ОЛЕКСАНДР СПІВАКОВСЬКИЙ: На цьому пленарному тижні в пріоритеті - фінансування професійно-технічної освіти, а на наступному - розгляд базового Закону України "Про освіту"

17 травня 2016, 15:20

ОЛЕКСАНДР СПІВАКОВСЬКИЙ: на цьому пленарному тижні в пріоритеті – фінансування професійно-технічної освіти, а на наступному – розгляд базового Закону України «Про освіту».

На засіданні Погоджувальної Ради Олександр Співаковський вкотре наполіг на необхідності внесення до порядку денного розкладу пленарних засідань на цьому тижні законів України щодо фінансування професійно-технічної освіти.

Мова йде про закони України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо фінансування професійно-технічної освіти» (реєстр. № 3830-3 від 29.01.2016 ) та «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти» (реєстр. № 3831-2 від 29.01.2016) (подолання вето Президента України), та пов'язаний з ними законопроект Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо призупинення передачі майна державних професійно-технічних навчальних закладів в комунальну власність (реєстр. № 4365 від 01.04.2016 р.).

«Профтехосвіта зараз знаходиться в дуже складній ситуації. Законопроекти вже два місяці знаходяться на розгляді у Парламенті, проте остаточного рішення так і не прийнято» – зауважив перший заступник голови Комітету.

Також Олександр Співаковський привернув увагу присутніх на необхідності розгляду законопроекту щодо «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо підвищення державної підтримки Національної академії наук України та національних галузевих академій наук (реєстр. № 4477 від 20.04.2016 р.) і альтернативних законопроектів та уточнення деяких положень у Законі України «Про наукову і науково-технічну діяльність» (реєстр. номер 4349 від 31.03.2016).

Перший заступник Голови Комітету звернувся до Голови Комітету з питань бюджету Андрія Павелка з проханням розглянути вищевказані законопроекти на найближчому засіданні Комітету. «Звертаюсь до голови Комітету з питань бюджету, який є в цьому законопроекті другим, Андрія Васильовича Павелка з проханням розглянути законопроект № 4477, згідно якого ми повинні виділити 621 мільйон грн. для Національної академії наук, та № 4349 адже вже це четвертий місяць, академії наук не можуть прийняти статути» – зазначив Олександр Співаковський.

На завершення Олександр Співаковський проінформував присутніх про необхідність внесення на розгляд Верховної Ради вже на наступному пленарному тижні доопрацьованого проекту Закону України «Про освіту» (р.н.3491): «На наступному тижні ми будемо вносити проект Закону «Про освіту»… Навколо нього є дуже великі дискусії, але ми все-таки будемо пропонувати розглянути цей законопроект в першому читанні, а вже після цього будемо його доопрацьовувати” – наголосив у своєму виступі Олександр Співаковський.