Інформація про результати засідання Комітету з питань науки і освіти 20 квітня 2016 р.

22 квітня 2016, 13:25

Інформація про результати засідання

Комітету з питань науки і освіти 20 квітня 2016 р.

 

1. Розглянуто законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо працевлаштування випускників (доопрацьований)» (реєстр № 3312 від 09.10.2015 р.)

Метою прийняття цього законопроекту є приведення законодавчих актів та інших нормативних актів у відповідність з нормами Конституції України в частині забезпечення конституційних прав громадян на працю, а також норм щодо заборони примусової праці. Законопроект був доопрацьований у частині заохочення та створення належних умов праці для осіб, які укладуть угоди про відпрацювання не менше трьох років у сільській місцевості та селищах міського типу. Зокрема, це пріоритет при зарахуванні таких осіб до вищих медичних і педагогічних навчальних закладів за державним замовленням, а також забезпечення таких випускників, які уклали угоди про відпрацювання протягом трьох років у сільській місцевості та селищах міського типу, безоплатним користуванням житлом з опаленням і освітленням. 

За результатами розгляду прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект № 3312 за основу і в цілому.

 

2. Розглянуто законопроект «Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” (щодо підвищення державної підтримки Національної академії наук України та національних галузевих академій наук)» (реєстр. № 4477 від 20.04.2016 р.)

Основною метою зазначеного законопроекту є збільшення видатків на фінансування вітчизняної науки у мінімально необхідному розмірі в обсязі 621 млн. 782,00 тис. грн. з метою підвищення державної підтримки Національної академії наук України та національних галузевих академій наук, зупинення руйнування вітчизняної науки та забезпечення соціального захисту науковців за рахунок збільшення надходжень від перевиконання фінансового плану надходжень коштів від податку на додану вартість з ввезених на територію України товарів.

За результатами розгляду прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект № 4477 за основу і в цілому.

 

3. Заслухано інформацію віце-президента Національної академії наук України Загороднього А.Г. про стан фінансування академічної науки та звернення Загальних зборів Національної академії наук України

Прийнято рішення:

- рекомендувати Кабінету Міністрів України терміново розглянути рішення Комітету з питань науки і освіти від 17 лютого 2016 року «Про фінансове забезпечення сфери науки і освіти у 2016 році: проблеми та шляхи покращення» та вжити термінових заходів щодо збільшення у 2016 році фінансового забезпечення вітчизняної науки і освіти в обсягах, визначених рішенням.

- провести спільне засідання Комітетів Верховної Ради України з питань науки і освіти та з питань бюджету з залученням колегій Міністерства освіти і науки України та Міністерства фінансів України, ради президентів академій наук України, на якому в рамках реалізації законів України у сфері науки і освіти визначити політику фінансового забезпечення вітчизняної науки і освіти на період до 2020 року.

 

 

4. Заслухано інформацію стосовно пропозицій щодо змін до Регламенту Верховної Ради України (згідно з Рекомендаціями щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України) надісланих електронною поштою Комітетом з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України для узгодження окремих позицій.

Було прийнято рішення направити листи до Голови Верховної Ради України та Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України з пропозицією включити до переліку Комітетів, які запропоновано закріпити в Законі України «Про комітети Верховної Ради України» - Комітет з питань науки і освіти.

 

5. Заслухано інформацію щодо необхідності внесення перед підписом проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права на здобуття освіти осіб, місце проживання яких є територія проведення антитерористичної операції» (реєстр. № 4350) ухваленого за основу і в цілому 19 квітня поточного року, техніко-юридичних поправок у порядку встановленому ст. 131 Регламенту Верховної Ради України.

Було прийнято рішення звернутись до Голови Верховної Ради України з проханням внести на розгляд Верховної Ради України пропозиції щодо усунення неузгодженостей в тексті законопроекту.

 

6. Розглянуто питання про внесення змін до складу робочої групи з розробки нової моделі фінансування вищої освіти.

Прийнято рішення включити до складу зазначеної робочої групи, затвердженого Рішенням Комітету з питань науки і освіти 14.01.2015 р. Ковтунця В.В.