Інформація про результати засідання Комітету 31 травня 2016 року

03 червня 2016, 10:09

Інформація про результати засідання Комітету 31 травня 2016 року

 

31 травня 2016 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти. Головував: Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковський О.В. На засіданні були присутні народні депутати України - члени Комітету: Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., Литвин В.М., Поплавський М.М., працівники секретаріату Комітету. Вперше в практиці Комітету був присутній Віце-прем’єр-міністра України з гуманітарних питань Кириленко В.А., заступник Міністра фінансів України Качур Р.П., також в засіданні комітету взяли участь Міністр освіти і науки України Гриневич Л.М., Віце-президент Національної академії наук України Загородній А.Г., Президент Національної академії педагогічних наук України Кремень В.Г., Перший віце-президент Національної академії педагогічних наук України Луговий В.І., ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Губерський Л.В., проректор з навчальної і виховної роботи Національного університету біоресурсів і природокористування України Кваша С.М., заступник директора Інституту вищої освіти Національної академії педагогічних наук України Ковтунець В.В., заступник начальника Управління малого та середнього підприємництва Департаменту розвитку підприємництва та регуляторної політики Міністерства економіки і торгівлі України Стельмах О.О., директор Департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України Шаров О.В., директор Департаменту науково-технічного розвитку Міністерства освіти і науки України Чеберкус Д.В., головний спеціаліст Департаменту науково-технічного розвитку Міністерства освіти і науки України Жеребчук С.В., голова Асоціації працівників вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації Шульга Н.Д., посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Кононенко А.П., заступник начальника відділу Головного управляння контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки Служби безпеки України Заборовець К.Г., начальник служби управління правового забезпечення Служби безпеки України Карпенко О.В., завідуючий лабораторією правового забезпечення розвитку науки і технологій Науково-дослідного інституту інтелектуальної власності Національної академії правових наук України Андрощук Г.О., журналіст газети «Освіта України» Шулікін Д.А. На засіданні розглядалися наступні питання:

1. Про стан підготовки до проведення вступної кампанії 2016 року та формування державного замовлення на підготовку фахівців.

2. Про діяльність Українського науково-технологічного центру (УНТЦ) у зв’язку з ратифікацією Протоколу про внесення поправок до Угоди про створення Українського науково-технологічного центру.

 

1. Заслухано питання «Про стан підготовки до проведення вступної кампанії 2016 року та формування державного замовлення на підготовку фахівців».

Заслухавши інформацію Міністра освіти і науки України Гриневич Л.М., а також, враховуючи виступи інших учасників засідання, Комітет відзначає позитивні зміни щодо забезпечення рівноправності у доступі до вищої освіти за рахунок скасування цільового прийому, звуження категорій осіб, які мають право на позачерговий вступ, удосконалення Умов прийому до вищих навчальних закладів в частині забезпечення доступності вищої освіти для осіб, які перебувають на тимчасово окупованих територіях.

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти вирішив інформацію Міністра освіти і науки України Гриневич Л.М. стосовно стану підготовки до проведення вступної кампанії 2016 року та обсягів державного замовлення на підготовку фахівців з вищою освітою для вищих навчальних закладів України взяти до відома.

 

2. Заслухано питання «Про діяльність Українського науково-технологічного центру (УНТЦ) у зв’язку з ратифікацією Протоколу про внесення поправок до Угоди про створення Українського науково-технологічного центру».

Заслухавши інформацію Міністра освіти і науки України Гриневич Л.М., Віце-прем’єр-міністра України Кириленка В.А., народного депутата України Скрипника О.О., Віце-президента Національної академії наук України Загороднього А.Г., а також, враховуючи виступи інших учасників засідання про діяльність Українського науково-технологічного центру, Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти, ухвалив:

1. Взяти інформацію щодо діяльності Українського науково-технологічного центру (УНТЦ) до відома.

2. Рекомендувати Верховній Раді України підтримати проект Закону України «Про ратифікацію Протоколу про внесення поправок до Угоди про створення Українського науково-технологічного центру» (реєстр. №0084 від 03.02.2016 р.).

3. Підтримати спільну позицію Міністерства освіти і науки України та Міністерства закордонних справ України щодо ініціювання переговорного процесу щодо оновлення пріоритетів, критеріїв та підходів до діяльності Українського науково-технологічного центру в Україні.