працівників, діяльність яких регулюється Законом України “Про повну загальну середню освіту”.

Зазначений проект Закону України має значно більші предмети законодавчого регулювання ніж основний законопроект за реєстраційним номером 3719.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови підкомітету з питань вищої освіти Гришиної Ю.М., враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях від 3 липня поточного року та Рішення Комітету від 24 червня 2020 року (протокол № 36) щодо прийняття проекту закону України “Про внесення змін до п.3 розділу Х “Перехідні та прикінцеві положення” Закону України “Про повну загальну середню освіту” щодо розширення можливостей для трансформації освітньої мережі” (реєстр. № 3719) за основу та цілому як Закон, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України Про внесення змін до Закону України “Про повну загальну середню освіту” щодо розширення можливостей для трансформації освітньої мережі та відновлення прав учасників прав учасників освітнього процесу» (реєстр. № 3719-1 від 01.07.2020), поданий народними депутатами України Королевською Н.Ю., Солодом Ю.В., відхилити.

 

9. Проект Закону про внесення змін до Закону УкраїниПро повну загальну середню освіту” (щодо збереження санаторних шкіл (санаторних шкілнтернатів) для можливості відновлення здоров’я дітей у тісній єдності з навчанням і вихованням, у співпраці лікарів та педагогів) (реєстр. № 3719-2 від 01.07.2020, н.д.О.Качура, О.Горобець, Л.Білозір, Д.Шпенов).

Згідно з пояснювальною запискою, метою зазначеного проекту Закону України є забезпечення законодавчого підґрунтя для реформування системи загальної середньої освіти, що сприятиме підвищенню якості освіти та освітньої діяльності, істотному зростанню інтелектуального, культурного, духовно-морального потенціалу суспільства та особистості, зокрема законодавчого визначення подальшого функціонування санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів).

Відповідно до підпункту 8 пункту 3 розділу X “Прикінцеві і перехідні положення” Закону України “Про повну загальну середню освіту” з 2020 року санаторні школи (санаторні школи-інтернати) припиняють набір учнів до 1-9 класів. Засновники санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів) протягом одного року з дня набрання чинності цим Законом мають змінити тип таких закладів освіти на ліцеї з обов’язковим збереженням у їх складі пансіонів. З 1 вересня 2024 року такі ліцеї забезпечують здобуття виключно профільної середньої освіти,

На думку авторів законопроекту, такий підхід до реформування суперечить як вищезгаданій меті. З поступовою ліквідацією санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів) втрачається право відповідної категорії дітей на відновлення і зміцнення здоров'я дітей у поєднанні із загальноосвітньою підготовкою, надання їм кваліфікованої медико-психолого-педагогічної допомоги, їх самовизначення.

Законопроектом пропонується внести зміни до “Прикінцевих і перехідних положень” Закону України “Про повну загальну середню освіту” в частині вилучення норми щодо змінити типу санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів), а також внесення змін та доповнень до статті 9 та статті 35 Закону України “Про повну загальну середню освіту” щодо окремих норм та положень функціонування спеціальних закладів загальної середньої освіти.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови підкомітету з питань вищої освіти Гришиної Ю.М., враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях від 3 липня поточного року та Рішення Комітету від 24 червня 2020 року (протокол № 36) щодо прийняття проекту закону України “Про внесення змін до п.3 розділу Х “Перехідні та прикінцеві положення” Закону України “Про повну загальну середню освіту” щодо розширення можливостей для трансформації освітньої мережі” (реєстр. № 3719) за основу та цілому як Закон, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про повну загальну середню освіту” (щодо збереження санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів) для можливості відновлення здоров’я дітей у тісній єдності з навчанням і вихованням, у співпраці лікарів та педагогів)” (реєстр. № 3719-2 від 01.07.2020), поданий  народними депутатами України Качурою О.А., Білозір Л.М., Шпеновим Д.Ю. та іншими, відхилити.

 

10. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про державну допомогу сім’ям з дітьми” щодо запровадження державної допомоги дитині на майбутнє (реєстр. № 2801 від 24.01.2020, н.д.С.Гривко).

Метою законопроекту є посилення соціального захисту сімей з дітьми та запровадження нового виду допомоги сім’ям з дітьми – допомога дитині на майбутнє.

У законопроекті пропонується запровадити з 1 січня 2021 року державну допомогу дитині на майбутнє шляхом перерахування з Державного бюджету України на депозитний рахунок банківської установи (яка перебуває у державній власності), самостійно обраної її батьками або іншими законними представниками (для дітей, які мають статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – службою у справах дітей), одноразової державної допомоги в розмірі 50 000 гривень, яка стає банківським вкладом на її ім’я до досягнення нею 18 років.

За прогнозними розрахунками Міністерства фінансів України реалізація запропонованої законодавчої ініціативи потребуватиме додаткових витрат з державного бюджету у сумі 16 млрд. грн на рік, що не буде забезпечено фінансовими ресурсами, про що зазначається у його експертному висновку до даного законопроекту.

При цьому Міністерство фінансів України наводить перелік соціальних виплат, що передбачені законодавством з метою соціальної підтримки сімей з дітьми та звертає увагу, що згідно з Рішенням Конституційного суду України від 26 грудня 2011 року № 20-рп/2011 одним з визначальних елементів у регулюванні суспільних відносин у соціальній сфері є додержання принципу пропорційності між соціальним захистом громадян та фінансовими можливостями держави.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови підкомітету з питань вищої освіти Гришиної Ю.М., враховуючи рішення підкомітету з питань вищої освіти 2 липня поточного року, та спираючись на експертні висновки, які надійшли до Комітету від центральних органів виконавчої влади, відповідних комітетів Верховної Ради України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Уповноваженого Президента України з прав дитини тощо, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про державну допомогу сім’ям з дітьми” щодо запровадження державної допомоги дитини на майбутнє” (реєстр. № 2801 від 24.01.2020), поданий народним депутатом України Гривком С.Д., повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання;

Рішення Комітету надіслати на адресу Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, який визначено головним з підготовки законопроекту на розгляд Верховної ради України.

 

11. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права військовослужбовців на охорону здоров’я та медичну допомогу (реєстр. № 3083 від 18.02.2020, н.д.М.Павлюк, В.Ватрас, О.Бакумов, О.Федієнко та інші).

Головним комітетом з опрацювання законопроекту є Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Авторами зазначається, що проект Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права військовослужбовців на охорону здоров’я та медичну допомогу” (реєстр. № 3083 від 18.02.2020) розроблено у зв’язку з необхідністю забезпечення права військовослужбовців Національної гвардії України, державних службовців, працівників, осіб, звільнених з військової служби за віком, станом здоров’я, та ветеранів військової служби Національної гвардії України правом на безоплатну реабілітацію, а також правом на санаторно-курортне забезпечення.

Законопроектом пропонується медичне забезпечення, реабілітацію та санаторно-курортне забезпечення військовослужбовців, державних службовців та працівників Національної гвардії України, осіб, звільнених з військової служби Національної гвардії України за віком, станом здоров’я та ветеранів військової служби Національної гвардії України здійснювати в лікувально-профілактичних та санаторно-курортних закладах Національної гвардії України та Міністерства внутрішніх справ України.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови підкомітету з питань вищої освіти Гришиної Ю.М., враховуючи рішення підкомітету з питань вищої освіти, експертні висновки Головного науково-експертного управління Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Міністерства фінансів України, Міністерства освіти і науки України, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення про те, що в межах предметів відання Комітету до проекту Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права військовослужбовців на охорону здоров’я та медичну допомогу” (реєстр. № 3083 від 18.02.2020), поданого народними депутатами України Павлюком М.В., Ватрасом В.А., Бакумовим О.С. та іншими, зауважень немає;

надіслати Рішення Комітету до Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

 

12. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку (реєстр. № 3553 від 28.05.2020, Президент України В.Зеленський).

Головним комітетом з опрацювання законопроекту є Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Авторами зазначається, що проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку” (реєстр. № 3553 від 28.05.2020) розроблено у зв’язку з необхідністю удосконалення організаційно-правових засад комплектування Збройних Сил України та інших утворених відповідно до закону України військових формувань високопрофесійним особовим складом як у мирний час, так і в особливий період, у тому числі приведення системи військового обліку та діяльності місцевих органів військового управління у відповідність зі стандартами НАТО.

Цілями та завданнями законопроекту зокрема, є створення на базі військових комісаріатів територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, упорядкування питань військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, забезпечення належного функціонування Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, запровадження відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 26 грудня 2018 року “Щодо підсумків введення воєнного стану в Україні”, уведеного в дію Указом Президента України від 25 січня 2019 року № 17, нового виду військової служби – військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, перегляд адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення законодавства про оборону, військовий обов'язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Законопроектом пропонується внесення змін до законів України “Про освіту”, “Про фахову передвищу освіту” стосовно збереження місця навчання на період проходження строкової військової служби або військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, а для здобувачів фахової передвищої освіти ще й стипендії. Стосовно педагогічних та науково-педагогічних працівників, то при проходженні військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, за таким працівником зберігається попередній середній заробіток. Ці норми існують у чинному законодавстві, але доповнені словами “на особливий період або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період”.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Лис О.Г., враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях та з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти при обговоренні вищезазначеного питання та враховуючи експертні висновки Головного науково-експертного управління Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку” (реєстр. № 3553 від 28.05.2020), поданий Президентом України, за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу з дорученням Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки врахувати пропозиції Комітету при підготовці до другого читання;

Рішення Комітету надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

 

13. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо врегулювання освітньої діяльності у сфері вищої освіти для іноземних громадян та осіб без громадянства (реєстр. № 3717 від 22.06.2020, н.д.М.Мезенцева, Ю.Гришина, А.Одарченко, Д.Микиша та інші).

Метою законопроекту, як зазначено у Пояснювальній записці до законопроекту, є врегулювання організації навчального процесу для студентів, які є громадянами іноземних країн та/або особами без громадянства. Законопроектом пропонується доповнити статтю 48 Закону України “Про вищу освіту” новою частиною, у якій передбачити, що для іноземних громадян, осіб без громадянства, які бажають здобувати вищу освіту за кошти фізичних або юридичних осіб, в окремих групах, що складаються виключно з іноземних громадян та/або осіб без громадянства, навчання може здійснюватися іноземною мовою. При цьому, заклади вищої освіти забезпечують вивчення такими особами державної мови.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови підкомітету з питань вищої освіти Гришиної Ю.М., враховуючи рішення підкомітету з питань вищої освіти та експертний висновок Головного науково-експертного управління Верховної Ради України, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо врегулювання освітньої діяльності у сфері вищої освіти для іноземних громадян та осіб без громадянства” (реєстр. № 3717 від 22.06.2020), поданий народними депутатами України Мезенцевою М.С., Гришиною Ю.М., Одарченком А.М. та іншими, включити до порядку денного пленарних засідань Верховної Ради України;


рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо врегулювання освітньої діяльності у сфері вищої освіти для іноземних громадян та осіб без громадянства” (реєстр. № 3717 від 22.06.2020), поданий народними депутатами України Мезенцевою М.С., Гришиною Ю.М., Одарченком А.М. та іншими, за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу.