У Комітеті Верховної Ради України з питань науки і освіти відбувся Круглий стіл на тему: "Стан організації роботи Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти".

21 жовтня 2016, 15:20

У Комітеті Верховної Ради України з питань науки і освіти відбувся Круглий стіл на тему:

«Стан організації роботи Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти».

19 жовтня в Комітеті відбувся Круглий стіл на тему: «Стан організації роботи Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти».

На засіданні були присутні народні депутати України Олександр Співаковський, Микола Фролов та Анатолій Матвієнко, заступник Міністра освіти і науки України – керівник апарату Роман Греба, представники Української громадської молодіжної палати та двадцять один з двадцяти п’яти членів Національного агентства.

Перший заступник Голови Комітету О. Співаковський зазначив, що головним змістом реформ, закладених у прийнятому понад два роки тому Законі «Про вищу освіту», виступило створення передумов для формування системи противаг у вищій освіті. Ключовим елементом, одним із найважливіших кроків реформи вищої освіти є створення Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

«Цей орган повинен бути поза корупцією, поза лобіюванням інтересів конкретних вищих навчальних закладів чи їх керівників. І, найголовніше – Національне агентство має бути дійсно незалежним. Незалежним і від Верховної Ради України, і від Кабінету Міністрів України, і від Міністерства освіти і науки. Має існувати лише одна залежність – залежність від Закону» - підкреслив О. Співаковський.

Як повідомив Секретар Нацагентства Сергій Храпатий, не зважаючи на існуючі колізії, термін каденції обраних членів Національного агентства розпочався з 5 вересня 2016 року – з дня їх затвердження відповідним рішенням Кабінету Міністрів України.

Присутній на засіданні Заступник Міністра освіти і науки України Роман Греба повідомив про те, що робочою групою по підготовці початку роботи Нацагентства вже здійснено низку суттєвих заходів, які нададуть можливість у найближчий час розпочати його діяльність. В тому числі, на останньому засіданні робочої групи було передбачено можливість проведення виборів Голови та заступників Голови Нацагентства у період з 25 по 27 жовтня.

Під час обговорення поточних проблем організації початку роботи Національного агентства прозвучала пропозиція провести вибори Голови та заступників сьогодні, одразу після круглого столу.

Проте озвучена пропозиція розділила учасників засідання. В результаті чого, члени Національного агентства прийняли рішення про проведення виборів голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти 21 жовтня 2016 року.