Інформація про результати засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти 19 жовтня 2016 року

20 жовтня 2016, 17:21

Інформація про результати засідання

Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

19 жовтня 2016 року

 

19 вересня 2016 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти. Головував: Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковський О.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Кириленко І.Г., Литвин В.М., Кремінь Т.Д., Скрипник О.О., Поплавський М.М., народний депутат України Констанкевич І.М., народний депутат України Рябчин О.М., народний депутат України Марченко О.О., працівники секретаріату Комітету. Також у засіданні Комітету взяли участь заступник Міністра освіти і науки України Хобзей П.К., директор Департаменту вищої освіти Міністра освіти і науки України Шаров О.І., перший проректор з навчальної та фінансової роботи Донбаської національної академії будівництва і архітектури Точонов І.В., аналітик Центру аналізу та розробки законодавства Асоціації міст України Мозгова Л.А., експерти, представники освітянської та наукової спільноти, громадських організацій.

 

На засіданні розглядалися наступні питання:

1.      Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності вищих навчальних закладів (наукових установ), які були переміщені з тимчасово окупованої території та з населених пунктів на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження (реєстр. № 4718 від 24.05.2016р., н.д.О.Рябчин, І.Кириленко, О.Співаковський, Т.Кремінь, В.Курило, А.Шкрум, Н.Веселова, А.Герасимов, Д.Лубінець, І.Геращенко, Г.Немиря, В.Галасюк, О.Юринець, С.Заліщук, М.Найєм, Н.Кацер-Бучковська, Ю.Тимошенко) (друге читання).

2.      Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення прав громадян на безкоштовну освіту (реєстр. № 2247а від 02.07.2015р., н.д.В.Бондар, А.Яценко).

3.      Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про дошкільну освіту” (щодо можливості задоволення потреб переселенців та комплектування груп дошкільного навчального закладу) (реєстр. № 1182 від 02.12.2014р., н.д.С.Фаєрмарк).

4.      Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей внутрішньо переміщених осіб (реєстр. № 3459 від 11.11.2015р., н.д.Н.Королевська, Ю.Солод).

5.      Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей внутрішньо переміщених осіб (реєстр. № 3459-1 від 16.11.2015р., н.д.Н.Веселова).

6.      Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” (щодо освітньо-кваліфікаційного рівня “молодший спеціаліст”) (реєстр. № 5240 від 06.10.2016р., н.д.О.Марченко, О.Співаковський, В.Литвин, Т.Кремінь, Ю.Тимошенко, О.Ляшко).

7.      Проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 06.10.2016 про прийняття в цілому, як закону законопроекту № 3312-д (реєстр. № 3312-д-П від 06.10.2016р., н.д.Ю.Левченко).

8.      Проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 06 жовтня 2016 року про прийняття в цілому як закон проекту Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо працевлаштування випускників (реєстраційний № 3312-д)» (реєстр. № 3312-д-П1 від 07.10.2016р., н.д.І.Шурма, М.Папієв).

9.      Про затвердження проекту рішення виїзного засідання Комітету на тему: “Про стан законодавчого врегулювання організації навчально-виховного процесу з учнівською та студентською молоддю і заходи щодо його удосконалення” (на прикладі Львівської області).

10.   Про затвердження проекту рішення виїзного засідання Комітету на тему: “Про роботу органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування Луганської області щодо дотримання законодавства України про освіту для забезпечення функціонування та якості дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої освіти”.

11.   Про затвердження проекту рішення виїзного засідання Комітету у м.Слупськ (Республіка Польща).

12.   Про затвердження складу робочої групи з доопрацювання проекту Закону України “Про освіту” до другого читання.

13.   Про формування порядку денного пленарного засідання Верховної Ради України на період 1 - 4 листопада 2016 року щодо розгляду Верховною Радою України пріоритетних законопроектів з освітніх питань.

14.   Різне:

● щодо позиції народних депутатів України – членів Комітету з питань науки і освіти стосовно Закону України “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти” від 04.02.2016 № 982-VIII та Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” щодо фінансування професійно-технічної освіти”  від  04.02.2016 № 983-VIII;

● про спільний проект Міністерства освіти і науки України та Європейського інвестиційного банку “Вища освіта. Енергоефективність та сталий розвиток”;

● інформація щодо відкриття Восьмого міжнародного форуму “Інноватика в сучасній освіті” у Київському Палаці дітей та юнацтва.

1. Розглянуто Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності вищих навчальних закладів (наукових установ), які були переміщені з тимчасово окупованої території та з населених пунктів на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження (реєстр. № 4718 від 24.05.2016р., н.д.О.Рябчин, І.Кириленко, О.Співаковський, Т.Кремінь, В.Курило, А.Шкрум, Н.Веселова, А.Герасимов, Д.Лубінець, І.Геращенко, Г.Немиря, В.Галасюк, О.Юринець, С.Заліщук, М.Найєм, Н.Кацер-Бучковська, Ю.Тимошенко) (друге читання).

Запропонований проект Закону передбачає законодавче закріплення статусу переміщених вищих навчальних закладів (наукових установ) та окремих особливостей їх діяльності. Метою законопроекту є стимулювання розвитку та недопущення припинення функціонування переміщених вищих навчальних закладів (наукових установ), а також недопущення обмеження прав та інтересів їх працівників та осіб, які там навчаються.

Прийняття проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності вищих навчальних закладів (наукових установ), які були переміщені з тимчасово окупованої території та з населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження» сприятиме врегулюванню та вирішенню ключових існуючих проблем діяльності переміщених вищих навчальних закладів (наукових установ).

За результатами розгляду прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України законопроект реєстр. № 4718 від 24.05.2016 р. (друге читання), прийняти в цілому.

          2-5. Членами Комітету – народними депутатами України було прийнято рішення не розглядати законопроекти, автори або помічники-консультанти яких відсутні на засіданні та перенести їх на наступне засідання Комітету, а саме:

- Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення прав громадян на безкоштовну освіту (реєстр. № 2247а від 02.07.2015р., н.д.В.Бондар, А.Яценко);

- Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про дошкільну освіту” (щодо можливості задоволення потреб переселенців та комплектування груп дошкільного навчального закладу) (реєстр. № 1182 від 02.12.2014р., н.д.С.Фаєрмарк);

- Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей внутрішньо переміщених осіб (реєстр. № 3459 від 11.11.2015р., н.д.Н.Королевська, Ю.Солод);

- Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей внутрішньо переміщених осіб (реєстр. № 3459-1 від 16.11.2015р., н.д.Н.Веселова).

 

6. Розглянуто Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” (щодо освітньо-кваліфікаційного рівня “молодший спеціаліст”) (реєстр. № 5240 від 06.10.2016р., н.д.О.Марченко, О.Співаковський, В.Литвин, Т.Кремінь, Ю.Тимошенко, О.Ляшко).

Законопроект розроблено з метою гарантування доступності до початкового рівня вищої освіти, можливості її отримання, уніфікації та удосконалення окремих норм Закону, що забезпечить усунення перешкод в отриманні неповної вищої освіти громадян держави.

Законопроектом пропонується внести зміни до розділу XV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про вищу освіту», якими передбачається надати можливість вищим навчальним закладам І-ІІ рівня акредитації, здійснювати прийом на здобуття вищої освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» до законодавчого врегулювання їх статусу, до 2020 року».

Прийняття законопроекту надасть можливість удосконалення механізму правового регулювання суспільно-правових відносин, які виникають під час реалізації права на освіту.

За результатами розгляду Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України законопроект реєстр. № 5240 від 06.10.2016 р. прийняти за основу та в цілому.

 

7. Проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 06.10.2016 про прийняття в цілому, як закону законопроекту № 3312-д (реєстр. № 3312-д-П від 06.10.2016р., н.д.Ю.Левченко).

Розглянувши проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 06.10.2016 про прийняття в цілому як закону законопроекту 3312-д» (реєстр. № 3312-д-П від 06.10.2016 р.), поданий народним депутатом України Левченко Ю.В., Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови Верховної Ради України реєстр. № 3312-д-П від 06.10.2016 р., відхилити.

 

8. Проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 06 жовтня 2016 року про прийняття в цілому як закон проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо працевлаштування випускників (реєстраційний № 3312-д)» (реєстр. № 3312-д-П1 від 07.10.2016р., н.д.І.Шурма, М.Папієв).

Розглянувши проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 06 жовтня 2016 року про прийняття в цілому як закон проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо працевлаштування випускників» (реєстр. № 3312-д)» (реєстр. № 3312-д-П1 від 07.10.2016р.), поданий народними депутатами України Шурмою І.М., Папієвим М.М., Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови Верховної Ради України реєстр. № 3312-д-П1 від 07.10.2016 р., відхилити.

 

9. Заслухано питання про затвердження проекту рішення виїзного засідання Комітету на тему: «Про стан законодавчого врегулювання організації навчально-виховного процесу з учнівською та студентською молоддю і заходи щодо його удосконалення» (на прикладі Львівської області).

Заслухали та обговорили інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В., Першого заступника Міністра освіти і науки України Ковтунця В.В., директора Департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації Мандзюк Л.С. «Про стан законодавчого врегулювання організації навчально-виховного процесу з учнівською та студентською молоддю і заходи щодо її удосконалення» (на прикладі Львівської області).

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти вирішив інформацію взяти до відома.

 

10.   Заслухано питання про затвердження проекту рішення виїзного засідання Комітету на тему: «Про роботу органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування Луганської області щодо дотримання законодавства України про освіту для забезпечення функціонування та якості дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої освіти».

Заслухали та обговорили інформацію Першого заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Співаковського О.В., заступника Міністра освіти і науки України Хобзея П.К. директора Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації Стецюка Ю.В. про роботу органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування Луганської області щодо дотримання законодавства України про освіту для забезпечення функціонування та якості дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої освіти.

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти вирішив інформацію взяти до відома.

 

11.          Про затвердження проекту рішення виїзного засідання Комітету у м.Слупськ (Республіка Польща).

Заслухали інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Олександра Співаковського щодо підсумків виїзного засідання Комітету з питань науки і освіти до м. Слупська, Республіка Польща.

Комітет вирішив інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти О. Співаковського взяти до відома.

 

12.   Про затвердження складу робочої групи з доопрацювання проекту Закону України «Про освіту» до другого читання.

Заслухавши інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Олександра Співаковського Комітет вирішив затвердити склад робочої групи з підготовки проекту Закону України “Про освіту” (3491-д) до другого читання. Також вважати, що склад робочої групи може бути доповненим за поданням народних депутатів України – членів Комітету.

 

13.   Про формування порядку денного пленарного засідання Верховної Ради України на період 1 - 4 листопада 2016 року щодо розгляду Верховною Радою України пріоритетних законопроектів з освітніх питань.

Заслухавши та обговоривши інформацію, представлену Першим заступником Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки i освіти Олександром Співаковським щодо пакету пріоритетних законопроектів, які рекомендується першочергово розглянути на засіданні Верховної Ради України, Комітет вирішив інформацію взяти до відома.

 

Далі було розглянуто решту питань порядку денного, за якими Комітетом були прийняті одноголосні рішення на підтримку, а саме:

● щодо позиції народних депутатів України – членів Комітету з питань науки і освіти стосовно Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти» від 04.02.2016 № 982-VIII та Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо фінансування професійно-технічної освіти» від  04.02.2016 № 983-VIII;

● про спільний проект Міністерства освіти і науки України та Європейського інвестиційного банку «Вища освіта. Енергоефективність та сталий розвиток».

Також була роздана інформація щодо відкриття Восьмого міжнародного форуму «Інноватика в сучасній освіті» у Київському Палаці дітей та юнацтва.