Інформація про результати засідання Комітету 12 квітня 2016 року

12 квітня 2016, 18:30

Інформація про результати засідання Комітету 12 квітня 2016 року

 

 

1. Розглянуто законопроект «Про проект Закону України Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права на здобуття освіти осіб, місце проживання яких є територія проведення антитерористичної операції (реєстр. № 4350 від 31.03.2016 року)».

Основною метою проекту Закону є внесення змін до Законів України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції», «Про вищу освіту», «Про загальну середню освіту», що стосуватимуться створення державою додаткових можливостей щодо прийому на навчання до вищих навчальних закладів, проходження державної підсумкової атестації та отримання документа державного зразка про повну загальну середню освіту для осіб, місце проживання яких є територія проведення антитерористичної операції (на період її проведення) із наданням можливості вступати до вищих навчальних закладів, які було евакуйовані із зони проведення антитерористичної операції та тимчасово окупованої території, а також тих вищих навчальних закладів, які розташовані на території Луганської та Донецької областях де здійснюють свої повноваження обласні військово-цивільні адміністрації, за умови складання лише вступних іспитів на конкурсній основі. За бажанням дитини вона може обирати між складанням вступних іспитів і зовнішнім незалежним оцінюванням.

За результатами розгляду прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект № 4350 за основу та в цілому як Закон України.

 

2. Заслухано питання про діяльність Державного підприємства “Інфоресурс”, забезпечення доступу до Єдиної державної електронної бази з питань освіти, виготовлення і вартість документів про освіту та студентських квитків.

Прийнято рішення інформацію надану Міністерство освіти і науки України взяти до відома, та рекомендовано Міністерству освіти і науки:

- усунути  усі недоліки функціонування Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО) зазначені  у Рішенні Рахункової палати  від 11 серпня 2015 року №1-5.;

- вирішити питання передачі програмного забезпечення Єдиної державної електронної бази з питань освіти до державної власності або розробити нове програмне забезпечення з обслуговування ЄДЕБО;

- переглянути розмір оплати вищими навчальними закладами за  підтримку  доступу до Єдиної державної електронної бази з питань освіти, повернувшись до  розцінок  станом на 01 січня 2015 року;

- вжити заходів для  недопущення  затримки друку і видачі документів про освіту;

- забезпечити належний контроль за діяльністю ДПІнфоресурс”, позбавивши його невластивих контрольних і дозвільних функцій держави.

 

3. Розглянуто законопроект «Про проект Закону України “Про внесення змін до Закону  України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” щодо призупинення передачі майна державних професійно-технічних навчальних закладів в комунальну власність” (реєстр. № 4365 від 01.04.2016р.)».

Основною метою законопроекту є забезпечення комплексних підходів до вирішення питання збереження державного майна, що перебуває в оперативному управлінні державних професійно-технічних навчальних закладів. Існує нагальна необхідність призупинити передачу майна державних професійно-технічних навчальних закладів в комунальну власність до прийняття Законів України «Про освіту» та «Про професійну освіту».

За результатами розгляду прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект № 4365 за основу та в цілому як Закон України.

 

5. Розглянуто законопроект «Про проект Закону України “Про внесення змін до Закону України  “Про наукову і науково-технічну діяльність” (щодо уточнення деяких положень)” (реєстр. № 4349 від 31.03.2016р.)»

Законопроект підготовлено з метою  врегулювання деяких проблемних питань у сфері наукової і науково-технічної діяльності, зокрема щодо визначення поняття «докторант», порядку  обрання дійсних членів національних академій наук, окремих положень з  пенсійного забезпечення наукових працівників. 

За результатами розгляду прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект № 4349 за основу та в цілому як Закон України, з оголошенням правок, які були враховані у пенсійному законодавстві.

 

6. Було заслухано питання «Про затвердження Плану заходів, складу робочої групи та проекту Розпорядження Голови Верховної Ради України Про забезпечення проведення 1 червня  2016 року парламентських слухань на тему: Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення.

За результатами розгляду прийнято рішення затвердити План заходів та складу робочої групи з підготовки та проведення парламентських слухань.

 

7. Було заслухано інформацію голови підкомітету з питань освіти Кременя Тараса Дмитровича про перенесення дати виїзного засідання Комітету з питань науки і освіти до Миколаївської області на тему: «Про роботу органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування Миколаївської області щодо дотримання законодавства  України про освіту для забезпечення функціонування та якості дошкільної, загальної середньої, позашкільної та профтехосвіти» з 05 травня 2016 року на 06 травня 2016 року.

 

Було заслухано інформацію про проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо набуття, розпорядження та охорони авторського права та суміжних прав” (реєстр. № 4144 від 24.02.2016 р.).  

Метою цього законопроекту є удосконалення нормативного регулювання набуття, розпорядження та охорони прав на об’єкти авторського права і суміжних прав. Законопроект покликаний сприяти спрощенню ведення господарської діяльності в Україні, підвищенню її інвестиційної привабливості, стимулювання розвитку, а також адаптації законодавства України до законодавства ЄС.

Прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо набуття, розпорядження та охорони авторського права та суміжних прав” (реєстр. № 4144 від 24.02.2016 р.), поданий Кабінетом Міністрів України, включити до порядку денного 4 сесії VIII скликання.

 

Відеозапис засідання Комітету з питань науки і освіти можна переглянути за посиланням http://pedpresa.ua/154982-online-26.html