Перший заступник голови Комітету Олександр Співаковський взяв участь у зустрічі партнерів Проекту сприяння академічній доброчесності в Україні (Strengthening Academic Integrity in Ukraine Project (SAIUP)

08 червня 2016, 12:36

30 травня Перший заступник голови Комітету Олександр Співаковський  взяв участь у зустрічі партнерів Проекту сприяння академічній доброчесності в Україні (Strengthening Academic Integrity in Ukraine Project (SAIUP).

 

На зустрічі були присутні заступники Міністра освіти і науки України Інна Совсун та Павло Хобзей, директор Американських рад з міжнародної освіти в Україні Ярема Бачинський, представники Університету Ферфілд (штат Коннектикут) Кетрін Нантц та Девід Шмідт, а також представники студентства.

У своєму виступі, Олександр Співаковський підкреслив, що цей проект має надзвичайно благородну мету та без перебільшення є стратегічно важливим для України сьогодні.

«Сьогодні Український Парламент прагне якомога активніше реагувати на потреби і запити громадянського суспільства, забезпечувати законодавче вирішення багатьох гострих проблем адже суспільство очікує реформ, які приведуть нас до стабільного розвитку та інноваційної економіки. Вже понад два роки ми здійснюємо комплекс реформ у сфері освіти і науки, зокрема, на законодавчому рівні. Не так давно були прийняті реформаторські галузеві закони «Про вищу освіту», «Про наукову і науково-технічну діяльність». Крім того, регулярно розглядаються і приймаються багато інших законодавчих ініціатив.

Головна мета, якої ми прагнемо, це демократизація освітньої і наукової сфери. Необхідно перетворити українські університети і академічні установи на простір вільної наукової творчості, де вчені з України і усього світу зможуть створювати нові знання та освітні технології, не зустрічаючи на цьому шляху перешкод.

Нам хотілось би досягти такого стану речей, коли всі, хто люблять науку і мають до неї здібності, могли б якнайкраще реалізувати себе в академічному просторі України. Для цього необхідно, щоб науковий продукт, який вони створюють, був надійно захищений авторським правом, і щоб кожен творець нового інтелектуального продукту зміг отримати за нього гідну винагороду. Тому законопроекти про захист авторських прав сьогодні також перебувають на порядку денному.

Ми усвідомлюємо, що академічна недоброчесність – це серйозне гальмо для розвитку науки і освіти. Вона підважує авторитет наших університетів як в українському суспільстві, так і на міжнародному рівні. Ця проблема вже доволі давно обговорюється в нашому суспільстві. Робляться також локальні спроби боротися з плагіатом та хабарництвом в навчальних закладах і наукових установах.

Одночасно ми розуміємо, що це проблема не окремих особистостей чи організацій, а загалом академічної спільноти, яка повинна виробити всередині себе імунітет, дієву стратегію протистояння академічній недоброчесності. Сьогодні здійснюються спроби вирішити цю проблему на загальнонаціональному рівні.

Важливим елементом побудови реформованої системи освіти та науки має стати новий законопроект «Про освіту», внесений на розгляд в Парламент.

Ми сподіваємося, що прийняття цього закону допоможе досягти кращого стану освіти та науки в нашій країні» - підкреслив Олександр Співаковський.

Перший заступник голови Комітету запевнив учасників, що парламентський Комітет з питань науки і освіти цілком і повністю підтримуватиме проект сприяння академічній доброчесності, що здійснюється Американськими Радами з міжнародної освіти.

«Сподіваюся, що в ході реалізації Проекту буде напрацьовано багато важливих матеріалів, які дозволять нам глибше осмислити існуючі проблеми і знайти для них ефективні шляхи вирішення.

Мені хотілось би, щоб до Проекту сприяння академічній доброчесності в Україні долучилося якомога більше українських університетів, а також щоб лекційні курси з проблем академічної доброчесності з часом були впроваджені у всіх вищих навчальних закладах України.

Бажаю ініціаторам і організаторам Проекту успішного виконання всіх основних завдань, які вони ставлять перед собою, задля стабільного розвитку освіти і науки України» – зазначив Олександр Співаковський.