Олександр Співаковський наполіг на терміновому розгляді базового закону "Про освіту" (р.н.3491-д)

06 вересня 2016, 14:55

Під час засідання Погоджувальної ради перший заступник Голови Комітету Олександр Співаковський наполіг на терміновому розгляді базового закону «Про освіту» (р.н.3491-д). За словами Олександра Співаковського розгляд і прийняття цього законопроекту надасть можливість законодавчо закріпити норму закону щодо фінансування освіти на рівні 7 відсотків від ВВП, що дозволить реально забезпечити необхідний рівень забезпечення та розвитку освітньої галузі.

Також перший заступник голови Комітету звернув увагу керівництва Парламенту на важливості розгляду законопроекту р.н. 3312-д від 26.04.2016 р. щодо працевлаштування випускників, законопроектів, які стосуються питання фінансування професійно-технічної освіти та збереження майна професійно-технічних навчальних закладів (реєстр. №№3830-3, 3831-2, 4365), а також підвищення державної підтримки Національної академії наук України та національних галузевих академій наук (реєстр. № 4477 від 20.04.2016).

На завершення, Олександр Співаковський загострив увагу народних депутатів та керівництва Парламенту на тому, що розпочалась небезпечна тенденція запровадження освітніх реформ поза межами їх законодавчого врегулювання – а саме проведення Міністерством освіти і науки України кардинальних реформ початкової школи в ході реалізації концепції «Нової української школи». «Я твердо переконаний, що до проведення реформи освіти в Україні має залучатись не тільки Міністерство освіти і науки України, але й профільний Комітет Верховної Ради Украни, представники експертного середовища та громадські організації, тобто представники всієї освітянської спільноти. Самі ж реформи мають проводитись виважено та обережно, з обов’язковою їх попередньою апробацією у пілотних проектах» – зазначив Олександр Співаковський.