ЛІЛІЯ ГРИНЕВИЧ: ЗАКОН ДАЄ СИСТЕМНІ РІШЕННЯ ДЛЯ ПОДАЛЬШОЇ ПРОДУМАНОЇ РЕФОРМИ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ

12 лютого 2016, 11:29

ЛІЛІЯ ГРИНЕВИЧ: ЗАКОН ДАЄ СИСТЕМНІ РІШЕННЯ ДЛЯ ПОДАЛЬШОЇ ПРОДУМАНОЇ РЕФОРМИ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ

 На цьому Голова Комітету наголосила 4 лютого 2016 року в залі засідань Верховної Ради України перед голосуванням законопроектів щодо змін фінансування професійно-технічної освіти у редакції Комітету з питань науки і освіти, узгоджених з Бюджетним Комітетом.

 

Підтриманий 305 народними депутатами, законопроект №3831-2 передбачає цивілізоване відбудовування сфери, сплановане у відповідності до регіональних ринків праці із врахуванням всіх функцій, які покладаються на професійно-технічну освіту. За словами Лілії Гриневич, до Бюджетного Кодексу було закладено дві основні зміни. Перша – управління профтехосвітою та її фінансування може здійснюватись тільки з міст обласних центрів, які мають більші надходження у бюджет, всі інші професійно-технічні навчальні заклади мають фінансуватися з рівня області. Друга – в рамках професійно-технічної освіти діти отримують загальну середню освіту, отже, частково профтехосвіта має бути підтримана з освітньої субвенції, звідки фінансується здобуття загальної середньої освіти для кожної дитини в Україні. Тому ця освітня субвенція також вноситься до Бюджетного кодексу. Окрім того,  має з`явитись субвенція «на підтримку підготовки робітничих кадрів». «Підтримка підготовки робітничих кадрів буде здійснюватися з бюджетів обласного рівня і міст обласних центрів, але частково ця субвенція з центрального бюджету теж потрібна, адже є гостродефіцитні спеціальності. Держава має право регулювати, яким чином підготовку яких робітничих кадрів необхідно підтримати», – зауважила Голова Комітету. Цей Закон, на її думку, дає системні рішення для подальшої продуманої реформи системи професійно-технічної освіти.

Законопроект №3830-3 про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" щодо фінансування професійно-технічної освіти з відповідним редагуванням додатків було прийнято 297 голосами. «Законопроект, який ми пропонуємо розрахований на даний момент так: освітня субвенція в обсязі 877,9 млн. і за рахунок стабілізаційного фонду субвенція на підтримку підготовки робітничих кадрів обсягом 997,9 млн. гривень. В рамках оптимізації органи місцевого самоврядування будуть також розпоряджатися майном, і для нас важливо, щоб це майно було збережено для використання освітньої діяльності і навіть за умови віддання в оренду цього майна, кошти від оренди надходили б теж на розвиток освіти в місцевих бюджетах»,   зазначила Голова Комітету.

Реалізація положень законопроектів дозволить забезпечити ринок праці кваліфікованими кадрами шляхом збереження та розвитку професійно-технічних навчальних закладів, що здійснюватимуть підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації спеціалістів та кваліфікованих робітників, професійне навчання незайнятого населення, працюючих робітників та керівників середньої ланки управління із урахуванням потреб регіонів.